vraag offerte zonneboilers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste, Ik ben van plan een zonneboiler te plaatsen voor een gezin van 4 te Kortrijk. We hebben recent een nieuwe CV ketel geplaatst, merk Bulex. Het idee bestond erin een Bulex Helioset 250 te laten plaatsen, inbouw. Het systeem omvat een opslagvat van 250l en 2 panelen met totaal ca 5m2 opp. Onze installateur stelt ons als alternatief een vergelijkbaar systeem voor van WOLF, met een opslagvat van 300l en 2 panelen met in totaal 4m2.

offerteprijs incl.btw 6%                uiteindelijke kost na aftrek premie's en korting

WOLF 300  6.131,04 €               2.853,62 €

BULEX 250  6.446,92 €             2.893,15 €

Het verschil in prijs is dus te verwaarlozen wat de keuze moeilijk maakt. Via opzoekingswerk was ik tot de vaststelling gekomen dat 250l voor een gezin volstaat en dat je voor die capaciteit 5m2 panelen nodig hebt. De installateur motiveert echter dat het systeem van WOLF ook bij lage temperaturen een groter rendement geeft. Vanuit de capaciteit en het aantal m2 panelen zou ik eerder geneigd zijn het tegendeel te denken. Heeft er iemand ervaringen met WOLF en/of het Bulex systeem? Is het rendement van WOLF dan toch veel beter?

Het is trouwens niet evident een installateur te vinden met ervaring hier in Kortrijk. Kent er iemand nog andere installateurs?

Alvast bedankt!

Reacties

Hallo,

Hoe groter de boiler, hoe beter voor het rendement van je systeem. (water blijft langer op lage temperatuur, beter rendement collectoren)

Om je collectoren te vergelijken kan je de technische spec's ervan bekijken, daar staan rendementscurve's op ivf de temperatuur.

De verschillen tussen de systemen onderling gaan hoogstwaarschijnlijk niet zo heel groot zijn hoor, zal maar een paar % schelen.

Ben zelf van Kortrijk, en ons systeem is door een bedrijf uit Harelbeke geplaatst. Stuur me een PM indien je het adres wil.

 

groeten,

 

Nayy

Beste,

Hebt u al eens berekend hoeveel u in ideale omstandigheden jaarlijks zal besparen door de plaatsing van een zonneboiler?

Ik heb dat zelf gedaan en kwam op minder dan € 100.

Mijn installateur kon dat niet geloven en heeft dan maar zelf een inschatting gemaakt. Tot zijn grote verrassing kwam ook hij uit op minder dan € 100 uit. Sindsdien is hij van mening dat een zonneboiler enkel interessant kan zijn in een woning waar dagelijks minimum vier personen een bad nemen

Doe zelf eens de berekening en stel je dan de vraag of dat zo een grote investering waard is. Hou ook rekening met het feit dat een zonneboiler uw systeem enorm compliceert --> meer pannes, moeilijker af te regelen, hoger electriciteitsgebruik, ...

 

 

nikodemus

heeft u al eens berekend hoeveel u in ideale omstandigheden jaarlijks zal besparen door je vakantiereis, je auto (die véél meer kost), te TV, etc?

een zonneboiler het systeem compliceren?  een cv-ketel is 1000 keer ingewikkelder.  een zonneboiler bestaat hoofdzakelijk uit 2 sensoren die in functie van de delta T een pomp aansturen, en meer is dat niet.  verder heb je een boiler en wat panelen, onderdelen die makkelijk 30 jaar en meer maagaan, en waar eigenlijk nuks defect aan kan gaan. je bent dus wel aardig aan het overdrijven hé?

hans d

Ik ben ook voorstander van een zonneboiler. Maar het klopt inderdaad dat de besparing niet altijd zo ruim is als algemeen wordt gedacht.

Hans, kun jij eens bekijken of mijn methode van berekenen ook maar enigsinds klopt?

Ik dacht eraan om bv. het totale verbruik in kW over een volledig jaar te berekenen aan de hand van volgende:

50 l/dag/persoon van 10° naar 40°

(1 liter 1° opwarmen = 4,1868 kJ volgens wikipedia).

