Vloerverwarming bij beperkte opbouwhoogte
Goede middag
We gaan onze living renoveren en we zouden graag vloerverwarming leggen. Probleem is dat we maar 8.5cm opbouwhoogte hebben vanaf de vloerplaat (op een paar plaatsen gemeten). Ophogen van onze vloer is geen optie (reeds nieuwe deuren en trap). Ik heb heel het forum hier al afgelezen, maar een echte oplossing heb ik nog niet gevonden.
Ik zou graag zelf mijn vloerverwarming zelf leggen om budgetaire redenen maar ik twijfel aan het systeem. Sommige loodgieters raden me een droog systeem aan, en sommige raden me een nat systeem aan. De vloerbekleding is reeds gekozen, dit zal een keramische tegel van 120cm x 20cm x 1cm worden. Ik verlies dus reeds 1.5cm aan opbouwhoogte van de vloeropbouw (eventuele ontkoppelingsmat + lijm + tegel). Dan blijft er nog 7cm over.
Ons huis is volledig onderkelderd met een kruipruimte waarbij ik het plafond wil isoleren met PUR (10cm), dit zou ik voor beide systemen willen doen. De ramen zijn overal vervangen door Reynaers CS77HI met 1.0 glas. Er zitten isolatieplaten in mijn spouwmuur, maar deze dateren uit 1982. Dak is goed geïsoleerd met 20cm isolatie. We zouden graag onze hele benedenverdieping (91m²) willen verwarmen met vloerverwarming (zonder radiatoren) en mijn huidige radiatoren zou ik op het bovenverdiep willen behouden. De sanitaire leidingen en elektriciteitsleidingen voorzie ik via de kruipruimte waardoor ik hier al geen plaatsverlies heb.
Mijn voorkeur zou het natte systeem zijn, omwille van het prijsverschil en de makkelijkere legging ervan. Ik wil mijn buizen monteren op de vloerplaat en en dan chappen tot 7cm (met vezels, netten en wat uitzetvoegen). Nadeel hierbij zou zijn dat ik mijn vloerplaat mee opwarm, wat een totale dikte van chape op ongeveer 20cm brengt... Ook heb ik koudebruggen op de plaats waar de fundering de vloerplaat raakt (aan de randen), maar daar ga ik met beide systemen weinig aan kunnen doen.
Bij het droogsysteem zou de opbouw anders zijn. Hier zou ik dan een droog systeem willen kiezen met hierop een anhydrietchape, deze moet minder dik zijn dan gewone chape. Maar ik hoor hiervan dat deze niet altijd 100% vlak zou liggen ? Wat het achteraf betegelen (wat ik zelf ga doen) ook zou bemoeilijken.
Ik hoop dat iemand al in dezelfde situatie gezeten heeft en me hun beste oplossing zou doorgeven ?
Alvast bedankt voor de hulp!
Reacties
Wij overwegen bij onze woning uit 1980 ongeveer hetzelfde te doen. Onze vloer is 10cm dik dus hebben iets meer ruimte. We hebben ook een kruipruimte met een oneffen betonnen plafond. Ik heb hier ook lang mijn hoofd over gebroken (en doe dit nog steeds dus blijf dit volgen ;)) maar denk op dit moment dat dit de beste oplossing is in onze situatie;
Vloer volledig uitbreken en een nat systeem leggen waar gewoon weer chape en tegels op kunnen. Het plafond van de kruipruimte zou ik ook goed willen isoleren maar zou gespoten PUR willen vermijden om ecologische- en gezondheidsredenen. Hier twijfel ik nog over verschillende materialen en systemen maar denk dat ik PIR-platen neem om de dikte enigzins te kunnen beperken. Ik zou op z'n minst 12cm nemen. Verder zou ik de vvw ook zo leggen dat ze slechts in een deel van de warmtebehoefte voorziet zodat op de piekmomenten een kleine radiator hier en daar kan bijspringen. Dit zou ik doen vanwege de enorm grote thermische inertie van de vvw (beton+chape) om toch nog te kunnen inspelen op de warmtevraag en het weer.
We hebben reeds een dergelijk systeem in onze badkamer op de bovenverdieping en dit werkt best goed, alleen moet ik zeker aanraden op zoek te gaan naar een goede sturing, onze huidige thermostaat kan hier niet zo goed mee om.
We hebben het droge systeem ook overwogen maar dit is duurder en heb ook mijn twijfels bij een opstelling met zowel isolatie boven als onder de betonnen vloerplaat. Hoe zal deze warmte gaan bufferen? Is de gebufferde warmte dan nog nuttig bruikbaar? Deze zit dan tussen 2 isolatielagen dus het is moeilijk voorspellen waar en wanneer deze heen gaat.
Als je weinig opbouwhoogte hebt en een kruipkleder, dan vind ik dat je best het plafond en de buitenmuren van de kruipkelder isoleert, kies isolatie je waar je je goed mee voelt en wat technisch haalbaar is. Daarna leg je een 2cm dikke isolatieplaat om je vloerverwarmingsbuizen op te leggen, 5 cm andryhiet chape en dan tegelen.
Andryhiet chape wat ik al zag was verbluffend waterpas, een biljart. Ik controleerde zeker 500 m2 met de laser en het verschil was nergens meer dan 5 mm, nooit gezien bij gewone chape. Door de combinatie van de isolatie in de kruipkelder en op het dek, ga je weinig verlies hebben naar de kruipkelder, en daar draait het toch om, waar die warmte zich buffert maakt niet uit, het comfort van de vloerverwarming zal er zijn en zuinig stoken ook.
