Vloerverwarming openbaar gebouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In een openbaar gebouw ligt vloerverwarming. De precieze opbouw van van de vloer weet ik niet, maar de afwerking is alleszins gepolierde beton. Verder zijn de plafonds een meter of 3-4 hoog.
die vloer is al op verschillende plaatsen gebarsten.

Nu had ik daar een discussie met mijn collega van vloerverwarming in zo'n gebouw met hoge plafonds, dat dit volgend de collega niet wordt gedaan. En dat weet ik eerlijk gezegd niet. Ik denk dat dit weinig uitmaakt zeker als alles er op berekend is ?
2de vraag, beton op vloerverwarming ? wordt dit gedaan ?, en hebben die barsten te maken met die vloerverwarming ? te grote temp.-verschillen ?

Ik wil maar bijleren hé :-) Bedankt.

Reacties

Vloerverwarming in een hoog gebouw is ideaal. De warmte blijft lekker zitten waar ze nodig is: beneden. In echt hoge gebouwen zoals kerken is het zelfs zo dat de warmte werkelijk onder de koude lucht boven gevangen blijft. Op enkele meters hoogte blijft het gewoon koud.

Beton op vloerverwarming  wordt vaak gedaan. Maar er zitten bijna altijd barsten in, maar dat is zonder vloerverwarming ook vaak zo. Belangrijk bij vloerverwarming zijn de expantievoegen, en daar gaat het nogal eens mis. Niet diep genoeg doorgezaagd, niet proper gemaakt, in de hoeken niet volledig doorgezaagd.

Bedankt, ik leer weer wat bij.

Van die voegen, daar heb ik niet op gelet, zo op het eerste zicht niet denk ik, anders zouden er geen enorme scheuren op plaatsen waar men die kon verwachten.

Hebben die barsten echt geen invloed ? ik bedoel maar, bij het poetsen, geraakt er water in,...

En er zijn werkelijk veel, teveel, heb ik nog nooit gezien bij gepolierde beton, of gewone beton.

En dat vloerverwarming ideaal is, ik geloof je wel, maar het was er zo koud op sommige plaatsen dat men er later radiatoren heeft bijgezet. Ik denk dat daar de bereking met de natte vinger is gebeurd. Om je maar een voorbeeld te geven : overal dubbel HR glas, dat is tof natuurlijk. Zelfs aan de ramen en deuren binnenin het gebouw ....???? Maar het 'sas' : één groot vlak enkel glas, ook aan de buitenzijde. Gevolg; voorbije week snikheet in dat sas en in de inkomhal. In de winter weet ik het (nog) niet, maar ik heb een vermoeden :-)

Persoonlijk vind ik gepolierd beton maar niets. In een industriegebouw een prachtige uitvinding, maar niet voor in woning of kantoor. Polybeton is trouwens gevoelig voor vlekken. Barsten krijg je ook zonder vloerverwarming, maar in beperkte mate. Ik heb er uiteraard geen zicht op hoe erg het met de betreffende vloer gesteld is. Normaal gezien moet een vloerverwarming voldoende vermogen kunnen leveren om een modern gebouw te verwarmen. Maar je geeft aan dat bij het ontwerp waarschijnlijk weinig rekening gehouden is met het praktische. In principe is het zo dat radiatoren de zaak nog slechter maken. De stijgende luchtstroom gaat de gelaagdheid verstoren en de warmte toch naar boven stuwen, met tocht tot gevolg. Arme secretaresse aan de balie! In kerken heeft men ook op verschillende plaatsen de luchtverwarming vervangen door vloerverwarming. Dit in de eerste plaats om het orgel te beschermen. Maar daar is men ook terug gekomen van enkel vloerverwarming. Door het ontbreken van circulatie trad er schimmelvorming op boven in de kerk. Daarom heeft men later ventiloconvectoren aan het ontwerp toegevoegd.

Phew, bedankt voor deze nuttige info. Wist ik totaal niet, zelfs niet aan gedacht. Waar haal je de mosterd ? Of ben je gewoon slim :-)

Waar het om gaat is dat ik een aantal gebouwen moet beheren, en dat is bijzonder boeiend, maar ik wil het ook tengronde kennen dan er bij te lopen als een nitwit. Ik ken er te weinig van, maar daar gaan we iets aan doen :-)

Hier na 5 jaar gepolierde beton op vloerverwarming nog geen enkel barstje !

Belangrijk lijken mij echte lage temperatuur vloervwarming (mits correcte isolatie), en een degelijke uitvoering van de betonvloer, met kwaliteits beton.

Wij hebben gewerkt zonder curing laag, enkel nathouden tijdens droogperiode met plastiek.

Naderhand heb ik alles afgewerkt met een beton wax, zodat de vloer totaal beschermd is tegen vlekken.

Volgens mij duiden vele basten op een niet zo correcte uitvoering, of té warme vloerverwarming ?

openbaar gebouw = goedkoopste offerte wint ?

 

Kennis moet je vergaren en komt met de jaren. Praten met mensen die specifieke ervaring hebben, vragen stellen, met een kritische blik lezen op fora... Noem maar op. Als ik op een werf kom praat ik ook met andere vaklui, vraag bij de projectleiders wat de bedoeling is van een bepaalde installatie. Met de jaren kom je dan flink wat te weten.

Het polybeton in mijn werkplaats is ook enkele weken afgedekt geweest en natgehouden. Hoewel ik me afvraag of dit nut had. Als het beton gereed is, wordt er een produkt opgespoten wat ook voor een afdekking zorgt. Maar kwaad heeft het niet gedaan.

De firma die bij mij geplaatst heeft was toen nog bezig op een tweede werf. Polybeton op dallen. Maar die werf was een beetje problematisch omdat het beton te snel droogde. Dat het resultaat daarna niet geweldig is (barsten) hoeft dan ook niet te verwonderen.

Dat klopt, en geen toezicht. Zo is er nog vocht in de muren, met als 'verslag' dat ik daar gevonden heb van zouten en allerlei gezever. Na 10 jaar zou dat al opgedroogd moeten zijn, bovendien, als er al iets is geinjecteerd, zou het niet overal zijn.

als ik die beton erbij voeg, die installatie, en nog andere zaken zoals dat enkel glas, tja,....

daarom hebben ze mij ook aangeworven, en ik zal verdomd mijn werk goed doen ! Als ik iets niet weet, vraag ik het hier of elders, en ben niet te beschaamd om dat te doen.