Dus 50l/dag x 4,1868kJ/°/l x 30° x 365dagen/jaar = 2.292.273 kJ/jaar

1kJ = 1kWs

=> 2.292.273 kJ/jaar x 1kWs/kJ / 3600s/h = 636,74 kWh

Dat is per persoon.

Dus voor 2 personen kom je aan zo'n kleine 1.300 kWh.

Laat ons nu een rendement van 75% rekenen, dan komen we uit aan zo'n 1.750 kWh benodigd.

à 20 cent/kWh voor elektriciteit is dit amper € 350/jaar puur elektrisch.

Met warmtepomp kom je aan zo'n € 120.

Dus als je 50% van je warm water verwarmd met de zonneboiler, spaar je € 60 - € 175 uit met 2 personen?

Klopt dit een beetje Hans?

robin

ik reken nog op de oude manier, en da's veel eenvoudiger. voor 1kg water 1K te verwarmen heb je 1.163watt nodig, dus 50kg*30K*1.163*365=636.74 kWh.  maar ik kom dan exact op hetzelfde uit.  in theorie klopt dat, maar je hebt bij warm water nogal wat verliezen (leidingen, boiler, productie).  daarbij zal in de winter het water eerder 5 dan 10° zijn, en is 40° te koud, met je leidingverliezen zal het warm water niet meer echt warm zijn.  misschien nog net genoeg voor een douche, maar zeker niet warm genoeg voor een bad of de afwas, ik zou dus een delta T van minstens 40K aanhouden.  voor de zuivere productie zal je dan ergens bij de 2350 kWh uitkomen, en met de nieuwe tarieven van ecopower (22ct) zit je dan bij een goeie 500 € per jaar of bij 50% 250 €. 

75% rendement incl. de verliezen zou realitisch kunnen zijn, heb daar geen cijfers over, maar je zou toch minstens 60% met de zon kunnen doen en dan bespaar je een 300 kWh. 

het vergelijk met de warmtepomp loopt in zoverre mank, dat daar ook weer een flinke investering tegenover staat, investeren in een WP  i.p.v. een zonneboiler. als je 500 € per jaar aan stroomverbruik hebt voor je warm water zal je met de WP ook maar een beperkt bedrag uitsparen, stel een optimistische SPF van 2.5, dan kan je 200 € uitsparen op jaarbasis, en zal die investering zich ook niet zo snel terugverdienen.  en waar ga je de warmte onttrekken voor het warm water? buitenlucht, dan kan je allicht beter puur elektrisch verwarmen in de winter.  of met bodemwarmte, maar dan ben je allicht nog veel meer kwijt dan met een zonneboiler.

maar het hangt er altijd vanaf hoe je rekent, als je het uit ecologisch standpunt bekijkt moet je naar primaire energie terugrekenen en dan wordt de besparing 3 keer groter, en als je met de WP vergelijkt moet je daar ook nog rekenen met merkelijk hogere onderhouds- en herstelkosten.

hans d

dus zwaar investeren in thermische zonnepanelen voor de zomer, en dan wegens gebrek aan euro's een electrische winter boiler installeren is geen goed idee?

eddy 

Dag Hans

Bedankt voor de uitleg. Ik rekende met de warmtepomp omdat ikzelf een Genvex Combi zal installeren. Als ik het goed begrijip gebruikt deze een warmtepomp om uit de extractielucht (+/- 20°C) het warme water op te warmen.

Dus zou ik zo'n € 100 max. kunnen besparen (zal nog minder zijn door mijn douche WW).

De kunst is dus om een paneel te kunnen leggen voor minder dan € 1.000, zodat de investering binnen de 10 jaar terugverdiend is.

We hebben onze zonneboiler ongeveer 1 jaar nu. (niet ietsje minder)

opbrengst tot nu toe: 1700kwh via zon, 700 kwh naverwarming.

maw 70% komt van de zon !

gewone Vlakkeplaat 4.6m², boiler van 300l.

verbruik voor 3à 4 volwassenen. (meestal 3)

 

groeten,

 

Nayy

Als je wil besparen op vakantie ga je niet op vakantie idem voor de auto en dergelijke of zijn er mensen die dit zinvolle investeringen vinden ?

