vochtige buitenmuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De muur van onze achterbouw blijkt vochtig te zijn omdat de tuin van de buren opgehoogd is en tegen de wand rust. Het betreft metselwerk dat gezet is tussen 1900 en 1918. Door de tuin is het niet mogelijk om de muur langs buiten te isoleren. Als isolatie en vochtwering hadden wij volgende constructie in gedachten:
- waterwerende cementspecie over de totale oppervlakte van de vochtige muur
- laag bitumen onderaan tegen het vochtigste gedeelte
- een luchtspouw
- XPS-platen omdat kurk te duur is
- silca of ytong als binnenmuur

Is dit een goede oplossing? Indien niet, hebben jullie andere oplossingen? Kan je een spouwmuur achteraf bouwen met de buitenmuur als dragende wand?

Bedankt, Eva

Reacties

Ik zou er voor opteren om toch een behandeling tegen optrekkend vocht te (laten) doen boven het grondniveau van de tuin van de buren: dan wordt je muur daarboven toch droog. Onder dit vochtscherm kan je de muur dan bezetten zoals je beschreven hebt. Misschien hiervoor toch beroep doen op een firma met ervaring en garantie. Wachten met afwerken tot je resultaat ziet en meet.

Je kunt dan gaan isoleren en een binnenmuur er tegen zetten.

Succes,

Dirk

Ik vind het idee van Dirk V. goed om de muur te behandelen tegen opstijgend vocht boven het grondniveau. Dan is het probleem 'boven' dat niveau opgelost.

Onder dat niveau zou ik eens raad vragen aan gerenommeerde leveranciers van kelderdichtingsproducten of dat onderste deel met hen producten goed behandelbaar is, mogelijk zelfs de hele muur te bovenaan?

Als je dan na een termijn van enkele jaren opmerkt dat de muur droog blijft dan zou je kunnen overwegen om XPS met tand en groef erop te kleven (er bestaat ook xps met een laag gyproc).

Wie weet krijg je hier nog (betere) tips.