Warmterecuperatie Inox rookkanaal houtkachel mogelijk? Haalbaar idee?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Al een tijdje zit ik met het volgende idee. Momenteel heb ik een houtkachel waarmee ik mijn woonkamer, keuken en badkamer kan verwarmen. De uitgang van de kachel gaat met een inox buis dwars door de muur, deze inox buis komt dan in mijn garage terecht waar ze verticaal omhoog gaat. Mijn garage staat dus als het ware naast mijn woonkamer tegen de woning gebouwd met een plat dak. Tegen de woning is een schouw gemetst waarvan de ingang van de schouw samenvalt met het dak van de garage. Het rookkanaal van mijn kacel is dus zichtbaar tot aan het dak van de garage waar ze in de gemetste schouw verdwijnt. Dit is handig want zo wordt de warmte van het rookkanaal nog benut om mijn garage wat te verwarmen, en dat is echt merkbaar in de winter. Nu heb ik het volgende idee om dus die warmte van dit rookkanaal anders te benutten. Rond het rookkanaal zou ik een andere buis willen wikkelen als het ware van zo'n 7 a 8cm diameter. De twee uiteinden zou ik door het dak van de garage laten gaan, even tegen de gevel omhoog laten komen om vervolgens in de slaapkamer binnen te laten komen (slaapkamer ligt boven de woonkamer en kachel dus). Een uiteinde zou dan de lucht vanuit de slaapkamer aanzuigen, door de rond de rookkanaal gewikkelde buis leiden en vervolgens terug de slaapkamer in. Ik zou er in de garage dan voor de aanzuiging van de koudere lucht een ventilator tussen plaatsen zodat er een luchtstroom geforceerd wordt. In de slaapkamer zou ik het dan afwerken met roosters die open en toe gezet kunnen worden. De korte stukken buis die dan extra tegen de gevel zouden lopen zullen dan niet lang zichtbaar zijn want de zijgevels van mijn woning worden kortelings bekleed met isolatie en leien, en zouden deze twee buizen dus netjes achter de leien weggewekt zitten. Gezien ik dus niet werk met een echte warmtewisselaar of water (geen risico op ontploffing ed) vermoed ik dat dit systeem wel eens een goed effect zou kunnen hebben om zo op de slaapkamer ook te kunnen genieten van de anders toch "verloren" zijnde warmte van de houtkachel. Ideaal voor in de tussenseizoenen. Is er iemand die met zoiets ervaring heeft? Of tips waarop gelet moet worden? Ik heb al meerdere opzoekingen op dit forum gedaan maar dit idee ben ik nog niet eerder echt tegengekomen.

Ik heb ook gelezen over risico ivm afkoelen van de rookgassen, maar of de buis nu afkoelt in mijn garage, en dus de extra buis voor de warmte naar slaapkamer daar nu wel of niet loopt zal dan ook het verschil niet meer maken is mijn idee. En over zulks een enorme afkoeling van de rookgassen na de verbranding is er ook geen sprake denk ik. De betreffende inox buis kan immers flink warm worden (wat ook logisch is, zo vlak na de kachel).

En dit systeem lijkt me ook vrij eenvoudig te verwezenljiken zonder al te veel gevaren en zonder dat er een heel aantal veiligheden voor nodig zijn.

Ik ben erg benieuwd naar de reacties, tips, voor en of nadelen.

Alvast bedankt voor het meedenken!

Groeten,

Pol

Reacties

Wel opletten dat je de rookgassen niet teveel afkoelt, anders dien je aan de onderste bocht een afv oer voor het condenswater te zetten en gaat uw schouw bovendien minder onderdruk hebben (dus minder trekken)

 

Hierna een paar links van andere goedkope alternatieven om aan warmterecuperatie van de rookgassen te doen

 

http://cgi.benl.ebay.be/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=330386520349&ssP…

 

http://cgi.benl.ebay.be/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=230413502993&ssP…

 

http://cgi.benl.ebay.be/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=330298614345&ssP…