Vorm dak slecht qua ecologie/EPB?
Wij zijn in de voorontwerp fase van onze BEN woning.
Mijn hart gaat uit naar ecologisch bouwen, maar, jullie moeten het mij vergeven, ik ben totaal nieuw met het onderwerp en ben ook al niet erg technisch onderlegd, dus ik ga misschien domme vragen stellen.
In bijlage zien jullie het ontwerp van ons huis. We wilden liever geen plat dak om esthetische redenen en omdat we dacht dat het dan makkelijker zou zijn om zonnepanelen aan te brengen (is dat zo?) en dit is het idee waar de architecte mee op de proppen komt.
We vinden het mooi en origineel, maar ik vroeg me af of het op deze manier een slechte impact op de EPB en het energieverbruik zal hebben? En kost dit soort dak ook meer?
Bedankt voor jullie input!
Reacties
.
.
.
.
.
.
.
Bedroevend dat architecten nog steeds meer met vorm bezig zijn dan met energieverbruik en EPBnormen, en om die norm te bereieken soms flagrante fouten begaan. Nu ja, misschien is die vraag beter hier gesteld dan aan je architecte en heb je groot gelijk/goeie intuitie... Sommige hier zijn echte freaks die op details zitten te vitten terwijl de zgn professioanls niet eens het grote oplaatje zien!
qua EPB K-peil zijn 2 dingen van directe invloed:
Zonnepanelen gemakkelijker op een hellend dak??? ik als particulier kruip al eens snel op m'n plat dak (op 2 nivo's), maar zou er nog niet aan denken op een hellend te kruipen. Zowel qua veiligheid als qua snelheid /efficiëntie van werken als qua onderhoud vind ik een plat dak hier vele malen beter. soms is qua esthetiek zonnecollectoren en zonneboilers mooier op een hellend, als je die van beneden kan zien, omdat die dan netjes de hellingshoek van het dak volgen.
BEMERK hier: zonneboiler wordt op 60 tot 70° opgesteld dus bijna rechtop, en PVpaneel voor electric-produktie op 20° dfus bijna plat.... Dus ja de vraag is of je je hellingshoek van je hellend dak daaraan gaat aanpassen.... En een hellend dak is niet noodzakelijk perfect ZUID gericht. Op een plat dak krijg je altijd perfect zuid en perfecte hellingshoek...
Qua prijs zullen beide dakvormen niet zo erg schelen. Het zal echt niet 25% meer op het totaalproject. daar ligt de kostprijs niet van het bouwen. Ook het isolatienivo tot op passiefhuis brengen of BEN-woning is in % maar een kleine meerprijs die zich jaren en levenslang terugbetaalt en ook qua comfort. Want dikker isoleren kost nauwelijks meer werkuren en daar zit de kostprijs vooral.
IK HOOP DAT JE NU GENOEG INFO HEBT OM JE KEUZES EN KNOPEN DOOR TE HAKKEN. WANT DIT IS NIET MIJN TERREIN OF DAT VAN DE ARCHITECT :-)
terecht opgemekrt Carl, meeste architecten kennen "hun" vak (nog) niet!
maar jij zij moeten ook je energierekening niet betalen.
wij hebben voor onze BEN resoluut gekozen voor plat dak ! = nog compacter, dak erop zou 20.000 € extra gekost hebben en voor bergruimte is dat veel verloren geld, MINDER stockeren is de boodschap
wij slagen er perfect in om op 130 m² netto perfect leven met 4
en dit is dan ook een (bijna) perfecte kubus, 9 op 9 op 6.3m hoog ;-)
Toch even nuanceren.
Ecologisch zijn veel ontwerpopties mogelijk.
Je kan bij wijze van spreken ieder woningontwerp BEN maken. Zolang je maar genoeg isolatie voorziet. Alleen in een slechter ontwerp zal je meer isolatie voorzien en worden bouwen duurder.
Dus in jouw verhaal: als de bouwprijs 2000 euro/m2 - ik noem maar een hoger dan gemiddeld budget -is, er geen enkel probleem. Zolang je architect binnen budget en eco-eisen blijft is er geen probleem.
Belangrijke opmerking : wat is voor jullie BEN? Volgens de Vlaamse definitie kan dat een slecht geïsoleerde woning zijn met veel zonnepanelen en dure technieken? Bouwen jullie daarnaar? Of verwacht je een woning die een passiefhuis is en dan nog een beperkt aantal zonnepanelen en nauwelijks verwarmingstechniek?
Belangrijk dat jij en architect naar hetzelfde streven.
Walter
Ecologisch bouwen is veel meer dan alleen energiezuinig bouwen, de keuze van (bio-)ecologische materialen en een compacte bouwvorm zijn hierboven al genoemd.
Eén aspect wordt echter telkens onderbelicht, hoewel genoemd door stefan-14: ecologisch bouwen betekent dat je bouwt met zo weinig mogelijk milieubelasting door het gebruik van materialen zoveel mogelijk te beperken. Dus niet alleen compact bouwen maar ook zo klein mogelijk bouwen! In België worden doorgaans te grote woningen gemaakt door gebrek aan functie-integratie, voor elke functie wordt een afgescheiden kamertje gebouwd met bijbehorende verkeersruimte, resulterend in een bonte verzameling aan kotjes die allemaal in de uitdijende plattegrond geperst moeten worden.
Als je hart echt uit gaat naar ecologisch bouwen dan zou je op de volgende zaken moeten letten:
- compacte bouwvorm
- grote oppervlakte aan gemene muren om verliesgevend oppervlakte te beperken en materiaalgebruik gevels te beperken
- beperkte vloeroppervlakte door efficiënte indeling
- geen inpandige (= binnen thermische schil) opslag/bergingsruimtes zoals autostalling, tuinbergng, koele berging, kleedkamer/inloopkast
- vermijden/beperken van slecht benutte vloeroppervlakte zoals bureau, eetkamer, badkamer
- zo weinig mogelijk gebruik van zware, energie-intensieve materialen (beton, steen, glas) en zoveel mogelijk gebruik van nagroeibare materialen
- optimale benutting van passieve energiebronnen zoals zon en interne warmtebronnen
- vermijden/beperken van onderhoudsgevoelige installaties (bijv. zomernachtventilatie i.p.v. actieve koeling).
Succes met je bouwplannen.
Goeden dag allemaal,
Mijn naam is Raphael en ik loop nu mijn stage voor de eindwerk van mijn studies door. Hiervoor maak ik een peiling waarvoor ik zo veel als mogelijk antwoorden nodig heb.
Het zou vriendelijk zijn als u 4 tot 6 minuten van uw tijd besteedt om deze peiling te beantwoorden. [[http://goo.gl/forms/8E0zPPzvkh]] Dank u vooraf! Sorry voor spelfouten als er elke zijn, ik ben duitstaalig :) Met vriendelijke groeten, RaphaelDeze peiling heeft de opgave uit te vinden op welke manier een echt milieuvriendelijk product gepresenteerd moet worden om daardoor de consumenten te kunnen helpen een onderscheid te maken tussen de niet ecologische en ecologische producten.