Verwarming LEW-woning met combinatie speksteen, zonneboiler en condensatieketel op gas

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, wij gaan een LEW-woning bouwen (K- en E-peil <30). Momenteel verwarm ik de huidige woning met een condensatie-ketel (vitodens) en een houtkachel. Voor SWW wordt hebben we een vacuümbuiscollector (vitosoll) met naverwarming via de condensatieketel. Buffer is een vat van 300l (). Nu zou ik in de nieuwe woning graag een massieve speksteenkachel laten installeren, gecombineerd met SWW-voorziening én vloerverwarming. Technisch is dit perfect mogelijk met de W10-kachels van Tulikivi, maar nu ik 2 offertes heb ontvangen, begin ik te twijfelen. Offerte één spreekt van voeding voor de vloerverwarming via de speksteen voor de ruimtes waar de kachel niet staat, dus badkamer boven en kleine badkamer beneden + inkom. Offerte 2 zegt duidelijk van hier niet in te investeren. Volgens deze offerte is het energiepeil van de woning zo laag, dat het systeem van de vloerverwarming nooit in gang zou schieten, omwille van de "overheersing" van de speksteen. Heeft er iemand concrete ervaring met deze manier van werken of raad hoe ik dit het best moet aanpakken? Beide investeringen zijn zeker niet goedkoop en investeren in iets wat misschien nooit zou werken, is natuurlijk ook absurd. De speksteen zou ik sowieso graag geplaatst zien, allicht pas na 5 jaar (BTW 6%), maar zelfs dan wil ik nu toch al de nodige leidingen klaarleggen voor binnen 5 jaar.

Reacties

Je postte de vraag 2 keer, kan je die andere nog verwijderen?

Met ventilatiesysteem D met warmterecuperatie zal die warmte zich wel verspreiden over de hele woning.

Nadeel is dat je de temperatuur in de badkamers niet echt zal kunnen regelen. Ik zou de vloerverwarming dan ook voorzien.

Zou verwijderd moeten zijn...

De warmte zal idd voldoende gespreid worden, ik moet eerlijk zeggen dat ik zelfs al begin te twijfelen over het terug plaatsen van de gasketel. Feit is wel dat als ik het systeem kan installeren, ik echt niet veel gas meer zal moeten verbruiken. We weten ondertussen al wel dat de zonneboiler meer dan voldoende kan voorzien in het SWW gedurende de zomer. Ik had het nieuwe systeem dan ook willen koppelen aan een hotfill voor wasmachine, zodat dit in de winter ook kan voorzien worden via de speksteen. Maar ja, er komen ook PV-panelen, dus dat snoeit dan ook weer in de energiekosten.

Het is zeer moelijk in te schatten hoe sterk de verandering te voelen zal zijn bij verhuis naar de LEW. Je hebt wel de cijfertjes enzo, maar dat is toch ook niet alles...

 

serge,

bijkomende uitdaging is ook dat de afgifte van de kachel in de plaats waar die staat in verhouding is tot wat nodig in de andere plaatsen.  Dat is verre van evident. 

Maar als je het extra stookwerk er bij neemt, een paar keer te warm in de plaats van de kachel, eens minder warm in bv badkamer kan overleven is het wel doenbaar. 

walter

Let vooral op 'volgens mij' rendement van uw kachel piekvermogen van uw kachel, die gaan bepalen of die speksteen overkill is, of hoeveel hout je moet verbranden om warm te hebben.

Denk ook eens na over het feit dat als je uw huis verwarmt met 10m3 ,dat het equivalent 15kg-20kg hout vraagt, dus dat je elke dag een stevige mand mag slepen. Goed als gepensioneerde , maar minder interessant als je gaat werken volgens mij.

Uw boiler van 300l is volgens mij de helft te klein, ik zou dus een boiler in cascade bijzetten en geoptimaliseerd voor uw vloerverwaming, die dan opwarmt als uw zonnepanelen geen 50° halen of als uw zonnepanelen uw SWW als volgepompt hebben en overloopt van energie, of als uw kachel overloopt van energie en uw SWW al volgepompt hebben.

