Verwarming voor in Yurt

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij wonen sinds een dik jaar deels in een yurt, deels in een verbouwde garage met geïsoleerd dak en gewone baksteen muren. Een Yurt is een mongoolse ronde "tent". De onze heeft een doorsnede van ong 6 m en een houten vloer van 40 cm dik, geïsoleerd met stro, die op banden van de grond staat. De yurt zelf is geïsoleerd met een laag katoen, 2 lagen vilt (1x wolvilt, 1x half synthetisch, half wolvilt) een canvas en een regenhoes. Wij slapen in deze yurt. De bedoeling is dat ik er over een kleine maand mijn praktijk zou beginnen, waarbij ik massages geef. En daarvoor moet het dus warm zijn...

Tot nu stookten we daar in een oude jotul kachel, dus veel warmte op korte tijd, maar ook snel weer weg. Om er langer warmte te kunnen vasthouden (waarbij we hoopten dan enkel 's morgens echt te moeten stoken) kochten we een alternatief: een eclips van Altech. En die geeft dus niet wat we hadden gehoopt. Als je ze stookt duurt het echt lang voor de ruimte warm is, en ze wordt niet echt warm genoeg, dan was de ouderwetse jotul nog beter. Ik zit een beetje met mijn handen in het haar; een pelletkachel maakt lawaai; de jotul was totaal niet regelbaar in warmte (vaak snikheet op z'n sauna's; en de altech is niet warm genoeg te krijgen. Een massieve finoven of dergelijks is uiteraard geen optie in de yurt wegens grootte en zwaarte. Maar wat dan wel?

Laatste idee was iets dat we op batibouw gezien hebben: IR stralers die je als plaat op een schildersezel of iets dergelijks zet. Duur in verbruik natuurlijk, omdat dat dan elektrisch is, (we hebben nog geen zonnepanelen; daarvoor moet eerst schuurdak gerenoveerd). Iemand daar ervaringen mee?

Verder hoop ik dat de altech misschien wél beter werkt in onze "woning" (oude verbouwde garage). Want daar houdt zelfs een oude jotul de warmte in de ruimte voldoende vast om het de volgende ochtend te voelen.

Hoop dat jullie wat kunnen helpen met jullie ervaringen!
Alvast dank!

Reacties

De warmte in de ruimte wordt niet vastgehouden door je kachel hé, maar door je isolatieschil. Die is blijkbaar onvoldoende.

En er lijkt ook niet echt geen thermische massa aanwezig, waardoor je veel warmte verliest eenmaal er een "deur of raam" opengaat. 

Lijkt me leuk om in een yurt eerder te gaan voor low tech oplossing (ipv ir). Misschien is een rocket mass heater wel een geschikte oplossing. Is zeer prijsgunstig, heeft massa om de warmte te bufferen en er kan zelfs een verwarmde bank (massage) voorzien worden. Minpunt is natuurlijk de verplaatsbaarheid, de omvang en de noodzaak van zelfbouw (al kan dat ook als een voordeel gezien worden). Alvast veel succes!

Klopt, dat is inderdaad een deel van het probleem.

 

Het is een mooi concept, ik had er nog nooit van gehoord. Was meteen heel enthousiast, tot ik het probeerde te visualiseren in de Yurt.

Probleem is idd de omvang, en het feit dat het op een houten vloer moet geconstrueerd worden, wat leeft en dus scheuren en barsten zal veroorzaken. Ik ontbreek ook een bypassklap in het systeem? Verder lijkt het me niet makkelijk om er blokken hout in te stoken, en wij zitten hier met een populierenbos (en knotwilgen in groei, die zullen geen probleem vormen). 

De zelfbouw zien wij idd als voordeel, geen nadeel =) Maar geen echte oplossing dus, spijtig genoeg. Toch blij dit te hebben gezien, zeker een heel waardevolle bijdrage! Dank je.

 

Ik begrijp dat je het uizicht van de Yurt wenst te behouden.

Is het niet mogelijk om een soort van houten pyramide,-/skelet in de tent te bouwen en die goed te isoleren.

Misschien kan je dan de binnentent losmaken en aan de binnenkant hangen van de houten pyramide.

Peter

 

Die eventuele massakachel hoeft toch niet op de houten vloer gebouwd te worden?

 

Onder die houten vloer bevindt zich toch wel een ondergrond die een massakachel kan dragen?