Als je water moet verwarmen ( echt besparen doe je natuurlijk door koud water te gebruiken) kan je zoeken naar de goedkoopste manier om dit te doen en .... een zonneboiler is dat zeker niet.

Er kan niets defect gaan zeg je ? De pomp draait probleemloos 30 jaar , de boiler kent geen kalk ? Wel in de bouw rekent men een afschrijvingstermijn van 15 jaar  .... Ik had hier vroeger een elektrische boiler en ik had geluk hij haalde net die 15 jaar: kalk, roest doen hun werk prima. Ik pomp hier al heel lang regenwater maar een pomp die 30 jaar haalde .... ik kwam ze nog niet tegen

Beste Navy

hoe weten je zo nauwkeurig hoeveel de panelen opgebracht hebben? Is er een  temperatuur en debiet logger?

eddy

ps is de naverwarming electrisch?

 

Dag Eddy,

Het syteem dat we hebben werkt met een pomp met vast debiet (130l/h geloof ik).

Vervolgens meten ze de temperatuur van de collectorvloeistof voor de boiler, en ook wanneer ze de boiler verlaat. Als je de warmtecapaciteit kent van de vloeistof kan weten hoeveel het opbrengt.

We zien hoeveel vermogen er tijdelijk afgegeven wordt en het dagtotaal. (nu bijvoorbeeld met volle zon opbrengst van 2.3kw/h, maar boiler is al redelijk warm waardoor het rendement als sterk afneemt)

 

naverwarming is idd electrisch, zeker niet ideaal, maar we hebben niets anders in huis...

Ik heb de gegevens van een volledig jaar bijgehouden, ik zal dezen eens samenvatten en posten indien er interesse voor is.

 

groeten,

nayy

 

Heb eens een studie gelezen van een student aan de unief in Limburg en daar kwam met tot de conclusie dat een zonneboiler door de band, icm een ketel op stookolie of gas, totaal onrendabel was, tvt van meer dan 30 jaar. (Maar lees verder.) Enkel bij een elektrische boiler is je tvt vrij kort, en ook nog dank zij de subsidie.

Daarom ook dat er één op mijn dak ligt; ik heb geen CV en -ketel, dus ben ik veroordeeld tot het elektrisch verwarmen van mijn water, en sedert een dikke anderhalve maand wordt al mijn water quasi gratis verwarmd. En dat duurt meestal tot midden oktober. Vergeet niet dat een zonneboiler ook in de wintermaanden, als de zon schijnt, een bijdrage levert in het verwarmen van het koude leidingwater. Tot 30° is vrij realistisch.

Wij hebben met de zonneboiler ons elektriciteitsverbruik met +/- 2500 kWh kunnen inperken. Dat is 450 euro aan het huidige 0.18 tarief van ecopower, 550 euro aan het huidige tarief. Gezin met 4 personen, kleine kinderen, grote ouders. Vat is 300 l groot en wordt in de winter voor de helft van het volume naar 65°C opgewarmd. Zo warm omdat je op die manier én kunt een bad nemen én douchen op een aangename temperatuur, anders zaagt wederhelft.

Met gas of stookolie zou ik een 140 euro uitgespaard hebben excl. de afschrijving van de installatie (reken op 200 à 250 euro per jaar voor de ketel incl onderhoud). Dat brengt ons wel al aardig in de buurt als je dit vergelijkt met een situatie waar je de optie hebt geen CV-ketel te zetten.

Het is dus afwegen en rekenen volgens je situatie.

nayy

dat is weliswaar geen erg nauwkeurige manier van meten, maar wordt heel veel toegepast.  maar je moet er niet van schrikken als de realiteit 25% of meer afwijkt van wat jou systeem meet.  dit soort metingen geeft dus een aanwijzing, maar is verre van nauwkeurig.  zelfs de systemen met debietmeters en rekening houdend met de verhouding water/glycol die hiervoor op de markt zijn,wijken nog makkelijk 10% af.  als je een heel nauwkeurige meting wil hebben, wordt het erg duur, helaas.

hans d

"Wij hebben met de zonneboiler ons elektriciteitsverbruik met +/- 2500 kWh kunnen inperken"

Is daarmee niet alles verteld ?  Ons totale elektriciteitsverbruik ( 4 mensen) is 3300 kwh dat voor meer dan 90 % door PV wordt gedekt.

