vloerverwarming plankenvloer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hadden graag vloerverwarming gelegd onder 30m2 bestaande houten vloer. Onder de vloer is een gewelfde kelder, uitgevlakt met zand en stenen, 5cm daarboven zweven de draagbalken en daarop ligt voorlopig een dennenhouten vloer van 2cm dik.

Als het even kan zou ik graag de dragende structuur bewaren, dat spaart dan kosten omdat het omhullingsmateriaal van de vloerverwarmingsbuizen niet moet dragen.
Ik dacht het volgende te doen:
- op de zand-ondergrond een laag plastiekfolie om opstijgend vocht tegen te houden
- de rest van de ruimte onder en tussen de draagbalken (tot 1cm onder de rand) opvullen met flexibele natuurlijke isolatiepanelen
- alpex-buizen hierbovenop leggen, waar nodig een uitsparing in de draagbalken maken
- daarbovenop de houten vloer

Dit is wat 'gebricoleerd' maar de verwarming hoeft niet 100% efficiënt te zijn (we verwarmen zo goed als gratis met hout en zon). Wat denken jullie:
- zal dit wat warmte afgeven? genoeg als hoofdverwarming in een hoe geïsoleerde maar hoge kamer (5m)?
- voldoet dit aan 'perfect droge ondervloer' zoals een uitgedroogde chape of warmboard, of krijgen we vochtproblemen met het hout?
- mogen de alpex-buizen tegen de houten vloer liggen, of is dit te vermijden?
- welke soort houten vloer leggen we hier best op? heel erg dun kunnen we niet gaan, aangezien er maar om de 50cm draagbalken zijn.
- zal de vloer (sterk) vervormen? is dit op te lossen door na een half jaar opnieuw vlak te schuren?
- bestaat er bij vloerverwarming onder houten vloer risico op 'kraakgeluiden'?

Bedankt voor jullie reacties en bricoleer-ervaringen!
Lize

Reacties

Beste,

 

Ik ben helemaal geen specialist in die dingen, maar ik heb een aantal opmerkingen.

Vloerververwarming gebeurt normaal op een lage temperatuur.  Ik denk dat dit ongeveer 35 graden is. Als je het zo doet dan lijkt mij geen probleem om uw alpexen tegen het hout te leggen. Maar is de kring gemengd: dan zullen uw radiatoren elders  ook maar 35 graden krijgen en zal je het waarschijnlijk koud hebben. Tenzij je twee aparte kringen met een aparte tempratuur kan maken, maar dat is dan weer heel duur.

Het is goed dat je een folie legt op de aarde om opstijgend vocht tegen te gaan. Maar ook aan de bovenkant van je isolatie moet een dampscherm komen. Ander krijg je het gevaar dat vochtige lucht vanuit je kamer condenseert in je isolatie en deze vochtig maakt.

Of deze verwarming goed genoeg gaat zijn om heel de ruimte aangenaam te verwarmen hangt natuurlijk ook af van hoeveel meter alpex buis je onder je vloer gaat steken. Als je heel veel uitsparingen in de draagconstructie moet maken,  gaat dit dan niet je balken te hard verzwakken?

Vloerverwarming werkt goed omdat het water veel massa opwarmt (meestal steen of chappe of beton) die op zijn beurt de warmte in de kamer straalt. Bij een houten vloer zonder iets van massa onder heb je dat effect veel minder: je vloer zelf heeft maar een verwaarloosbare massa. Dit lijkt me toch een minpunt voor je plan. Zou het geen optie kunnen zijn om de buizen op de muren te leggen en er een dikke laag leem over aan te brengen. Bij mij thuis hebben we dat zo gedaan (wel in combinatie met andere verwarming).

Het feit dat je bijna gratis verwarming hebt wil natuurlijk niet zeggen dat je verwarming niet zo efficiënt mogelijk moet zijn. Brandhout stoken heeft ook een belasting voor het milieu dus het rendement lijkt mij toch ook iets om in het achterhoofd te houden.

Normaal zou je hout niet gaan kraken als je ervoor zorgt dat het genoeg kan uitzetten (uitzettingsvoegen aan de randen) en je de watertempertauur niet te hoog gaat maken.

Mijn eerste gevoel zegt dat het rendement van je plan nogal laag zal zijn. Ik zelf zou  de buizen in de muren steken.

groetjes,

Kristof

 

Hoe dik kan je isoleren tussen die draagbalken ?

ik zou in zo'n geval kiezen voor dit systeeù

http://www.jupiter-vloerverwarming.nl/onze-systemen/systeem-ideaal-eps/…

http://www.jupiter-vloerverwarming.nl/onze-systemen/systeem-ideaal-oko/…

verlies je 3 cm vloerverwarming, ligt in de isoaltie, en via de metalen platen geef je uw warmte af

en dan 1-2cm laminaatparket 

deuren aanpassen... en klaar is kees

nadeel is dat je die duurder betaalt

http://www.casadata.nl/Default.aspx?tvId=5478

normaal kost een vloerverwarmin g50-70€/m2 en die prijs zakt ifv oppervlakte.

 

 

5cm isolatie onder en 8cm tussen de draagbalken. De laag grond eronder is van 2m tot 40cm dik, en de kelder heeft een constante temperatuur van 10°.

De alpex komt met hartafstand 10 evenwijdig met de draagbalken, in elke draagbalk komen dus 2 inkepingen van 1.5cm aan elk uiteinde. Zou dit een probleem zijn voor de stabiliteit? Eventueel steunen we bij op de betreffende punten.

We hebben een gestratifieerd vat van 1000l, 2 aparte kringen voor radiatoren en vloerverwarming was sowieso het plan.

