WAR, kamerthermostaat of beide

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wat is de beste oplossing voor de regeling van de cv-installatie? Enkel WAR, enkel kamerthermostaat of beide samen? En kan ik ergens een goede uitleg vinden hoe dit allemaal werkt?
Vorige week is er een installateur hier geweest om te kijken voor de vervanging van onze oude cv-ketel.
Nu hadden we graag een condenserende ketel gehad (dit gaat volgens mij wegens vroegere overdimensionering van de radiatoren) en ik dacht dat dan een WAR toch wel zinvol zou zijn.
Hij vertelde me echter dat een WAR niet goed werkt, hij had er zelf ook eentje gehad, en bij verschillende klanten en heeft die achteraf allemaal weggedaan.
Hij zei me dat het in de zomer en de winter wel zou werken, maar in het tussenseizoen, wanneer het overdag warm is, en 's avonds de buitentemperatuur daalt dit voor problemen zou zorgen. Volgens hem kan ik beter een programmeerbare kamerthermostaat nemen.
Bij een WAR zou de pomp ook steeds moeten draaien, klopt dit?
Wat zijn jullie ervaringen hiermee

Reacties

Een War is een toestel dat regelt door de watertemperatuur door het systeem (hier door de radiatoren) te wijzigen. Het is dus niet zoals bij een kamerthermostaat een aan uit regeling. In het stooksezoen draait de pomp kontinue de water temperatuur wordt zodanig geregelt dat de ruimte op de gewenste temperatuur wordt gehouden. ALs de buitentemperatuur over een bepaalde waarde stijgt wordt de cv-pomp stilgelegt.
In de referentieruimte kan men een bijsturing plaatsen die ervoor zordt dat de regeling rekening houdt met de het verschil tussen de gewenste en beoogde ruimte temperatuur.
zodanig dat de ruimte sneller opwarmt.
Er zijn er zelfs die de start tijd zelf bepalen om op de geprogrammeerde tijd de ruimte temperatuur te berijken.
Zoals zijn er die de stookcurve kunnen optimaliseren.
Echter een referentie ruimte wil zeggen dat de regeling wel niet weet wat er in de andere ruimtes is. Is deze warm genoeg en een andere niet kan de sturing niet weten.

Een war regeling is bij een voorkeur van het merk van de ketel dat je plaatst, zodanig dat deze uitstekend kan communieceren tussen beide.
De War zorgt er ook voor dat de ketel op een zo laag mogelijke temperatuur werkt dus beter rendament .
Hoe lager de watertemperatuur hoe beter de condenstaie ketel condenseerd.

Sabbe,

wat het is moet ik niet meer uitleggen, dat is al gebeurd.

Zelf heb ik geen ervaring met een war, maar heb ik al veel over gelezen.

Probleem van een WAR is dat je een goed geïsoleerd huis nodig hebt om wat stabiliteit te hebben. Bij slecht geisoleerde huizen zal de warmtevraag teveel pieken bevatten.

In tussenseizoen zal door de koude nachten de verwarming te hard draaien waardoor het te warm zijn. Maar dit is enkel doordat de instellingen hoog staan omdat je een slecht geïsoleerd huis hebt. Bij een LEW zal de verwarming niet zo hoog draaien.

Gtx, Pierre

Pierre,

Wij hebben hier een slecht geïsoleerde woning (jaren 60), (in de toekomst zal hier aan gewerkt worden, maar super zal het nooit kunnen worden), moet ik dan concluderen dat we beter geen WAR voorzien?
Wat me bij WAR ook nog niet duidelijk is: is het bij WAR eerder de bedoeling dat je +/- constante temperatuur hebt in binnenruimte, of kan je dit ook programeren zoals kamerthermostaat: bv van 6.00 tot 8.00 verwarming en van 15.00 tot 23.00?
Het is ook zo dat we hier slechts een gedeelte van de woning verwarmen: gelijkvloers (woonvertrekken) als we thuis zijn, verdieping (overwegend nachtgedeelte) geen verwarming. Uitzonderlijk worden de vertrekken boven wel verwarmd.
Gaat dit met WAR te combineren zijn of moet er een constante inzitten?

Sabbe,

volgens mij kan jij beter geen WAR nemen. Het zal zeer moeilijk zijn om die goed in te stellen. Themostatische kranen zal veel beter werken.

