vocht in cellullose isolatie - risico's en mogelijke oplossingen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

We besloten te renoveren tot zeer lage energiewoning en zullen ons kelderplafond isoleren met cellulose.
Onze gelijkvloerse verdieping bestaat uit 3 ruimtes: zitgedeelte, eetplaats en keuken (!) ...
Hier willen we onze bestaande houten vloer (planché) graag behouden:
- omdat het mooier is als de 3 ruimtes 1 geheel zijn
- omdat het vanuit ecologisch en financiëel oogpunt interessanter is te laten wat er al ligt, dan iets nieuw te leggen
- omdat dat aangenamer (warmer) aanvoelt

Maar wat als er eens water gemorst wordt in de keuken, of de vaatwasmachine lekt,...
- Wat zijn de gevolgen voor dit isolatiemateriaal?
- Zien jullie een goede oplossing om schade aan het isolatiemateriemateriaal te voorkomen? Of is volgens jullie de enige optie in de keuken toch de vloer vervangen door tegels?

alvast bedankt!

Reacties

 Misschien toch eens de vloeropbouw beschrijven?  Water zal niet zomaar door de gewelven heen gaan.  

Zitten er in de kelder meerdere (binnen)muren die de vloer ondersteunen?  Zoja: deze zullen koudebruggen vormen.  

Ik denk dat je beter afscheid neemt van de huidige vloer.  Vloer uitbreken, isoleren, en nieuwe vloer zal een beter resultaat geven.  Vooral omdat in de kelder isoleren altijd koudebruggen zal geven.  Daarnaast is een (oude) kelder dikwijls een relatieve isolatie onvriendelijke omgeving (veelal zeer vochtig).
 

Walter

 Bestaat uw vloer/kelder plafond uit roostering met daarop plancé?

 

Zoja, dan kan er inderdaad water in uw Isofloc lopen als er ooit eens een vaatwas of wasmachine uitloopt. Gezond voor uw papierisolatie is dat allesinds niet.

Walter en Bert,

Bedankt voor jullie reacties. 

De vloer is inderdaad een planché met daaronder dwarsbalken. We dachten de pleister die op het plafond van de kelder zit er af te halen en een dampscherm te plaatsen tegen de planken en telkens ronde de balken. Daarna celitplaten er tegen en de cellulose inblazen. 

Inderdaad, we beseffen dat er in de kelder muren zitten en dat ons huis niet helemaal koudebrugvrij zal zijn. Het blijft een renovatie en we breken al vééél meer af dan eerst gepland (en het budget ligt ook al veel hoger ;-). 

De vloer op de gelijkvloers verdieping helemaal uitbreken over de 3 ruimtes en isoleren zien we niet zitten, omdat we in een begin 20e eeuwse huis wonen, met oa mooie binnendeuren. Dan zouden we die ook moeten verwijderen of er stukken beginnen afzagen... 

De kelder is in ons geval niet vochtig en wel zeer goed geventileerd (basically stromen met buitenlucht). Bij anderen zagen we al dat deze oplossing met isolatie vanuit de kelder wel mogelijk was. 
 

 

Ter info, nog een ander praktisch argument: we voorzagen nu 18 cm isolatie van het plafond in de kelder. Als we de vloer op gelijkvloers moeten uitbreken in de woonruimtes, wat dan met de gang, maar ook een mooie plavuis ligt? Een trapje op als je binnenkomt? Of ook uitbreken? En zo blijf je bezig. Vandaar de keuze voor plafondisolatie vanuit de kelder. 

Gewoon doen Glitter. De opbouw die je voorstelt is ok. Kies de juiste damprem, bijvoorbeeld proclima DA, en breng die aan volgens de regels der kunst, ttz: goed afgeplakt met de juiste tapes en kits. Bel naar isoproc voor advies. Als er water zou insijpelen dan zal dit niet door de DA in je isolatie terechtkomen. Maar je creeert op die manier wel een geultje rond iedere balk waar water in kan blijven staan. Op zich zal dit wel uitdrogen als je de bron van het lek aanpakt. Een korte periode nattigheid zal je vloeropbouw wel te boven komen.