vochtigheids slaap/woonkamer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
wij hebben vorig jaar een huisje gekocht waar de badkamer naast de slaapkamer lag. Wij vonden het toen een leuk idee om de dubbele deur tussen beide eruit te halen om zo een half-open slaap/badkamer te hebben.
Alles leuk maar nu zitten we met een hoge vochtigheid in de slaap/badkamer. De laatste maand schommelt die rond de 70/75 procent.

Het is ons duidelijk dat de enige oplossing voldoende verluchten is, wat we dan ook zoveel mogelijk proberen te doen.
Ondertussen heb ik ook al een electisch ventilatortje in de zijmuur gestoken.
Nu de vraag, wat is eigenlijk de ideale of de vooropgestelde luchtvochtigheid voor een slaapkamer, en vanaf hoeveel procent kan men moeilijkheden krijgen?

Reacties

70% is wel de max voor een comfortabele ruimte, meestal wordt er gstreeft naar 50%. Echter als je op de man af vraagt wat is de luchtvochtigheid nu in deze ruimte kan niemand een zinnig antwoord geven tenzij het echt veel te droog of te vochtig is.

Boven de 70 % kan op de lange duur problemen geven met de constuctie van je woning. Kortstondig is dit wel op te vangen.

bedankt voor uw snelle antwoord.

Het is vooral betreff schimmelvorming achter een kleerkast of zo dat ik deze vraag stel.
Dus als het een korte periode is (vb in de tussenseizoenen) dan moeten we niet direkt panikeren betreff schimmelvorming achter kleerkasten of zoiets?

Ik veronderstel dat, als het buiten wat afkoelt en de verwarming meer zal opstaan dan nu het geval is, de vochtigheid ook zal dalen, dat lijkt me logisch.

Dus er zijn niet echt normen een bepaald percentage dat aangeraden wordt? Streven naar 50 %, dus.

Bedankt.

Nou schimmelvorming is nooit goed en speelt het probleem al wat langer of heeft u voor dat u er achter kwam te weinig aandacht aan ventilatie geschonken.

In de winter zal de koude ventilatielucht de kamer een stuk droger maken dan in de winter.

De schimmelplekken op een buitenmuur kan ook een gevolg zijn van een te koude wand of een koudebrug.

De enige oplossing is die bad- en slaapkamer zo vlug mogelijk weer te scheiden !!!
Alle andere "oplossingen" zijn enkel dweilen met de kraan open, en dat kan je hier bijna letterlijk nemen.
In je badkamer wordt heel wat waterdamp geproduceerd. Door de iets hogere temp kan de lucht daar bovendien ook nog iets meer waterdamp bevatten. Al die vochtige lucht drijft dan naar je slaapkamer waar hij wordt opgenomen door matras, dekens, kleren,... Neem daarbij nog dat huisstofmijt, schimmels ed zich bijzonder goed voelen in dergelijke omstandigheden. Niet echt gezond dus.
Dus badkamer apart houden, en die extra ventileren.

IK geloof dat ik niet duidelijk geweest ben.
er is wel degelijk nog geen schimmelvorming. Maar ik wil gewoon zeker zijn dat we geen risico lopen. Het viel me gewoon op dat de vochtigheid de laatste paar weken opeens omhoog ging.

Verder is het onbegonnen werk om onze badkamer te verhuizen, we hebben onze badkamer reeds volledig geïnstalleerd, nieuw bad, douche, kurk op de vloer etcetera. We zien het echt niet zitten om die nu terug te verplaatsen. Aangezien de enige toegang tot de badkamer via onze slaapkamer is het ook niet echt mogelijk beide volledig te scheiden. We kunnen er eventueel wel terug deuren of een schuif-systeem tussen plaatsen al vraag ik me af of dat veel zal uithalen. Dus de beste optie, ook al is ze niet ideaal, lijkt me voldoende te verluchten en ervoor te zorgen dat de vochtige lucht snel afgevoerd wordt. Daarom dus mijn vraag wat als redelijke norm aanvaard wordt en vanaf hoeveel procent vochtigheid het 'gevaarlijker' of 'minder gezond' wordt.

