Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Wasdroger met warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zo langzaamaan komen er meer en meer fabrikanten met wasdrogers met warmtepomp op de markt (naast de al bekende gasdrogers)

Geclaimd vebruik 25 tot 50% minder dan een A klasse standaard wasdroger.

Bijvoorbeeld Blomberg met de TKF 1350

Vebruik 1.4 kWh per droogbeurt (6 kg) bij 1400 tpm

Is dat wat?

Arnold

Reacties

Onlangs hebben we eindelijk een wasdroger aangeschaft. Een condensdroger.
Toch zijn er nog wel enkele vragen te stellen bij het gebruik van een wasdroger.
Voor een goed begrip: voor het drogen moet een bepaalde hoeveelheid water verdampt worden.
Dit kost verdampingswarmte.
Dit geldt voor alle manieren van drogen. Een droogrek kost ook warmte.
Bij een droger met warmtepomp wordt de bij condensatie vrijkomende condensatiewarmte gerecupereerd en gebruikt voor het drogen (verdampen).
Daardoor zal de droger met warmtepomp minder warmte uitstoten. Daardoor is deze zuiniger.
Bij een 'gewone' condens droger wordt alle stroom die verbruikt wordt uiteindelijk gebruikt om de omgeving op te warmen.
Net zoals bij de meeste, misschien wel alle, elektrische apparaten.
De fabrikant zegt dat de omgevingstemperatuur tussen 5 en 30 graden moet liggen. Waarom wordt niet vermeld.
Ik denk dat onder de nul de condensor in principe kan bevriezen. Al zal dit in de praktijk wel meevallen.
Boven de 30 graden gaat het condenseren waarschijnlijk moeilijker en zal vooral de temperatuur te hoog worden. (krimp)
1 - Maakt het voor het stroomverbruik uit of er op lage, dan wel hoge temperatuur gedroogd wordt?
2 - Hangt het stroom verbruik af van de omgevings temperatuur?
Met andere woorden: duurt het drogen dan langer?
3 - de condensor blijkt een kruisstroom warmtewisselaar te zijn. Zijn er ook tegenstroom warmtewisselaars?

Tenslotte een opmerking.
Nergens (in het forum) lees ik over het feit dat de warmte die de droger produceert ten goede komt/kan komen aan de woning en dus bespaart op de stookkosten.
Dit geldt 's zomers natuurlijk niet maar dan gaat de was toch meestal naar buiten.

Hans T,

"Nergens (in het forum) lees ik over het feit dat de warmte die de droger produceert ten goede komt/kan komen aan de woning en dus bespaart op de stookkosten."

Wij hebben sinds enkele maanden zo'n warmtepompdroger van AEG, wegens de onmogelijkheid van luchtafvoer naar buiten in onze huidige woning. Wij proberen er beperkt gebruik van te maken, een heel aantal zaken gaan bij ons ook gewoon op het wasrekje.

De droger staat in een erg kleine badkamer. Met het vorige toestel werd dit in een mum van tijd een sauna. Met die warmtepompdroger warmt de ruimte niet op, ik heb zelfs eerder de indruk dat ze lichtjes afkoelt.

De droogtemperatuur ligt wat lager dan bij een conventioneel model, de cyclus zal dus iets langer duren (zelf merken wij dit niet, het oude toestel deed er toch veel langer over en maakte nog een hoop meer kabaal ook).

Wout

Wout

doordat die van ons de geest gaf hebben we nu (toch) sinds een maand ook die AEG
, afkoelen doet het natuurlijk nooit, dat zou betekenen dat je negatief energie zou verbruiken, het warmt alleen minder op. Heb je meer dan de helft van het jaar toch je winst (stookseizoen is meestal 4-8 maanden)

Verder bevalt hij ons prima, maakt niet meer lawaai dan de oude miele (zou ook wat zijn...), verbruik heb ik niet gemeten, ik vertrouw op de mooie cijfers

Mvg Arnold

Arnold,

Toch is het -in principe- niet onmogelijk dat de wasdroger koelt. Als het totale electriciteitsverbruik lager is dan de benodigde verdampingswarmte is 'wonder' geschied. Door de was gewoon binnen aan de lijn te hangen bereik je hetzelfde effect. Ook dat kost dus niet 0 watt, zoals Hans Delannoye beweerd.
Hans

Wij hebben zopas zo'n Blomberg droogkast met WP aangeschaft en zo'n toestel produceert toch wel zeker warmte hoor.

