vloeropbouw: beton ipv chape

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Volgende vloeropbouw had ik in gedachten:

1. oude vloer(ligt in cement op geel zand)
2. PUR isolatie platen 8cm
3. gewapend beton 6cm met leidingen in weggewerkt
4. tegels in cement

Ik dacht gewapend beton te gebruiken op de isolatie ipv chape omdat dit volgens mij makkelijker te leggen is(kan met betonmolen) dan chape en aangezien de tegels toch in een cementbed komen te liggen is een perfect vlakke ondergrond overbodig.
Omdat gewapend beton steviger is dan een chape kan je zo met minder opbouwhoogte dezelfde sterkte bereiken als met een chape. Waarvoor dient een chape eigenlijk buiten het uitvlakken?

Ziet iemand hier problemen?

alvast bedankt,
Bram

Reacties

Proficiat ... het getuigd van veel lef om hier PUR als vloeropbouw voor te stellen. Daar is toch absoluut geen noodzaak voor?

Je kan wat ecologischer (in eerste instantie voor jezelf ... en daarna voor het milieu) drukvast polystyreen (XPS of EPS). Met de goede ouwe kurk is trouwens ook niks mis.

Chape is een uitvul (nivelleer) laag / druklaag ... dient voornamelijk om 'punt' lasten te verdelen, niet om overspanningskrachten ed. op te vangen. Chape kan je ook maken in een betonmolen. Beton en chape zijn totaal verschillende producten om verschillende toepassingen.

1 bedenking : kan jij met je cementbed +- 1 cm hoogteverschillen opvangen ? Want dat is best mogelijk met een betonnen "chape", vooral als je dat met een betonmolen doet en dus niet in 1 keer giet.

heeft beton ook niet meer warmtewerking dan chape ?

(de reden waarom in betonnen vloeren werkingsgleuven moeten gezaagd worden ?)