Warmtepompboiler op ventilatie type C
Oa. door een artikel in Test Aankoop (en in Koevoet, voor wie dat kent) was m'n interesse gewekt voor Warmtepompboilers. Of preciezer: voor een warmtepompboiler aangesloten op het ventilatiesysteem (type C).
Nu leek o.a. de Atlantic Odyssee 2 interessant, tot ik in de technische handleiding las: "Installeringsconfiguraties die niet toegestaan zijn: ... Aansluiting op de mechanische ventilatie"
Terug naar af...
Daarom wil ik hier de vraag stellen:
- Wie heeft een warmtepompboiler aangesloten op ventilatie type C???
- Zo ja... welke merken/types? wat is het vereiste debiet, en werkt dit goed samen met het ventilatie-systeem? heb je geen last van lawaai?
M'n interesse gaat momenteel vooral naar Ariston Nuos 110 EVO - slechts 110l, maar ik verwacht dat dit in mijn geval voldoende is. En vooral: het luchtdebiet van 100 a 200 m3/h lijkt in de grootteorde van de gewenste ventilatie - in tegenstelling tot de 300 a 400 m3/h bij vele andere warmtepompboilers.
Dank voor alle praktische tips...
Free
Reacties
Ik heb een Atlantic Odyssee 2 boiler staan.
Ik zou dat niet aansluiten op een ventilatiesysteem want het afgenomen debiet van een WPB is vrij groot. In de laagste stand zal dat gemakklijk 250 a 300m³/h zijn. Met een lager debiet kan de boiler niet goed meer werken want dan kan er niet genoeg lucht langs de WP passeren om warmte uit te halen. Maar 250m³ per uur is veel en uw huis gaat overgeventileerd zijn. Weet ook dat die WPB ook niet de hele dag gaat werken dus dan moet je nog iets vinden om de rest van die tijd uw ventilatie te verzekeren.
Die Ariston boiler is kleiner en bijgevolg zal ventilatiedebiet ook kleiner zijn. Echter hou toch ook maar rekening met eerder 200m³ dan 100m³.
Qua lawaai valt het toch tegen vind ik. Je kan het vergelijken met een dampkap die staat te blazen.
je moet deze natuurlijk zo aansluiten dat hij ALTIJD zijn gevraagd debiet kan halen !
hoe zie jij de aansluiting op uitgang van systeem C? hoe werkt de ventilatie op moment dat de WP niet draait?
bij ons WPB aangesloten op uitlaat van systeem D ! op voorstel van de aannemer en werkt al 12 maanden zonder probleem
"bij ons WPB aangesloten op uitlaat van systeem D ! op voorstel van de aannemer en werkt al 12 maanden zonder probleem"
=> wel oppassen: ik heb ook al een installatie geweten waarbij dat niet werkte en de WPB in 'alarm' gaat' al vanaf een aanvoer van een graad of 10. Ik zou het enkel doen als je zeker bent dat de WPB een hoge luchtvochtigheid aankan.
Walter
Zo'n WPboiler is in elk geval 2-3 x efficienter dan een gewone boiler dus niet twijfelen het is een ecologische keuze. Je verbruikt normaal 3000-4000kWh voor SWW, dus dit halveert of deelt door drie. We gaan eens veronderstellen dat 0° C COP2 werkt, 10°C COP 3 en aan 20°C een COP4 werkt.
WPboiler werkt efficienter als hij bvb 20° warmte moet upgraden naar 45°. En dan moet je eens nadenken wanneer heb je die situatie ? In de zomer, tijdens de dag. Dus je moet uw boiler vooral tijdens de dag doen gaan, en niet snachts. Dat is een eerste goeie winst die je kunt halen. Normaal gezien zou hij dat automatisch moeten doen al is he tmaar dat je u snachts niet zit te wassen...
