Warmtepomp boiler vs met buitenunit

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Update ivm terminologie:
- Warmtepompboiler: haalt energie uit de ruimte waar hij staat of via buizen van buiten. Bv. Ariston Nuos

- Warmtepompboiler met buitenunit: heeft buiten unit let ventilator staan, zoals een lucht-lucht warmtepomp. Bv. Ariston Nuos Split

Hallo,

We gaan een passiefwoning (in houtskelet en ook BEN) zetten en zijn nog aan het bekijken hoe we best aan sanitair warm water geraken.

Ik dacht hier eerst een warmtepomp met buitenunit te nemen zodat we geen lawaai binnen hebben.

Na enkele bezoeken aan houtskeletwerven ben ik van gedachten aan het veranderen.
We overwegen echter om (zelf) een warmtepompboiler boven op de zolder (ipv technische ruimte) te zetten. Op de zolder is het immers meestal (te) warm.

Op die manier wordt de warme lucht op de zolder gebruikt om het water op te warmen, en koelt het toestel de (te warme) zolder af.
De technische ruimte wordt dan eigenlijk niet gebruikt.
We zouden dan wel meer lopende meter in warm water leidingen hebben.

Klopt mijn redenering?
Zin jullie redenen waarom we de warmtepompboiler niet op de zolder zouden zetten?

Ps: meer info over de tecnische installatie hier: http://www.ecobouwers.be/forum/post/verwarming-en-sww-bij-een-passief-w…

Reacties

Voor de zomer: oververhitting zit er bijna altijd in als u de traditionele chemische bucht isolatie gebruikt. Als u woutvezelplaten of dergelijke gebruikt is dat een heel stuk minder. Tenzij er dakramen zonder zonnewering zijn, dan zijn zij de grootste bron van verhitting.

 

echter is er een belangrijker vraag: is de zolder binnen het bescherm volume? Indien ja: niet doen in de winter! Dan zorgt u dat de zolder grote vriestemperaturen creëert om het beneden warm te maken, en zak er veel warmte naar zolder trekken ipv naar de woonkamer en dus komt het erop neer dat u netto evenveel warmte/energie in huis hebt, alleen pakt u het weg op de ene plaats en geeft het aan een andere plaats. Dus niet doen, u zak het zich beklagen in de winter.

 

Zit zolder niet in het beschermd volume: nog steeds niet echt aangeraden voor de winter, die ruimte zal potentieel minder warme ijn dan de buitenlucht, dus een nog lager rendement dan. Vergeet niet dat lucht-water al een vrij laag rendement heeft in de winter.

 

Wat u wel kan overwegen: indien u een kelder hebt, dan kuntu die gebruiken aangezien die wel vrij constante temperaturen hebben die ze onder andere uit de grond neemt, dus hier zit naar de winter toe meer potentieel. Wat u ook kan doen is een grond-waterpomp. Voordeel is dat die het beste rendement hebben. Er zijn verticale systemen, maar die ziet u waarschijnlijk niet zitten. Er zijn ook horizontale, dus dat betekend X meter onder de grond een heel netwerk, misschien moet u daar eens aan denken. Want lucht-water is voornamelijk ideaal bij renovaties, bij nieuwbouw hebt u nog ruimschoots de ruimte voor grond-water welke hoger rendement heeft.

Bedankt voor je uitgebreide antwoord.

Enkele antwoorden op je vragen:
- We isoleren met isofloc en gebruiken haast overal duurzame materialen, natuurlijk wel gecombineerd met gezond verstand.

- Overal waar nodig zijn er (automatische) screens om oververhitting tegen te gaan.

- De interne warmtepomp wordt enkel gebruikt voor SWW. Ik volg je redenering, maar vraag me af of het effect (van afkoeling en warmteverplaatsing) zo sterk zal zijn?

- Een kelder is er niet. Afgelopen weekend heb ik ook een woning gezien met daar een warmtepompboiler en dat leek me heel onlogisch: van een koude ruimte lucht onttrekken om water warm te maken. Lijkt met niet efficient + gaat de kelder nog verder afkoelen.

- Andere types warmtepompen zijn economisch niet haalbaar: veeeel duurder.



Uw verwoordingen zijn voor mij soms wat verwarrend, soms heb je het over een warmtepomp of ook een warmtepomp met buitenunit, maar het gaat blijkbaar wel altijd over een warmtepompboiler (afgekort WPB). Dus enkel voor de aanmaak van sanitair warm water. Bij mijn weten bestaan die niet met een buitenunit.

Je kan die warmtepompboiler wel zijn lucht van buiten laten nemen en de gebruikte lucht waaraan de warmte onttrokken is terug naar buiten sturen. Dit doe je best wanneer de WPB binnen het beschermde volume geplaatst is. Zowel uw zolder als de technische ruimte zitten blijkbaar in het beschermde volume. In beide ruimtes kan je de WPB plaatsen mits aan en afvoer van lucht tot buiten te brengen. Enige nadeel hierbij is dat in de winter het rendement een stuk minder gaat zijn al blijft het gemiddelde rendement nog meer dan de moeite.

Men had het hier ook nog over een systeem van WPB waarbij de grondtemperatuur zou kunnen gebruikt worden, ik heb er nog nooit van gehoord.

Er bestaan wel degelijk warmtepompboilers met een buitenunit, nl. Ariston Nuos Split.

Karel,

Inderdaad, ik had die over het hoofd gezien. Zelf heb ik de Ariston Nuos 250 l monobloc geinstalleerd.

Maar ik zie voor jou niet direct het voordeel van een buitenunit tenzij je echt te weinig plaats (hoogte) hebt of indien je last vreest van het geluid. Maar dan denk ik dat dat geluid buiten minstens even storend kan zijn, eventueel zelfs voor de buren.

Plus, het is meestal ook geen gezicht, zo'n ding tegen de gevel.

Het geluid binnen is de reden waarvoor ik geen "gewone" warmtepompboiler wilde. Maar als ik hem op zolder kan zetten (ipv in de technische ruimte naast de slaapkamer), valt het misschien nog mee.

Er is nog een andere mogelijkheid , nl. dat je een losse sanitaire warmtepomp opstelt op je zolder, en die dan verbindt met je buffervat , dat eigenlijk om het even waar kan staan.

Voordeel van een losse san. Wp is dat je dan de grootte van je buffervat zelf kan kiezen, én er andere opwekking op kan steken (bvb . houtvuur/pelletkachel...).

Klassieke warmtepompboiler is 200-300 liter

Er zijn er niet veel op de markt, maar ik ken deze twee (vanwaar ik er eentje zelf zal installeren in mijn PH)

 

NIBE fighter F130 

Oschner mini-europa

Ik ga er van uit dat je tech lokaal binnen beschermd volume zit

wp-boiler trekt 3 a 400 m3/uur, hoe ga je dat halen?

 

In de technische ruimte komt enkel de warmtepompboiler met buiten unit.
Op de zolder zou de "normale" warmtepompboiler komen, daar is genoeg volume.
Onze architect heeft ons dat laatste trouwens indertussen afgeraden: de afstand naar de warmwater aftappunten zou dan te groot worden, met negatief effect op het E-peil (en verloren warmte natuurlijk).