Vlaamse groene stroom kan tot 30 procent goedkoper

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Als Vlaanderen zijn systeem van groenestroomcertificaten zou hervormen, zou het dezelfde hoeveelheid groene stroom 30 procent goedkoper kunnen produceren. Of anders gezegd: met hetzelfde budget zou er 50 procent meer groene stroom geproduceerd kunnen worden. Dat zegt althans Febeliec, de federatie van industriële elektriciteitsverbruikers.

"Huidig systeem te duur"
Volgens Febeliec is het huidige systeem van groenestroomcertificaten "duur, statisch en niet-transparant" en belemmert het de toegang tot de elektriciteitsmarkt voor nieuwe spelers. De federatie klaagt onder meer de vaste prijs aan, waardoor het systeem "duur is en de goedkope technologieën overgesubsidieerd worden".

Meer efficiëntie nodig
Het voorstel van Febeliec draait rond efficiëntie, stabiliteit en transparantie. De federatie vraagt onder andere dat de uitgereikte certificaten niet meer door de leveranciers moeten worden ingeleverd, maar dat de groenestroomproducenten rechtstreeks vergoed worden "op een uniforme en gecentraliseerde wijze". De steun moet ook technologiespecifiek worden en er moet gedurende een vooropgestelde periode een stabiel inkomen gegarandeerd worden.

"Febeliec wenst met dit voorstel zeker de doelstellingen inzake groene stroom en warmtekrachtkoppeling niet in vraag te stellen, maar via een efficiënt en transparant steunbeleid een maximum aan groene stroom en energiebesparing via warmtekrachtkoppeling te realiseren tegen de laagst mogelijke kost", zo besluit de federatie. (belga/vsv)
26/06/09 12u58

http://www.demorgen.be/dm/nl/997/Ombudsman/article/detail/906028/2009/0…