Als je die WPboiler als een ventilatie C doet functioneren, moet je terug eens goed nadenken. Je zet hem in de badkamer, en zuigt via een klein netwerk lucht af in berging 50m³ WC 25m³, badkamer 50m³ en keuken 75m³. Die lucht wordt afgekoeld naar 10°C en je stapelt de warmte op in uw vat. Als je nu als ventilatieC iets optimaler wilt doen functioneren, dan zorg je dat de warmte komt van 'de warme zonnige' ruimtes en afgezogen wordt in de daaropgesomde ruimtes. Dus een grote glaspartij installeer je een ventilatierooster en die opgewarmde lucht wordt door het huis getrokken, en finaal weggepompt met die WPboiler naar buiten. Wel je kunt zeggen dat die boiler op zich ervoor kan zorgen als een huis die oververhit door de zon, frisser blijft. Maar je hebt die oververhitting normaal gezien alleen maar tijdens de zonnige dagen. Dat is de helft van de tijd. Dus 50% van de tijd draait die pomp COP4 op zonlicht, en 50% van de tijd moet uw huisverwarming bijspringen om die temperatuur van 10° up te graden naar 20°. Maar met dat verschil dat je uw warmte ook niet kwijt bent, ze zit in uw SWW.
Is dat nu goed of slecht ? Ik ben persoonlijk nooit voor combinatiesystemen, maar hier zo'n systemen vind ik sexy. Je lost als het ware twee problemen in één toestel op. Een ventilatietoestel D kost toch steevast 2000euro, het werkt energetisch beter dan een ventilatie C, omdat uw warmte gerecycleerd wordt naar uw buffervat. En het werkt volgens mij zo performant als een systeem D... Dus volgens mij is het op zijn manier een alternatief voor systeem D.
Wat ze hie rnu doen op systeem D nog eens een WPboiler stoppen,lijkt goed, maar het verschil is toch dat de pomp gemiddeld aan dezelfde temperatuur moet werken als de buitentemperatuur een paar graden hoger, dus bijna zogoed als werken aan de buitentemperatuur een paar graden meer. Gemiddeld is dat 10°, dus je doet uw WP gemiddelt met een COP3 werken bvb.ipv in uw situatie altijd werken aan COP4, waarvan 50% van de tijd de warmte uit uw chauffage komt.
als je anders een specialleke wilt dan zoek een een WPboiler met zonnenenergie ondersteuning, dat haalt COP6 (zal wel weer tegengesproken worden hier maar kom)
https://dl.dropboxusercontent.com/u/13131222/WebSite/Neo/NeoFamilyNLJAN2013.pdf
Walter, WPB is normaal aangesloten aan buitenlucht, kan dus makkelijk -10 of lager en uit mijn ventilatie D komen er geen temp lager dan 3 - 4 ° volgens literatuur, dus toch ruim 10° gewonnen ! (in de winter) = hoger rendement
lucht in woning is in winter eerder droog dan vochtig (met systeem D) !
Stefan,
Staat die WPB dan na uw WTW unit? Als de WPB aanslaat, trekt hij dan al die m³ door de extratie van uw systeem D? En andersom, moet de unit van systeem D dan zijn extractie door de WPB duwen als deze niet in werking is?
Of hoe zit de installatie juist in elkaar?
Een wpb is normaal nooit aangesloten op buitenlucht. Maar heel weinig units kunnen met negatieve temperaturen werken.
Welke had je dan?
Je kan de wpb aansluiten op de uitblaasleiding van de ventilatie (op een aftakking). De uitblaasleiding wel groot genoeg in diameter nemen. Is het debiet van de ventilatie te klein, dan zal een gedeelte buitenlucht bijgenomen worden . De uitblaasleiding werkt dan als toevoer. Te lage temperaturen van de aangezogen lucht zullen niet snel optreden, vermits de warme binnenlucht de koude buitenlucht gaat opwarmen. Let wel op, in deze opstelling moet de ventilatie altijd werken en ongeveer 2/3 van het nodige debiet leveren.
Een wpb van 110 liter is wel klein. Vergeet niet dat het vermogen van het warmtepompje beperkt is waardoor bijwarmen lang duurt. De temperatuur is dan ook nog begrensd tot 50°, waardoor er weinig koud water moet worden bijgemengd.
@free:
Bij mij staat de WPB ook in de berging naast de keuken. Er zit nu wel nog geen deur in, we zijn nog aan het afwerken dus we wonen er nog niet, dus hoe het echt is in de werkelijkheid kan ik nog niet zeggen. Het stoort me wel, zeker als dat zo'n uur of 3-4 gaat staan draaien.
Je kan het lawaai vergelijken met een dampkap die staat te draaien of zo'n oude droogkast die zijn lucht afblaast.