@ Paul: volgens beide leveranciers zou een uurtje of drie per dag stoken meer dan genoeg zijn. Momenteel heb ik 2 kachels staan en heb ik een fulltime job en dat geeft geen problemen hoor. Ik ben dit zo gewoon om 's morgens als eerste taak de kachel aan te steken, dus daar heb ik geen schrik van. Wat betreft de dimensie van de boiler heb je gelijk, maar zou ik overstappen op het nieuwe systeem, dan moet ik sowieso een extra buffervat steken. Daar wringt voor mij nu het schoentje. Momenteel heb ik een volledige zonneboiler-installatie staan, slechts drie jaar oud, dus die doe ik niet graag zomaar weg, ik zou hier teveel op verliezen vrees ik. Dit probleem heb ik nu ook met de radiators, deze zullen ook allemaal overbodig worden. De bestemming van de gronden waar ik woon, gewijzigd naar bouwgrond (interessant natuurlijk), maar jammer genoeg is dit gebeurd nà dat ik verbouwingen had uitgevoerd.

 

Ik zou die twee offertes nog eens de variaties laten berekenen in kostprijs en efficientie... Als ze de efficientie niet kunnen ramen mogen die gasten 'de pot op'

variatie 1: oud vat houden en in cascade zetten
of alleen nieuw vat houden: verschil in prijs / rendement

variatie 2: radiatoren houden versus vloerverwarming

Vloerverwarming geeft toch meer comfort en is beter geschikt voor lage temperaturen.

Vloerverwarming is idd aangenaam, hebben we nu ook en ik denk dat we het zullen missen. Anderzijds is het wel zo dat de kachel centraal in de woning komt te staan en er dus in de leefruimte waarschijnlijk geen nood zal zijn aan extra verwarming. De investering in toch vloerverwarming te steken is echt niet gering, en als deze naderhand dan overbodig blijkt is dat wel jammer.

Persoonlijk zou ik toch de vlvw voorzien hoor. Zeker als je dat nu ook al gewoon bent zal je er spijt van krijgen als de vloer niet meer "warm" is. Deze vlvw voeden met water uit een buffervat waar de kachel op hangt. Je kan dan eventueel ook nog een kleine gasketel voorzien zodat je toch verwarming hebt als je door omstandigheden niet meer kunt/wilt stoken met hout. Warme kachel in de living is fijn maar een warme kachel en een aangename vloer in de living is fijner !

Vertel toch nog eens welk vermogen je nodig zal hebben voor je woning.  Je zegt kleiner dan K30; Maar hoeveel juist?  K29 en K15 zijn beide kleiner maar de verwarmingsbehoefte van die 2 is toch heel verschillend. 

Ik heb net even die w10 opgezocht.  Zij praten over zeer kleine vermogens, ongeveer op passiefhuisniveau.  Is dat idd het isolatieniveau waar je naar toe gaat?

Walter

tuurlijk, maar vloerverwarming doe je met een warmtepomp (hogere COP), en zonnepanelen (bij tussenseizoen lage temp) en een condensatieketel (lage temp verhoogt rendement) . Laten we zeggen als je een lage temp energiebron hebt, of een bron die voordeel doet bij lagetemperatuurstoken. Zijn bron wordt volgens mij gewoonweg zijn speksteenkachel en zal zijn living domineren
Eventueel kan hij in het tussenseizoen terugvallen op zonnepanelen die zijn vloerverwarming beneden opwarmen... Dan zou hij nog kunnen die vloerverwarming overwegen...

