Waarop letten bij aankoop houtkachel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zijn van plan om binnenkort een inbouwkachel aan te kopen.

Op welke punten moet je hierbij letten om zeker te zijn dat het toestel op milieuvlak een goeie verbranding heeft, en of het toestel luchtdicht genoeg is (want kamerluchtonafhankelijk zou niet alles zeggen..)?

Welke merken/modellen zijn absoluut te mijden, en welke zouden aan te raden zijn?

Reacties

Een goede kachel is smal en voldoende hoog. Dit geeft een hogere temperatuur in de verbrandingsruimte en voldoende ruimte om de vlam te laten uitbranden, dus een betere verbranding. Neem het vermogen niet te groot, 6 tot 8 Kw is meer dan voldoende. Een kachel met een grote ruit is eigenlijk af te raden. Ga eens kijken bij de Scandinavische modellen.

Niet enkel je kachel is van belang, je schouw is minstens zo belangrijk. Voorzie ook voldoende budget om dit correct te (laten) doen. Inbouwhaarden zijn zoiezo niet ideaal naar verbranding toe, indien je toch zo een haard wilt aanschaffen zorg er dan voor dat er geen ingebouwde ventilator in zit dewelke je kachelmantel afkoelt.

Kijk na of je buren hebt. Zo ja, vraag bij elkeen na of ze hun woning permanent ventileren ( elke recente woning!).

Is dit het geval, plaats geen kachel, je verpest er de gezondheid van -en uw relatie met- uw buren mee!

Bedankt alvast voor de tips. Dat een inbouwhaard niet zo ideaal is ben ik te laat achter gekomen, een vrijstaande kachel kan ik nu niet meer zetten gezien er in de ruwbouw reeds een nis voorzien is om een inbouwhaard in te plaatsen.

Oostlandvaarder, ook niet te kort door de bocht gaan he. Als je een goede kachel met goede schouw, stookt zoals het hoort, heb je buiten absoluut geen hinder van de uitstoot ....

Je kan ook eens informeren op http://www.bauweise.net. Hier vind je inbouwhaarden van merken die voldoen aan de hoogste eisen wat betreft uitstoot, verbruik etc..  . 

 

ik zou zeggen:

- Hoogrendementskacheltje (rendement van >80%)

Je kan dit zien aan de technische fiches: afgastemperatuur moet iets boven de 200°C liggen, is het 300° zoek je beter een ander model

- max vermogen van 6 of 8 kw

- binnenkant kachel geïsoleerd met chamotte

- voorverwarmde verbrandingslucht

- evt geloten verbranding (verbrandingslucht van buiten aanzuigen)

- dit ga je meestal vinden bij Duitse, Zwitserse en Skandinavische modellen.

 

succes,

 

Nayy

 

Je moet een duidelijk onderscheid maken tussen de verbrandingskwaliteit/rendement en het kachelrendement.

Meestal schermen fabrikanten  met een goed (in het beste geval)verbrandingsrendement.

Maar dit is dan ook nog eens een theoretische waarde die enkel gehaald wordt bij het voluit stoken van de kachel/haard.

Maar in de praktijk wordt dezuurstoftoevoer in de kachel nogal eens teruggeschroefd(wegens te warm in de kamer) en haal je dat goede verbrandingsrenedement in de praktijk niet.

 

Maar belangrijker nog is dat het ook een goed kachelrendement haalt.

Maw dat de geproduceerde warmte ook effectief aan de ruimte wordt afgegeven.

Het baat immers niet om een zuivere verbranding te hebben (in het beste geval) als de geproduceerde (zuivere) warmte niet in de leefruimte, maar wel in de schoorsteen belandt.

de cijfers van kachelrendement worden meestal niet zo nadrukkelijk geafficheerd.

Ik ken geen inbouwcasette die op deze twee goed scoort.

 

G

Lees maar wat Maia hieronder schrijft:

'Maar in de praktijk wordt dezuurstoftoevoer in de kachel nogal eens teruggeschroefd(wegens te warm in de kamer...'

U vermeldt zelf al 3 voorwaarden die tegelijkertijd moeten voldaan zijn! Hoe groot is dan de kans dat je 'buiten absoluut geen hinder van de uitstoot bebt?

Met een beetje inventiviteit kan er veel.

 

G

Nou als de kachel altijd voluit gestookt kan worden.