Een zonneboiler wordt alleen wat intressanter bij hoog verbruik vrees ik .....

"Wij hebben met de zonneboiler ons elektriciteitsverbruik met +/- 2500 kWh kunnen inperken"

Is daarmee niet alles verteld ?  Ons totale elektriciteitsverbruik ( 4 mensen) is 3300 kwh dat voor meer dan 90 % door PV wordt gedekt.

Een zonneboiler wordt alleen wat intressanter bij hoog verbruik vrees ik .....

"Wij hebben met de zonneboiler ons elektriciteitsverbruik met +/- 2500 kWh kunnen inperken"

Is daarmee niet alles verteld ?  Ons totale elektriciteitsverbruik ( 4 mensen) is 3300 kwh dat voor meer dan 90 % door PV wordt gedekt.

Een zonneboiler wordt alleen wat intressanter bij hoog verbruik vrees ik .....

"Wij hebben met de zonneboiler ons elektriciteitsverbruik met +/- 2500 kWh kunnen inperken"

Is daarmee niet alles verteld ?  Ons totale elektriciteitsverbruik ( 4 mensen) is 3300 kwh dat voor meer dan 90 % door PV wordt gedekt.

Een zonneboiler wordt alleen wat intressanter bij hoog verbruik vrees ik .....

De weerstand heeft over een gans jaar een 870 kWh verbruikt.

Dag Hans,

Waarom zou dit meetsysteem zo'n grote fouten geven ?

Je meet de in en uittemp, kent het debiet ('t is een volumetrische pomp), en de vloeistof in het systeem wordt door de producent geleverd en op de technische fiche staan alle gegevens ervan.

Hoe verklaar je die grote fouten van 25%?

uiteindelijk is het maar een warmtewisselaar: wat er niet uit de boiler komt is er in blijven plakken.

Ik zeg niet dat het niet kan hoor, ik ben alleen benieuw welke ervaring je doen besluiten dat het zo slecht zou werken.

groeten,

 

Nayy

nayy

er is ten eerste de meetfout van de sensoren, in het beste geval een 2-draads PT1000.  dan is er het debiet, met wijzigende temperatuur verandert de viscositeit en dus ook je debiet, en zo'n pomp is ook geen precisieapparaat.  met een goede debietmeter gaan we er nog van uit dat er minstens 10% speling op zit, of je moet met meetapparatuur werken klasse A, maar die is behoorlijk prijzig.  nog erger wordt het als je de pomp laat moduleren, dan klopt het helemaal niet meer.  de bedoeling van dat soort "meet"apparatuur is in de eerste plaats dat je kan zien of je systeem naar behoren werkt. 

25% is ook niet zo slecht hoor, mijn zoon heeft ook een meetsysteem voor z'n brandstofverbruik in z'n wagen, en dat zit er ook altijd een flink stuk naast.

hans d

De berekening van rendement kan nog eenvoudiger - volgens mij dan.... Zolang er geregeld voldoende zon is, kan de zonneboiler praktisch volcontinue voor voldoende warm water zorgen.

Zoals de meesten al aangeven is vanaf april tot oktober voldoende zon voor genoeg warm water in de boiler... dat zijn dan de maanden mei tem september dat je 7 maanden geen extra bijwarming moet doen van de boiler.

De maanden april en oktober zal er nog geregeld een kleine periode zijn dat de zon een paar dagen goed schijnt.

Je kan dan stellen: 7 maanden op 12 heb je zeker genoeg zon =>  ongeveer 60% van het jaar dus

Bijkomende nog in april en oktober een aantal dagen.... laten we zeggen dat het rendement van de zonneboiler dan tussen 60% en 70% is.