Maar een LEW met een gigagrote speksteenkachel zal gewoon zijn vloerverwarming elke dag platleggen... hij zal dus nooit zijn huis kunnen verwarmen met die vloerverwarming en zijn bovenruimte kan hij gewoon als het ware door de warmteverspreiding in het huis opwarmen, het is genoeg dat hij een ventilatie-rooster naar boven voorziet. Ik zou niet weten dat hij daar nog verwarming nodig heeft.
Bovendien als je daar radiatoren staan hebt, kun je moeiteloos met 40° water uw ruimtes voldoende bijverwarmen om het 'slaapklaar' te maken. Wie slaapt er nu in 20° slaapkamer als een vis op het droge als het ware (een donsdekentje en 16° gaat perfect) En radiatoren op uw slaapkamer in een LEW context, moet toch moeiteloos die kamers zelfs met lage temperatuur water kunnen bijverwarmen. En als hij die centrale boiler koppelt aan zijn speksteen dan zal die boiler ruimschoots warm genoeg krijgen om zijn radiatoren met hoge temp water aan te sturen. Zoniet zou hij gewoon moeten type jaga convectoren overwegen om de lage temperatuur radiatoren te verhogen in rendement. Dus ik denk dat hij met zijn speksteen gewoon zijn huis zal oververhitten, eerder dan stuurbaar verwarmen. Gelukkig dat hij nog zijn warmte zal bufferen in zijn buffervat, of anders zal hij 2 dagen zijn ramen openzetten in putje winter, en dan 2 dagen zijn buffervat kunnen gebruiken om zijn huis te verwarmen.

Paul,

 

De vloer is dan gewoon extra buffer en hoort een eigen aanvoertemperatuurregeling te hebben. Speksteenkachel kan je ook rustig stoken en/of een dagje overslaan dan. Afgifte van de kachel zelf zal verminderen als hier een warmtewisselaar is ingebouwd. Dbe op verdieping kan idd perfect .....

 

16 °C op de slaapkamer .... dat mag je eens haarfijn aan mijn vrouw uitleggen :-D ( als het huis deftig is geïsoleerd zal hier de temperatuur trouwens nooit onder de 18 °C zakken als enkel het gelijkvloers verwarmd wordt ).

"Maar een LEW met een gigagrote speksteenkachel zal gewoon zijn vloerverwarming elke dag platleggen... hij zal dus nooit zijn huis kunnen verwarmen met die vloerverwarming en zijn bovenruimte kan hij gewoon als het ware door de warmteverspreiding in het huis"

dat is een redeneringsfout:  als de kachel groot is, heb je net de kans de kachel zo te bouwen dat die steeds maar een klein vermogen afgeeft aan de ruimte waar die staat. Maar dat vermogen wordt dan zeer veel uren lang afgegeven. 

De kachel kan dan idd enkel die ruimte verwarmen waar hij staat en er is geen restenergie die naar andere ruimtes kan gaan.  Die kachel buffert dan potentieel ook veel meer energie dan je in een buffervat kan stoppen.  de kachel werkt dan zelf als buffervat (tenminste voor verwarming). 

Het is alleen de kunst de kachel zo te stoken dat die dan idd je gewenste vermogen afgeeft zodat je een juiste temperatuur hebt.  Bv door op een koudere dag om de 36uur te stoken, op zeer koude dagen om de 24 uur te stoken. 

