Warmtepomp voor sanitair warm water

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Als je een warmtepomp plaatst voor sanitair warm water (250 liter, warmte uit de lucht) zou het dan verstandig zijn om deze pomp te laten aanzuigen in de kelder? Daar is het toch meestal 18 graden??

Reacties

Je gaat toch steeds de lucht afkoelen met een 5 à 10 graden.

Bij ons is dat met een debiet van 2500 tot 5000 m3 per uur !

Dus zelfs met een veel lager vermogen, enkel voor warm water, gaat dat toch snel nog steeds 500m3 zijn.

Zelfs als je keldervolume 100m3 is, ga je na 1 uur warm water bereiden toch wel een lekker grote inloopdiepvriesruimte aan het maken zijn...

Klopt,

 

De debieten zijn zo groot dat je er maar weinig voordeel uit zult halen.

Is dat echt zo'n groot debiet van een SWW WP ??

amai.... dat wil eigenlijk zeggen dat die WP's die in de technische ruimte/berging/wasplaats staan toch tamelijk meer lucht afkoelen dan algemeen geweten.

andersom kan je ook zeggen dat de WP relatief goedkoop je SWW opwarmt maar tegelijkertijd moet je extra bijwarmen met de CV of andere verwarming.

Conclusie: beter geen WP die de calorien binnen de woning onttrekt ??

En als ik nu eens zou kunnen regelen dat de WP heer lucht neemt juist boven de schouwpijp van de CV ketel (hout) waar deze in de schouw gaat?

Deze lucht is warm en blijft toch gedurende meerdere uren per dag warm?

 

 Yannick,

 

"Je gaat toch steeds de lucht afkoelen met een 5 à 10 graden". over welke volume van de ruimte waar deze lucht afkoelt hebben we het dan (in m³) en op hoeveel tijd gebeurt dit?

 

Bij voorbaat bedankt voor je antwoord.

En als ik nu eens zou kunnen regelen dat de WP haar lucht neemt juist boven de schouwpijp van de CV ketel (hout) waar deze in de schouw gaat?

Johan, ik begrijp toch niet waarom je een WPboiler nodig hebt als je een houtCVketel hebt ?

Als ik een WP voor SWW bijplaats (kost nt zoveel als zonnepanelen) dan moet ik in de zomer toch niet stoken.