Waarom werken zo weinig mensen met Thin Film

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

voor mijn plat dak maak ik de overweging tussen thin film en polycrystal. panelen.

Volgens mij zullen thin film's een pak goedkoper worden.

Als ik ze (op mijn plat dak) quasi plat laat leggen (mijn dak helt sowieso al 5graden richting zuid-oost) dan heb ik een betere prijs per kWh (en niet per kWp) voor thin films (first solar).

Gisteren heb ik ontdekt dat een schans systeem best meeval in prijs (25€ extra per paneel).
Hierdoor zal de prijs nog veel beter zijn per kWh (door de betere opbrengst).

Waarom werken de meeste mensen dan nog met 'klassieke' cristal. panelen?

thx,
teizman

Reacties

Thin Film zal stillaan wel doorbreken. De prijs zal gaan zakken. Maar de installateurs wachten nog een beetje af.

Het vermogen per m² is al aardig maar nog niet evenveel als de gewone panelen met cellen mss dat dit nog wat mensen weerhoud van voor de thin film te gaan.

CGIS panelen van bv. Solibro Qcells zijn zeker goed, ook omdat ze beter zijn op gebied van milieu dan de CdTe Thin Film.

Handig is dat ze bv tegen de gevel kunnen gezet worden of onder zeer lage helling op een plat dak zonder al te veel verlies in rendement zoals in uw situatie.

Mocht ik U zijn, ik zou het proberen. Heb je al een prijs vergelijking kunnen maken per Watt piek met gewone en thin film panelen?

installateurs wachten niet af, maar de meeste willen geen dunnefilmmodules, omdat je voor dezelfde opbrengst bijna de dubbele oppervlakte nodig heb. en je hebt meestal veel meer bekabeling nodig, omdat de modules meestal een hogere spanning hebben, en je er daardoor minder in serie kan zetten.

ik heb tot mijn grote tevredenheid al 5 jaar 5 kWp in dunnefilm en nog altijd zeer tevreden, maar ik had er voldoende plaats voor.

hans d

Bedankt allebei voor de reacties.

 

Om een eerlijk prijsvergelijk te maken tussen deze twee aparte technologieën  (cristal <-> thin film) bereken ik de verwachte output volgens de website van 'Europa'. Dan bereken ik wat ik uiteindelijk betaal voor eenzelfde opgewekt vermogen.

Als het met thin film zal zijn, dan zullen het CDTE panelen worden van First Solar. Sollibro is véél te duur volgens mij....

De kwestie milieu dan: Die CDTE bevatten cadnium, maar ik heb ergens gelezen dat dit een zeer lage hoeveelheid is, klopt dit? (minder dan een knoopcel -batterij)

 

Moet ik me zorgen maken over meer rendementsvelies op lange termijn?

 

 

thx,

teizman

teizman

ik heb met kaneka panelen gewerkt, en tot mijn grote tevredenheid. ik denk dat dit ook een van de meest gebruikte is, in duitsland staan er kaneka installaties van een paar kWp tot meer dan 1 MWp.

 

hans d

Hans,

Hoe is het opbrengstverlies na 5 jaar ?

geen idee, ik heb geen geld genoeg om mijn panelen alle jaren te laten testen! maar ik merk geen echte achteruitgang.

laatste jaar is wat minder geweest, als ik de stand op 31/5/09 bekijk was het dit jaar 705 kWh, en de vorige jaren resp. 788, 762, 761. over die jaren gezien is, met uitzondering van het laatste jaar m'n opbrengst eerder wat verhoogd, maar dat heeft natuurlijk enkel maar ter maken de de klimaatscondities, vorig jaar bv hadden we een vroege zonnige lente, en lagere buitent°, en dat is ideaal voor PV.

hans d

 

Hans,

is dat de opbrengst per kWp? Of de totale opbrengst van je volledige installatie?

groetjes

Toon

Met thin film heb je meer panelen nodig maar nu ook niet het dubbele.

Ik ken de Solebro's van 75Wp. Om 3000Wp te hebben heb je er 40 nodig.1 paneel is net geen 0,75m², dus je hebt ruwweg geschat 30m² nodig.

Met een paneel van REC 225wp van 1.67m² heb je er 13,33 nodig, Dat maakt 22,26 m².

Je hebt dus 8m² meer nodig om hetzelfde Wp te halen.

Maar de thin film hebben inderdaad wel een hogere spanning waardoor je meer strings moet maken om op je omvormer aan te sluiten. Meer panelen is mss ook iets meer montage werk.

toon, dat is de opbrengst van de maand mei voor 2.4 kWp, orientatie ZZO, 1 string heeft behoorlijk last van schaduw na de middag, ik moet dringend eens m'n hagen snoeien!

hans d

sorry, de opbrengst van 1 jan tot 31 mei moet het zijn. m'n jaaropbrengst ligt op een goeie 750 kWh/kWp, maar zoals gezegd  na de middag last van schaduw.

 

hans d

Oef voor jou :-)

Dat is niet slecht, zelfs met beschaduwing!

Ik dacht even dat het per jaar voor de hele installatie was!!

Groetjes

Toon

ja, dat valt echt wel mee. het eerste jaar zaten we daar 20% boven, maar dat is normaal bij dunnefilm.

hans d

hallo allemaal,

 

mijn keuze is ondertussen gemaakt: het worden Solyndra's. Eigenlijk zijn dit ook CIGS thin film panelen maar dan in ronde buisjes. Ik wacht enkel nog op een raming voor het aanbrengen van ALKORBRIGHT (of iets dergeljks) op de roofing. Hopelijk valt deze kost mee.