Walter

Eventjes terug op een rijtje; een drietal jaar geleden heb ik een zonneboiler laten installeren van Viessmann, samen met een nieuwe condensatieketel, ook Viessmann, dus momenteel hebben we een Vitosol vacuümbuiscollector (3m²), Vitodens 300 condensatieketel en Vitocell 100 buffervat van 300l. Momenteel wordt dit enkel gebruikt voor bereiding SWW. Met de huidige vloerverwarming is dit denk ik toch, een goede installatie. Bewijs hiervoor werd reeds geleverd, want op 2 jaar tijd zijn we van 24000kWh gasverbruik gezakt naar 13500kWh, zelfs met uitbreiding van ons gezinnetje.Wat ik wel merk is dat de vloerverwarming amper draait omwille van de huidige houtkachel, maar dit wijt ik aan de verkeerde plaats van de kamerthermostaat. Bedoeling is dus mee te combineren met de speksteen, w10 met warmtewisselaar voor vloerverwarming én SWW. Hierdoor zou ik praktisch geen gasverbruik meer hebben voor én de verwarming én voor bereiding SWW. Investering is echter niet gering en ik vraag me af of mijn condenstaieketel nog wel zou werken;. Wat nu precies het exacte K-peil gaat zijn, weet ik nog niet volledig, wel zeker is dat de opbouw van de HSB in de gevels voorzien wordt van 24cm MW, afgewerkt met Pavatex (of Gutex) van 35mm. Het dak wordt minstens geïsoleerd met ook 24cm MW en afgewerkt met Celit4D (22mm). Waarschijnlijk komt er nog isolatie bij, maar wat en hoe weet ik nog niet precies. Volgens de eerste EPB-berekening kwamen we hierbij uit (mét blowerdoor, PV-panelen én zonder radiatoren, want dit had ook een invloed) op een K-peil ergens midden 20 en een E-peil van, dacht ik, 28. Ventilatie D wordt ook sowieso geplaatst, dus de warmte wordt alleszins goed verspreid in de woning. Ook dampkap is zonder buitenafvoer en beglazing is triple-beglazing (0.6-0.7) met passiefraamkader van fabrikant Profel. In ieder geval is het type w10 wel ontworpen voor passiefwoningen, dit houd bijvoorbeeld in dat de buitenste mantel geïsoleerd is, wat een te felle verhitting in de ruimte waar hij staat wordt vermeden en er een maximale overdracht naar het buffervat kan gebeuren. En het feit van de grote massa van de kachel werkt, integendeel wat hierboven wordt gezegd, juist in het voordeel, omdat ik dan op lage temperatuur kan werken, wat ideaal is voor de vloerverwarming.

Voor de geïnteresseerden: http://www.dutry.be/merken/tulikivi/Tulikivi_21.pdf

(mocht hiermee over de reclameschreef gaan, laat het me weten, ik verwijder het onmiddellijk. Het is geenzins mijn bedoeling, wil enkel het principe verduidelijken)

Serge, 

ik kan dan alleen maar zeggen een correcte warmteverliesberekening per ruimte te laten maken.  Je kan aan de hand daarvan voor beter gaan inschatten wat de gevolgen en effecten zijn van kachel in de ruimte, welke vermogens je eventueel in andere ruimtes nodig hebt.

Eerder werd al geschreven dat met ventilatie D, je energie zou overdragen naar andere ruimtes.  Maar dat is toch zeer beperkt; correcter is te stellen dat je met ventilatie D nergens in huis verwarmingsverliezen hebt omwille van ventilatie.  Maar bijdragen tot  opwarmen van een ruimte doet ventilatie D niet (die heeft aanvoer van 18°C op zeer koude dagen, net ongeveer de temperatuur die je meestal vindt in niet verwarmde ruimtes in LEW; maw, energie effect is dus ongeveer nul). 

Daarnaast pas je al zeer veel passiefhuistechnieken toe (onder andere de dure ramen).  Uiteindelijk zou je dan ook kunnen gaan voor volledig passiefhuis.  In kostprijs moet stap dan niet meer zo groot zijn (ik vermoed dat kost van je kachel ;-)).  

Vraag aan je architect je op weg te helpen voor de warmteverliesberekening (contect met ingenieur, info om zelf uit te rekenen).  

Met die info kan je dan beter inspelen op offertes die zeggen dat het niet kan (of dat het wel kan).  Dan kan je zinvollere info krijgen dan "Dat het systeem van de vloerverwarming nooit in gang zou schieten, omwille van de "overheersing" van de speksteen."

Vergeet daarnaast ook niet dat het echt niet evident is een houtkachel uit te breiden met een warmtewisselaar.  Voor ieder systeem dat wel correct werkt vind je ook wel systemen die echt niet goed werken of gewoon onveilig zijn.  

Walter