verwarmingsinstallateur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste

Wij bouwen een supergoed geisoleerd huis, raampartij vooral op zuiden gericht. Hierin willen wij vloerverwarming leggen.

Wij hebben een vloerverwarming op het oog, doch deze werkt met een buitenvoeler. Hier hebben we een vreemd gevoel bij. Hoe kan een buitenvoeler vertellen wat er binnen moet gebeuren, de relatie buiten.binnen hangt toch zeer sterk af van de isolatie en orientering. bvb op een koude zonnige dag is het best mogelijk dat ons huis door zonnestraling heel wat warmte krijgt. Een buitenvoeler gaat dan teveel warmtevraag geven?

misschien hebben we naar een te 'klassieke' installateur geluisterd. heeft iemand een tip voor een goede verwarmingsinstallateur regio Leuven ?

dank,
Nele.

Reacties

De buitenvoeler gaat  alleen de temperatuur van het CV water beinvloeden. De bedoeling is om het CV water in temperatuur zo laag mogelijk te houden, om het rendement van de ketel zo hoog mogelijk te brengen.

Een weersafhankelijke regeling gaat de temperatuur van het verwarmingswater berekenen in functie van de gevraagde binnentemperatuur, de buitentemperatuur en de stooklijn. De stooklijn bepaalt de vertrektemperatuur in functie van de buitentemperatuur. Voor iedere woning en verwarmingstype (vloer of radiatoren) is deze stooklijn anders. De juiste instelling moet in het eerste stookseizoen worden vastgelegd. Bij vloerverwarming is er ook nog een zelfregelend effect. Het afgegeven vermogen wordt bepaald door het verschil in temperatuur tussen vloer en ruimte. Stijgt de ruimtetemperatuur door de zon, dan daalt het afgegeven vermogen van de vloer. Dit is wel een tijdelijk effect, want de temperatuur van de vloer gaat langzaam stijgen naar de temperatuur van het vertrekwater. Als er veel zon invloed is kunnen er twee dingen gedaan worden. Er kan een een ruimtesensor geplaatst worden, of de buitenvoeler zodanig dat hij in de zon komt (dus niet op het noorden). De buitenvoeler wel niet op het oosten plaatsen , want dan gaat de regeling mogelijk te vroeg reageren.

Gaat dan de insallateur de nodige aanpassingen aan de stooklijn uitvoeren na het eerste stookseizoen?

Er zijn zelfs merken dir in hun weersafhankelijke sturing hebben zitten dat de regling zijn stooklijn automatisch aanpast zodat de gewenste ruimte temperatuur wordt bereikt en gehouden wordt. Hij kan dit dan enkel in de referentie ruimte (waar de ruimtetemperatuur voeler zich bevindt) , de andere platsen weet hij neits van.

 

Bv Buderus heeft zo'n sturing er zullen nog wel meerdere zijn die dit kunnen.

Zo wordt steeds gegarandeerd de laagste watertemperatuur in de cv gebruikt en is het voor de installateur niet nodig om te komen bijregelen.

Je kan dit zonder probleem zelf doen. De uitleg staat normaal in de handleiding. Ik heb een tijdje geleden ook nog een beschrijving gepost. De instelling moet gebeuren tijdens het stookseizoen, en zal waarschijnlijk enkele keren moeten gebeuren (tussenseizoen en putje winter). Optimalisatie door een ruimtevoeler kan inderdaad ook, maar is zoals aangehaald, niet altijd aangewezen.

Hebt U een idee hoeveel installaties met buitenvoeler dan wel juist ingesteld staan?

10%?

Ik ga er geen cijfer op plakken. Het is wel zo dat bij een vloerverwarming de stooklijn juist moet zijn. Anders kan je iedere keer als de buitentemperatuur verandert de gewenste dagtemperatuur aanpassen. Voor radiatoren is dit anders, daar zijn het de thermostaatkranen die de fijnregeling doen.