Wat als... we geen aardgas meer krijgen voor verwarming
Stel het volgende voor: de eurocrisis loopt uit de hand en er zijn spanningen binnen de europese unie, gevolg: men draait de gaskraan dicht en duizenden gezinnen waaronder wij dus, zitten zonder verwarming.
Wij hebben een lage-energie-woning gebouwd die met gas wordt verwarmd en de zon als bijverwarming. Een dag zonder aardgas zou nog wel lukken dankzij onze buffer van de vloerverwarming. Maar wat als we dagen, weken,... geen aardgas krijgen. Wat moeten we dan doen? Veel mensen hebben een kachel en kunnen zulke periode dus perfect overbruggen. (zijn dus "onafhankelijk") Wij hebben geen kachel.
Misschien is het een onozele vraag en een fantasie van mij, maar kan dit ooit gebeuren en hoe kunnen we ons dan toch warm houden?
Reacties
Griet en Stefan,
Snel rond de salontafel lopen ga je ook niet lang volhouden zeker,graptje é.
Is het dan niet mogelijk om een kachel bij te plaatsen,hout of pelletkachel.
Anders (ik durf het hier bijna niet zeggen) met zonnepanelen elecktrisch bij verwarmen.
Er moet hoe dan ook toch een oplossing voor te vinden zijn.
Hier op het forum zullen er wel zijn die u veel verder kunnen helpen dan ik.
Er moet namelijk ook rekening worden gehouden met uw lew woning op zich.
mvg marc.
Griet en Stefan,
het scheelde al eens niet veel of we zaten zonder gas,en dat nog niet zo heel lang geleden,ik dacht een jaar of drie.Dus is uw denkpiste al bij al nog zo dom niet.
Ik weet niet of dat technisch kan bij jullie om een houtkachel bij te plaatsen of een pelletkachel,ik ben daar niet genoeg in onderlegd,in die lew woningen bedoel ik.
mvg marc
Op elektriciteit zou ik ook niet rekenen in zo'n scenario, zonder aardgas valt er een deel van de elektriciteitsproductie weg en als iedereen zijn elektrische vuurtjes bovenhaalt zal het netwerk dat niet kunnen trekken denk ik.
Klopt,
Als de gaskraan dicht gaat zal elektriciteit geen optie zijn. Er draaien wel wat centrales op gas en dat zal zonder twijfel in grote delen van het land voor problemen zorgen. Zeker als iedereen dan nog eens naar elektriciteit zal grijpen om zich te verwarmen.
Deze oefening hebben we een tijdje geleden bijna gemaakt met de problemen Rusland / Oekraïne.
Dat bewijst nogmaals dat we voor onze energie veel te afhankelijk zijn van bepaalde landen en dat fossiele brandstoffen niet langer houdbaar worden. Ondertussen is de dieselprijs ook 1,52 Euro en niemand blijkt er last van te hebben heb ik de indruk als ik hier gisteren op de steenweg al dat verkeer zag.
Mij lijkt de beste oplossing maximaal besparen door te isoleren en verwarmen met een deftige massakachel op hout, houtvergasser of pellets... die lokaal hun oorsprong hebben. Dit zijn dingen die je als gewone burger rechtstreeks in handen hebt en hoogst waarschijnlijk ook nog financieel voordeel bij hebt ook.
Los van het CO², broeikaseffect en milieu verhaal is het schaars worden van fossiel een even belangrijke reden vind ik om naar alternatieven te gaan zoeken. En men zal er pas aan beginnen als het echt zo ver is en/of de kraan wegens één of andere reden eens echt toe gaat voor een tijdje. We zijn ondertussen met 7 miljard op deze aardbol en er zitten er een paar miljard te wachten om dezelfde levensstijl als ons aan te kunnen nemen, dus dit zal vroeg of laat ontploffen en het zal geen 20 jaar meer duren.
bertvdg
Als ze de prijzen van gas en electr zo de hoogte in blijven jagen,dan zal er vanzelf een overschot zijn me dunkt.
Ikzelf heb een massakachel laten plaatsen een viertal jaar terug en ben daar supertevreden over.
Volgens mij toch ook toepasbaar in een lew,je moet wel een beetje plaats hebben voor de houtopslag.
Die pelletketels worden de hemel ingeprezen,maar als ik hoor hoeveel energie die kosten om ze te drogen,
dan zijn we ook niet echt milieuvriendelijk bezig,of heb ik het mis?
mvg marc.
vandaar dat het enige goede antwoord is passief bouwen, daar kan je overleven zonder verwarming. al brengt dat natuurlijk ook wel wat comfortverlies met zich mee. maar gewoon door menselijke kativiteit (bewegen, wassen, koken, huishoudtoestellen) zal de binnent° allicht niet ver onder de 18° zakken.
de kacheleigenaars hebben op zo'n moment natuurlijk een streepje voor.
