war + thermostatische kranen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij wonen in een oud natuurstenen huis en binnenkort willen we een houtvergasser met buffervat installeren. Er zou ook een weersafhankelijke regeling komen die de temp. van het cv-water stuurt naar gelang de temperatuur buiten. Er komt geen kamerthermostaat.

Onze cv-installateur stelde voor om gewone radiatorkranen te installeren en de kranen vooral open te laten staan. 's nachts zou er een regeling zijn die ervoor zorgde dat de temperatuur lager zou zijn, temperatuur van het cv- water zou lager kunnen zijn bij voorbeeld.
Dit systeem is volgens hem interessant omdat er weinig temperatuurschommelingen zijn en het systeem dus vrij zuinig zou werken.

Dit lijkt ons niet interessant, we denken dat we te weinig controle gaan hebben over de temperatuur in de kamer, vooral de slaapkamer.

We hebben het idee van WAR met thermostatische kranen op de radiatoren al met onze cv-man besproken. Hij zei dat dat hier(in Slovenië) niet wordt gedaan. Ons lijkt het anders wel een goed idee, vooral omdat we zo in elke ruimte van ons huis zelf kunnen bepalen hoe warm het moet zijn. Als we nu ook nog maken dat het cv-water 's ochtends vroeg een stuk warmer is dan de rest van de dag, dan lijkt ons dit wel een goede regeling.

Kan er iemand dit bevestigen?

Vriendelijke groeten

Reacties

Dat kan in principe wel werken, maar kan zich ook wel anders gedragen dan gedacht. Dit omdat een thermostatische kraan het debiet regelt, en een war de temperatuur. Egens moet ook beslist worden of de pomp al dan niet moet draaien, en dan moet er ook gecirculeerd kunnen worden, de therm kranen mogen dus niet allemaal dicht staan... toch wel een aaantal aandachtspunten om reiening mee te houden denk ik.

gr, toon

ok,

we gaan ervan uit dat de pomp constant draait, volgend de cv-man kost ons dit 2€ aan elektriciteit per maand. Daar kunnen we mee leven. Ons hout is toch gratis.

u zegt, in principe. Dit wordt dan niet veel toegepast? We gaan ervan uit dat er eerst een periode van experimenteren aan vooraf  zal gaan. (watertemperatuur/buitentemperatuur en kranen op een bepaalde stand zetten).

 

Dit kan perfect werken, en wordt ook wel zo toegepast. Enkel moet je wel 1 radiator voorzien van een gewone kraan, ofwel moet je een bypass voorzien in je circuit die opent bij een bepaalde druk. Dit omdat therm kranen zelf zullen sluiten wanneer de gewenste temp bereikt is. Als het dus overal warm genoeg is, zullen alle therm kranen sluiten en kan de pomp zijn werk niet meer doen. Vandaar nood aan bypass of 1 circuit waar steeds circulatie mogelijk is. Overigens neem je best een automatisch geregelde pomp, zal minder verbruiken en minder lawaai maken.

gr, toon

Als het overal warm genoeg is, en de therm kranen dus gesloten zijn, dan hoeft de pomp toch niet meer te werken? De installateur zal er wel rekening mee houden vermoed ik, met dat buffervat komt er ook nog een expansievat.

de circulatiepomp wordt een WILO Yonos

Bij ons heeft de radiator in de badkamer geen kraan zodat het water hier altijd kan circuleren.

Je hebt gelijk dat de pomp dan niet meer moet draaien. Maar het probleem is dat die pomp dat niet zomaar zal weten. Ergens moet er dus "iets" zijn wat de pomp een signaal geeft wanneer ze wel of niet moet draaien (of ze draait continu, maar dan moet dit dus mogelijk zijn).

systemen die dit doen bestaan wel, maar gaan wel een stukje duurder zijn. Deze hebben in elke ruimte een sensor, die naar een centrale unit een signaal sturen of het al dan niet warm genoeg is. Indien alle sensoren sturen dat het warm genoeg is, zal de pomp niet draaien. Als er minimaal 1 sensor is die stuurt dat het niet warm genoeg is, zal de pomp beginnen draaien.

Als ik me niet vergis, heeft honeywell dergelijk systeem, evohome of chronotherm. Andere merken zullen ook wel dergelijke zaken hebben, maar daar kan ik niet dadelijk meer op komen.

Wilo Yonos is een pomp die constant en variabel drukverschil aankan, laat ze dan ook zo instellen. Je zal er minder door verbruiken en ook minder kans hebben op lawaai.

Gr, Toon

ok,!

ik weet genoeg, bedankt voor de medewerking.

mvg

 

Ik heb het nog even besproken met mijn cv-installateur.

Hij heeft mij verteld dat de circulatiepomp inderdaad blijft draaien, zelfs indien alle thermostatische radiatorkranen dicht staan. Dit zou volgens hem geen probleem zijn, aangezien er een "overdrukbeveiliging" op de pomp zit. Dit is blijkbaar iets nieuws?