Verlucht je, of ventileer je ? Kortstondig verluchten na gebruik van de badkamer is niet zo efficient. De muren hebben het vocht snel opgenomen, en geven dit de rest van de dag traag af. Het is interessanter de badkamer continu te ventileren (door gebruik te maken van een ventilator dus). Als je dan nog een aanvoeropening maakt in de slaapkamer (muur- of vensterrooster) zal verse (droge lucht) eerst door de slaapkamer gaan, de badkamer passeren, daar vocht opnemen en dan de badkamer verlaten. Geert

bedankt voor uw info,
ventilatieroosters zijn er al in de slaapkamer, zodat er voldoende aanvoer van lucht is.wat ik totnogtoe deed was 2 maal daags verluchten,
ik dacht dat dat voldoende was
ik let er in het vervolg op om de ventilator nog meer aan te zetten.
Ik wacht het één winter af om te zien hoe het lukt.
Desnoods koop ik volgend jaar een ventilator die de luchtvochtigheid meet en automatisch aanslaat bij een te hoge luchtvochtigheid. Iemand ervaring met dit soort ventilators?

Zelf heb ik een huisje in Limburg daar heb ik in de badkamer ook vochtproblemen. Hierdoor moest het dakbeschot zelfs vervangen worden. In de badkamer heb ik instelbare vochtigheidsschakeler welke een ventilator aanstuurd, deze oplossing bevalt mij omdat je dan ieder type ventilator kan kiezen. In uw geval kan je de schakelaar in de badkamer de ventilator in de slaapkamer aansturen.
Jan

Vergeet niet: roosters werken niet per definitie als luchtTOEvoer. Een opening in je gevel werkt als toevoer of afvoer naargelang de windrichting. Daarom moet je ventilator best continu een onderdruk leveren zodat je roosters wel degelijk werken als luchttoevoer. Op het moment dat de ventilator afstaat, en de wind staat ongunstig, kunnen je roosters eventueel als afvoer werken en de vochtige lucht uit de badkamer via de slaapkamer trekken. Geert

bedankt voor alle informatie, iedereen.

Hallo,

Ik heb alle tekst even aandachtig zitten lezen!
Wij hebben een paar maandjes geleden een huis gekocht met ook de slaapkamer aan de badkamer,idem ook hier hebben wij last van vochtigheid.
Ben erg benieuwd of de handelingen hebben geholpen.
De vochtigheid is bij ons ook veel te hoog.

Ik ben er al mee bezig om een extra ventilator te plaatsen in het plafond(plat dak erboven)

ter info

We wonen hier nu twee jaar en hebben verder eigenlijk geen problemen gehad,
We zetten in de zomer en tussenseizoenen wel steeds het badkamerraam open en in de winter zorg ik voor voldoende luchtafvoer. Ik heb de ventilator uiteindelijk aangesloten op de verlichting, dus elke keer iemand in de badkamer is gaat de ventilator aan.

tiens , tiens , ik beklaag me juist om een omgekeerd fenomeen . Ik kocht enkele weken geleden een nieuwe Beka-pocketverenmatras , en sindsdien wordt ik 's nachts met een verschrikkelijke droge mond ,met keelpijn en heb ik reeds 14 een knal van verkoudheid . Ik weet , uit jarenlang werken in een geconditioneerde ruimte oorzaak kan zijn van deze kwalen !
Voordien nooit last gehad met de relatieve vochtigheid in de slaapkamer , die bovendien dagelijks goed verlucht wordt . ('s Nachts echter moet de hor eruit wegens het straatlawaai) .
Niet echt bevorderlijk voor een goede nachtrust , waarvoor ik tenslotte deze aankoop bedoeld had
Zou het kunnen dat het product dat erin gebruikt werd om de huismijt te bestrijden oorzaak is van dit euvel ?