Let op ik geen professioneel, probeer enkel gezond verstand te gebruiken.

gtx, Pierre

sabbe,

je kan een war programeren wanneer je dag/nacht regime wenst te hebben.
Je kan ook deze combineren met thermostatische kranen , zodat de war de temperatuur doet wijzigen van water, en de thermostatische kranen de radiatoren afsluiten indien de ingestelde temperatuur in de ruimte wordt bereikt.

Er zijn geen ideale oplossingen. Als bij een kamerthermostaat bv meestal in de living deze zijn temperatuur wordt bereikt. Als dan in de bv de badkamer deze nog niet warm is doordat de living bv zuid gerichte ramen heeft. Zal deze ook geen warmte meer krijgen de verwarming ligt uit;

Thermostatische kranen (op alle radiatoren) en een kamerthermostaat hebben we al.
Ik had echter graag gehad dat onze ketel ook optimaal zou werken, dus op lager vermogen en lagere temperatuur indien mogelijk.
Gezien we niet steeds heel de woning verwarmen en dan ook nog onregelmatig), maar dit in de toekomst, wanneer de kinderen ouder zijn, waarschijnlijk wel gaat zijn, hebben we momenteel niet het volledig vermogen van de nog aan te schaffen ketel nodig.
Ik denk dat het dan toch zeer nuttig is dat we een 'slimme' ketel of regeling hebben.
Zijn er nog andere systemen waardoor men dit kan bekomen?
Er moeten toch meerdere mensen zijn met een niet ideaal geisoleerde woning, die hun verwarmingsinstallatie willen optimaliseren.
(Het regeltje eerst isoleren en dan de rest lukt niet altijd)

Ik stelde me ook een boel vragen over de zin of onzin van een WAR in een slecht geïsoleerde woning.

Na het lezen van de uitleg hierboven leek het me een rampzalig idee te zijn aangezien de verwarming nooit echt "uit" gaat maar je 's nachts hooguit op een lagere stooklijn overgaat.

Maar blijkbaar kan dit probleem ondervangen worden via een "geoptimaliseerde" WAR, waarbij je overdag eigenlijk op WAR stookt en 's nachts zuiver op een thermostaat (met als bonus dat de WAR de gegevens van de thermostaat gebruikt om te bepalen wanneer het stoken moet starten om op een bepaald uur de woning (of tenminste de referentieruimte) op temperatuur te krijgen.

Lees er hier wat meer over: Optimalisering WAR

Ik zou echter graag eens horen van iemand die 't in de praktijk geïnstalleerd heeft.

Werner

Het is hier een echte WAR-boel aan het worden.

Wij hebben een war met de optimalisatie. En ik heb reeds meermaals verschillende configuraties geprobeerd. Allen met hun eigen gebreken en voordelen.

Welke voor jou optimaal is hangt af van je bewonersgedrag en verbruikersgedrag.
Wil je op alle kamers onafhankelijk van elkaar de verwarming hoger kunnen zetten, dan biedt 100% weersafhankelijk met thermostatische kranen de beste oplossing. De ketel zal dan uit de retourtemperatuur zijn warmtevraag afleiden. Maw draai je een radiator open dan gaat de ketel direct inpikken op deze warmtevraag. Nadeel is wel dat er steeds pompcirculatie moet zijn om deze warmtevraag te kunnen detecteren.

Wil je het zuinigst stoken dan doe je dit het beste door een thermostaat toe te voegen in een referentieruimte waarin je dan de radiator steeds vol open laat staan. Op deze manier 'ziet' de ketel wanneer het er warm genoeg is en stop de pomp en de brander. Tevens kan de ketel op deze manier 'zien' hoe de invloed is van de buitentemp en de binnentemp. Hij zal dus zelf zijn stooklijn aanpassen. Voordeel is zuiniger gebruik omdat de ketel volledig uit kan. Nadeel is wel dat indien de referentieruimte op temp is en de badkamer heeft plots een extra warmtevraag , je dan wel de temp moet verhogen in de referentieruimte.