 

Dat is dus als hij z'n warmte zelf kan oplaan.

Een massakachel kan dat bijvoorbeeld.

 

Een rocket-achtige verbrandingskamer waar een warmtewisselaar (water) achter (en NIET  IN) de verbrandingskamer geplaatst wordt kan dat ook. Of een Bell erachter, of een zitbank enz ...

Komt er dus op neer dat je een massa moet kunnen laden en ontladen met een warmtebron die met intervallen (al naar gelang de warmtevraag) steeds 100%voluit  kan branden.

 

G

Of aan deze voorwaarden voldaan wordt is de verantwoordelijkheid van de stoker hé .... smoren is natuurlijk uit den boze ... je kan ook minder hout opgooien als het te warm wordt ( bij een eenvoudige inbouwhaard ) of kiezen voor een massakachel en de ladingen hout voluit laten gaan.

Is wel een feit dat er te veel mensen slecht (hout) stoken en dat dit stoort voor de buren. Thuis in de straat stinkt het ook regelmatig van de buren maar 1 ding weet ik wel zeker: Deze "overlast" wordt niet veroorzaakt door mijn massakacheltje... . Dit wilt niet zeggen dat ik me hier niet aan kan ergeren, maar bon .... ik heb de leef en laat leven mentaliteit .....   

de cijfers van kachelrendement worden meestal niet zo nadrukkelijk geafficheerd.
Ik ken geen inbouwcasette die op deze twee goed scoort.

 

Kan je eens een studie aangeven waarin je beweringen gestaafd worden?  

Afgastemperatuur van iets boven de 200°C kan ik moeilijk vinden, eerder 260-280°C. Al de rest hebben de meeste haarden wel.

Parels voor de zwijnen m'n beste.

 

Ik zeg dat ik er geen ken. Moet ik daar een studie voor laten uitvoeren ?

OK. Ik heb de mij bekende exemplaren zojuist nog eens opgelijst en kwam aan een totaal van '0'.

Waar wil je dat ik m'n lijst publiceer ?

 

Kom jij misschien eens met een casette die een goed verbrandings- en kachelrendement heeft.

Ben benieuwd.

 

G

Op wat baseer je je dan?

Op degene die ik overal tegenkom. Winkels, reclamefolders enz.

Ik wil niet beweren dat ik ze allemaal ken. Maar ik heb er gewoon nog geen gezien met goede cijfers op de twee.

Soms wordt de warmte-afgifte wel verbeterd door bijvoorbeeld ventilatoren, maar dit gaat dan steevast weer ten koste van de verbrandingskwaliteit omdat de haard dan mee gekoeld wordt.

Meestal is het concept gewoon verkeerd.

 

G

 

Thomas,

Kijk eens bij Rika kachels, afgastemp zit bij meeste modellen iets boven de 200°C.

 

nayy

Zonder cijfers vind ik dat toch weinig overtuigend. Het lijkt me wel evident dat een massakachel hogere rendementen haalt, maar dat het verschil zo groot is. Als iemand anders een dergelijke studie kent, altijd welkom.

Een massakachel is echter niet altijd een optie, vb als hij voor sporadische of bijverwarming gebruikt wordt waarvoor hij niet geschikt is. 

Er bestaan ook kleinere massakachels waar je minder hout per keer verstookt.

En een massakachel (groot of klein) is ook een beetje zelfregelend, dat wil zeggen naarmate de omgevngstemperatuur toeneemt wordt het verschil (deltaT) met de kachelmantel kleiner en geeft hij minder warmte af per tijdseenheid. Hij wordt dan trager en de intervallen dat je moet stoken verlengen dan. Dus het is bij uitstelk geschikt om een beetje bij te warmen.

 

Iets met een (water)warmtewisselaarzou uiteindelijk ook goed kunnen werken. Echter dan mag de warmte pas afgetapt worden ná de (ongeremde) verbranding. Alleen neemt dat ook wel wat meer plaats in dan een inbouwcasette toebedeeld krijgt.

 

Bovendien lijk je de zaak nu om te keren. Als er geen studie is die alle inbouwcassettes als slecht beoordeeld, dan is dus bewezen dat ze goed zijn ?

De rendementen zijn toch gewoon per model/fabrikant terug te vinden ?

Vind je er ook geen die goede rendementen kan voorleggen? Dan zijn we alvast met twee!

