warmteverliesberekening of niet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi allemaal, We bouwen een strobalenwoning en hebben nu een voorlopige K-waarde van 26. Momenteel zijn er voor de EPB verslaggeving geen objectieve cijfers over de isolatiewaarde van strobalen. Hoe kunnen we een goed beeld krijgen van de effectieve (of liever objectieve)warmtebehoefte van onze woning? Moeten we onze EPB verslaggever vragen om een herberekening te doen en bijv. de duitse waarde voor strobalen te gebruiken? Kunnen we voortgaan op de waarde die voor energieverbruik in ons EPB-verslag is vermeld? Moeten we andere metingen laten doen? Levert een warmteverliesberekening een exacter beeld van onze warmtebehoefte in tegenover het EPB verslag. Wim

Reacties

Hallo,

Ik begrijp ondertussen dat een EPB een globaal cijfer geeft terwijl een warmteverliesberekening een beter en concreter cijfer geeft. Een warmteverliesberekening zou blijkbaar gedetailleerder zijn en elke kamer in rekenschap nemen.

Blijkbaar is de rekenmodule in het EPB verslag niet bruikbaar voor de verwarmingberekening.

Graag jullie mening,

Wim

 

Een warmteverliesberekening is inderdaad niet hetzelfde als de EPB.
EPB geeft je een E en K peil. Zegt vooral iets over je globaal energiepeil.

Als je geïnteresseerd bent in de warmteverliezen per lokaal om je radiatoren te dimensioneren (en je ketel), moet je een warmteverliesberekening maken.

Een correcte U-waarde voor je strobalenwand is dan wel een voorwaarde.En dat begint met een correcte lambda waarde....

Die varieert nog al eens naargelang de bron tussen 0.099 en  0.035. Bijna een factor drie verschil.

 

Geert

 

 

 

Dag Geert,

Dank voor je reactie. Ik was er ook van overtuigd dat een warmteverliesberekening meer duidelijkheid zou kunnen brengen over de warmtebehoefte van onze woning.

Een duidelijke lambda waarde verkrijgen voor onze strobalenwoning is inderdaad niet makkelijk.

Kan ik zelf een warmteverliesberekening maken? Iemand een idee? Waar kan ik zulke een programma dowloaden? Zijn er eventueel gratis versies beschikbaar op het net?

Wim

hier vind je een redelijk goede benadering om zelf je warmteverliezen te berekenen per kamer:

http://users.telenet.be/waaienberg

(onder downloads de excel file).

hier vind je nog een hele vraagstaart die specifiek gaat over het invullen van die excel sheet: http://www.bouwinfo.be/forum/viewtopic.php?f=29&t=41386&sid=bcb40be4557…

de uitdaging wordt de isolatiewaarde van je strobaal; heeft de boer je die dan niet meegegeven (sorry flauw grapje).

Ik denk wel dat je hier op forum nog wel wat info zou moeten kunnen vinden over die isolatiewaarde.

Walter