 

Ik heb net de info die ik terugvind van de wilo yonos eens doorgenomen, en ik vind daar toch niets van terug. Ik zou hem toch eens concreet vragen hoe dit dan in z'n werk gaat, kwestie van mogelijke problemen zeker te voorkomen...

 

Gr, Toon

De installateur zal wel een differentiaalventiel bedoelen. Die gaat inderdaad open bij overdruk (instelbaar) die ontstaat als de pomp blijft draaien terwijl het water niet meer kan circuleren omdat alle kranen dicht staan. Bij het opengaan gaat dan het vertrekkende water via een bijpas, een verbinding tussen vertrekleiding en retourleiding, terug naar de ketel. Er blijft dus circulatie mogelijk, de pomp wordt niet gehinderd ondanks dat alle kranen dicht staan.

Dit is niets nieuws, bestaat al zeer lang.

Klopt volledig wat je hier zegt, maar ik heb dit wel nog nooit geïntegreerd in een pomp gezien...

Tja, op de pomp, aan de pomp, achter de pomp, op de installatie. Dat is vlug verkeerd gezegd of verkeerd begrepen hé.

Geintegreerd in de pomp lijkt mij in ieder geval ook niet mogelijk, daarom dacht ik aan dat overigens vaak gebruikte ventiel.

alles geïnstalleerd en vandaag de eerste dag met cv in ons huis, na 5 jaar!

Het circulatiesysteem is zonder by-pass geinstalleerd.  De CV-installateur acht dit niet nodig, de Wilo Yunos Para blijft werken maar zou de druk onder controle houden.

Ik ben even naar de site van de fabrikant van het circulatiesysteem gaan kijken. http://www.novasfer.it/sites/default/files/prodotti/1_IT_EN_Novaheat.pdf

het desbetreffende systeem is te zien op p7: Electric-controlled heating pumping unit with motorized 3-way mixing valve GRME

op p28 vind ik meer informatie over dit systeem. Interessant hier is het volgende:"the unit CAN be sypplied with a by-pass valve in order to ensur a correct water circulation also if zone valves are installed"

Wel, dat begrijp ik nu niet. Er KAN een BY-PASS VALVE geinstalleerd worden om een correcte water circulatie te verkrijgen. Het moet blijkbaar niet? Of heeft men het hier over een systeem waarbij er dan toch minstens 1 radiator geen thermostatische kraan heeft. Ook bij ZONE VALVES dient er een by-pass geïnstalleerd worden. Geen woord over THERMOSTATIC VALVES.

Zorgen maak ik mij niet, een moment dat alle thermostatische kranen hier sluiten is voorlopig uitgesloten.

Misschien moet ik maar even naar die Italiaantjes een mail sturen, en naar Wilo. 

Dan hoop ik voor jou dat de installateur de bypass valve er bij voorzien heeft, anders krijg je hoogst waarschijnlijk vroeg of laat wel eens een probleem met je pomp.

 

Gr, Toon

KAN geïnstalleerd worden, als dat nodig is, lees als je met thermostatische kranen werkt.

maar misschien kan je ergens een kraan helemaal open zetten (of de thermostaatkop wegnemen), dan loop je geen risico, dat is de eenvoudigste en goedkoopste oplossing, werkt altijd en gaat nooit stuk. ik zou de woonruimte gebruiken, ik neem aan dat daar meerdere radiatoren staan, eentje helemaal open, de rest regelt dan wel bij.  wordt het toch nog te warm, dazn moet je het debiet van die ene radiator zonder kraan smoren,

 

dank u,

bedoelt u niet het debiet van de ene radiator met thermostatische kraan smoren(verminderen???)?

anyway, ik heb de italiaantjes en Wilo gemailt, na het paasweekend verwacht ik een antwoord, van Wilo toch ;-)

In een andere topic had ene Walter het wel over een intelligente omlooppomp. Dus, alle kranen zijn gesloten, de druk in de pomp loopt op en bij een bepaalde druk gaat de pomp uit. Lijkt me toch eenvoudig om de dag van vandaag zo'n pomp in uw systeem te hebben?

Uitschakelen zou idd makkelijk kunnen, maar wanneer (of op basis van wat) moet ze dan terug inschakelen, dat is de vraag hier dan :-). Het is echt niet evident om een pomp te sturen enkel door zichzelf, je hebt quasi altijd een extern signaal nodig... of dus altijd draaien en bypass voorzien.

intelligente pomp slaat op automatisch aanpassen van het toerental en/of andere karakteristieken van de pomp om zo minder stroom te verbruiken en je systeem beter te kunnen regelen.

grtz, Toon

nee, de radiator met thermostatische kraan zal zich zelf wel sluiten als het te warm wordt, maar die zonder kraan uiteraard niet. 

ik ken geen pomp die vanzelf stopt, wel pompen die hun toerental kunnen verlagen tot een minimum als alle kranen sluiten (differentieeldruk geregelde pomp), en die kunnen in principe zonder risico op dat lage toerental blijven draaien zonder schade op te lopen.  maar je blijft wel stroom verbruiken.