Ik beschouw het rendement dan wel als: "warmte van de zon zonder bijwarmen (met electrische weerstand of vanuit CV ofzo)

Het is ook wel zo dat voor de zonneboiler installatie een pomp moet draaien maar dat moet ook zo bij bijwarmen met CV ketel.

Je moet dan ook nog de uitgespaarde energie rekenen als de zonneboiler het vat slechts naar 30 of 40° C voorwarmt. En dit is verre van utopisch. Op zonnige winterdagen doen vacuumbuizen een aardige duit in het sopje.

Ik kom zelf op 70-75% 'gratis' warm water.

Beste

hoe verwarmt u de laatste 30% a25 % op?

Eddy

kris

7 maanden zonder bijverwarming?  dan moet je ofwel héél zuinig zijn met warm water, of een heel grote en goed geïsoleerde opslag hebben. 

mij lukt dat in elk geval niet, ik heb vorig jaar alvast geen enkele maand gehad zonder bijverwarming. ik heb nu m'n installatie aangepast met een grotere boiler, en merk wel het verschil.

hans d

 

 Elektrisch, want ik heb geen CV

 Vrij realistisch Hans, alhoewel ik niet durf beweren dat tijdens een druilerige zomerdag de weerstand niet kort opspringt. Maar qua verbruik stelt dat niks voor. 300 l buffervat, 4 personen die vrij proper zijn op henzelf, doch niet extreem.

't zijn PT1000 sondes, en de pomp is een volumetrische pomp. Of je nu 1, 2 of 3 collectoren na elkaar plaatst het debiet zou hetzelfde moeten blijven. Die pomp moet iets speciaals zijn, 't is in ieder geval een duur ding (1100€ enkel  voor de pomp + sturing) en eigenlijk 1 van de nadelen van het systeem: de pomp is heel duur. (maar geen expansievat) Ze verbruikt wel heel weinig: slechts 30w.
Ook de verandering van de specifieke warmte van de collectorvloeistof ifv de temperatuur staat op de technische fiches van de collectorvloeistof. Indien dat meegenomen wordt in het systeem zit hier ook niet zoveel fout meer op.

enfin soit, zelf al zou de opbrengst in het slechtste geval 25% minder zijn, zou het nog altijd niet slecht zijn vind ik.

 

Nayy

beste karl

op jaarbasis gezien maakt uw installatie dan wel evenveel co2 als een gewone gas ketel? (70 % niets, en 30% maal +/-3( efficientie electriciteitscentrale) is =/- 90 %.

Eigenlijk is uw installatie dan niet echt veel groen, tov van een stukken goedkopere gasketel?

eddy

ps puur electrisch is dus wel nog altijd 3 keer slechter !

karl

ik heb ook wel eens maanden gehad dat we ketel helemaal niet bijspringt, maar laatste zomer was op dat gebied niet zo schiterend.  al hebben we in juli maar 4m³ gas gebruikt, zo'n 40 kWh. augustis vorig jaar daarentegen was dat 42 m³ gas.  maar ik zu nu net dat het een beetje hetzelfde was met de pv, daar lag de opbrengst in augustus 1/3 lager dan in juli.

pftt

ben wel geïnteresseerd in die gasketels die stukken goedkoper zijn dan een elektrische weerstand (kostprijs 300 a 400 €, installatiekost 50 €?), made in china zeker?

naar primaire energie toe heb je wel een punt, maar als je enkel maar elektriciteit hebt als verwarmingsbron, spaar je natuurlijk toch wel veel CO² uit met een zonneboiler.

hans d

 

Hallo,

Onze boiler is vorig jaar aangesloten begin mei.

Ik ben de gegevens beginnen loggen rond 10 mei. (installateur had sondes verkeerd gestoken waardoor het eerst niet goed werkte)

Van Mei tot eind september was er geen naverwarming. (stekker naverwarming was uitgetrokken). Ik moet toegeven dat douchen nu en dan limiet was, maar dat was maar een paar dagen.

Zoals eerder gezegd is het een vlakkeplaat plaat met leegloopsysteem 4.6m², boiler van 300 liter. Afstand tss boiler en collector is vrij groot (meter of 9).

Helling dak is 37° en orientatie ZW.