Ik heb de AEG sinds november (koste 865 euro, zeker geen 1200). Hij verbruikt de helft van onze vorige droogkast.

Die was nog met afvoer, zodat nu alle warmte in de badkamer blijft en ja, het wordt daar nu te warm.
Beter wat minder geïsoleerd

Kleine opmerking: het verbruik is echt wel de helft van een klassieke droogkast met C label. Ik heb het nagemeten.

Tenzij... je die interne filter niet regelmatig reinigt. (buiten die twee filters die je bij elke beurt moet reiningen)

De handleiding vermeldt om de drie maand of om de 20 beurten of wanneer het lichtje brandt. Ik doe het nu om de tien beurten. De droogbeurten worden al vlug langer en langer als hij wat vervuild is. Na twee maand niet reinigen (tja, je vertrouwt op dat lichtje...) duurde een beurt zo lang dat de zuinige droogkast meer verbruikte dan een type met C label !

Voor de rest, geen klachten.

Geert

hans,
ik ga niet akkord dat de droogkast Uw kledij snel verslijt,
het dragen en het wassen verslijt. De pluisjes die je in de droogkast vindt komen er door het drogen maar werden gemaakt tijdens het dragen en wassen. Of de pluisjes bij mijn grootmoeder onder de droogdraad, zouden die door de draad veroorzaakt zijn?
Heb miele gasgestookte zuinige droogkast met honinggraad structuur trommel : vrouwken is kontent en heeft 30% minder strijk.

"Die was nog met afvoer, zodat nu alle warmte in de badkamer blijft en ja, het wordt daar nu te warm."

Geert, da's vreemd wat bij ons lijkt het dus net een fractie frisser te worden in de badkamer (heel erg kleine ruimte) wanneer de WP-droger opstaat, zeker niet warmer.

In de nieuwe woonst komt een grotere ruimte met balansventilatie en vloerverwarming, en ook een makkelijke toegang naar de tuin, zodat we het gebruik van de droogkast drastisch zullen kunnen beperken.

Wout

Wat kan ik het beste kopen (en uiteraard waarom?): wasdroger op gas of met warmtepomp. Ergens denk ik dat eentje op gas ecologischer is. Ja, wasrekjes worden ook gebruikt.

even wat knip en plakwerk

01-04-2006 19:50
vraagje van jandc

Naar aanleiding van de wasdroger op WP: wat voor wasdroger koop ik het beste: WP of gas (en waarom)? En kom aub niet allemaal af met rekjes. Dat weet ik ondertussen ook al lang (en gebeurt voor 80% van de was ook).

02-04-2006 18:13 IP: logged Patrick

Dat ding met WP (AEG) werkt goed. Maar: Tot voor enkele maanden hadden we dus enkel de wasdraad, een rekje (binnen)en een droogkast met uitlaat bij m'n schoonouders (wat dus enorm energiebesparend is . Maar wat zijn wij geschrokken van de slijtage aan het wasgoed in de WP-condenskast. Na elke droogbeurt verzamelen we een flinke prop pluis. Ik zie mijn T-shirts dunner worden dat het niet schoon meer is. Of dit fenomeen eigen is aan de WP-droogkast of aan iedere condensdroogkast vraag ik me echt wel af.

Let in ieder geval op met vervuiling van het filter geplaatst voor de warmtewisselaar. Deze filter moet je héél vaak reinigen. Anders gaat Uw machine stuk. Dit zijn de woorden van AEG zelf.

Je wil dus een keuze maken voor 20% van je was terwijl je voor 80% reeds de juiste keuze gemaakt hebt... Koop een gewone niet-condenserende droogkast.

Ok, ik krijg van het stadsbestuur een premie van 250 eur voor een gasgestookte droogkast EN we zijn in verbouwing bezig de boel over te schakelen op gas. Dus gasleidingje bij leggen is geen probleem (vooral niet om dat dat ding naast de ketel zal staan). Voor zover ik weet komt dat ding dan qua prijs in de buurt van een gewone niet condenserende droger.

Ik verwacht trouwens in de toekomst dat ding meer te gebruiken (katoenen luiers of soortgelijke).

Prijs vind ik trouwens een mindere factor. Wat is ecologisch gezien het beste wat ik kan doen qua droogkast (buiten dat ding nooit kopen)? Van electriciteit weet ik al dat er ruwweg 7 keer meer energie gebruikt wordt dan dat er langs mijne teller passeert. Dus ik heb de neiging te denken dat gas beter is dan een WP.