anderzijds is de vraagstelling een beetje vreemd. want dezelfde of gelijkaardige problemen krijg je wanneer de watervoorziening, olie of de elektriciteit wegvalt, of als de hemel naar beneden valt ;-)
zolang er gas is zal die wel blijven stromen, op misschien korte onderbrekingen na, daar ben ik nogal gerust in. maar er komt natuurlijk een dag dat het op is. en daar zou ik me meer ongerust over maken.
hans d
eigenlijk , als dit zou gebeuren zouden de weinigen met een passiefhuis waarschijnlijk heel veel bezoek krijgen van zij die geen passiefhuis hebben, en helemaal geen verwarming meer nodig hebbeb ;-)))
eddy
eigenlijk , als dit zou gebeuren zouden de weinigen met een passiefhuis waarschijnlijk heel veel bezoek krijgen van zij die geen passiefhuis hebben, en helemaal geen verwarming meer nodig hebbeb ;-)))
eddy
Het zal allesinds serieus in het voordeel zijn als je op zo'n moment een PH hebt. En als het een winter is zoals deze denk ik niet dat een PH bewoner er veel last van zal hebben mocht er geen verwarming zijn.
Op dit ogenblik zijn er grotere reserves aan gas dan aan petroleum. Met andere woorden: er is gas op overschot.
Dit zal naruurlijk allemaal niet blijven duren. Ik denk toch dat we eerder met elektrische auto's zullen rijden dan wel dat we zonder gasverwarming zouden vallen. Al zal dan het gas met voorrang naar de elektrische centrales moeten gaan. We mogen ook niet vergeten dat petroleum ook als industriële grondstof moet dienen.
Hans,
Overleven kan altijd hoor; Kolenkachels bestaan al heel lang !
Hout verwarmt al eeuwenlang
Als er geen gas meer is , heb je dan nog werk ?
Kan je de lening voor je PH nog betalen ?
Wat als de wereld vergaat , er pest of een nieuwe ziekte uitbreekt.....
Er kunnen heel veel rampen gebeuren maar ik ga er alvast niet wakker van liggen.
Wat hier de achterliggende vraag is kan ik mijn comfort behouden als .....
Wel Dehaene zei ooit : een probleem los je op als het zich stelten helemaal ongelijk had hij niet .
Je kan natuurlijk ook constant voor allerlei rampen vrezen en erg ongelukkig zijn terwijl je alles hebt .....
Gas kan vervangen worden en als het niet kan bestaan er nog truien en dekens. Overleven doen we wel hoor
jef
't was ook niet mijn probleemstelling. maar ik mag hopen dat we geen kolenkachels in de plaats krijgen, dat zou pas een ecologische ramp zijn.
ik lig daar ook niet van wakker hoor, ik kan zonder verwarming als het moet :-)
dehaene had absoluut ongelijk, dat is zowat het stomste dat ie ooit gezegd heeft, en het is ook tekenend voor onze politieke klasse (nu ja, klasse??)
hans d
p.s. mijn truitje ligt al klaar ;-)
Hans,
Daar zijn we het dus over eens en maak je geen zorgen ik heb geen aanhanger van de loodgieters theologie.
Waar hij wel gelijk had waarom vrezen dat de hemel op ons hoofd valt ?
Maar ja, als de elektriciteit ook uitvalt dan ben je met een pelletkachel ook niets. Een gewone kachel plaatsen zou geen probleem zijn, naast de living loopt een leiding schacht en kan ik dus weg met de uitlaat en inlaat. Maar ik denk als iedereen op hout dan gaat stoken, dat hout ook een duur goedje gaat worden.
Maar gewoon een brainstorm wat de mogelijkheden zijn.
Ik ben er bijna zeker van dat ze nu al beter gaan zoeken naar alternatieven voor gas en aardolie,wat het zal worden weet ik niet,maar binnen 50 jaar zal alles al bijna opgebruikt zijn,niet dat het dan mijn zorg nog zal zijn,maar onze kinders hun kinders wens ik toch ook een behaaglijk leven.We zijn ondertussen al met een slordige zeven miljard hé en stijgend,dus het denkwerk mag al begonnen zijn mijn gedacht.Mijn voorstel is van nu af aan toch zoveel mogelijk boompjes te planten,dat kan toch voor niets kwaad?
mvg marc
jef
ik lig daar niet van wakker, wat niet wil zeggen dat ik me geen grote zorgen maak. niet om mezelf - 't zal mijnen tijd nog wel duren - maar om mijn kinderen en kleinkinderen, wat voor wereld laten we hen na? compleet leeggeroofd, zwaar vervuild, mooie erfenis! en dan hoop ik van harte dat het milieu ons wangedrag te boven komt en het niet leidt tot desastreuze gevolgen.
griet en stefan
vandaar zo goed mogelijk isoleren en zo luchtdicht mogelijk bouwen, dan wordt je veel minder afhankeljk van anderen voor je energievoorziening.
In armere streken op deze wereld koken, wassen en verwarmen talloze families op het biogas dat zij en hun vee zelf produceren.
Voor een standaard woning van bij ons heb je al wat vee nodig om je huis warm te krijgen, maar een LEW of PH moet wel lukken.