Boiler zelf is niet extra geïsoleerd, ook de leidingen naar de boiler en ervan weg. Dit moet nog gebeuren, en zal de stilstandsverliezen zeker verminderen gezien de boiler in een niet-verwarmde garage staat. Zeker niet ideaal, maar we kregen hem de trap niet op wegens te groot en te zwaar...

  tot kwh zon tot kwh navw som kwh pompur/dag gem kw/u mei 171,36 0 171,36 5,55 1,08 juni 211,73 0 211,73 5,97 1,13 juli 215,73 0 215,73 5,60 1,23 augustus 177,19 0 177,19 5,45 1,00 september 164,00 0 164,00 4,83 1,05 oktober 148,42 62,68 211,10 4,42 1,08 november 32,87 126,48 159,35 1,47 0,75 december 20,94 172,26 193,20 0,84 0,81 januari 46,54 151,74 198,28 1,48 1,01 februari 52,14 127,12 179,26 2,04 0,93 maart 184,85 47,88 232,73 4,94 1,24 april 229,70 10,12 239,82 5,93 1,32             totaal 1655,47 698,28 2353,75    

 

groeten,

 

Nayy

edit: sorry voor slecht leesbare tabel... copy paste uit exel werkt niet zo goed... 

@Hans, dan is een grotere boiler beter, in alle gevallen of gedimensioneerd naar het aantal personen ?

 

wijzelf zitten met 2 volwassenen en 3 kleine kinderen en gemiddeld is er zo'n 4-6 douches per week en 1-2 bad (halfvol voor de kinderen). Het lukt ons nog tamelijk goed. Jammergenoeg is bij ons de 300liter boiler in serie geschakeld met de combiketel. Die ketel was er namelijk eerder en bij de installatie van de zonneboiler vond ik een electrische weerstand nog niet aan de orde...

Hans

ik bedoelde dat een gas ketel goedkoper is dan een zonneinstallatie + een electrische bijverwarming. En als dan nu nog eens blijkt dat de zonneinstallatie + electrische bijverwarming niet echt groener is dan gas ....

eddy

 

Navy, (in de hoop om stimulerende kritiek te geven) bijverwarming in maanden maart 2011 en april 2011 ??? Hoe is dat mogelijk met deze 2 uitzonderlijke zonnige maanden? Ik heb mn zonneboiler (ook 300l ) al van 1 maart totaal van de bijverwarming afgekoppeld. Misschien toch eens de moeite doen om de leidingen en boiler te isoleren. Als je deze Delta T bekijkt zie je dat je hier een groot energieverlies gaat boeken. Boiler: watertemperatuur 65 gr ruimte temperatuur 20 gr dwz 24u/24u 45gr temperatuurverschil. Als je dit verschil vergelijkt met een temperatuurverschil naar buiten is het daar constant -25 gr !!!. Met zulke laplandtoestanden ga je dan snel isoleren.

Ook is mi je collectoroppervlakte van 4,6 m2 te krap voor optimaal rendement. Zoals ik al eerder hier schreef is een rendement van 65% tot 70% in de realiteit haalbaar ipv de hier vaak gebruikte 50%.

Je kan natuurlijk aangeven dat de warmte niet helemaal verloren is want dat deze afgegeven wordt aan de garageruimte maar efficient is toch anders. 

Wel interessant om deze gegevens te lezen.

 

Dag Ron,

Je kritiek is volledig terecht... we moeten dit zeker aanpakken en staat op de to do lijst, maar momenteel is er echt geen tijd voor wegens andere dringende verbouwingen...

Nog iets dat onlogisch is aan het systeem dat we hebben: de leidingen van en naar de collector lopen in 1 dikke buis. Maw de fabrikant maakt 1 grote warmtewisselaar van zijn leidingsysteem van en naar de collector. Ik ben ook van plan van dit aan te passen.
Ik wilde ook nog eens meten hoeveel het vermogenverlies is met dit systeem... maar ja geen tijd. Ik denk dat er momenteel 5 à 10% verloren gaat... 

Ons syteem kan dus nog beter :-)

 

groeten,

 

Nayy

Beste ron4u

ik heb het eens uitgezet in een excel sheet, en navy haalt ook "rendement" vcan 70%.

