Warmtebron voor LEW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste

 

Dit forum heeft me kunnen overhalen goed te investeren in isolatie. Een PH is wat teveel, maar een LEW van <K30 zie ik minstens zitten. Die extra isolatie kost ook wel wat extra, en zo krimpt het budget maar verder.

 

Ik was er eerst van overtuigd dat ik een warmtepomp wou plaatsen. Maar wat is dat duur seg! Ik baseer me op prijzen van: http://www.izen.be/residentieel/producten/warmtepomp/kostprijs/

 

Daarom heb ik enkele vraagjes:

De leefruimte is +- 85m², daarbovenop wil ik de bureau en waskot (tijdelijke badkamer) verwarmen met vloerverwarming, samen zo een 100m². Op het verdiep zijn alle slaapkamer + badkamer ook nog eens 100m². Warm ik deze ook best gewoon met vloerverwarming? Lijkt me nuttig als ooit de kindjes moeten leren op hun kamer.

 

- Is dan de totale op te warmen oppervlakte 200m²?

 

- Wou een grond/water warmtepomp, maar is een lucht/water niet meer economisch verantwoord? Of valt er te besparen op graafwerkkosten als ik dit samen met de kelder laat uitgraven?

 

- Gaat een degelijke condensatieketel veel minder kosten en meer verbruiken?

Reacties

Wij zitten ook met een LEW en vvw. Wij hebben geen vvw in slaapkamers voorzien omdat vvw een traag systeem is en slaapkamers typisch kort en snel moeten worden verwarmd (bijvoorbeeld om te studeren zoals je zelf zegt).  Wij hebben wel een lus vvw in de gang en badkamer voorzien, maar in de badkamer toch een extra radiator, want anders haal je dat niet. Gevolg: je hebt in de badkamer altijd een comfortabele temperatuur, maar als je er langer in vertoeft, kan je de radiator even snel opendraaien.

De investeringskost voor een warmtepomp is dermate hoog dat de winst (lees: besparing na terugverdientijd vergeleken met de levensduur) erg klein wordt, dat zeggen ook de instructeurs van de Bouwteams. De levensduur van zo'n warmtepomp is te klein om echt rendement te halen (helaas door de erg grote investeringskost).

Wij kiezen resoluut voor een degelijke condensatieketel: kost beduidend minder: warmtepomp kost gemakkelijk 20.000 euro tegenover 4000 euro voor een degelelijke gasketel (wij kiezen voor de Daalderop Combifort 24/50+). Het verbruik is hier weer minder omdat je een tweede circuit hebt voor de cv, zodat je apart badkamer en slaapkamers kunt sturen, los van de leefruimte, dat is pas een besparing!

Ja we zijn ook stillaan aan het afstappen van een warmtepomp, alleen bij echt lage energiebehoefte valt er over een lucht/water warmtepomp na te denken. Maar dan moeten we eerst onze K waarde weten.

 

Ik ben bekend met de Daalderop Combifort toestellen, werken inderdaad prima.

Maar voor zover ik kan vinden wordt het CV water ook tot +60° opgewarmd. Voor vloerverwarming heb je lagere temperaturen nodig en moet je gaan mengen neem ik aan.

Als je enkel maar vloerverwarming hebt, is dan een aparte ketel voor de CV die maar op lage temperatuur verwarmd, niet zuiniger?

carl

een -K30 woning heeft echt geen verwarming nodig op de slaapkamer, dat kan je dus gerust achterwege laten. daar komt bij dat jou systeem extra duur is, want je hebt twee circuits nodig op verschillende t°.

een goede WP heeft een lange levensduur, langer dan de doorsnee gasketel, op voorwaarde dat ze juist gedimensioneerd is en er met een buffer wordt gewerkt. maar de investeringskost is inderdaad fors. of je dat terugverdiend hangt vooral af van de evolutie van de energieprijzen.

dat tweede circuit bespaart je niks, is hooguit wat comfortabeler. en je kan met eender welke ketel 2 circuits maken.

hans d

 

 Op de slaapkamers ga ik toch verwarming voorzien. Deze zal initieel niet gebruikt worden, maar in de toekomst krijgt een slaapkamer een ander doel als bureau/studeerkamer.

 

Ik was eerst vast overtuigd van een warmtepomp, ik geloof er ook nog steeds in, maar overal vloerverwarming en dan een simpele condensatieketel gaat dan toch stukken goedkoper uitvallen. Voor zover ik prijzen heb gezien gok ik op een verschil van +10.000 euro. Dat krijg je eenmaal nooit terugverdiend. Zeker niet met een LEW waarbij je weining moet stoken. Een lucht/water warmtepomp valt goedkoper, maar kan mij momenteel nog niet overtuigen...