Vloerverwarming passief huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Onze installateur voor verwarming raad ons aan om de vloerverwarming van de badkamer 14m2(verdiep) en de woonruimte-keuken (gelijkvloers) 60m2 uit een kring te nemen.
Is dit een goed idee?

Reacties

Qua comfort is vloerverwarming altijd aan te bevelen. Voor een passiefhuis misschien minder noodzakelijk... Hoe ga je de warmte voor verwarming en SWW opwekken?

Als het mijn huis was zou ik in de badkamer een aparte kring leggen, de woonruimte twee kringen of zelfs drie.

3 kringen van 500 W ?

 

 

Je moet eerst naar de badkamer vertrekken,

Wat ga je dan doen, als het daar te warm word?

Of dat de leefruimte nog geen warmte van cv vraagt? en badkamer wel.

U kan met 1 kring geen ruimtes afsluiten.

Minstens 3 kingen ,heeft een betere kontrole.

Passiefhuis, vloerverwarming, pelletkachels, warmtepompen en wat weet ik allemaal nog niet. Het zijn onderwerpen en vragen die hier op het forum dikwijls ter sprake komen en het gaat daarbij dikwijls over redelijk grote investeringen.

Eerlijk gezegd verbaast me dat elke keer. Het moet zijn dat er grote verschillen bestaan in de mate dat een huis passief is.

Wij hebben in ieder geval de ervaring dat er absoluut geen verwarming nodig is in onze woning. Dat was voor ons ook de grootste stimulans om passief te bouwen. We hebben dus niets hiervoor voorzien en dat geeft geen enkel probleem.

Zou het kunnen dat velen eigenlijk te weinig vertrouwen hebben in het concept? Of is inderdaad het ene passiefhuis het andere niet? Is dus het ene huis wellicht minder passief dan het andere, dat zou zonde zijn.

Groeten,

Charel

Charel,

Het ene passiefhuis is het andere niet. 1 van de eisen voor de norm tehalen is de jaarlijkse netto energiebehoefte voor verwarming (en koeling) < 15 kWh/m². Sommige zullen net hieronder zitten en sommige ruim voldoen. Dus een passiefhuis waar nog moet verwarmd worden is meer regel dan uitzondering. De vraag welke investering nog verantwoord is voor deze verwarming moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Mijn voorkeur gaat uit naar een cv-pelletkachel met 500L zonneboiler omdat de energie voor SWW (net iets) groter is dan die voor verwarming en ik hou van de gezelligheid van vlammenspel. Voor diegene die een traditionele verwarming met gas verkiezen. Let op: volgens studies blijkt dat het systeemrendement van deze manier van verwarmen in een K15 woning maar op 60% ligt wegens het pendelen. Dit terwijl een elektrische verwarming van 100EUR (2 elektrische vuurtjes) een rendement heeft van 40%. Dus zoveel winst doe je niet met een traditionele gasketel. Toch naar verwarming toe. Tenzij je ook met een buffervat werkt.

Passiefhuis wil toch in essentie zeggen dat de verwarming ervan op een passieve manier gebeurt. Warmterecuperatie via balansventilatie, warmteinbreng via zoninval door de ramen, restwarmte van elektrische toestellen, lichaamswarmte enz...

Deze warmte niet laten ontsnappen door goede (extreme) isolatie en luchtdichtheid. Zorgen dat er absoluut geen koudebruggen zijn.  Zorgen dat het gebouw zo compact mogelijk is.

Als men hier te slordig of niet consequent genoeg in is dan is een deel van de investering verloren en moet men daarenboven nog extra investeren in allerhande verwarmingssystemen.

Kandidaat passiefbouwers krijgen op dit forum stilaan de overtuiging dat echt passiefbouwen niet mogelijk. Ik vrees dat dat voor velen een reden is om dan toch maar niet voor de 100 procent voor passief te gaan. Immers een passiefhuis bouwen  is een stuk duurder dan een lage energie woning bouwen, als je dan ook nog dezelfde technieken nodig hebt voor verwarming is passief niet meer echt verleidelijk.

Eigenlijk zouden kandidaat bouwers, architekten, aannemers moeten gemotiveerd worden om alles op alles te zetten om tot echt passief te komen en niet al bij voorbaat er van uit gaan dat toch best één of ander verwarmingssysteem wordt voorzien.

Charel

 

Charel,

Je hebt een punt, maar aangezien je op een passieve manier je warmte verkrijgt, veelal door menselijke activiteit hangt veel ook af van je levensstijl.

