vloeropbouw HSB VERDIEPING
Hey, Over vloeropbouw op gelijkvloers zijn er ondertussen meer als genoeg vragen gesteld, ik zou graag willen weten wat jullie vloeropbouw is op het verdiep?
Graag zou ik zo veel mogelijk acoustisch isoleren en daardoor ook een soort van zwevende constructie maken maar evenzeer gebruik maken van chappe om een stevige massa te hebben om het contactgeluid extra te isoleren.
De architect stelt voor om een geluidsisolerende plaat op de OSB 18mm te leggen en daarna chappe en de vloerafwerking.
Maar welke platen/materialen zijn het meest geschikt/betaalbaar om de beste acoustische prestaties te krijgen. Het thermisch isoleren lijkt me weinig nuttig.
De verdiepingsvloer is gemaakt met FJI-liggers 300mm en daarbovenop 18mm OSB.
Ik ga de buitenwanden voorzien van metalstud om de gyproc tegen te plaatsen, op de eerste plaats voor de werking van het hout een beetje tegen te gaan en anderzijds om voldoende acoustisch te isoleren.
Bij de locale bouwhandel verklaren ze me voor gek dat ik een acoustisch isolerende plaat onder een chappe leg...
Graag jullie meningen.
Reacties
Ik ook, met een Rigidur-vloer heb je alles in één systeem.
Wij hebben dezelfde vloeropbouw zoals je beschrijft.
Als akoustische isolatie hebben we "Rockwool 504" (3cm dikte) gebruikt.
Best ook de randisolatie goed nakijken zodat de chappe nergens contact maakt met de constructie.
Van het resultaat zijn we redelijk tevreden. Als er iemand op de verdieping loopt of springt, hoor je beneden wel nog een dof geluid.
Of pavatherm profil ipv chape: www.pavatex.be/productdetail.aspx
zo heb ik het al een paar keer in een HSB gedaan :
osb 18 , rockwool 504 , maar dan wel 4 tot 5 cm dik , terug osb 18 (zwevend !) en dan de eindbekleding , waarbij de voorkeur uitgaat naar vinyl of linoleum , laminaat is wat minder goed wegens de (tak-tak geluiden als je met harde zolen op het verdiep loopt).
deze opbouw is idd een flinke verbetering, doch je hoort nog steeds loopgeluiden. Ik denk dat je dat in een HSB erbij moet nemen, ofwel idd. voor een betonnen vloeropbouw moet gaan
hellow,
mijn opbouw is ook I ligger 300 en osb 18mm en ik ga mijn verdiepen volblazen met cellulose, en twijfel ook voor op de osb nog een extra dempende plaat te gebruiken. en bij toeval het ik een 120m² cellit4d over. kan ik deze gebruiken hiervoor? of is dit te gek als ik mijn ligger reeds volblaas?
groetjes...
Zeker die celit gebruiken als je die liggen hebt. Het is niet omdat je de vloer volblaast dat je het getik niet zal horen. Want uiteindelijk kan het contactgeluid doortrillen via de I-liggers. Als je deze kan dempen, dan zal je dat waarschijnlijk bijna niet horen.
Wel een dure aangelegenheid om voor wat geluid dat vol te blazen ;-).
Hallo,
Vraagje beetje in dezelfde trend:
Wij zouden onze badkamer boven willen plaatsen. Geen hsb maar we zitten nog met een houten roostering (die volgens ons nog intact is) met balken van 15 diep en 7 breed.
We zouden liefst tegelen (omwille van het gemak om te reinigen).
Ideeën voor de vloeropbouw?
We kunnen het plafond in onze living nog verlagen voor de buizen in weg te werken.
TX....
Pablo, een zwevende vloeichape voorzien: Op de OSB/beplanking een geluidsdempende folie/plaat voorzien, daarop vloeichape en daarop tegelen.
Fermacell/Gyproc/... vloerplaten op de roostering bevestigen en hierop tegelen?
Robin en Rik,
Moet er een vochtdoek gebruikt worden op die osb / fermacell?
Moet er op die fermacell ook een 'vloeichape' komen of kun je er rechtstreeks op tegelen?
Bedankt alvast voor de reacties!
Die Fermacell is een droog systeem. Daar moet geen chape meer op.
Wat bedoel je met vochtdoek?
"Bij de locale bouwhandel verklaren ze me voor gek dat ik een acoustisch isolerende plaat onder een chappe leg..."
standaard probleem met locale bouwhandel. Ze weten niet waarover ze het hebben. Maar gelukkig heb je een architect die wel weet waar hij het over heeft.
Gewoon je architect worden. En neemt goede raad van bouwhandels maar met korrel zout.
Voordeel van je opbouw is deze echt wel goed is en niet te duur. Droge opbouwen zijn dikwijls best duur.
Hier thuis met deel verdiep vloer opbouw 2xOSB+chape => hoor je nog voeten stappen (wel enkel boven hal/berging/garage).
Walter
Walter, heb je geen geluidsisolerende folie tussen uw chape en OSB geplaatst (zwevende chape)?
Ik denk dat ze zo'n folie nemen als onder een quickstep of dergelijke.
in zo een dunne folie zou ik niet te veel vertrouwen hebben.
Walter
Ik bedoel dus zoiets: www.insulco.be/insulit/nl/impact-geluid.html
Hoewel dit al een oud topic is, wil ik graag opnieuw even aanpikken. Wij zijn momenteel ook onze vloeropbouw voor onze verdieping in HSB aan het vastleggen. Onze tussenvloer onder de OSB is gevuld met 10 cm rotswol. Aangezien we op de verdieping ook vloerverwarming leggen, wenste onze leverancier/plaatser van de vloerverwarming dat we de buizen van de elektriciteit zouden vastleggen met 3 cm PUR, zodat met op een geschuurd en vlak oppervlak de vloerverwarming kan plaatsen. Nu is onze vraag of we tussen de PUR en onze zwevende chape nog een insulit doek moeten voorzien om zo ook akoestisch beter te isoleren. Onze chape boven zal ongeveer 6 cm dik zijn, afgewerkt met een laminaat. Dus als opbouw hebben we rotsol, osb, pur, insulit?, chape, ondervloer laminaat, laminaat... Iemand een bedenking hierbij? Is deze insulit wel nodig? Een tweede kleinere vraag is of we een chape met netten of vezelbewapening moeten kiezen. Kan iemand zijn ervaring delen?
De pur zal waarschijnlijk al voldoende dempen als contactgeluidsdemping.
Chape met vezels of met net maakt niet zoveel uit, al werkt vezels wel iets sneller (geen gesleur met netten). Beide kan ook, voor extra sterkte.
Bedankt voor je reactie!