Vochtprobleem oplossen met warmtepomp ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben nieuw hier en technisch niet beslagen. Waarvoor mijn excuses. Ik las hier al wat rond maar veel uitleg is te technisch voor mij. Dan maar proberen met een eigen topic. Mijn probleem is nogal specifiek. Ik woon in een sociale woning en dus zijn mijn verbouwingsmogelijkheden beperkt (bijna nihil, hoewel de maatschappij bepaalde veranderingen/verbeteringen wel door de vingers ziet, zoals ervaring van buren leert). Wij hebben (door een constructiefout van de woning waaraan de woonmaatschappij niets wil verhelpen) een vochtprobleem in het huis. Met als gevolg muurschimmel en wij zijn dat ***beu. Er is bovendien nauwelijks ventilatie. We hebben gasverwarming (een nieuwe brander in de garage) met centrale verwarming en radiatoren. Warm water met een oude electrische boiler in de badkamer. De woning is volledig gelijkvloers. De enige toevoer verse lucht gebeurt via de living (rooster in het raam) waardoor een (te kleine?) luchtstroom door de lange gang naar het toilet leidt waar een roostertje zit voor luchtafvoer. Naast dat toilet is de badkamer, ook met toegang tot die luchtafvoer. Daar staat ook de electrische boiler. Ik had een tijdlang een kleine ventilator op dat rooster geplaatst en had de indruk dat dit een beetje hielp om de luchtvochtigheid in huis te verlagen. Nu is mijn vraag : wat indien ik de oude electrische boiler zou vervangen door een warmtepompboiler. De koude lucht kan ik eventueel via dat rooster naar buiten duwen. Een luchtstroom zou dan het huis helpen "drogen". Is dat een optie of zou zoiets gewoon heel mijn huis afkoelen door een sterke tocht ? Ik verwarm dan natuurlijk mijn water met warmte van het huis. Te gek voor woorden ? Sorry voor mijn onwetendheid, alle tips zijn welkom. Verhuizen is natuurlijk ook een optie, maar wel de laatste ...

Reacties

PS. de idee is dus : als ik dan toch actief moet ventileren, waarom dan niet ineens die warmt die ik toch buiten blaas gebruiken met een warmte pomp. bedankt voor het lezen.

 Zoek hier op het forum eens op: Balansventilatie.

Dan ga je ventileren, en tegelijk de warmte recuperen.

Ik denk niet dat dat een optie is in een sociale woning waar je amper iets mag verbouwen.

 

Denk dat de enigste oplossing in jouw geval is:

Ramen openen om te ventileren.

Bij gewoon vochtproblemen, gebruik maken van schimmelwerende verf tegen de muren.

Als het opstijgend vocht is, dan injecteren.