Bijvoorbeeld als je weinig met z'n allen thuis bent, dan zal dat een invloed hebben op het temperatuursgedrag van je woning.
Compact gebouwde (verhouding oppervlakte versus buitenmuren) maar toch vrij grote huizen voor een relatief klein aantal bewoners zal ook tot gevolg hebben dat die bewoners wellicht in sommige omstandigheden (koud buiten, weinig zonnewinsten) zullen moeten bijverwarmen. Wat op zich geen probleem is: om van een passiefhuis te spreken is onder andere het verbruik minder dan 15 kWh/m² bruto per jaar voor ruimteverwarming.
Je zou stout kunnen stellen: misschien zijn sommige electrische toestellen zo energieonzuinig (veel warmteomzetting) dat je daardoor niet meer hoeft te verwarmen... Wij merken bijvoorbeeld ook dat koken, stofzuigen,... meestal even veel of meer (onmiddelijke) impact heeft dan de verwarming wat hoger zetten...

Diverse studies hebben al laten zien dat op dit ogenblik een zeer lage energiewoning economisch interessanter is voor de bouwer. Of dat daarom ecologisch of ideologisch de beste keuze is, is natuurlijk een andere zaak. Bovendien zal een zuiniger woning altijd minder last ondervinden van prijsschommelingen op de energiemarkt dan een minder zuinige. Een passiefhuis slaat daar dus spijkers met koppen op toekomstvlak.

 

De tijd zal het wel uitwijzen of het ook gezond is, leven in theromosfles en een D systeem met schimmeltjes in de buizen.

Ik ben  zelf al een  paar keer in passieve huizen geweest(in winter), en ik moet zeggen er hing een muf luchtje.

Pas op ik keur het niet af,ieder zijn ding.

Carisfire,

 

Niet iedereen bouwt een thermosfles :) Sommigen bouwen ook dampopen :)

Beste Carisfire

Ik wil u niet beledigen maar geef je wel de raad om u eens een keer grondig en zonder vooroordelen te verdiepen in het passiefhuisconcept.

Ook ik had zoals velen diezelfde vooroordelen voor ik me begon te informeren en het heeft een hele tijd geduurd eer ik overtuigd geraakte dat al die schrikbarende geruchten en beweringen in feite enkel maar steunden op schrik voor het onbekende, voor het nieuwe. Er zijn ook een paar projecten totaal fout uitgevoerd waarbij het concept ook onterecht in het slechte daglicht is komen te staan. Dat heeft spijtig genoeg ook velen doen twijfelen. 

Ik prijs me nu gelukkig dat ik me niet heb laten bang maken. Ik heb nog nooit van mijn leven zo comfortabel gewoond en ik kom heus niet uit een krottenwijk. Ik ben zo enthousiast over het passiefhuisprincipe dat ik me geroepen voel om eenieder die er oren naar heeft proberen te overtuigen van het principe. Ik ben geen handelaar in één of ander  en heb er echt geen persoonlijk voordeel bij. Zomaar.

Dus kandidaat bouwers, ga voor passiefbouw en voor de honderd procent;

Charel

hey Ingir

SWW wordt opgewarmd door 12m2 vlakke plaat panelen die gekoppeld zijn aan een tisun pc 1500 liter.

De vloerverwarming gebeurt ook via het vat.

En om alles bij te verwarmen gaan wa gebruik maken van een lucht/water wp.

Ben

 

Geen flauw idee , daar moet ik eens achter horen

 

Ik wil ook nog even ontopic reageren Benneke.

Zoals de meesten al aanhaalden zou ik ook aparte kringen voorzien voor de badkamer en de rest van de te verwarmen ruimtes.

 

Charel,

Ik ben er zeker niet tegen,maar passieve woningen gaat van normaal tot extreem.

Ik heb het over het extreme

Zijn gevaarlijk bij luchtdicht, door over isoleren.

In deze passieve woningen zou een CO2 meter geen overbodige luxe zijn.

Het is als slapen met ramen open of ramen dicht, welke van de twee is hier gezonder?

En een D systeem, daar gaan binnen 10 jaar de negatieve gevolgen van komen.(door schimmels in installatie)

Chronische ziektes aan luchtwegen.(is maar gissen van mij, ik hoop dat ik er naast ben natuurlijk).

Ps. inderdaad wij zijn aan het afdwalen in dit onderwerp.

Chris

 

Beste Chris,

Ik kan alleen maar met nog meer aandrang adviseren om u beter te informeren over het concept. Ik wil u hiermee behoeden voor domme uuitspraken. Gelukkig zeg je erbij dat het van jouw kant maar gissen is en dat je hoopt dat je er naast zit. Vermits je dus niet zeker bent van je eigen uitspraken is het misschien beter om ze niet te doen.