Volgens mij is een tent niet geschikt om te verwarmen, alle luchtwarmte gaat direct tegen het dak hangen waar het nauwelijks wordt vastgehouden door de gebrekkige isolatie van het dak (doek). Stralingswarmte van een kachel is ook niet efficiënt want er is geen massa die de stralingswarmte kan vasthouden. 

 

Voor je praktijk heb je extra veel warmte nodig, zowel lucht- als stralingswarmte, want de klanten dragen weinig kleding en liggen ook nog stil. Misschien zou je de conclusie moeten trekken dat een tent niet geschikt is voor hoogwaardig binnenklimaat en daarom ook niet voor een massagepraktijk.

De constructie bestaat uit banden waarin steenpuin, daarboven Betonplaat mdf; daarboven betonstenen, een stuk roofing, en dan houten balken straalsgewijs die boven en onder toe zijn met osb, gevuld met stro. Dat betekent dat de yurt een halve meter boven de grond staat, en dan nog eens een kleine halve meter een cirkel met de vloer zelf. Ik zie niet goed hoe de massakachel zo te bouwen dat ze op de grond staat, zonder dan de hele constructie kapot te maken, en dus ook de draagbalken waaruit ze  bestaat. Om eerlijk te zijn zie ik dat niet echt zitten en weet ik ook echt niet hoe. We zijn een maand op zich al bezig geweest met deze constructie, en dat was voordat de yurt er op stond (die staat er nl op, niet rond)... 

Het is niet echt een gewone tent hoor... Eigenlijk zou je ervan verbaasd staan hoeveel warmte die viltlagen dus wel degelijk binnenhouden. Vandaar dat we ook een saunaeffect kregen met de yotul; en dan mocht het buiten vriezen tot -17° zoals vorig jaar! Alleen houdt ze die warmte niet vast zoals in een gebouw dat geïsoleerd is omdat er geen thermische massa is. Dus 's nachts daalt ze tot onder het vriespunt als je niet bijstookt. 

De praktijk die ik wil uitoefenen is niet klassieke massage. Ik heb 't zo genoemd om een makkelijke richtlijn te geven. In feite is 't cranio-sacraal therapie, en daarbij ligt mijn cliënt op een tafel met kleren aan en vaak zelfs dekentje op zich. Dus dit moet echt kunnen. Daarbij is het concept "yurt" eeuwenoud en zou het niet zolang geleefd hebben in kazachstan, kirgizië, mongolië waar de winters tot -50° en de zomers tot +50° gaan. Ik had gehoopt op dit forum misschien nog anderen te vinden die hun expertise in yurt leven hebben opgebouwd...

Geen optie, dan verlies je echt enorm veel ruimte. Er staan ook kasten enz in, het is een yurt, ik ga geen tipi in de yurt zetten en daarmee meer dan 60% ruimteverlies creëeren... Al is het een grappig idee, praktisch vind ik het niet.

 

Het enig waardevolle van die constructie zijn de vloerbalken. Al de rest is met enige moeite goed te verwijderen.

 

Daarna kun je tussen de vloerbalken drukvaste isolatie aanbrengen tot op de draagkrachtige ondergrond.

Ik kan beamen dat een tent verbazingwekkend snel en gemakkelijk op kan warmen tot comfortabele temperaturen.

Ik heb ooit nog een hele winter in een eenvoudige bungalowtent (niet te vegelijken met een yurt, had ik zoiets toen maar!) geleefd met mijn vrouw en twee kleine kinderen. Ook bij vriestemperaturen tot -8 graden Celcius buiten was het daarin redelijk comfortabel wonen. Onze enige verwarming was een electrisch kacheltje van 2 kW met ventilator, en dat stond zeker niet de hele tijd aan.

Dat is een mogelijkheid. Maar dat zien we nu in november-december niet echt zitten om uit te voeren, dat zou eerder iets voor de zomer zijn. We hebben ongeveer een week nodig om de yurt op en af te bouwen, + een week om een nieuwe vloer te leggen. DIt rekenend dat we allebei vakantie hebben en onze zoon van 4 ons goed laat voortwerken/ meedoet. Bovendien moet het dan minstens een week (liefst 2) aan een stuk regenvrij zijn en de hele huisraad uit de yurt moet dan weer tijdelijk verhuizen naar onze living. Echt niet iets om nu snel even voor elkaar te krijgen. Dat kunststukje hebben we deze zomer al eens uitgevoerd, 5 dagen onafgebroken tot een kot in de nacht gewerkt om de yurt volledig in/uit elkaar te halen, te stomen en een dampscherm ertussen te steken. 