 

G

Ik kan de cijfers niet onmiddellijk terug vinden, maar ik heb bij een fabrikant gezien dat een model vrijstaande kachel 85% rendement had, en een inbouwhaard het met 10 % minder moest stellen. Daarentegen geeft mijn kachel meer dan 10% meer rendement (zelf gemeten) dan de fabrikant opgeeft (ik heb 92% gemeten). Het stuk zwarte rookgasbuis tussen kachel en eigenlijke schoorsteen speelt daar ook wel in mee.

Ik draai de zaak niet om. Ik zou gewoon graag een praktische onderbouwing willen zien van de rendementscijfers. Ik heb zelf overigens een inbouwhaard met ventilatoren die ik slechts sporadisch gebruik. Deze stook ik dan zoals een massakachel, dwz volladen en volgens omgekeerd stookprincipe in één stookbeurt laten opbranden. De ventilatoren beginnen meestal pas te werken van zodra het vuur bijna in zijn eindfase komt, en de kachel blijft dan nog uren later zijn warmte afgeven. Ik vraag me dus af hoeveel lager het rendement dan is in vergelijking met het theoretisch opgegeven rendement (77%). 

Is dat dan het verbrandingsrendement of het kachelrendement ?

En als het het verbrandingsrendement is, is dat dan op het hoogtepunt van de (ideale) stook of is daar de opstart- en afkoelfase bij inbegrepen ? Maw is dat vanuit een gestandaardiseerde meting zoals in de Duitse en Oostenrijkse normen of een beschrijving van de fabrikant in de aard van 'een rendement TOT 77%'. Dat laatste houdt in dat ze in ideale omstandigheden op het hoogtepunt van de stook eventjes 77% halen (en dat het een reclamefolder betreft voor de Belgische markt ...) ...

77% is trouwens sowieso al geen geweldig rendement. (niet voor stook- en niet voor kachelrendement).

Van die 77% van de beschikbare warmte die je (enkel) op het hoogtpunt uit het hout haalt(verbrandingsrendement), hoeveel gaat daar dan nog eens verloren in de schoorsteen (kachelrendement) ?

Dat er nog uren warmte afgegeven wordt zegt op zich niets. De vraag naar rendement is uiteindelijk: hoeveel hout is er doorgejaad voor die uren warmte.

 

Bij een goede massakachel lig het totale (kachel)rendement vlot boven 90%. Begin en einde van de stook inbegrepen.

En de verbranding is ook zeer zuiver doordat de temperaturen vlot naar de 1000°C gaan. Dat kan alleen in een goed geïsoleerde verbrandingskamer. Niet in een metalen doos.

Kan ook spotgoedkoop in zelfbouw door een Rocket-Mass-heater of goedkoop door een rocket-bell te bouwen.

 

G

Hoe heb je dat dan gemeten ?

 

G

Hoe heb je dat dan gemeten ?

 

G

dubbel

 

.

 

Het is een momentopname gemeten met een Testo. Het is zeker geen meting over een volledig stookcyclus, maar daar valt bij een gewone kachel natuurlijk ook iets te zeggen. Wat is een volledige stookcyclus? Kachel aansteken en laten uitgaan? Of een volledige dag continue branden en regelmatig bijvullen. Ik heb de verbranding verschillende keren gemeten (zowel bij laaiend vuur als bij een beperkte vulling). De metingen bleven ongeveer gelijk. Maar ik ben me zeer goed bewust van het feit dat het om een momentopname gaat. Dat het totale kachelrendement van een massakachel boven de 90% zou liggen, vind ik een gedurfde uitspraak. Alle opgegeven rendementen zijn gemeten op de droge rookgassen. Er wordt dus geen rekening gehouden met de houtvochtigheid. In dat opzicht is die 90% kachelrendement (en dan ga ik er van uit dat er rekening gehouden wordt met de verliezen door niet perfect droog hout) ook een vertekening van de waarheid.

Dat zeer hoge verbrandingstemperaturen een zeer zuivere verbranding geven, is ook maar gedeeltelijk waar. Op het gebied van  uitstoot van onverbrande deeltjes, dioxines en dergelijke is dit juist. Maar naar NOx wordt dit een ander verhaal. Grote houtverbranders zijn ondermeer om deze reden uitgerust met rookgasrecyclage