warmtepomp goed?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goededag.

Wij zijn het aan overwegen om een warmtepomp te instaleren.
Hebben we 2 vragen:

Bij een water/water instalatie zei 1 van de verkopers dat de put in de jaren slechter kan worden en na enkele jaren onbruikbaar.De put word wel door een goed bedrijf gemaakt.
Of is de kans hierop toch wel vrij gering?

We hebben nu offertes liggen van Buderus en Alpha inno tec.
Is er duidelijk 1 van deze de beste?

m vr gr Job

Reacties

"Bij een water/water instalatie zei 1 van de verkopers dat de put in de jaren slechter kan worden en na enkele jaren onbruikbaar."
=> Als je systeem correct gedimensioneerd is, mag dat geen probleem zijn. Dus zorgen dat je niet meer energie uit de bodem haalt dan dat de bodem in het warme siezoen zou kan recupereren. Dus ofwel je warmtevraag beperken of extra boringen gebruiken.

"We hebben nu offertes liggen van Buderus en Alpha inno tec.
Is er duidelijk 1 van deze de beste?"
Ik was even verbaasd: ik was ervan overtuigd dat Buderus in Belgie geen warmtepompen doet. Maar nu zie ik dat je een Nederlands e-mail adres hebt. Het is dus voor Nederland vermoed ik.
Als ik puur afga op de COP dan heb ik de indruk dat Buderus een betere Warmtepomp levert. Al is het misschien eerder zo dat ze bij Alpha innotec realistischer zijn. Misschien moet je je oordeel eerder laten afhangen van geboden garanties en diensten.

Hoe groot is het vermogen dat ze voorstelden (voor hoeveel opp woning?)?

Walter

Wij bouwen een houtskeletbouw (K35). We nemen beneden vloerverwarming en boven (kamers en badkamer) radiators. Omdat we geen aardgas kunnen krijgen in onze straat denken we er aan om een warmtepomp te installeren. Maar we zijn een beetje bang dat we in putje winter niet genoeg warmte gaan krijgen van onze warmtepomp. Daarom enkele vragen voor de "specialisten/ervaren gebruikers" onder jullie:
*Wat is de kostprijs om een captatienet te laten ingraven (1.20m)?
*Wat is de kostprijs van een water/water systeem? Altijd water tussen 10°C en 15°C, dus hoger rendement.
*We hebben het graag goed warm. Temperatuur nu met radiators is altijd 23°-24°C. Bij vloerverwarming zal dit ietsje minder zijn. Kan ik putje winter mijn ganse huis verwarmen (100m² vloerverwarming en 15m² badkamer met radiator) met enkel een warmtepomp die ook voor warm water zorgt?
*Moet de warmtepomp altijd draaien? Als alles op temperatuur is, stopt de WP dan niet met warm water uit de grond te halen tot je er terug naar vraagt?
*We denken aan de Vitocal 200 van Viessmann omdat deze het water tot 60°C kan opwarmen voor de radiators, wat denken jullie hier van? Kostprijs?

Alvast bedankt voor jullir tijd, Raf.

Raf,

om te beginnen als je nieuw bouwt, probeer toch onder die K30 te komen (bv testaankoop sprak onlangs over een Laag Energie Woning pas vanaf K25).
Daarnaast, radiators en warmtepompen gaan technisch misschien samen, het is echter totaal onlogisch ze te combineren. Door radiators boven te plaatsen ga je misschien een paar 100 euro's besparen. Maar dat ga weer verliezen door een veel complexere installatie en een veel hoger verbruik. Totaal af te raden. Waarom wil je boven eigenlijk radiators? Eigenlijk jammer in eender welke woning die ook vv heeft.
En verder : horizontale collector een 2000 Euro, verticale collector zeker niet goedkoper, vermoedelijk snel het dubbele.
En verder, natuurlijk stopt de warmtepomp als het warm genoeg is. En als je systeem juist gedimensioneerd is zal het zeker op zichzelf je huis kunnen verwarmn (iets anders zou trouwens onlogisch zijn).
Viessmann heeft een goede warmtepomp: alleen zal je je best moeten doen om een installateur te vinden die ze kan plaatsen. Mij is het in ieder geval niet gelukt.

Walter