Charel

Beste charel,

 

Heb jij eigenlijk al een winter meegemaakt in je passiefhuis ?

 

Zonder enige verwarming ?

 

15 KWH/m² is bij een woning van 130 m² toch al 2000 Kwh

oftewel evenveel als een bijverwarmingtoestel van 2 Kw dat 1000 uur draait.

 

Zonder verwarming zakt  je kamertemperatuur onder het comfortniveau, tenzij je heel erg veel interne warmtewinsten hebt, maar dat is eigenlijk ook verwarming ...

 

Dirk

Dirk,

Even een kleine correctie:

- Je hebt 2kWh verbruikt als een verwarmingstoestel van 2 kW gedurende 1 uur op staat. Ik begrijp niet waar je die 1000 uur vandaan haalt.

 

In de 15kWh/m2 zitten zonne winsten inbegrepen.

Wat niet is inbegrepen:

- Warmte afgifte van de aanwezige mensen (100W / persoon wordt wel eens aangehaald) 

- Warmte afgifte van verbruikstoestellen (frigo, tv, computer, lampen)

- Warmte die vrij komt voor het koken

- Warmte verliezen van de boiler (ik veronderstel dat die binnen het beschermend volume zit)

Als deze warmte 'verliezen' dragen bij tot een minder verbruik van de verwarming.

Ik kan me dus inbeelden dat het zeker mogelijk moet zijn om zonder verwarming te kunnen leven. Ik dacht ooit begrepen te hebben dat wanneer het buiten vriest normalieter de temp van een passief huis niet zakt onder de 18 graden. Mocht het zo voorkomen dan is dat zeker leefbaar, zeker met een extra trui. Comfotrtabel is anders natuurlijk.

 

Roeland

 

 

Die 1000h is correct, hoor: 15kWh X 130m²= 1950kWh.

Dirk, Roeland,

Wij hebben vorige winter in ons passiefhuis reeds meegemaakt. Het was misschien over het algemeen geen erg strenge winter maar er zijn toch wel enkele uitschieters geweest. De minimum temperatuur die ik ooit 's morgens binnen heb gemeten was 18,5 graden.

Dat heeft zich slechts 3 of 4 keer voorgedaan. In de loop van de dag is dan de temperatuur altijd stilaan beginnen stijgen . Enkele dagen is het dan 's avonds toch maar tot 19 graden geweest. Als je dan stil voor de tv ligt is dat doenbaar maar niet echt gezellig. Een trui en een dekentje lost dan al veel op. Ik moet toegeven dat we een paar keer, ook bij wijze van experiment een elektrisch toestelletje van 2Kw voor een drietal uren hebben bijgezet.

Wij wonen hier met twee en gedurende de dag is meestal maar één persoon aanwezig. De boiler zit buiten het beschermd volume.

We hebben ook ondervonden dat niet zozeer een lage  buitentemperatuur voor de grootste afkoeling zorgt maar veel meer de grijze zonloze dagen.

Als het een indicatie kan zijn, de laatste dagen hebben we 's morgens nog altijd een temperatuur van rond de 24 graden.

Dus die paar avonden per jaar dat het wat minder comfortabel is hebben we er graag voor over om de rest van het jaar veel meer comfort te hebben dan in een traditionele woning. En dan zwijg ik nog over de meetbaar veel betere kwaliteit van de lucht.

Charel

 

Charel,

 

Bij mij lukt dat niet, maar ik woon wel op de koudste plek van Vlaanderen (en de warmste in de zomer)

In welke regio woon jij ?

 

Als je 24 graden kamertemperatuur gewend bent, dan is 18 graden wel koud natuurlijk ..

 

Dirk

Dirk,

Wij wonen in Hoogstraten, zowat het noordelijkste punt van Belgie.

Als ik vroeger hoorde van binnentemperaturen van 24 graden vooral in de slaapkamer waar dat nauwelijks minder is, dan had ik daar schrik van. Ik ondervind nu dat blijkbaar in een passiefhuis hogere temperaturen niet zo hinderlijk overkomen dan in een traditionele woning. Dat is echt wel frappant, ik heb al verschillende keren een andere thermometer genomen omdat de gevoelstemperatuur anders was dan de gemeten temperatuur. Het schijnt te maken te hebben met de relatieve vochtigheidsgraad (laag). Zo ook in de winter mag blijkbaar de temperatuur dan weer lager zijn om toch hetzelfde comfortgevoel te hebben, dat heeft dan waarschijnlijk te maken met een betere temperatuurspreiding, geen tocht en geen koude oppervlakten.

