Walltherm/Lohberger

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,
In ons totaal renovatie project van een rijhuis mikken we op een LEW. Bovendien vinden we het leuk/gezellig, om op (zelf aangeplant en beheert) hout te stoken. Nu zitten we met een keuze waar we moeilijk uit geraken en hadden we graag een kritische blik van andere mensen gehad(al dan niet met ervaring).
Momenteel staat er een oude CV ketel op aardgas -> vervangen of buiten gebruik stellen
wij zien volgende mogelijkheden:
* houtvergasser (Walltherm) gecombineerd met zonneboiler
* CV fornuis op hout (Lohberger) + PV

Situatie schets:
gelijkvloers: Open ruimte (keuken + eetkamer + living = 75 m²)
verdiep 1: 3 slaapkamers & badkamer
verdiep 2: 1 logeerkamer

Met de Walltherm zouden we enkel CV en SWW hebben. Om te koken zouden we dus ofwel een gasaansluiting moeten hebben ofwel veel elektriciteit verbruiken.

Met de Lohberger hebben we CV, SWW en bovendien hebben we ook de energie om te koken.
Ik heb momenteel een voorkeur voor de Lohberger aangezien onze stook momenten perfect overeen komen met de momenten dat we koken. Dat lijkt mij dus een win win situatie.

Zijn er mensen die hier al ervaring mee hebben? Wat doe je dan in de zomer, je kan de Lohberger wel op zomerstand zetten maar het lijkt mij toch absurd om hout te stoken in de zomer om te koken (daarom dat ik dit zou combineren met PV om in de zomer energie te produceren voor een klein elektrisch vuur).
Alle info is welkom.

Mvg,
Jef

Reacties

zonneboiler is prima combineerbaar met een houtvergasserketel. Wanneer het stookseizoen er is is de zonneinstraling minder. Hang die houtvergasser zeker aan een heel groot buffervat.
Alleen zou ik die gasketel niet wegdoen: is een goede noodbackup, voor als je de houtvergasser moet reinigen of iets mis is met je hout (te vochtig, te groot, ...) of als je bij lange afwezigheid direct warmte wil hebben want een vergasser heeft een grote traagheid eer ie zijn warmte aan het C.V-circuit en de ruimte afgeeft (reken toch op meer dan een halfuur vanaf nieuw opstarten).
Aangezien die gasketel toch maar als backup zou dienen, zou ik hem niet meteen vervangen, het verschil haal je er nooit uit bij het weinige gebruik dat je ermee plant. Budgettair is meer isolatie interessanter, en naast je houtvergasserketel zal ook je zonneboiler budget opslorpen.
Hou de optie open van een kookplaat op gas, ook als backup, want je mag dan al van die houtromantiek houden, na 1 of 2 jaar gaat de sleur zijn tol eisen en je bij drukke momenten met tijdsgebrek ergeren als je geen (snelle) backup voorzien hebt... En zelfs als je in de toekomst 's zomers electrisch wil koken via een PV gevoed, moet je dan niet alles ineens installeren en investeren; blijf bij je prioriteiten: houtvergasserinstallatie en isolatie en daarna je zonneboiler. Want renovaties zijn tijdrovend en kosten vaak meer dan verwacht. (ik renoveer zelf al een tijdje ;-) )

@Jef:

Ik weet niet of in de zomer stoken op hout of pellets zo absurd is. Vind je stoken op fossiel gas logischer?

Waar ik me wel vragen bijstel is de temperatuur die jezelf ondervindt aan het fornuis, zowel in de winter als in de zomer. Is het niet pokkewarm om achter zo'n fornuis te staan koken?

 

@Carol:

Je spreek ervan een heel groot buffervat te nemen. Aangezien ikzelf ook speel met de gedachte een houtkachel of -vergasser te gebruiken voor CV in een passiefhuis, zou ik een idee willen hebben hoe groot die buffer zou moeten zijn.

 

 

Bedankt voor de input.

@ Ilex

Absurd is inderdaad de verkeerde woordkeuze. Ik dacht vooral aan de te hoge temperatuur die zou ontstaan in de zomer. Als je op gas kookt gaat er minder warmte rechtstreeks naar de ruimte. Bij de Lohberger zal er volgens mij een aanzienlijk groot deel van de warmte naar de ruimte gaan waardoor je dus vermoedelijk veel te warm zal hebben achter het fornuis zoals je zelf aangeeft. Ik heb hier geen ervaring mee en ben ook op zoek naar mensen die wel ervaring hebben met een op hout gestookt fornuis.

Volgens de technische specificaties zou een Lohberger WHZ130 een nominaal vermogen hebben van 21 kw. Hiervan zou dan 15,5 kw naar de CV en SWW gaan en 5,5 kw naar het fornuis. Aangezien het fornuis in een open keuken zou staan is dit (zeker in de winter) ideaal. Bovendien is de trap naar de bovenligende verdiepingen open en ontstaat er een natuurlijke opwaartse stroom van de warme lucht waardoor oververhitting tot een minimum beperkt wordt, althans in de winter. In de zomer heb ik hier inderdaad mijn twijfels over. Om nog extra te investeren in isolatie lijkt moeilijk. Ik heb overal zowat het maximum haalbare geïsoleerd.

 

@ Carol

We zouden inderdaad best enkele seizoenen wachten om de gasketel weg te halen maar we zouden die ruimte graag gebruiken om het nodige buffervat te steken. We dachten aan 1000L (indien Walltherm; 11,5 Kw CV) of 1500L (Lohberger; 15,5 kw CV) buffervat plus 300L voor SWW?