Je ziet een echt ideaal is er niet, als je zuinigheid en eenvoud nastreeft. Al denk ik dat je met ingewikkelde en dure domotica systemen wel een ideaal zal kunnen bereiken , maar tegen welke kost?

mvg
leo

Hallo,

ik ben van plan de regeling van onze CV met lage temperatuur radiatoren, te voorzien van een WAR gecombineerd met een open therm thermostaat. Open therm wil zeggen dat de tehrmostaat communiceert met de ketel en zo aan de hand van het verschil tussen setpunt en werkelijke waarde rekening houdende met de buitentemperatuur de temperatuur bepaalt. Naar het schijnt zijn niet alle ketels voorzien van deze opent therm communicatie, zie http://www.honeywell.nl/?id=63 hier kan je redeelijk wat info vinden over temp.regelingen.

'k ben geen specialist maar ik probeer voor mijzelf op alle mogelijke vlakken (bedankt forum!) te zoeken tot ik de nodige kennis vergaard heb zodat "alles" duidelijk is
Daar ben je even mee bezig...

Vr.groeten,
Ruben

We hebben de ruimtetemperatuur en de aanvoertemperatuur van het water naar de radiator gemeten met een datalogger in twee klaslokalen in verschillende gebouwen (een oud en een nieuw) van een school.

In het weekend wordt nog redelijk veel gestookt, zowel in het 'nieuwe' klaslokaal als in het 'oude'.
De temperatuurcurve van het aangevoerde water oscilleert zeker in het oude gebouw sterk.
De nachtverlaging is voor het oude gebouw niet groot tot 12à15°C en er wordt flink bijgestookt om ze zo te houden.

Hebben jullie suggesties voor de regeling van deze installaties?

Het aanwarmen in het nieuwe gebouw is niet optimaal, het duurt tot 10u30 voor de ruimtetemperatuur de 20°C bereikt.

Inderdaad Sabbe, ik heb hetzelfde uitgangspunt als jij :
- een -nog- niet ideaal geïsoleerd huis
- de bedoeling die ketel zo zuinig mogelijk te laten draaien
- de bedoeling om flexibel van comfortabele warmte te kunnen genieten.

Ik heb 2 jaar geleden een ketel geplaatst, die kan moduleren van 8 tot 28 KW (achteraf bekeken een veel te zware ketel)
Ik heb een aantal regelingen uitgeprobeerd, waaronder tot voor kort een WAR en een modulerende thermostaat (vergelijkbaar met die open therm)

En inderdaad zoals gezegd, werkt een WAR ten eerste niet goed bij flexibel warmtegebruik (als je een ruimte, die door gebrekkige isolatie niet constant op temp kan gehouden worden, snel warm wil hebben)
en ten tweede zijn tussenseizoenen zoals nu nefast voor een goede werking.

Ik heb hem er dus tussenuit gezwierd, en ik laat de ketel nu aanspringen met drie thermostaten die een zoneventiel bedienen : de ketel draait enkel wanneer er ergens warmtevraag is en enkel de zone waarin de warmtevraag is wordt opgewarmt.

ik heb het geluk dat het vermogen op mijn ketel met een éénvoudige knop is in te stellen : hij staat op max 10,5KW bij een aanvoertemp van 77°C. hij kan dus nog omlaag moduleren (op retourtemp) maar niet omhoog. Enkel voor de boiler gebruikt hij de volle 28KW

Mijn grote zorgenkind is nu de VloerVerwarming in de living en de badkamer. die werkt liefst met een vrij constante aanvoer van warm aanvoerwater, maar dat is er dus niet meer.

Ik ben nu aan het uitzoeken of het mogelijk is om de kleine open verdeler waar de VV op aangesloten is te vervangen door een grote, goed geïsoleerde. Dan kan ik ook daar een thermostaat in steken, die het water op tijd en stond bijwarmt. Met die kleine open verdeler is dat niet te doen : dat is vijf minuten op, vijf minuten af...

iemand tips?

en voor de rest Sabbe, hou ons op de hoogte van uw beslissingen

Beste Nelson,

Ik reageer nu nog op uw verhaal van een jaar geleden.

Ik neem even aan dat uw zoneventielen voor de verdelers zitten. Dus als de thermostaat de ingestelde temp. niet haalt zet hij het ventiel open.

Hoe gaat in dit geval de sturing van het water van de ketel ? Heb je dan hier een aparte kamerthermostaat op zitten ?

zoals iedere deftige ketel, een aquastaat op het retourwater