Charel

 

Roeland,

 

interne warmtewinsten worden wel meegerekend in een PHPP berekening.

Voor woningen rekent men standaard 2.1 W/m² en dit continu.

Hierin zitten toestellen en personen mee ingerekend.

 

 

Geert

 

 

@Charel

Zoals gezegd ieder zijn ding.

Huis verwarmen met warmte verlies van elektrische toestellen,hoe zit het met de lucht kwaliteit als het potdicht is?

En van mijn kant gissen?

Heb je al een buis afgekoppeld van een D systeem?

Moet je ééns doen met een installatie van 3 jaar oud , en laten ontleden,

Eens kijken of het labo ook domme uitspraken doen.

Eigelijk zou dit verplicht moeten zijn om na x jaar te laten reinigen zoals bij een cv.

onderschat dit probleem niet.

Chris

Beste Chris,

Ik kan alleen maar blijven zeggen dat bij ons het leefklimaat meetbaar en duidelijk voelbaar veel gezonder en comfortabeler is dan ik het ooit in andere huizen heb ervaren.Vermits we er nog maar een jaar wonen weet ik uiteraard nog niet hoeveel vuil er in het ventilatiesysteem verzameld wordt, ik volg dit nauwlettend op maar na een jaar is er nauwelijks iets te bespeuren. Dat lijkt me ook logisch daar er alleen lucht doorgestuwd wordt die eerst een fijnstoffilter (pollenfilter) heeft gepasseerd.

Ik merk dat je een sceptische aard hebt, zelf heb ik daar ook nog al eens last van. Daarom snap ik wel dat je me niet zomaar op mijn woord wil geloven hoewel er voor mij geen reden is waarom ik er over zou liegen of waarom ik jouw zou willen overtuigen.

Het beste lijkt me dus nog altijd dat je probeert zoveel mogelijk onpartijdige informatie op te zoeken. Daarna wil graag met jouw mijn verdere ervaringen delen.

Wie weet wordt je hierna nog een van de grootste fans van het passiefhuisconcept. Ik ken nog iemand die het zo vergaan is. 

Tot dan,

Charel

Bedankt Geert, Dat wist ik niet.

Beste Carisfire,

Ik moet hier toch wel volledig akkoord gaan met Charel.
Men mag niet blind zijn voor eventuele gebreken, maar men mag ook niet zomaar concepten afbreken op basis van veronderstellingen.

Enkele bemerkingen van mijn kant:
In Duitsland, Oostenrijk,... staan er al vele jaren passiefwoningen en zelfs hele passiefwijken waarvan de bewoners nog steeds springlevend en zeer tevreden zijn.

Thermosfles vergelijking gaat enkel op wat betreft de warmte, niet wat betreft de vocht- en lucht- huishouding.
Werk bijvoorveeld volgens een diffuus dampopen principe. Zo is er steeds een optimale vochtregulatie.
Zorg voor een zeer deftige balansventilatie, correct geïnstalleerd, met correcte buisdiameters, dempingen, filters,...
Onderhoud en koester deze installatie. Met andere woorden: vervang filters tijdig en volgens de voorschriften, zet ze nooit uit, laat geen stilstaande lucht in kanalen toe, dek kanalen af tijdens het bouwproces, doe een inspectie van de buizen na 5 jaar, en misntens één grondige reiniging na 10 jaar...

Onze ervaring is enkel dezelfde als Charel, dat wij nog nooit zo comfortabel hebben gewoond. De lucht op de slaapkamers komt steeds als vers over. Voor zover je het zelf kan gewaarworden vinden wij de luchtkwaliteit veel beter dan in een huis met ongecontroleerde ventilatie. Niet onlogisch: in goede passiefhuizen heeft een ingenieur in samenspraak met een installateur zich gebogen over de technische installaties en calculaties gemaakt naar onder andere ventilatiebehoefte.

Tot slot, wij hebben twee zeer kleine kinderen, die tot nog toe (en houden zo) vrijwel nooit ziek zijn. Een aerosol of eender wat luchtwegen-gedoe is hier nog nooit binnen hoeven te komen...

Wij vinden gezondheid uiteraard ook belangrijk en zouden zeker niet hesiteren om problemen te signaleren.

 

En om on topic te blijven: kies altijd meerdere kringen.

 

mvg,

J

 

 

 

@ Benneke, is het buffervat niet wat klein in verhouding met die die 12 m² collectoren. Met een groter vat kun je langere tijd zonder zon overbruggen. Ga je de buffer gebruiken als voorverwarming SWW (naverwarmen met WP) of ga je de buffer op temperatuur houden met de collectoren en warmtepomp?