Als ik het zo bekijk denk ik dat we 't beste de altech in de yurt laten, eventueel 1 IR paneel erbij kopen voor als ik een cliënt heb die het te koud vindt; en een rocket-mass heater willen we wel in onze salon proberen te bouwen. Maar dan met een aanpassing zodat er een bypass-klep op zit en je er houtblokken mee kan stoken. 

 

 

Dank je Dirk. Wij zitten hier inderdaad ook met een klein kind, en die is in dat hele jaar nog maar één keer echt ziek geweest, dat was dan ook gewoon griep. De Yurt is eigenlijk een zalig klimaat. Je hebt het gevoel deel te zijn van de natuur, je hoort de vogels 's morgens, de uilen 's nachts, het ruisen van de bladeren, de regen op het zeil. Het is een zeer luxueus kamperen en ik weet niet of ik nog ga kunnen wennen in een gewoon huis. Spijtig genoeg mogen we de yurt officieel slechts 5 jaar laten staan omdat we zonevreemd wonen. We kiezen dan ook voor een stro-leembouw als nieuw huis, om het ademende ervan te behouden en het natuurlijk gevoel.

 

 

Ik vroeg me af welke yurt je hebt. Heb zelf wat ervaring met yurts en normaal houden die hun warmte heel goed vast. Klein houtkacheltje in het midden en een 6m-tent is in een mum van tijd warm. Misschien een extra laag dekens bovenop je viltlaag leggen?

Een echte mongoolse, 6 m doorsnede. De yurt houdt nog steeds de warmte goed vast, maar wij zetten ze overdag wel altijd open om uit te luchten. De alltech is een heel andere manier van stoken dan een gewoon yotul-houtkachel zoals we voordien hadden. Daarmee was 't snel warm, maar wel voortdurend bijstoken. Deze moeten we nog altijd wat leren kennen. Hij verbruikt minder, geeft een volledige verbranding, maar warmt trager op. Mijn man slaagt er een stuk beter in dan ik om hem snel warm te stoken. Bij mij kan't 3 uur duren ondanks 't volgen van de procedures. Enfin, we komen er wel... 

 

Beste,

 

Wij leven sinds 2 jaar in een yurt en hebben nog geen enkele keer last gehad van koude, onze yurt is op een uur opgewarmd en heel aangenaam warm. De enige keer dat het wat moeilijk was was toen het vorig jaar tot - 14 vroor en dan vooral omdat we snachts de kachel niet tijdig hadden bijgevuld. Wij stoken met een deome turbokachel deze warmt heel snel op(extra verbranding van de rookgassen door de turbopijp); eens de yurt warm is, doe je de kachel vol en de turbopijp toe, het hout smeult dan langsaam op en houdt de yurt een aantal uren voldoende warm. Doe je de klep(pen) terug open dan schiet die terug in gang. Het enige probleem dat ik heb is dat we een enkelwandige kachelpijp hebben waardoor er zich te veel roetaanslag vormt en combinatie met condensatie geeft dit als effect dat er langs de naden van de kachelpijp soms roetwater sijpelt. Dit wil ik voorkomen door van binnen een dikke enkelvoudige pijp te steken en waar ze naar buiten gaat een dubbelwandige pijp. Ik geloof dat we 4 m3 houdt verbruiken per jaar en daarmee stoken we nog een andere kachel (stukje van een huis waar keuken en bad is). Je vindt de deome kachels in Libramont, ze zijn niet duur, wij hebben een versie met oventje bij in.

PS je hebt zeker geen massieve stralingskachel van doen dat is absoluut nonsens. en de vloer extra isoleren is zeker ook niet nodig, ik heb 6 centimeter recticel onder de vloerplaten en dat is meer dan voldoende. zoals je zegt met de jotul kan je voldoende verwarmen alleen kan je niet goed bijregelen. Je kan trouwens ook de warmte regelen door het hout dat je stookt. Stook je met eik dan heb je een tragere verbranding, die langer duurt dan als je met wilg stookt, daarmee stook je het heel snel warm maar het hout brandt ook sneller op. wij vinden de combinatie berk en wilg het beste voor de yurt.

"PS je hebt zeker geen massieve stralingskachel van doen dat is absoluut nonsens."

Dag Yurtbewoner,

de roet en creostoot in jou rookgasafvoer komen er door een quasi permanente onvolledige verbranding (smeulen van het hout) De rookgassen die er vanboven uitkomen zijn dan ook sterk vervuilend. En dat is nu net hetgeen je niet gaat hebben met een massakachel. Daar brandt het vuur tenminste voluit en komt het tot een volledige(re) verbanding. Je gaat ook veel minder hout verbruiken en minder frequent moeten stoken. (gedaan met midden in de nacht te moeten opstaan om hout bij te leggen bij sterke vriestemperaturen.