Echter: 't is een systeem (zonnepaneel + elektriciteit) dat stukken duurder is dan een gas ketel, en niet groener....

eddy

ps de excel sheet kan ik niet posten....

Ja, maar je moet het hele plaatje zien. Ik heb geen CV, dus wat moet ik anders gaan doen? Bovendien is het groene stroom. In tegenstelling wat men soms beweert vind ik dat stroom, die hernieuwbaar wordt opgewekt zowieso beter dan een of andere fossiele energiedrager.

Het is echt niet simpel en je moet afwegen tussen de kosten die je maakt en het verbruik dat je hebt. Ik verbruik een 5800 kWh op jaarbasis en daarmee is alle energieverbruik gedekt. Ik zit dus een 2500 boven het gemiddelde, 860 gaat daarvan naar het maken van warm water, en telkens 500 naar een lucht lucht warmtepomp en een badkamerweerstand.

Voor de volledigheid ook aanmerken dat ik afval-eikenhout brand voor verwarming, maar met een warmteverlies van 4 kW bij -8 is dat vrij bescheiden. Dat hout komt uit mijn eigen houtbewerkingsbedrijf dus wees er maar zeker van dat het echt niet meer bruikbaar is.

Beste Karl

zou je in onze situatie (nog te bouwen passiefhuis met gas aansluiting in de straat), ook een zonneboiler voorzien?

eddy

ps ik dacht ook eerst van electrisch te verwarmen, daar dit toch heel minimaal is in passiefhuis. Echter, electriciteit is co2 maal 3 , waardoor ons passief huis eigenlijk niet groener is dan een laag energie huis. Daar de consument finaal gezien ooit wel eens zal belast worden op gemaakte co2 ....

Tja, het blijft afwegen.

Wij verwarmen de benedenverdieping met een lucht lucht warmtepomp (zo'n airco toestel) en dat gaat prima, ook als het vriest. COP is 3.6 geloof ik, dus CO2 is min of meer gelijk als je grijze stroom verbruikt.

Buiten de badkamer verwarmen wij niet.

Ik denk, dat je moet ergens een keuze maken en afwegen, wij hebben die gemaakt van geen CV. Buiten de investering hebben we daarvoor ook nog een lager KI en geen onderhoud aan de brander. (Nu pas op, die warmtepomp gaat ook op een dag kapot.) Daar staat tegenover dat we veroordeeld zijn tot het elektrisch verwarmen van ons water en dat sommige mensen het ontbreken van een CV als minder comfortabel zouden bestempelen. Maar zoals ik al eerder schreef, denk ik dat een zonneboiler ook met gasketel intressant kan zijn. Het is namelijk niet enkel het verbruik dat meetelt, maar ook de afschrijving van de ketel en het onderhoud. Maar dan moet je wel de ketel buitenkieperen. En ik dacht dat het niet hebben van een CV een van de premissen was van een PH?

 Pfff en navy, mooi dat jullie kunnen bevestigen dat 70% echt haalbaar is. Dit zal voor een aantal mensen de drempel verlagen om voor een relatief eenvoudig en duurzaam systeem als een zonneboiler te kiezen. 

Uit de ervaring die navy met ons deelt kan je zelfs concluderen dat bij hem mits isolatie van boiler, buizen en enkele m2 erbij rond of net boven de 75% kan geraken. De enkele m2 erbij voor de paar procenten rendementswinst is op korte termijn economisch discutabel maar op lange termijn gezien en als je ervoor gaat om zo energie onafhankelijk mogelijk te zijn wel zinvol.  

Of de combinatie elektrisch bijverwarmen in de winter ''groener'' is valt idd te betwijfelen maar persoonlijk vind ik elke stap in de richting van het beperken van gebruik van fossiele brandstoffen een goeie.

De combinatie van PV om stroom te produceren voor de circulatiepomp van de zonneboiler is wel absoluut verdedigbaar omdat dit uiterst complementair is gezien de samenvallende periode van het zonnejaar.  

Ron,

die Extra collector zal je er echt niet uithalen.

