vloeropbouw - voor/nadelen van electrische leidingen in, boven of onder de isolatie ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Geachte,

Onze vloer komt op de grond te liggen. We plaatsen geen vloerverwarming. De aannemer stelt voor om
- 10 cm beton
- 10 cm isolatie
- 10 cm chappe en tegels.

- Als isolatie zou ik liever met platen werken ipv gespoten PUR; Moet in dat geval de vloeropbouw gewijzigd worden ?
- Indien ik met isolatieplaten werk, waar kan dan best de electrische, koud en warmwater leidingen gelegd worden ?

Vriendelijke groeten,

Cris

Reacties

Voor uw elektrische leidingen is dit niet direct een probleem.

 

Voor CV leiding of warm water is het beter dat de leidingen boven de isolatie liggen. Nu, op isolatie is het niet gemakkelijk om nog leidingen te bevestigen, ik heb het nog niet zien gebeuren.

 

 

Hallo Bert,

Bedankt voor de reactie. Moeten de waterleidingen absoluut bevestigd worden ? Lijkt me inderdaad niet mogelijk. Is dit om te vemrijden dat ze te hoog in de chappe terechtkomen ? Als we werken met Alpex buizen, blijven die niet gewoon op de isolatie liggen ? Ik onderstel dat het voor zowel het koude als het warme water beter is om Alpex buizen met isolatie te nemen - bent U het hiermee eens ?

Voor de electrische leidingen wordt toch voorgesteld door de aannemer om met een opvullaag te werken. waterleidingen en gas komen in de chappe - ondermeer omdat er reeds een aantal buizen zich daar bevinden.

Groeten,

Cris

 

 

Cris,

 

Ik zou de buizen allesinds vast leggen. Op zich kan het geen kwaad dat ze los liggen op de grond maar deze blijven niet plat liggen. Eer het de moment is om te chappen ben je er al 30 keer over gevallen of aan blijven haperen met het één of ander waardoor je alles los trekt.

 

Als je geisoleerde alpex neemt kan je ze gerust op de beton leggen bij de elektrische buizen. Daarna uitvullaag over de buizen, isolatieplaten en chappen. Als je gespoten PUR neemt bespaar je de uitvullaag. Pas op met de uitvullaag want alles is daarvoor niet super effen waar je nog steeds moeite kan hebben om uw isolatieplaten te leggen.

Cris,

Nog een opbouw kan zijn

Uw elektrische buizen en water op de beton en uitvullen met isolatiechape. praktisch is het bijna uitgesloten dat het zou vriezen door uw beton. het moet al serieus vriezen dat het kraakt dat het dan door uw beton komt en met die isolatiechape is het eventueel theoretisch probleem dan ook vermeden.

plaats daar dan uw vaste platen op. alles zit onder uw isolatie en dan kan je boven uw isolatie afwerken met een vaste plaat (fermacell of rigidur...) waar je op kan tegelen of parket plaatsen.

voordeel : je kan de chape veel beter nevileren of pas leggen dan dat uw beton zal liggen dus ook een beetje gemakkelijker om uw isolatieplaten rechter te leggen

groeten

Keith