Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

warmtepomp samengevat...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn begonnen aan onze nieuwbouw en overwegen om een warmtepomp te instaleren. Omdat deze vraagstaart zo eindeloos lang is geworden doe ik een oproep aan alle warmtepompbezitters om hun persoonlijke bevindingen bij hun type toestel even samen te vatten. Graag met vermelding van kostprijs, voor- en nadelen, verbruik,... Dank u.

Reacties

Wouter

Omdat jij te lui bent om de hele vraagstaart na te lezen, verwacht jij dat iedereen zomaar even nog eens alles voor jou opnieuw neerschrijft? Jij durft.

Hans

sorry
maar ik vind dat wouter er niet slecht aan doet,
om het terug weer wat overzichtelijk te maken.
Ik zou dat niet zo zeer lui noemen!

Beste Hans ,

Durven? Tsja, het is hoe je het bekijkt. Als je als leek op deze vraagstaart belandt krijg je kop noch start aan het eindeloos welles-nietes spelletje tussen voor- en tegenstanders. Als dan de voorstanders nog aan mekaar beginnen twijfelen ivm verbruik, vermogen, cop- en k-waardes wordt het helemaal hopeloos. Dan zwijg ik nog maar over het voortdurend afdwalen naar andere alternatieve verwarmingssystemen. Samen met mij heeft waarschijnlijk al menig nieuwkomer de site om deze reden verlaten. Als dan eens iemand vraagt om een beetje duidelijkheid en rechtlijnigheid krijg je het verwijt lui te zijn.

En als we dan toch persoonlijk worden kan ik, als ik jou aantal reacties bekijk, je gerust kwebbel noemen.

Wouter

he wouter!

heb je wat aan een aantal links?
ik kan je een uitgebreid verhaal en links mailen als je wilt, met veel info over warmtepompen, zeg t maar

je kan alvast beginnen bij de site, techneco.nl, lees alle info daar die je te pakken kan krijgen, dat zijn techneuten.
Bij energiesparen.be vibe.be, en de verschillende fabrikanten zoals junkers, viessmann, buderus, kun je ook es zoeken op warmtepomp, kom je ook veel tegen.

laat je niet te rap uit t veld slaan en succes!

Wouter

Je moet toch begrijpen dat de meesten het niet leuk vinden om alles 10 keer opnieuw te schrijven, dat zie je ook aan de reactie's, of het gebrek eraan. Trouwens, hoe ga je vermijden dat het weer een identieke vraagstaart wordt met dezelfde problemen als de bestaande? Want er zullen net als vroeger weer voor- en tegenstanders zijn, en diskussie's over COP of SPF.

Kwebbel

Goed dan,

Ons verhaal (zie ook: http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1131994776&first=&last=)

Huis: gebouwd in 2002, 214m2 totaal, 166m2 verwarmd, isolatieniveau +/- K45-50
CV: warmtepomp Stiebel Eltron WPF13, opnamevermogen 3.1 kW, warmteafgiftevermogen 13.4 kW, COP 4.4, horizontaal captatienet 6 are, 1.2m diep, vloerverwarming beneden + badkamer boven, wandverwarming 4 slaapkamers
Temperaturen 24h/24h: 21°C leefruimten beneden, 19°C werkruimten + hal beneden, 23°C badkamer
Warmwater: ventilatiewarmtepompboiler Stiebel-Eltron LWA252, opnamevermogen 380W, warmteafgiftevermogen 1.4 kW, COP 3.69, 300l boiler
Jaarlijks verbruik: +/- 5000 kWh voor verwarming, +/- 1000 kWh voor warm water (2 volw, 1 baby, regelmatig ligbad en vaatwasmachine op boilerwater), prijs die wij betalen (3-voudig uurtarief): 600 Euro incl BTW. Geschat op iets meer dan de helft van de prijs van aardgas.
Kostprijs installatie (pomp, buffervat, captatienet, WPboiler, ventilatiebuizen, wand- en vloerverwarming, WAR): 26.000 Euro, incl BTW

Postief: comfort, geen radiatoren, geen stookolie inkopen, geen gasleidingen in huis, geen onderhoud

Negatief: aankoopprijs, is en blijft electrisch verwarmen

Bemerkingen:
1. staar je niet blind op COP: onze pomp heeft een COP van 4.4, maar als je de circulatiepomp van het captatienet (+/- 500W) meetelt, zakt die naar 3.8 (wat nog steeds mooi is) en dat is de enige echte waarde (verhouding geproduceerde warmte / verbruikte electriciteit)
2. we verwarmen relatief goedkoop omdat we drie-voudig uurtarief hebben, ik meen te weten dat dat nu niet meer bestaat. Dagtarief is tot meer dan 50% duurder, rekening mee houden dus...