Als je vloer oppervlakte groot genoeg is om je woning warm te krijgen bij -10°C, dan vind ik dit nog gaan combineren met radiatoren, om welke reden dan ook, weggesmeten geld. De radiatoren ga je na een tijd niet meer gebruiken, als de woning goed geïsoleerd is verkies je al snel vloerverwarming boven radiatoren omdat het comfort veel groter is.
Succes!
Een bedenking die me hierbij te binnen schiet:
Bij het isoleren van plafond en muren van de kruipkelder (binnen- en buitenmuren) zal er toch altijd nog een koudebrug blijven naar de buitenmuren en buitenfundamenten.
Ik vraag me dan ook af of je die koudebrug voor een groot deel zou kunnen verminderen door de vloerverwarming verder verwijderd te houden van de buitenmuren dan je normaal zou doen. Ik heb het gevoel dat daar iets te winnen valt.
Zonder tekening kan ik dit moeilijk uitleggen maar men veronderstelt vaak dat een koudebrug van de fundering (bij renovatie) in praktijk weg te werken valt door de funderingen/muren tot 1 meter onder de vloerplaat te isoleren. Gezien het langs buiten isoleren van de fundamenten niet mogelijk is bij verbouwing zou ik deze redenering zo doortrekken: de vvw buizen 1 meter van de wand houden waar mogelijk zal de koudebrug sterk beperken, bovendien ook de funderingen en muren in kruipruimte waar mogelijk zo diep mogelijk isoleren.
Dit is enkel maar een vuistregel dus rekenmodules zullen hier een veel nauwkeuriger beeld van kunnen geven en hier zal bij verbouwingen inderdaad steeds een warmteverlies blijven.
Tequiro,
Als je het binnen constant goed warm wil hebben is dat inderdaad waar maar bij ons is er vooral s'morgens en s'avonds plots een grote warmtevraag. Daartussen staat de termostaat terug op 16°. In dit geval vind ik het dus wel best belangrijk rekening te houden met thermische inertie gezien elke warmteafgifte op het moment dat we niet thuis zijn 'onnuttig' is.
Vloerverwarming (nat systeem dan toch) lijkt mij daarom in ons geval niet echt geschikt om voor de volledige warmtevraag in te staan, of bekijk ik dit fout?
Alvast bedankt voor de feedback.
PUR is niet de mooiste keuze, maar wel de makkelijkste. Ik ga alle elektriciteit en sanitaire leidingen via de kruipkelder leggen dus er zullen veel buizen zijn om het met platen mooi af te werken.
Er zal randisolatie zitten tussen de vloerverwarmingschappe en de buitenmuur, maar dit zal inderdaad niet voldoende zijn om deze koudebrug weg te werken. 1 m van de rand blijven vind ik precies wel veel, dit zal ik eens bespreken met mijn architect/loodgieter/EPB coördinator. Mij zou het logisch zijn om aan de (schuif)ramen de kring dichter tegen elkaar te leggen...
Ik zal zeker mijn funderingen in de kruipkelder tot de grond isoleren, dat zal de extra kost niet maken. Mijn kruipkelder is vochtig en er staat geregeld 20cm water in, dus wederom is PUR hier de beste oplossing.
Om uitzonderlijke verhoogde temperaturen te krijgen, en om stralingswarmte te hebben gaan we ook nog een gashaard installeren. Deze zal de behoefte aan een snelle vraag naar warmte wel oplossen.
De oplossing van het natte systeem van Tequiero Construction spreekt me wel aan en lijkt me het beste te zijn. Droog systeem kunnen we dus al uitsluiten.
Wat soort leidingen wordt er aangeraden voor de vloerverwarming ? Er is me eens toegefluisterd dat VPE buizen niet 100% luchtdicht zouden zijn en dat ik beter alpex leidingen zou gebruiken ?
Ik gebruik al 15 jaar of meer zelfs alpexbuis voor vloerverwarming als je het zo wilt noemen en nog nooit miserie gehad. Ik leg ze steeds zonder nadenken op 10 cm afstand, kringen van max 80 lm buis, dat moet je wel goed in het oog houden!
Eens je goed geïsoleerd en gerenoveerd hebt bestaat het zogezegde grote warmtevraag s'morgens en s'avonds niet meer, je huis gaat veel minder afkoelen dan ervoor. Je gaat ook geen grote winsten boeken door uit te schakelen, maar dat mag. Je moet zelf leren werken met je eigen verwarmingsysteem, uw installateur kan niet bij u thuis komen wonen om het systeem op jullie behoeften af te stellen. Daarom leer ik al mijn klanten alles wat ze moeten weten over stooklijnen en opwarmtijden enz.
Bij een renovatie net als bij een nieuwbouw moet je de ganse vloer benutten en niet een meter van de kant wegblijven met je buizen, of wil je misschien condens op de koudebruggen in een oude woning. Wat je doet met verwarming is thermisch verlies compenseren, het gaat dan niet meer om te besparen, als je wilt besparen op de verwarming kan je best geen verwarming plaatsen, maar dat is geen optie denk ik?
In een verbouwing doe je je best en moet je de bluts met de buil nemen, anders moet je een nieuwbouw zetten als je daar niet mee kan leven. Ook in verbouwingen kan je heel ver komen met zonne-energie en WP, mits je goed isoleert, driedubbelglas en lichtdicht bouwt.
Succes!
Waarom wordt droog systeem uitgesloten?
omv de prijs?
Klopt volledig