Jan

Onbegrijpelijk dat zoiets gesubsisieerd wordt, aardgas is een fossiele brandstof die langzaam opgeraakt.

" Voor zover ik weet komt dat ding dan qua prijs in de buurt van een gewone niet condenserende droger. "
Voor zpover ik weet is een gasdroger heel wat duurder. En je hebt nog een probleempje op te lossen, het zijn voor zover ik weet allemaal atmosferische toestellen, dus luchttoevoer nodig, een probleem in een woning.

" Van electriciteit weet ik al dat er ruwweg 7 keer meer energie gebruikt wordt dan dat er langs mijne teller passeert. Dus ik heb de neiging te denken dat gas beter is dan een WP. "
Gelukkig 'maar' ongeveer 3 keer. 't Is een moeilijke keuze, electriciteit kan je uit hernieuwbare bronnen maken, aardgas blijft voorlopig fossiel.

Hans

Ehm, die redenering snap ik eigenlijk niet zo goed. Waarom is dat onbegrijpelijk? In dezelfde zin is het dan ook onbegrijpelijk dat mensen op gas of mazoet hun huis gaan verwarmen en niet op elektriciteit. Vooral snap ik het niet omdat het merendeel van de centrales op fosiele brandstoffen draait.

Van die rendementen hebben we alle 2 een beetje gelijk. Ik heb nog es in de EOS gekeken en daar hebben ze een koolcentrale als voorbeeld genomen. 70% verlies in de centrale zelf en dan nog es 9% transmissieverlies. In totaal dus 79% verlies oftwel 1/5 komt bij de gebruiker aan. Hoe dan ook: elentriek besparen is een extreem goed idee om zo minder fossiele brandstoffen te gaan gebruiken.

Vandaar dus dat ik dacht een droogketel op gas te nemen en niet op WP omdat een WP die 1/5 niet kan compenseren, ik twijfel zelfs of die 1/3 zou kunnen compenseren.

Jan

Ik denk niet dat er nog veel steenkoolcentrales in werking zijn in Belgie. De modernere centrales halen rendementen van 1/3 tot bijna 1/2, STEG centrales zouden 45% rendement halen. En dan haal je het met de WP misschien wel.

" In dezelfde zin is het dan ook onbegrijpelijk dat mensen op gas of mazoet hun huis gaan verwarmen en niet op elektriciteit. "
Nee, verwarmen moet je gewoon vermijden door grondig te isoleren. en zo ook het gebruik van droogkasten, op eender welke energie. In een goed geisoleerde woning met een balansventilatiesysteem en stralingsverwarming droog je gewoon in de ruimte, op een paar uur is je was droog aan een droogrekje.

Maar het wasniet m'n bedoeling electriciteit te prolmoten, zeker niet, maar om het argument ecologisch te ontkrachten.

Hans

Het was maar een voorbeeld uit de EOS uiteraard en daar ging het over de impact van verminderen van verliezen op het einde van de cyclus op het effectieve energieverbruik.

Een STEG haalt inderdaad relatief hoge rendementen maar dan heb je nog altijd de lijnverliezen en die zijn fors. Daarbij zijn er nog behoorlijk veel oudere centrales die dat rendement zeker niet halen. Ik denk dat we redelijk veilig kunnen stellen dat het gemiddelde rendement een 25% zal zijn. Dus hoe dan ook iets verwarmen met elektriciteit is op dit moment nog altijd doodzonde (reden ook waarom de 2 elektrische boilers buiten zullen vliegen).

Nu over die droogkast kom ik van een klein appartement. No way dat ik daar lakens e.d. kan laten drogen aan een rekje, er is gewoon geen plaats. We gaan naar een huis en inderdaad droogkast is in princiepe niet nodig maar 't gaat em mij ook over de eventuele voorziening te leggen of niet.

Misschien moeten we inderdaad es leren leven zonder dat ding (vooral omdat we wel plaats gaan hebben om was te hangen, ook in de winter) maar dat moet ik ook es bekijken want eventueel een kamer gaan warm stoken om was te drogen is helemaal te zot. Nu ja, misschien gewoon 's avonds de grote dingen in de living hangen.

En nu ben ik er nog altijd niet uit welke van de 2 het minst slecht is (om het effe zo te noemen): gas of WP droogkast.

btw, balansventilatie is een mooi ding dat enkel deftig werkt in een woning die luchtdicht is. Er zijn zeer weinig woningen die dat zijn, niet vergeten dat het merendeel van de woningen geen nieuwbouw is.