 

Mocht je niet op de hoogte zijn, je kan gerust een massakachel zelf maken voor minder dan € 500, zelf met oven en kookplaat als het moet en dan volledig op maat volgens de ruimte in de yurt. Het hoeft dus absoluut geen dure speksteenkachel te zijn.

 

Groet Wouter

Kan ik me bij aansluiten.

 

Zonder massa zou het ook nog kunnen. Met een Rocket verbrandingskamer in een metalen Bell of in een metalen fornuis bijvoorbeeld.

Maar de verbranding moet in ieder geval altijd voluit zijn.

 

Om niet elk uur tijdens de nacht een beetje hout te moeten bijleggen ga je toch best een minimum aan massa toevoegen.

Maar dat kan net zo goed een gietijzeren fornuis, een ongeïsoleerde waterboiler of een gemetseld bankje zijn.

 

G

Dankje voor het uitgebreide antwoord. De vloerisolatie is er al, dus die gaan we niet veranderen. Overschakelen op massakachel zou een volledig opnieuw en uit elkaar van niet enkel yurt, maar ook fundament dat we bouwden betekenen, wat we dus ook niet gaan doen, gezien we nog ander renovatiewerk te doen hebben (leven in een voorlopige garage waarin idd ook keuken en badkamer en ondertussen salon). Het variëren met houtsoorten proberen we ook te doen, dank je voor het aanreiken van jou ervaring daarin. We hebben knotwilgen gepland, maar die zijn nog niet oogst-klaar. Verder hebben we hier een volledig populieren-bos. Dat zou als ze langzaam gekapt worden ook goed hout moeten zijn hopen we. Ondertussen hebben we al beter leren werken met de Alltech en lukt het nu beter. De kachel die jij benoemt ken ik niet, zal die eens uitpluizen. Vorig jaar die -14 was toen ook een heftige periode voor ons. De rest lukte. Nu is het meer de discipline van gaan kijken, bijregelen, nog eens gaan kijken, klep toe, bijleggen... enz... en na een uur hoef je er niet veel meer naar om te kijken. 

Leuk om een andere yurt-bewoner te ontmoeten op dit forum, dan weet je tenminste waarover je spreekt! :-)

" je kan gerust een massakachel zelf maken voor minder dan € 500, zelf met oven en kookplaat als het moet en dan volledig op maat volgens de ruimte in de yurt. Het hoeft dus absoluut geen dure speksteenkachel te zijn."

Kan je dat verduidelijken, hoe? De kachel staat in het midden van de ruimte, ze mag uiteraard niet de 2 dragende houten peilers raken en er moet genoeg plaats rond blijven voor bed, kasten, massagetafel etc... 

Verder, raad ik aan eerst eens de kachel in kwestie te bekijken alvorens te gaan roepen over onvolledige verbranding etc... want de kachel die werd aangeraden staat op de website mooi uitgelegd als zijnde een die wel een volledige verbranding geeft. Dan kan de roet natruurlijk nog altijd komen van stoken met hout dat niet volledig droog is ofzo, maar zo'n steekspelletjes hoeven wat mij betreft niet hier. Behulpzaam zijn kan ook anders?

Dank jullie voor jullie bijdragen.

Groet

Beste Koningskind,

 

Mijn, noch Wouters reactie ging over de Altech, maar over deze quote: "doe je de kachel vol en de turbopijp toe, het hout smeult dan langsaam op en houdt de yurt een aantal uren voldoende warm."

Iemand die zo stook t moet zich alvast niet afvragen waarom het creosoot uit z'n schouwbuizen loopt....

 

Ik raad dus eerst eens aan om te kijken waarop gereageerd wordt vooralleer te gaan roepen over Behulpzaamheid.

 

G

 

Dag Koningskind,

 

Ik reageer vooral op de stelling: hout erin laten branden en vervolgens laten smeulen gedurende de nacht. In eender welke kachel ( in een massakachel, in een altech of in een deome) is dit even nefast op vlak van uitstoot van schadelijke gassen en is er van volledige verbranding geen sprake. Het gaat er dus om het vuur met ruime zuurstoftoevoer te laten branden, om de warmte na verbranding te kunnen opslaan zodat je het vuur niet hoeft te smeulen. Dit opslaan kan zoals maia aangeeft op verschillende manier gebeuren en hoeft niet perse door middel van een mastodont van enkele ton in het midden van de yurt. 