Er is één installatie die ik online terugvind die toch zeker een goede opbrengst belooft..... (uiteraard pas 2 maanden in gebruik dus opbrengst zal nog zakken)

 

Installateur wordt Green Energy uit Gits....

 

Hopelijk niet teveel tegenwind tegen deze nieuwe op de markt (3jaar).....

 

 

greetz

teizman

Teizman,

 

Hoeveel Wp zal je kunnen halen met zo'n systeem? En als je het uitrekend per m², hoeveel Wp heb je dan per m²?

Wel, om dit te beantwoorden zal ik de tekst van een email van mijn installateur kopieren:

 

De solyndra panelen zijn 1820 op 1080 (ofwel 1,96m²). Er zijn modules tot maximaal 182Wp/module. Dit betekent een vermogen van 92,8Wp/m². Volgens de plannen is het totale dak 134m². Als ik reken met een mogelijke bezetting van 60% (=80,4 m²) dan komen we op deze manier aan 7,46kWp. Ik moet nog info bekomen van Duitsland hieromtrent, dus kan ik geen garantie geven welke dekkingsgraad juist mogelijk is.

 

greetz,

teizman

op het net zijn niet echt harde cijfers te vinden.

wat iki wel gevonden heb op de website van een nederlandse verdeler: << Het dak dient echter wel bewerkt te worden met hoog weerkaatsende witte coating, zoals bijvoorbeeld van Derbigum. >>

ik vermoed dat de opgegeven cijfers dus uitgaan van die witte achtergrond?

de klassieke dunnefilm heeft ook een snelle achteruitgang in de eerste maanden, maar daar vind ik geen opgave van. bekende fabrikanten van dunnefilmmodules geven normaal twee waardes, deze voor nieuwe panelen, en deze na stabilisatie. de eerste zijn van belang voor de dimensionering, kwestie van de boel niet op te blazen, de tweede om je opbrengst op langer termijn te voorspellen.

maar misschien is die veroudering bij CIGS modules geen probleem??

hans d

Beste,

 

Waarom nog zo weinig Thin-film modules?

Heeft o.a. te maken met het feit dat de Silicium-panelen meer in prijs gezakt zijn dan bv.  een paneel als Solibro.

Een dunnefilmdak is dus sowieso duurder én heeft meer oppervlakte nodig, +- 1.4 meer.

Momenteel bestaat Solibro in 80Wpiek, najaar vermoedelijk 85Wp.

Conclusie: duurder, maar wel veel mooier!  +punt: meer rendement bij warme temperaturen.

Mvg

Jeroen Beeckx

ZonLicht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Beste Hans D. en anderen....

 

De dunnefilm panelen die ik nu in overweging neem zijn de Solyndra's (=sunhunter) die ik aan een goede prijs kan krijgen (3.695eBTW/Wp)

 

Echter als ik de opbrengst van dunnefilm vergelijk kWh/kWp dan schrik ik toch serieus: per verwachte kWh wordt deze installatie zelfs mét mijn goede prijs zeer duurkoop....

Hans beweert dat zijn installatie bij aanvang 20% beter presteerde. Welnu, er is één sunhunter installatie aanwezig op Sonnenertrag.de:  http://www.sonnenertrag.eu/de/renaud-louwagie/deinze/6522/6714.html

Deze installatie is nog geen twee maanden oud en presteerd dus boven het niveau dat we later mogen gaan verwachten.

Deze installatie komt momenteel op 84 kWh/kWp versus 86 kWh/kWp voor andere installaties in dezelfde provincie. Trek hier 10% tot 20% vanaf en dan begrijp je mijn vrees voor een verschrikkelijk duurkope installatie.

 

Klopt mijn redenering? Mag ik ervan uitgaan dat de sunhunters van bovenstaande installatie de komende maanden een zware terugval in vermogen gaan krijgen?

 

 

alvast bedankt,

teizman

 ....en niet lachen met mijn dt fout.....:-)

teizman

correctie, ik beweer dat niet, want dat kan je niet zo goed monitoren, maar dat is wat de fabrikant opgeeft, bij de start geeft een 60 V paneel ongeveer 72 V, wel 20% dus.

wat de prijzen betreft, dunnefilm en hybride modules van kaneka bv kosten 20 a 25% minder dan kristalijn, zoek je de goedkoopste kristalijne modules bv yingly, dan is het prijsverschil minder dan 10%.

je kan echter niet op een maandje vergelijken, soms schijnt hier de zon, en twee straten verder niet, enkel een langdurig vergelijk geeft je enig inzicht.

vergeet ook niet, dat als het veel warmer wordt, kristalijn sneller achteruitgaat dan dunnefilm!

 

hans d

We hebben 30000 WP aanFfirst Solar 70 watt liggen en 27000 WP Polykristal 225 watt panelen (Duitsland)

Leveren per WP ongeveer het zelfde op. First Solar kost ongeveer€ 3250 per KWP inclusief verwijderingsbijdrage, De Kristallijn ongeveer €3900 per KWP  First Solar is verplicht deze panelen anytime terug te nemen na aflopen levensduur en verkoopt derhalve de installaties niet kleiner dan 30 KWP. (Cadmium)

De grootste zonnevelden (Waldpolenz) bestaan uit deze panelen. Zegt genoeg.