Met een aftakking bedoel ik een T-stuk( ik hoop dat het nu duidelijk is, anders zal ik proberen een tekening toe te voegen). Zodoende moet de lucht van de ventilatie niet door de wpb als deze niet draait. Is trouwens geen goed idee, want zo creëer je extra weerstand. Maar vergeet niet dat je ventilatie MOET draaien als je wpb in bedrijf is. En dat je dan ook niet zomaar naar een zeer laag luchtdebiet kan gaan. De wpb moet altijd voldoende warme lucht krijgen, ook in de winter als het tocht door de raamroosters. Dat is een keuze die je nu moet maken voor de levensduur van je toestel.
neen, de WPB is aangesloten op de uitgang van de WTW met een T-stuk, maak zelf eens een schetsje en je zal zien ...
dat het werkt.
anders stuur je mij een mailadres en bezorg ik schets
CTC, tot -10°C staat er op TF, rendement daalt natuurlijk enorm bij zo een lage temp
op de Osyssee 2 staat duidelijk een buitenaansluiting op de TF en daar werkingtemp tot -5°C
klopt, onze WPB staat soms een paar uur te draaien
wij hebben wel een vat dat veel groter is
WPB moet je vergelijken met frigo (of diepvries die er naast staat) ivm geluid, staat dus ook vlak naast onze keuken in de berging en juist onder de douche
WPB heeft bij ons ook doorslag gegeven om een DWW te plaatsen
Free, dit zal lukken bij u als je de regels volgt die hierboven vermeld zijn, ventilatie moet zelfde debiet kunnen leveren als de WPB nodig heeft of je moet een T-stuk gebruiken (beste oplossing volgens mij) om bijkomende buitenlucht aan te zuigen
dergelijke opstellingen zijn zeker al uitgevoerd
zoals hierboven ook al aangehaald, wat doe je met lucht van je ventilatie op moment dat je WPB NIET draait ? dus toch een T-stuk nodig?
Amaai, frigo of diepvries qua geluid? Bij mij maakt die toch wel wat meer lawaai. De Wp zelf valt idd mee en is verglijkbaar met een frigo maar als de ventilator draait is het toch wat luidruchtiger. Ofwel scheelt er iets aan mijn WPB, kan ook...
Dank voor de uitleg Lacroix (en Stefan)!
Een T-stuk dus, pakweg zoiets als http://www.my-electro.be/product/lindab-safe-jonction-t-125mm125mm/ dan. Ik neem aan zo aangesloten dat ventilatie-unit => buiten een rechte lijn volgt, en dat de WPB op de 'zijkant' zit?
Ok, geen probleem - al zal het rendement van de WPB wat zakken natuurlijk (aangevoerde lucht gemiddeld minder warm).
Maar dan... zijn er twee aparte doorvoeren naar buiten nodig - 1 vanaf het T stuk, en 1 vanaf de WPB...??
(Ik ging nog iets slims toevoegen over een tweede T-stuk en een terugslagklep, maar dan werkt het aanzuigen van extra lucht van buitenaf niet meer vrees ik...)
Een tweede doorvoer naar buiten is niet zo wenselijk - is onder plat dak, en hoe minder gaten hoe beter - plus de kost gaat weer een stuk omhoog want dit moet ik laten uitvoeren.
Ok, dus als we de dampkap aanzetten dan horen we de WPB niet meer :o)
Nee serieus - als het met een dampkap te vergelijken is, dan vind ik het nog meevallen - eens er een deur tussen staat, niet?
Die Atlantic Aeraulix, een echte combinatie van WPB + ventilatie-unit, begint ondanks zijn prijs toch wel aantrekkelijk te lijken: 27dB, en luchtdebiet van 37 (!) tot 153 m3/h - dus blijkbaar zijn de twee functies veel beter op elkaar af te stemmen als het 1 toestel is...
Jammergenoeg heb ik m'n ventilatie-unit al gekocht.
Je hebt inderdaad twee dakdoorvoeren nodig. Wat geluid betreft ga je beter zitten dan een 'open' toestel. Het geluid van de ventilator zal maar beperkt hoorbaar zijn doordat het volledig met buizen naar buiten verbonden is. De compressor op zich maakt weinig lawaai (zoals aangegeven vergelijkbaar met een koelkast).
idd; als je tot -10°C kan opent dat wat opties.
Enig idee hoe het toestel vastvriezen voorkomt en of het dat bij jou gedaan heeft?
Bij een test van testaankoop kon de helft nog niet onder °C werken. Maar dat lijkt tegenwoordig bij nieuwere toestellen zowat steeds te kunnen.
