Warmtepompboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We gaan in onze woning een warmtepompboiler met optie voor heatpipes bij op te monteren zetten.
Nu krijg ik offetes waar men zowel een warmtepomp boiler voorziet en nog eens een dure investering van een warmte pomp met een buffervat voor onze vloerverwarming.

Nu stel ik mij de vraag wanneer ik een tweede warmtepomp boiler zou voorzien voor de verwarming zelf ook En hier de maximum aan zonneboilerpanelen op het dak voorzie om deze boiler dan te verwarmen
En wanneer ik niet voldoende warm water heb verwarmt de boiler zichzelf bij warmt.

Een optie om een buffervat bij te verwarmen op een gasketel(condenserend) vind ik niet echt normaal dat mensen voor gas meer als de helf van vaste kosten voor de leverancier betaald.

En als ik alles uittel is een aparte warmtepomp ook indien ik vv en sww samen zou warm maken een grote investering die zich ook nooit terug verdiend.

Zou dit mogenlijk zijn de verwarming te laten werken op een warmtepompboiler?

Reacties

Veel hangt sowieso af van je warmtevraag. Zit je met een goede passiefwoning of met een relatief slechte E100-woning?

Kan factor 10 schelen dus in warmtevraag, waardoor uw pomp dus tot 10 keer meer vermogen nodig heeft.

 Dennis, 

vertel iets meer over je woning;

Normaal is er niet echt een reden om en een warmtepomp te plaatsen en een warmtepompboiler.

WAlter

De woning is een houtskelet bouw met 14 cm rockwool in de muren en 5 cm in de spouw. De binnen muren zijn 11cm met 9cm in de muren op alle muren komt een dampscherm met hier tegen een osbplaat van 9mm en nog eens een gipskartonplaat.

De verwarming (vv) is 55 viekante meter oppervlakte , het ventielatie systeem is D.

De ramen zijn pvc ramen met 1.1 glas

Op de vloer komt 10cm pur en tussen de plafons word 20cm rockwool gezet en het dak ook.

We krijgen zoveel voorstellen voor verwarming maar je merk constant dat installateurs zich basseren op oude woningen die slecht geisoleerd zijn.

 

Je hebt eerst een goede warmteverliesberekening nodig, dan weet je wat je aan installatie nodig hebt. Overigens zou ik met die berekening gelijk wat 'spelen' met je isolatie. De gevels zijn goed voorzien, de vloer (vvw) en dak lijken mij wat mager ten opzichte van de gevels. Bijvoorbeeld 14cm gespoten PUR op de vloer (beter nog 20cm EPS) en 25-30cm rotswol in het dak.

En dan uiteraard zorgen dat je met één warmptepomp een flinke boiler/buffer op temperatuur kunt brengen voor SWW en verwarming.

Inderdaad. Dak lijkt me zeer magertjes.

Dag ingir,

 

bedankt voor u reactie maar ik heb 3verschillende warmteverlies berekeningen bij drie verschillende bedrijven gehad. ik stel mij toch ook veel vragen of dit alles zo correct is. Theorie en praktijk zijn meestel een groot verschil. Maar alles is mooi wat fabricanten maken voor energiezuinige woningen maar er zijn toch veel dingen bij die je toch eens  goed moet controleren alvorens alles te geloven.

Er zitten op de eco-markt veel zelfs heel veel bedrijven bij die zelf niet meer weten waar ze mee bezig zijn. Ze kennen hun producten zelf niet goed en wanneer je hun begint uit te vragen, alles op alles zetten om over andere dingen verder te praten.

Ik weet ik ben misschien te kritisch maar ik blijf erbij elke euro die ik uitgeef moet ook redabel zijn. Je gaat meer investeren in nog meer en meer isolatie  en dit word weer eens  duurder , hierdoor word de weinig verwarming nog complexser en duurder. Waar gaat dit eindigen?

Ik wil investeren in een eco-huis in de mate van het mogenlijke maar ik wil ook nog leven en niet 25jaar werken en de banken rijk maken.

 

 

Van alle energiemaatregelen is isolatie de meest rendabele en ook de enige die zorgt voor een comfortabele woning. Dus als je wilt bezuinigen dan begin je met het schrappen van de zonneboiler, de warmtepomp en de PV-installatie. Deze zaken kunnen vrij eenvoudig later alsnog geplaatst worden, maar voor isolatie krijg je maar één kans en dat is als je gaat bouwen.

Wat is de reden voor die rockwool tussen de plafonds?

Een goed geïsoleerde woning hou je toch min of meer op temperatuur en geen 10° op de boven (waarom zou je anders nog je dak isoleren).

Als je dit nu zou weglaten en je dak dikker isoleren (misschien nog wat ecologischer met papiervlokken... Zo heb je met minder budget een beter eco-huis: ecologischer en energiezuiniger).

in houtskelet is dat om akoestische redenen

 

 

klopt, terecht opgemerkt

 

maar dan moet je ook nog kunnen inschatten wat de Belgische en Vlaamse overheid van plan zijn over een periode van x maanden,

cfr. de PH-huis-bouwers die in de kou zijn komen te staan begin dit jaar en de mensen die PV plannen de komende maanden !!!

 

 

Dan plaats je beter een houtwolplaat OP de vloer denk ik.