De reden dat we vloerverwarming kiezen is dat het een zaal wordt met een plafond van ong. 6m hoog. Ik denk dat in dit geval een niet superefficiënte vloerverwarming nog steeds efficiënter is dan ultragrote radiatoren (als het daarmee überhaupt kan lukken om de hele zaal warm te krijgen). Bovendien staat er een piano die niet mag ontstemmen, dus redelijk constante temperatuur en vooral luchtvochtigheid vereist. Als iemand betere opties weet, hoor ik het graag. Maar vrees met wandverwarming dat de warmte ook vooral boven zal gaan hangen, of is dit niet zo?

We overwegen ook multiplex platen met verlijmd dun parket. Zou het misschien kunnen om iets anders dan multiplex te kiezen (iets steenachtig dan?) dat evenzeer dragend is maar veel massa heeft en daarop dun parket? Ik vermoed dat het rendement dan een stuk hoger zal liggen? Of zal het parket dan anders uitzetten waardoor het loskomt?

Is het waar dat als parket verlijmd op chape gaat trekken, dit de chape kan lostrekken waarna je voor altijd met knarsend zand geluid zit onder de betreffende plank?

van die gipsplaten van knauf is dat zeker dat je bedoelt ?

http://www.hetzelfdoen.nl/centraleverwarming/vloerverwarming.html

 

Ik snap niet goed hoe die aluminiumcoating het massaprobleem oplost, betere spreiding ok, maar het hout zal er nog steeds niet veel van doorgeven toch? Afwerken met 2cm laminaatparket, dan is mijn 2cm plankenvloer toch evengoed voor de warmteoverdracht (niet voor de uitzetting, akkoord).

Gipsplaten hebben toch ook geen grote massa?

massaprobleem: je hebt daar geen massa, als je massa wilt moet je 7cm chappe leggen. of 5cm fermacell platen etc of 5cm gipsplaten. 

warmte door hout: hout is natuurlijke een slechtere warmtegeleider  dan beton (lambda 2) steen (lambda (1) en metaal (lambda 160) , maar hout is precies ook geen isolator(lambda 0.13).. dus het is relatief PUR haalt lambda 0.022, laten we zeggen het gaat er 10 keer rapper door dan bij een isolatie, en 10 keer minder rap dan bij steen.

2 cm plankenvloer gaat gewoon kromtrekken. Massief gaat gewoonweg niet goed zijn, tenzij die planken er al jaren liggen enuitgedroogd zijn en dat ze zwevend erop gelegd worden...

Je ziet toch in die brochure, je mag gewoon kiezen hoe je dat wilt doen

als je heel dun gaat= geen massa, geen druksterkte,(dus goed voor op de slaapkamers) en heel reactief systeem dus de warmte vliegt er los door.

als je dikker gaat met fermacell( nog altijd droog systeem) iets dikker, en iets minder reactief systeem en iets meer druksterkte

als je normaal nog dikker gaat, leg je daar soort baksteentegels op van 5-7cm en kun je op vloeren, dan heb je een stevige vloer, en een normaal reagerende vloerverwarming. Dat hangt dus af van de sterkte van uw vloerbalken, en hoeveel je dat mag belasten, dat wordt dan normaal uitgerekend of geschat. Normaal zullen uw balken berekend zijn bvb op een druksterkte voor een living met zware meubels. Maar als je daar nog zo'n belasting op legt komt die vloer kweeniehoezwaar

http://www.jupiter-vloerverwarming.nl/downloads/system_ideal.pdf

Nog een alternatief is zwalustaartpanelen.

http://reppel.nl/nl/lewis-zwaluwstaartplaten/vloerverwarming

is dan ook op 6cm goed voor een vloerverwarming en een stevige vloer

http://reppel.nl/static/files/nl/lewis/rapport-hout-beton.pdf

op blz 12 zie je staan hoeveel druksterkte en belasting je kunt plaatsen volgens de dikte van de vloerbalken

is het dat wat je zoekt ?

 

 

 

 

nu als ik uw tekst snap

je hebt een kelder, en boven die kelder zweeft uw vloer...

ik zou het ongeveer zo opbouwen (zie link)

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=1&mid0=29…

en die chappe zou ik leggen op zwaluwstaartpanelen

op één voorwaarde, dat uw balken sterk genoeg zijn, en anders moet je er een paar staal poutrellen bijplaatsen... of uw balken versterken, en stempelen (zoals da theet)

sterkte kun je hier schatten (blz 12)

http://reppel.nl/static/files/nl/lewis/rapport-hout-beton.pdf

uw isolatie kun je ook aanpakken met schelpen, als je nu eens echt groen wilt doen, en let op die verbinding van uw balken in de muur, daar schuilt het lange termijn probleem, je moet zorgen dat die balken niet gaan rotten in uw muur...

http://www.isoschelp.nl/werking

Dank voor alle uitgebreide info!

Na wat opzoekwerk zou ik denken dat wandverwarming in leem misschien een beter alternatief is dan vloerverwarming + houten vloer, ook voor een hoge ruimte. Je moet niet traag opstarten/afzetten, geen vochtregeling nodig en het lijkt me dat je de wand op hogere temperatuur kan zetten, dus dat je de winterpieken beter kan opvangen en geen bijverwarming nodig hebt?

Ik vind alleen nergens gedetailleerde info over het benodigde oppervlak, ik lees vanalles, van 20% van het vloeropp. tot 90%. Onze ruimt heeft twee geïsoleerde buitenwanden (R=4) en drie ramen van 2m2 HR. 30m2 vloer (R=3) en plafond op 5.5m hoog, R = 7. We hebben een gestratifieerd opslagvat, dus zowel lage als hoge temperatuur mogelijk. Iemand een idee van de benodigde opp en hartafstand wandverwarming?

Ik vermoed dat we de wandverwarming dan best in de onderste 2m van de wand steken?