vloerverwarming op lage temperatuur en vloerbedekking
We opteerden voor een lage-energiewoning (spouw: 10 cm purplaten, dak: 22 cm glaswol, vloer: 11 cm gespoten pur op gelijkvloers en 8 cm gespoten pur op verdieping, ventilatiesysteem D (met 95% warmterecuperatie), ramen: U=0,9, overal én als enige warmtebron vloerverwarming die aangestuurd wordt door een geothermische warmtepomp (verticale boring en COP van 4,3), we hielden ook rekening met compactheid: bv berging aan noordzijde)
Bouwfase: chape
Op het gelijkvloers willen we parket leggen. We hebben nog OSB platen (12 mm) liggen en deze willen we onder de parket (9 mm) leggen. (OSB verlijmen op chape en parket erop schieten). Dus hiervoor moet chapper 2,1 + lijm voorzien.
Mijn vraag: Zal dit de warmte niet tegenhouden? Zal het warm genoeg zijn, want het is onze enige warmtebron? en zal de warmtepomp harder moeten werken?
Wetende dat we 11 cm vloerisolatie hebben én dat de warmtepomp op lage temperatuur (max 38 graden) werkt. De OSB platen liggen eronder om de kans op 'openspringen' van de parket te minimaliseren.
Op de verdieping willen we laminaat van 1 cm voorzien en deze willen we zwevend plaatsen...qua warmteoverdracht ook niet ideaal...zal deze omhoog springen?
Ik stel deze vragen omdat ik schrik heb dat onze investering in een warmtepomp niet zijn volledig rendement kan halen door een foute vloerkeuze. Ik weet ook dat tegels de beste keuze zijn, maar we willen liever parket en laminaat...
Alvast bedankt voor jullie reactie.
Filip
Reacties
Mijn persoonlijke mening (na een zoek-en denktocht van 7 maanden) : Bekijk eens wat uw warmteverliezen zijn. Zelf was ik ook eerst van plan een warmtepomp te nemen, maar na wat rekenwerk kwam ik tot de conclusie dat ik beter mijn geld in 3-voudige beglazing kon steken. De verwarming gebeurt (of beter : zal gebeuren, over een maand of 2) d.m.v. een houthaard (Brunner), gekoppeld aan een vat van 750l. Van het voorjaar tot het najaar hebben we dan zonnecollectoren. Deze oplossing lijkt mij veel interessanter dan een dure verticale boring + wp.
Ander probleem : normaal moet ge om de zoveel tijd uw sww-temperatuur naar 65°C brengen. (wegens legionella) Voor een wp is dit bijna puur elektrisch draaien. In mijn systeem wordt het sww opgewarmd volgens een doorstroom-principe. (water in de boiler is dood water)
Leg uw vv-leidingen op h-o-h afstand van 10cm en maak uw lussen korter : zo kan uw temperatuur in de vv-buizen lager blijven. (die 38°C lijken mij eerder veel)
Als uw huis deftig geïsoleerd is zal uw temperatuur binnen niet veel schommelen. De reactiesnelheid is volgens mij dan ook niet zo belangrijk. In dat opzicht ben ik niet tegen parket e.d. (al raden sommigen het niet direct aan, maar parket kan toch zo gezellig zijn ;-) ). Volgens mij gaat de warmte zowiezo van de buizen naar de woonomgeving, maar dan trager. (dus goed isoleren onder de vv is noodzakelijk, maar met 11cm PUR zit ge (denk ik) wel goed.
Ik zou wel alles lijmen, niets zwevend of schieten : de lijm zal voor een betere warmteoverdracht zorgen dan de luchtlaag die ge anders tussen de parket/laminaat en onderparket/chape creëert.
En qua warmte : om u een idee te geven : mijn huis (ongeveer K20) is nog niet volledig winddicht en tot nu toe heb ik sinds de laatste zomer en minimum-temperatuur van 19°C gezien, zonder woon-activiteit noch verwarming.
Bedankt voor uw reactie!
De warmteverliezen werden reeds berekend (bij -10 C en globaal 20 C) en bedragen ongeveer 9 kW/h (inclusief het vermogen voor het sanitair warm water). De aardsondes zijn reeds geboord (2x90m diepte) en we kunnen bijgevolg geen andere warmtebron nemen.
Ik denk toch te zullen gaan voor de OSB platen (12mm) en daarop parket (9mm) en dan hoop ik maar dat ik genoeg warmte kan genereren met de warmtepomp.
Grn
Ik denk dat HVH gelijk heeft voor het parket. De overdracht is kleiner per tijdseenheid. Maar in zulk geïsoleerd huis speelt de factor tijd weinig mee, (al kan de isolatie nog altijd beter).
Een fatsoenlijke warmtepomp zou een programma moeten hebben om het sww op regelmatige tijdstippen boven 60°C te brengen. Maar dat hoeft niet door elektrische weerstanden te gebeuren. De warmtepomp zelf kan dat ook wel, maar dan met een slechte COP in de winter. De elektrische weerstand dient enkel ter ondersteuning wanneer, bij zeer koud weer, de warmtevraag groter is dan de door de warmtepomp afgeleverde warmtehoeveelheid.