Jan

Wat de droogkast betreft denk ik dat iedereen z'n eigen conclusie zal maken. Er is voor mij geen duidelijk winnaar.

" balansventilatie is een mooi ding dat enkel deftig werkt in een woning die luchtdicht is. Er zijn zeer weinig woningen die dat zijn, niet vergeten dat het merendeel van de woningen geen nieuwbouw is. "
Dat klopt als je het uit energetisch standpunt ziet. Maar ze zorgt er wel voor dat er voldoende verse lucht in de woning komt, en vochtige lucht word geëvacueerd, en dat is toch ook een pluspunt.

Hans

Even een vraagje,

De meeste van jullie hebben de WP droogkast nu ca. een jaar in gebruik. Hoe zijn de bevindingen nu. Zijn er nog energie voordeelen te halen of worden die nu teniet gedaan door de vervuilende filters voor de warmtewisselaar.

Zouden jullie hetzelfde apparaat weer aankopen of zou je toch kijken naar een ander apparaat.

Het wasrekje verhaal is mij duidelijk!

het is lastig om het filter te vervangen voor een nieuwe hij is nergens te krijgen. ik gebruik filtermateriaal voor een afzuigkap.
het is erg belangrijk!!!! het filter vaak schoon te maken.
kleren slijten altijd in de droger laten pluisjes los maar ook als je kleding draagt, controleer je navel.

buiten drogen is de beste oplossing, binnen is vooral voor nieuwbouwhuizen een afrader aan het worden.

hj

jandc,

ik zou kiezen voor gas uit milieu overweging. Tenminste als de leiding langs je toestel reeds passeert. Of het praktisch is, is een andere vraag.

Dat gas een niet hernieuwbare bron is, en dat elektriciteit uit alternatieven te maken is, lijkt mij geen argument voor WP: de komende twintig jaar wordt het overgrote deel van alle elektriciteit in Belgie toch nog uit fossiel of kernenergie gemaakt.

Als je met een droogkas met WP de helft elektriciteit bespaart, dan verbruik je nog steeds veel primaire energie als deze met STEG centrales gemaakt is. Deze hebben een rendement van ongeveer 45%. Doe dit maal 2 door het effect voor de warmtepomp en je komt uit op 90% rendment t.o.v. primaire energiebron. Vermenigvuldig dit met 0.91 om rekening te houden met 9% netverliezen en je komt op 82%. Maar die 9% is een gemiddelde: elke extra gebruiker tegenover de huidige toestand doet de netverliezen een stuk sterker toenemen. De weerstandsverliezen zijn immers kwadratisch afhankelijk van de stroom door een kabel. Het laatste beetje stroom dat extra verbruikt wordt heeft daarom een netverlies van misschien wel 15%. Daarom is het ook goed om elektriciteit te verbruiken wannneer het net weinig belast is (weekend en nacht).

Qua primair energieverbruik zijn beiden ongeveer aan elkaar gewaagd ALS je WP droger zeer goed onderhouden is. Als hij iets minder goed onderhouden is wint de aardgaskast zonder concurrentie. Mocht je echter ook zonnepanelen op je dak leggen, dan kan je er meer leggen met een elektrisch kast zonder dat je een negatieve tellerstand overhoudt op het eind van het jaar.

Groeten,
Jurgen

Wij zijn op zoek naar een droogkast die (enkel in de winter) gebruikt zal worden om oa stoffen luiers te drogen.

We zouden het toestel op de slaap- of badkamer willen plaatsen en de warmte die het toestel afgeeft in de ruimte houden (geen afvoer nodig voor condensatiedroogkast).

Zijn er aanraders? Mail me gerust! Alvast bedankt voor de respons!

e, grappig om mijn eigen posts van 2 jaar geleden terug te lezen. Ondertussen ben ik 't een en 't ander wijzer geworden en is er BV en zelfs BWW in opbouw.

De was zit vrij veel op het droogrek maar zeker niet altijd. Een droogkast is toch zo'n leuk ding...

'k ben benieuwd wat het gaat geven zogauw we (eindelijk) verhuist zijn en de boel kan drogen in een semi-verwarmd kot met afvoer van de BV.

Qua eventuele droogkast zal het toch een WP zijn omdat we met de rookgasavoer van een gas gestookte niet weg kunnen... Maar goe, eigenlijk verwacht ik dat dat ding redelijk weinig op gaat staan.