Groeten,

Guy

Guy,
"prijs die wij betalen (3-voudig uurtarief): 600 Euro incl BTW. Geschat op iets meer dan de helft van de prijs van aardgas."
En waar haal je die vergelijking? Van je verkoper? of heb je ook een gasinstallatie staan waar je af en toe op overschakelt om te vergelijken?
Als je die COP van 3.8 werkelijk als gemiddelde haalt, en niet als piek, zal het theoretisch wel mogelijk zijn, maar ik wacht nog steeds op de eerste echte metingen van dit soort verwarming.

De totale verbruiksprijs zegt meer over de isolatiegraad van je woning dan over de verwarming.

Spijtig dat er zoveel gissingen zijn...

Het zou al veel leesbaarder zijn moesten de zeveraars als 'kwebbel' hun kwebbel dicht houden

Sorry voor dit onnodige intermezzo

Guy en Paul, bedankt.

Paul, mail met links en het verhaal van jou pomp kan je sturen naar: luiewouter@hotmail.com
Dit geldt eigenlijk voor iedereen die zijn ervaringen kwijt wil en het niet nog eens op de vraagstaart wil zetten.
Personen die het eveneens willen ontvangen: een mailtje en ik stuur het door.

Wouter

Markie,

Als je goed leest staat er 'geschat', wat wil zeggen dat het niet tot op twee cijfers na de komma perfect zal zijn, maar bij benadering .

Ik heb de vergelijking niet van de verkoper, doch zelf uitgevogeld:

1. Ik ga inderdaad uit van een jaar-COP van 3.8: de fabrikant (en onafhankelijke testen, vb TNO) geven een COP van 4.4 voor het toestel, met circulatiepomp: 3.8, deze waarde geldt bij intredetemperatuur van het water uit de grondcollector van 0 en uitgangstemperatuur (water van CV) van 35 (B0/W35). Nu is in mijn geval de opp van de grondcollector een beetje overschat, waardoor de intredetemperatuur van het grondcollectorwater in een stookseizoen niet lager komt dan 1.7°C (dat heb ik wel zelf vastgesteld, die 1.7°C werd behaald deze winter op 13/03 toen het -4°C vroor en het ged. een week of 2 rond de nul graden was. Daarna (warmer buiten) ging de B temperatuur snel omhoog tot meer dan 6°C. Bij B5/W35 moet de pomp een COP van 5 kunnen halen.
Het is bovendien slechts op de allerkoudste dagen dat de temp van het CV-water hoger is dan 35°C. Ik weet dus dat mijn pomp 3/4 van de tijd een hogere COP moet halen dan 4.4... vandaar mijn jaar-COP van 3.8, wat denk ik om bovenstaande redenen een goede schatting moet zijn...

2. Mijn huis is allesbehalve goed geisoleerd, zelfs slecht naar de normen van dit forum: gebouwd in 2002 nog vlgs de K55 norm. Zelf dom genoeg om absoluut geen aandacht te hebben voor isolatie, en de architect eveneens. glas k1.3, dunne aluminium profielen en veel glas in living en keuken (+/- 12m2 op ZW), 7.5 cm glaswol in de muren met volle spouw, en vele koudebruggen waar de schuiframen de vloer raken (toch zo'n 6 m in living en keuken) en aan de deuren. Ons huis haalt wrschnlk met moeite de K50 waarde.

3. onze prijs voor electriciteit is (+/-) 10 eurocent per kWh, alles in (dit is drievoudig uurtarief), met een COP van 3.8 betekent dit 2.6 eurocent per kWh warmte. Ik dacht ergens op dit forum gelezen te hebben dat je aardgas (btw incl) +/- 5 eurocent betaalt.
Vandaar mijn bewering 'iets meer dan de helft van de prijs van aardgas...' en ik ben er echt van overtuigd dat dit zo is, en ik ben geen 'handige verkoper', integendeel...

Groeten,

Guy

vermoeid door het gezever,

1. als alle onnodige intermezzo's ervantussen zouden vallen, dan zou het pas overzichtelijk worden.

2. niemand dwingt je hier te komen. Staat het je niet aan? Ga op een ander!

3. en nu terug on-topic...

Ik heb tijdens de vroege stadia van m'n bouwplannen gespeeld met het idee van een warmtepomp. Het leek me een efficiënt systeem, maar wel kostelijk. M'n manier van denken was echter verkeerd. Ik dacht namelijk: met zo'n systeem krijg ik het zeker warm.

Zo denken is verkeerd, de juiste denkmethode is de volgende: eerst warmteverliezen beperken, dan pas verwarmen.
Op die manier wordt je hele installatie veel minder belangrijk. En als je dan verder gaat denken, kom je terecht bij zonnepanelen met een groot buffervat en een beperkte bijverwarming. Deze bijverwarming kan ahv een warmtepomp, een gasketel,... ik ga voor het 2de.