wanneer bijverwarmen met een zonneboiler
Beste zonneboilergebruikers,
bijna een jaar maken wij gebruik van een zonneboiler (hetgeen goed te zien is aan onze energiefactuur). Onze loodgieter stelde de bijverwarming spontaan in van middernacht tot 6 uur 's morgens. Ik vroeg mij af of dit het meest energiezuinige bijverwarmprogramma is? Dit is waarschijnlijk afhankelijk van het moment waarop de gezinsleden douchen, in ons geval meestal 's avonds.
Reacties
Beste Hans 2,
Sinds een tweetal weken hebben wij ook een zonneboiler.
De bijverwarming (elektrische weerstand 6KW) is nog niet aangesloten,
Dankzij het goede weer hebben we deze echter nog niet nodig gehad.
Dit doet ons ook nadenken: wanneer deze weerstand te gebruiken...
Volgens mij is dit functie van: de te verwachten aan bod aan zonnewarmte, restwarmte in boiler, te verwachten verbruik de volgende dag.
Uiteraard zou ik ook enkel s'nachts bijverwarmen, en (idealiter) enkel de minimaal benodigde warmte toevoeren.
De hoeveelheid warmte die we van de zon krijgen kunnen we niet controleren in ons klimaat. en dus idd ook onze vraag naar optimale regeling.
Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om op basis van de weerbericht voor de volgende dagen een regime in te stellen. (tegenwoordig met internet zou dit automatisch kunnen. de IP-boiler :)
Zijn er forum lezers met goede suggesties - praktijk ervaring ?
Acura,
wij hebben sinds kort een duo-zonneboiler met aansluiting op onze gas-cv ketel. ik zit met dezelfde vragen
wat is de beste instelling voor de bijwarming via de CV ketel?
welke richttemperatuur stel ik in voor deze bijwarming?
tot nu toe laat ik de CV ketel bijwarmen om 18u tot maximaal 45graden. echter het meeste waterverbruik is 's ochtends (douche bad) en water van 45graden savonds wordt +-40 graden 's ochtends door isolatieverlies
opwarmen 's ochtend is dan weeral nadelig als het die dag toevallig een heel zonnige dag wordt
hoe doen de andere mensen met duo-zonneboiler het?
bart
Is er nu niemand die goede suggesties , evt oplossingen kan aanreiken ?
beste groeten,
James
Met een zonneboiler zou ik er sowieso voor zorgen dat de gezinsleden zich 's avonds douchen of een bad nemen.
Dan zou je eventueel een zonnesensor kunnen plaatsen en afhankelijk van het aantal uren zon in de loop van de dag en de temperatuur in de boiler de bijverwarming in werking laten treden.
Dus bvb. je wil 45°C in je boiler tegen 18u. Afhankelijk van het aantal uren zonneschijn zal de bijverwarming vroeger of later beginnen te werken om zo tegen het vooropgestelde tijdstip aan 45°C te geraken.
Het is maar een idee hé, zelf ben ik geen verwarmingsspecialist.
Groetjes,
Jimmy
Ik lees heel veel mensen die met dezelfde vraag zitten. De oplossingen zijn veeleer technologisch van aard. Zijn er geen richturen wanneer je best de boiler bijverwarmt ('s ochtends, 's avonds als de zon onder is, 's nachts,....)? Of is dit allemaal verbruiks- en zonneopbrengstafhankelijk?
hans 2
nee, die zijn er niet, dat is namelijk gebruikersafhankelijk.
hier wordt, als de gevraagde watert° (52°) tegen 17.00 niet bereikt wordt, de boiler naverwarmd door de ketel, en gezien het feit dat hier 5 appartementen zijn, wordt er 's morgens ook nog even bijverwarmd als het nodig is.
in de toekomst ga ik daar 1 ding aan veranderen, met de nieuwe regeling kan ik meerdere t° instellen, en zullen we 's morgens maar bijvermen als we geen 42° meer hebben 's morgens gaan we op een lagere temperatuur verwarmen, zo krijgt de zon meer kans.
als het echter om een ééngezinswoning gaat, zou ik enkel 's avonds verwarmen, en zoveel mogelijk ook 's avonds douchen. maar ik kan m'n huurders daar moeilijk toe verplichten.
hans d