Ik vraag me nu af waarom in droogkasten bv. geen vacuumtechniek wordt gebruikt. Ik heb zelf ervaring met een houtdroogoven die op 150 mbar eik droogt.

Er zijn 2 direkte voordelen aan vacuum; op 100 mbar kookt water op 40°C dus is minder warmte-energie nodig om het water te verdampen. Vacuum bevordert de transmissie van water uit het materiaal, het zuigt ahw het vocht eruit.

Nadeel kan wel zijn het verbruik van de vacuumpomp en eventueel de kostprijs ervan. Want voor 100 mbar heb je een vloeistofringpomp nodig.

Maar misschien is wel een minder extreme toepassing mogelijk.

Wij hebben nu iets meer dan een half jaar een AEG Lavatherm 59840 (met warmtepomp dus). De droogkast wordt 10 a 15 keer gebruikt per week (groot gezinnetje). Na elke droogbeurt worden alle filters gereinigd. Desondanks moet ik regelmatig de warmtewisselaar zelf ook 'uitkuisen'. Is dit normaal? Op welke manier doen jullie dit (ik gebruik een brochettestokje).
Alvast bedankt.

Dirk,

hiermee raak je het zwakke punt van de WP-droogkasten: de warmtewisselaar geraakt na een aantal droogbeurten steeds meer verstopt met fijn stof, met rendementsdaling tot gevolg. Bij een gewone droogkast kan je de WW eruit halen en uitspoelen, bij een met WP niet want dan zou je de koelmiddelkringloop moeten kunnen afsluiten. op http://www.haustechnikdialog.de/Forum/Default.aspx?t=69920&highlight=staubsauger staan een aantal (onpraktische) oplossingen. Mijn conclusie: goed concept maar onvoldoende doorontwikkeld. dan toch maar een gasgestookte?

Karl,

de vacuumkamer die ik op mijn werk gebruik heeft wanden van 10 mm staal en weegt >200 kg. het bruikbaar volume is iets ter grootte van een bak water, schat ik. dus niet voor elke woning geschikt.

mvg,
thomas

Ja Thomas, de onze is een ronde dubbelwandige cylinder (waarin warm water circuleert) en is zo groot als een kleine bus.

Ons bruikbaar volume, lengte 9 m, diameter +/- 2,5 m is ongeveer 6 m3 maar dat behelst ook de ruimtes voor de 2 kopse ventilatoren (ongeveer 2 keer 1 m van de lengte) van 5 kW.

Het vacuum wordt gedaan door een Elmo Nash vloeistofringpomp van 3,7 kW met een 5 m3 waterbekken. Het water kookt dan bij 40 ° C, als ik het goed voor heb.

We drogen er hout mee op 100 mbar.

Werkt zeer goed, maar ik zou het niet in mijn berging krijgen, nee

Het is niet te koop, maar wel een goede oplossing
de : heat-fed wasdroger (en ook wasmachine en vaatwasser).
De verwarming gebeurt dan door een warmtewisselaar, ongeveer zo-een als in een convector voor de centrale verwarming.
Omdat je nu warmte toevoert kun je aan een cv ketel denken, maar ook aan een zonne-energiesysteem. De electriciteit voor de luchtverplaatsing blijft wel nodig maar is niet veel.

Bosch adverteert overigens met een zelfreinigende warmtepomp wasdroger.

google : heat-fed tumble dryer

Als ik een nieuwe droogkast moet kopen zal het een gewone met luchtuitvoer worden.
Deze zijn te koop aan 240 euro.Je hebt dan een klasse C
Die met warmtepomp kosten 3 keer zoveel en het zou meer dan 6 jaar duren voor je je meeruitgave van de aankoop hebt bespaard. Met een beetje geluk zal hij na 6 jaar nog niet versleten zijn maar voor het zelfde geld beginnen dan de kosten.

Zoveel mogelijk de was op een rekje hangen is nog het voordeligst.

Christophe
mijn zonnepanelen: http://www.sunnybeam.be

Ik heb idd ook een probleem met zo'n duur toestel.
Uiteindelijk hang je de was buiten bij mooi weer. Is daar ook rekening mee gehouden in die 6 jaar. Anders wordt het nog langer.

En hoe je het draait of keert, tegenwoordige apparatuur wordt niet meer gemaakt om 10 tal jaar mee te gaan. En tegen die tijd hebben ze weer heel wat vernieuwingen ...

Ik heb al een deel van mijn LED verlichting vervangen. In Januari alleen al bijn 100Kw verschil. Dat is veel interessanter.