 

Als je bijvoorbeeld een rocketstove in het midden van je vloeroppervlak  zet  en de rookgassen naar een lage bank in leem aan de buitenkant van het vloeroppervlak voert in de vorm van een 3/4de cirkel (of groter) alvorens door de schouw naar buiten te gaan?

groet

Wouter

Dag koningskind,

 

je kan een rocketstove ook upscalen zodat hij wel houtblokken aankan. Het hoeven dus niet enkel spaanders te zijn.

groet

Wouter

Bedankt voor de reactie. Ik ben niet helemaal akkoord dat mijn rookgassen super vervuilend zijn. Als dat zo zou zijn dan zou dat aan mijn rook te zien zijn, dat denk ik toch. Mijn rookgassen zijn wit als ik het vuur pas aanmaak, wanneer de kachel goed brandt met de turbopijp open dan zijn ze doorzichtig en als de pijp toegaat (dit is als er zich voldoende kolen hebben gevormd ) dan blijven de uitlaasgassen doorzichtig. Uiteraard is de roetafzetting vervuilend, maar is dit dan niet zo bij een massakachel? Overigens ben ik absoluut voor de massakachel, want in huis zou ik er op termijn ook een willen. Maar ik twijfel of het in de yurt voldoende warmte afgeeft wanneer je die echt nodig hebt namelijk met hoge vriestemeperaturen. De combinatie met de rocketstove zal waarschijnlijk wel goed werken.

Beste,

 

Bij het volop stoken lijkt de kachel goed te branden. 

Bij het smoren van uw kachel zijn er  tegenstrijdige elementen: de uitlaatgassen blijven doorzichtig maar er is volop teerafzetting in de pijp.

 

Mogelijke verklaringen hiervoor zijn:

* De hoeveelheid massa die opgebrand wordt per uur ligt bij smoren een heel pak lager dan tijdens volop stoken. De hoeveelheid zwart gekleurde elementen per uur is dan misschien relatief laag en eerder verdund.

* Een groot deel van de giftige stoffen is onzichtbaar: CO, koolwaterstoffen met korte ketens... De zwarte uitstoot komt eerder van roetdeeltjes waar al dan niet teer op afgezet is. Bij smoren zal de luchtsnelheid in de schoorsteen eerder laag liggen en daardoor zullen vele grotere (en beter zichtbare) roetdeeltjes niet de schoorsteen verlaten. De giftige gassen en de kleine, minder zichtbare roetdeeltjes doen dit echter nog steeds.

* Door de lagere schoorsteentemperatuur bij smoren zal een relatief groot deel van de teer zich afzetten op de pijp. Deze zal dus ook minder de schouw verlaten. De meer vluchtige giftige gassen en de kleine, minder zichtbare roetdeeltjes doen dit echter nog steeds.

 

Iets gelijkaardigs gebeurt bij kolenkachels: die geven zeer zelden zichtbare rook af via de schoorsteen. Bij mistig weer ruikt het rond sommige huizen met kolenkachels echter zeer bedenkelijk.

 

Misschien kan dit een en ander verklaren?

 

Mvg,

Jurgen

 

.

Een persoonlijke indruk op basis van het uitzicht van de rookgassen is natuurlijk geen goede graadmeter.

Daarvoor moet je er een meter aanhangen.

Maar een gesmoorde houtstook geeft nooit goede waardes. Moest deze kachel dat wel kunnen dan zou het een wetenschappelijk unicum zijn en zouden die verbazende cijfers wel in het  groot gepubliceerd worden.

Neen dus.

 

Er zijn trouwens geen cijfers ivm deze kachel te vinden. Normen, rendementen, afgastemperaturen helemaal niets op de site van de bouwer .... (???)

Ik heb een zwaar vermoeden dat het zelfs al niet fantastisch is met de verluchting helemaal open ... (neem natuurlijk graag kennis van de cijfers die dit vermoeden weerleggen) Het model met koperbuizen rond de brandhaard dat verkocht wordt als cv-ketel is helemaal*** nou ja hoe zal ik het zeggen ***

 

Bovendien moet u bij dergelijk (gesmoord)gebruik ook oppassen voor uw gezondeid. De kans op CO-vergiftiging is reëel.

 

Ook vind ik het zorgwekkend dat u spreekt van een enkelwandige schouwbuis. Hoe heet wordt die wel ? En dat doorheen het stoffen dak van een Yurt ? Of had u daar een andere oplossing voor?

 

G