Walter
Stefan en Lacroix, nogmaals dank voor jullie hulp. Als ik jullie geduld nog even op de proef mag stellen...
Ik wil graag nog even terugkomen op
- "ventilatie moet zelfde debiet kunnen leveren als de WPB nodig heeft"
en
- "wat doe je met lucht van je ventilatie op moment dat je WPB NIET draait".
Wat eerste punt betreft: mijn ventilatie geeft op laagste stand 130m3/h (bij 0Pa), vind ik intussen in de handleiding. Stel dat op de WPB op dat moment 200m3/h vraagt, is dat een groot probleem? Zal de ventilatie-unit dan niet vanzelf wat sneller gaan draaien?
Stel (!) dat eerste punt van de baan is, en je gebruikt twee T stukken, en tussen de twee een terugslagklep, zoals op deze schets:
(terugslagklep laat lucht door van rechts naar links, op deze schets - geen idee hoe je dit moet tekenen...)
(
Dan:
- kan de ventilatie-unit altijd zijn lucht kwijt, als de WPB niet draait (en voldoende weerstand biedt...??) dan opent de terugslagklep
- kan de afgevoerde lucht van de WPB niet naar binnen worden gestuwd, door die terugslagklep
Does that make sense?
Zoniet, dan zijn 2 dakdoorvoeren de enige optie, maar dat was zeker niet gewenst...
Een warmtepompboiler aansluiten op een ventilatie is nooit aan te raden, ook niet op een systeem D. De samenwerking in orde krijgen is altijd moeilijk.
Beter is opteren voor een compacttoestel = ventilatie D met ingebouwde warmtepompboiler.
Een voorbeeld: Genvex Combi 185 of Aerosmart van Drexell & Weiss.
De helft van de tijd oververhitting? In welk land leef jij?? In België moet je al je best doen om 20 dagen oververhitting te hebben op een jaar.
Een WPboiler op C vergelijken met een compacttoestel is een scheve vergelijking: want met uw WPboiler zal je:
Trouwens is het te gek voor woorden dat je extra warmte uit uw woning gaat onttrekken om die in uw SWW te stoppen om uw woning dan extra te verwarmen met uw CV. Je zou dan beter rechtstreeks uw CV gebruiken voor SWW. Dat is dan een installatie minder.
Inderdaad. Bij ons een Genvex Combi met dus zo'n 180 liter. Ik heb hem ingesteld op 42°C en dankzij een DWW en spaardouchekop hebben we nog nooit tekort gehad aan SWW.
Onze Genvex Combi hoor je ook nauwelijks. Enkel als je in het klein technisch berginkje staat. En dat is ventilatie + WPB in 1. Uiteraard hoor je het beter als de ventilatie hoger staat. Maar de WP zelf hoor je nauwelijks.
Dit kan volgens mij niet werken. Je ventilatie zal op een vast toerental draaien, onafhankelijk (of toch bijna) van wat er gebeurt na de ventilator. Het is wel zo dat als je wpb meer debiet gaat verplaatsen als de ventilatie geeft, dat dit, toch voor een stuk extra debiet in de ventilatie gaat geven. Maar nogmaals, dit vind ik (en dit is mijn mening) geen goed idee. Bovendien gaat die terugslagklep extra weerstand creëren, tenzij je een gemotoriseerde vlinderklep gebruikt. Ik heb ook nog nooit een terugslagklep op een ventilatie gezien. Naar mijn mening is de oplossing met aanzuiging van de wpb uit het afvoerkanaal, en een tweede uitvoer de enige goede oplossing. Je moet wel een minimumdebiet van de ventilatie garanderen. Eventueel kan je een electrische koppeling maken tussen ventilatie en wpb (als dit tenminste mogelijk is)
Geloof het of niet, maar Win7 vond het nodig een reboot te forceren een halve seconde voor ik m'n reply verstuurde.
Iets korter dus:
Dank aan iedereen voor alle reacties!
Mijn conclusie:
Al is het technisch wellicht correct, een opstelling met 2 doorvoeren naar buiten is niet veel beter dan de WPB gewoon op buitenlucht aansluiten, medunkt.
Ik sluit me aan bij Robin Demey, maar dan voor type C: enkel een compact toestel kan imho echt optimaal werken, door de warmwaterbehoefte als een parameter in het hele systeem te beschouwen, stel ik me voor.
