Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

vloeropbouw VV op tongewelf

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zijn van plan, in onze woning van 1892,de vloer op het gelijkvloers uit te breken en VV te leggen (samen met buitengevelisolatie, BV met WW, superisolerende begalzing etc). Deze vloer steunt op tongewelven (rustend op metalen balken die +/- 4m overspannen en op 90 cm afstand liggen). De vloeropbouw is als volgt : eerst een laag zand (4cm boven het hoogste gedeelte van het tongewelf), dan een soort kalkspecie (1cm, witte kleur, brokkelt makkelijk), dan bakstenen tegels van +/-5cm en daarop nog eens een tegel geplakt van +/- 1,5cm.

Mijn architecte vertelde me nu dat als ik alles verwijder, ik het risico loop dat de spanning in de tongewelven afneemt en dat ik deze daarom zou moeten ondersteunen door de metalen balken kruiselings (op 1/3 en 2/3 van die 4m) over de hele lengte te stutten. Ik snap echter niet goed hoe het onderstutten van de metalen balken langs onder, het verlies aan spanning (als die er al is) van de tongewelven zou compenseren? Kan iemand mij dit beter uitleggen?

Kan ik op tongewelven de normale vloeropbouw VV volgen?

Reacties

Ik zou die welfsels vervangen op meer opbouwhoogte te krijgen. Bakstenen weggekappen, planken of platen (eventueel van afgebroken vloeren) over de bestaande metalen balken leggen (of ertussen,zeker als het T-profielen zijn), zijkanten 1/2 steen ingekappen, matten en beton erop. En plaats voor veel isolatie...

Let wel op, niet koepel per koepel afbreken, maar dwars tov de profielen afbreken. (de koepels vangen elkaars zijdelingse druk op)