Mijn ervaring met de zonneboiler is: ofwel werkt het en is het warm, ofwel werkt het niet.

In de zomer zal die extra collector niets bijdragen er is zon genoeg, en de winter werkt het bijna niet, die extra collector zal ook maar een minimale bijdrage leveren. In de 'twijfelmaanden' november en februari zal er dan wel degelijk een bijdrage zijn van de extra collector...

Als je natuurlijk geen kosten/baten doet en als doel hebt van zoveel mogelijk onafhankelijk te zijn is een extra collector verdedigbaar.

Deze metingen bewijzen ook dan ondersteuning aan de verwarming met zo'n systeem niet zinvol is: wanneer je warmte het hardste nodig hebt levert het systeem bijna niets op...

(we hadden deze winter ook wel een heel donkere koude winter)

 

Nayy

Eigenlijk zou ik de buren zo ver moeten krijgen dat wij tijdens de winter water uit hun aardgas boiler aftappen,

en dat zij tijdens de zomer onze ( exytra grote) zonne boiler af tappen. Met het hierboven beschreven constant debiet pompje

en data logger voor de facturatie zou dit wel te doen moeten zijn.

Voordeel voor ons zou zijn dat er geen extra investering in een gas boiler nodig is, en dat zij in de zomer warm water hebben.

De extra investering in een grotere zonne installatie valt waarschijnlijk wel mee.

eddy

ps in de praktijk wordt dit waarschijnlijk wel moeilijker, misschien een idee voor Bostoen die veel koppelwoningen bouwt?  

 nayy, de extra collectoroppervlakte zal je idd er moeilijk uithalen. Ik geef je helemaal gelijk dat deze extra oppervlakte vnl. in de maanden maart, april en september en oktober zn toegevoegde waarde KAN bewijzen. Ook kan ie in zonnige dagen waarin er slechts enkele uren voldoende zon is een toegevoegde waarde hebben. Dus idd deze investering heeft beperkt nut.

Maar deze afwegingen mbt. rendabiliteit van de investering doet me terug denken aan de gesprekken die ik in 2006 en 2007 had met een bevriend bankier. Deze bankier, tamelijk hoge functie bij een belgische bank, heeft me diverse keren afgeraden om in een zonneboiler te investeren. Investering in PV vond hij een nog slechter idee. Hij gaf aan dat ik beter het te investeren bedrag ging beleggen en dat dit een veel beter rendement zou opleveren. 

Uiteindelijk heb ik het geld in 2006 in een zonneboiler en in 2007 in PV geinvesteerd en ben ik erg blij dat ik de goedbedoelde raad niet heb opgevolgd. Op dat moment was het een goed advies maar de bankperikkelen en beursdalingen van 2009 en 2010 hebben toch de rendabiliteitsberekening ''ietsjes'' aangepast.

 

Het punt wat ik hiermee wil aangeven is dat niemand de toekomst kan voorspellen maar dat een gerichte investering vandaag, je wel degelijk zekerheid op lange termijn kan bieden. 

 

 

 

 Dat advies van die bankier was enkel om zijn bonussen te verzekeren.

kris

ik ben er alvast van overtuigd dat een grotere boiler beter is op 2 voorwaarden, het moet eenn stratificatieboiler zijn (gelaagde opslag) en hij moet degelijk geïsoleerd zijn, wat bijna geen enkel boiler is.

de serieschakeling, daar heb ik een perfecte oplossing voor, nl een kraan en een T-stuk tussen zonneboiler en ketel.  zodra de zonneboiler warm genoeg is draai je de kraan dicht, en je warm water loopt niet meer over de ketel, poepsimpel en kost quasi niks.  je kan natuurlijk een gestuurde klep plaatsen en deze via een kleine regeling aansturen. dat maakt het wat comfortabeler, maar ook een stuk duurder. 

hans d

 

je bent dikwijls beter met een groter opslagvat, de meerprijs is kleiner en het rendement meestal hoger.  en dan kan je in functie van de toekomst nog altijd een collector bijleggen.  maar later een groter vat plaatsen is veel moeilijker en vooral veel kostelijker.

hans d