Atlantix Aeraulix lijkt een goed voorbeeld (200l buffervat, 37-153m3/h luchtdebiet), maar de prijs is dan ook stevig.
Vermits ik mijn ventilatie-unit al gekocht heb, is de kans groot (ik durf het bijkans niet zeggen) dat ik voor een doodgewone gasdoorstromer ga... maar als ik het eerder geweten had, ging de balans misschien toch anders liggen.
Hoe verwarm je nu je huis?
een opstelling met 2 doorvoeren naar buiten is niet veel beter dan de WPB gewoon op buitenlucht aansluiten, medunkt.
Wat zijn voor jou de argumenten om dit besluit te trekken?
Dag Lacroix,
Allereerst: zoals ik zei was originele post (voor de reboot) een stuk uitgebreider en genuanceerder. Ik respecteer de mening van jou en anderen ten zeerste, en ben heel blij met zoveel degelijke reacties!
Wat ik met dat zinnetje bedoel is dat de reden voor de tweede doorvoer is dat benodigd debiet voor WPB >> 'geleverd' debiet van ventilatie, dus, een groot deel van de lucht (en dus 'warmte') zal van buiten komen, en in de winter zal de COP dus niet fantastisch zijn, niet?
Het hele WPB idee vond ik vooral interessant omdat op die manier de afgevoerde warme lucht bij type C toch nog benut wordt én omdat de WPB zo ook in de winter performant kan werken; blijkt echter dat dit enkel 'fatsoenlijk' kan als de twee systemen perfect op elkaar afgestemd zijn.
Het mooie plaatje dat ik in m'n hoofd had vertoont dus steeds meer barsten :o]
Groet!
Free
Je antwoordt nu verduidelijkt inderdaad de reden waarom je er van af ziet, en dat je mee bent in de redeneringen. Het kan, maar... En aan die 'maar' moet voldaan worden.
Het is fijn om te weten dat we hebben kunnen helpen, want daar dient het forum voor. Niet alle vraagstellers nemen in dank af als hun, soms wilde, ideëen op technische problemen stuiten. Of er wordt een vraag gesteld, maar er komt geen antwoord meer.
Alvast veel succes met je project.
Wij hebben recent ook een WPboiler met ventilator geplaatst van VIESSMANN, werkt prima maar maakt meer lawaai dan een frigo of diepvriezer. Wij hebben er een tijdsklok moeten opplaatsen om s'avonds en s'nachts geen last te hebben van de ventilatiegeluiden en compressorgeluiden. Jammer genoeg worden de opgenomen kWh dan in dagtarief aangerekend. Overdag ventileren is OK in de winter maar niet OK in de zomer.
Je zou eigenlijk een compact systeem C moeten hebben.
En na wat zoeken, blijkt het toch te bestaan:
http://www.inventum.com/producten/ventilatiewarmtepompen/ecolution-vent…
en
http://www.essent.nl/content/particulier/producten/verwarmingsinstallat…
zoek maar wat verder op ventilatiewarmtepomp en je vindt er misschien nog.
Wij hebben die Atlantic Odyssee 2 nu anderhalf jaar in gebruik. Hij staat geplaatst in onze garage naast onze keuken. Volgens de handleiding mag je niet meer dan 2 bochten maken in je aanvoer - afvoerbuizen. En je moet dan ook de ventilator op stand 3 zetten. Stand 3 is wel enorm veel lawaai en geeft geloof ik 400m3/u. Door afkoeling in de winter moeten we de ventilator op stand 2 zetten omdat de boiler anders in noodstop gaat tijdens de koudste nachten. Tijdens de heetste zomerdagen gebruik ik een zelfgemaakte constructie van buizen die ik dan op de uitlaat monteer en daarmee de keuken inblaas. Dat geeft wel enorme verkoeling, jammer dat net dan de warmwatervraag en leegstandsverlies het laagst is zodat de boiler maar een uurtje hoeft te werken per dag
Ik moet ook wel zeggen dat 300liter capaciteit echt wel niet te veel is aangezien de temperatuur maar 55graden is (kan hoger maar pomp draait dan veel langer). Je kan dus echt niet met 3 een heet bad nemen na mekaar wat we met onze oude 200l boiler op 60-65graden wel konden. Misschien dat 100liter wel volstaat als je maar met 2 bent en enkel douched.