Als back-up om te koken hebben we wel een lossen elektrische kookplaat. Deze is niet geïnstalleerd maar kan ten allen tijde gebruikt worden.

 

Meer feedback of ervaring is altijd welkom,

 

Jef

Jef,

Heb je ondertussen al een beslissing genomen?

Wij staan voor een nieuwbouw (start in januari) en ik was ook aan het denken aan een Lohberger met aansluiting op cv en sww.

De opbouw van ons huis is ongeveer dezelfde als bij jou:

gelijkvloers met open leefruimte/keuken

trap in de leefruimte naar 1e verdiep met badkamer, 3 slaapkamers

trap naar 2e verdieping met 2 zolderkamers

Het gaat een staalbouwwoning worden met 6cm PIR in de sandwichbetonpanelen en achter de panelen nog 17cm RW, dus goed geïsoleerd.

We willen koken op een natuurlijke manier, hout of gas, maar ik heb eigenlijk geen zin om de vaste kosten van een gasaansluiting te betalen en werken met gasflessen, dat weet ik zo niet.. Daarom koken op pellets of hout en dat ineens combineren met cv...

Want investeren in een warmtepomp en dan zonnepanelen moeten leggen om het verbruik van die warmtepomp te dekken vind ik 2 keer kosten doen, terwijl je met een Lohberger fornuis de warmte die je zowiezo voor het koken nodig hebt, kunt gebruiken voor de verwarming..

 

grtz,

Jeroen

jeroen

op hout koken en bakken is mooi, maar wat ga je doen zodra de buitentemperaturen wat oplopen ?  in een goedgeïsoleerd huis heb je met buitent° van 15° meestal geen verwarming meer nodig, maar je moet je vuur wel aanmaken om te kunnen koken.

de dure kosten van gasaansluiting kan je makkelijk vermijden door flessengas te gebruiken.  als het enkel om te koken is, doe je ook heel lang met zo'n fles.

Mij lijkt het gewoon een goed idee om de warmte die je zowiezo bij het koken produceert niet verloren te laten gaan en te gebruiken voor verwarming en sanitair warm water.. Maar je hebt wel gelijk dat oververhitting een issue is natuurlijk.

Nu worden we zowel door de meeste bedrijven die technieken doen als door de overheid richting warmtepomp gestuurd.. Maar het voelt raar aan om je verbruik te verleggen van gas (in het appartement waar we nu wonen) naar elektriciteit en om dan te moeten investeren in zonnepanelen om dat verbruik te dekken... Ik had daarom graag rechtstreeks warmte benut die je toch al produceert..

 

jeroen

natuurlijk is dat een prima idee en iok ben daar zeker niet tegen, ik wil gewoon maar op de mogelijke nadelen wijzen.  daarom gaan wij op hout verwarmen, maar niet te koken op hout.  vergeet ook niet dat, als je geen zonnecollectoren hebt, je je kachel ook in de zomer moet stoken voor warm water, dus nog extra hitte.

vandaar onze keuze om te koken op gas of elektriciteit, is ook veel soepeler.

En sowieso, met welke energie je ook kookt, je hoeft die warmte niet kwijt te zijn, zeker niet als je met een recirculatiedampkap werkt.

Dag Jeroen

bij de openhuizen dag stelt Geert Devos zijn huis open in Munte. Hij zit ook op dit forum en heeft gekozen voor de lohberger AC 110 denk ik. Ik heb nog steeds de knoop niet doorgehakt maar ik ga zaterdag wel mijn licht bij hem eens opsteken in de hoop wat wijzer te worden.

bij het project in munte zit ik toch met een paar vraagtekens, koen en verwarmen met een kookfornuis met hout, een massakachel en lucht/waterwarmtepomp, toch wel heel veel techniek voor een E46/K18 woning.

hallo iedereen,

 

ik zie dat ik ter sprake kom.

even de puntjes op de i zetten :

- in de wintersituatie gaan we koken en ons buffervat opladen door onze lohberger op houtstook . We vermoeden dat we om de 2 dagen gaan moeten stoken. Om de andere dag zal het buffervat ontladen worden voor san WW en een (beetje) verwarmingsondersteuning in de badkamer.

- in de zomer en tussenseizoen zullen we koken op 2 eenvoudige losse kookplaatjes die dan op ons (koud) vuur zullen gezet worden , san WW zal dan gebeuren door een kleine L/W warmtepomp , aan een goede COP , want dan is het niet te koud. Ook de PV brengt dan goed op, wat de belasting op het net klein houdt. (opgenomen elektrisch vermogen WP = 500 watt)

 

- waarom Wp en geen zonneboiler  voor in de zomer : wegens de gratis afvalkoelte die we dan terug in huis kunnen blazen (enkel eenvoudige driewegkleppen op aanzuig en afblaas van de Wp

 

van een massakachel is geen sprake.

 

Iedereen natuurlijk welkom op de openhuizendagen.

 

Wij twijfelden ook lang over de lohberger. schitterend idee. 

Maar toen we gingen kijken op de opendeurdag gaven ze een misselijk makende warmte af op het moment dat het niet zo koud was. 

ideaal ware een lohbergermet CV aansluiting in een open keuken, met een gas unit voor de zomer. 

resultaat:  Dat alles maakt het natuurlijk allemaal best wel duur en ingewikkeld (bv als je een lohberger met CV wilt koppelen aan je installatie (die dan natuurlijk weer in de berging staat)....