Met wat creativiteit kun je ook een agregaat aandrijven met dit gas. Op die manier heb je zelfs een minimum aan electriciteit.
"In armere streken op deze wereld koken, wassen en verwarmen talloze families op het biogas dat zij en hun vee zelf produceren."
Dat is zo voor het koken, maar daarmee is het ook op. Tenzij je het 'in de kou zitten' en wassen met koud water mee intelt.
De vergisting tot het biogas heeft ook een redelijke temperatuur nodig om aktief te blijven. Dat wordt een probleem bij ons in het koude seizoen. Toch voor kleinschalige installaties.
G
Neen Maia,
Gedroogde mest is ook zo een prima brandstof
Maar dan oogst je het gas niet.
Bovendien is het gedroogde mest erg corrosief owv het aanwezige ammoniak. Enkel geschikt voor open vuurtjes dus, niet voor (metalen) toestellen ...
G
Het wordt inderdaad voor open vuurtjes gebruikt. Methaan gas vergt een hele installatie , kan alleen gebruikt worden als de mest vlot verzameld kan worden ( in een stal dus)
Wij hebben 3 jaar geleden een lage-energie-woning gebouwd (K22 E48) (verwarming en SWW op gas). Dus voor toen een ver doorgedreven isolatie. We zitten dan al vrij goed.
Als het moet, kan er ineens veel meer.
Om een voorbeeld te geven:
Tijdens de 2e wereldoorlog werden er voertuigen gebouwd die op zowat alle brandbare vloeistoffen konden rijden die voorhanden waren: Plantenolie, diesel, benzine, terpentine, afgewerkte olie, ...
Als de auto-industrie nu gevraagd wordt om auto's te bouwen die op plantenolie kunnen rijden, dan is dat asoluut onmogelijk... (tiens, die van mij rijdt er toch proleemloos op).
Zo zal het ook wel zijn met huisverwarming zeker? Maar zolang het gas uit de leiding stroomt of de mazout thuis geleverd wordt, is er veel onmogelijk...
Ik zit eigenlijk een beetje met hetzelfde probleem. We hebben nu gas, ook voor sanitair warm water, er komt een zonneboiler bij en ik dacht aan een houtkachel als backup... Maar ik begin me te realiseren dat het overkill is.
Op het moment dat de gaskraan echt toe gaat, is er geen stroom meer, ontstaat er chaos, wordt er geplunderd (zie de geschiedenis) en zullen we ons meer zorgen moeten maken om onze veiligheid dan om onze warmte en comfort.
Iets waar je wel rekening mee kan houden is een deffect aan de installatie en een installateur die niet kan komen...
Een luxeprobleem?
Geen gas is lastig, geen drinkwater lijkt mij pas echt iets om over na te denken.
Bij calamiteiten die langer dan een paar dagen aanhouden heb je na verloop van tijd nog maar 3 interesses:
eten, drinken, hygiëne (in de zin van ziektes).
Een droge schuilplaats kan onderdeel zijn bij dat laatste, verwarming is eigenlijk zelfs niet levensnoodzakelijk.
G
Als de elektriciteit ook uitvalt,en je hebt ondertussen wat vrienden en kennisen uitgenodigt in uw PH,om zich warm te houden en te koken/eten....en systeem D valt uit,dan moet je ergens een raampje open zetten of een deur,voor ventilatie,gaat dat wel?
wij hebben net een goede houtkachel laten plaatsen, net owv de reden die jullie aanhalen.
Met 1 houtkachel van Dovre(nog niet eens het grootste model, model vintage, nieuwe en recente serie), maar wel met een hoog rendement,lage uitstoot kunnen we het alvast goed warm krijgen.(en dan bedoel ik 19 °C à 21°C, overdag vind ik 17°C prima, als de kindjes niet thuis zijn).
We stoken ook met zuiver, droog hout, en stoken op de goede manier, nl van bovenaf en met de verluchting volop open. Er komt bijna niets uit onze schoorsteen.
Zo doen we dus aan een diversifiëring in onze energiebronnen, en kunnen we zoveel mogelijk (bijna)CO2 neutraal stoken.
Ik vind je idee dus helemaal niet vergezocht, maar slim nagedacht!
soapwater
alles kan, maar je moet dan best niet de uitlaat gaan nameten. net zoals je zowat alles in een houtkachel kan stoken, hout, geschilderd hout, osb, plastiek, papier, ouwe olie, frietvet, enz. maar laat ons dat toch aub niet promoten!
wat die plantenolie bettreft klopt het niet helemaal wat je schrijft. in principe kan elke motordaar op draaien, maar het probleem is dat vele kunststoffen zoals deze van leidingen aangetast worden door de (ik dacht) aanwezige zuren in de plantenolie. ik herinner me een aantal jaren geleden dat ze bij ford aangaven welke slangen je moest vervangen om op PPO te kunnen rijden. het is dus niet dat het niet kan, maar dat ze daar niet voor gebouwd zijn.
Zijn er hier mensen die een houtkachel in een LEW hebben staan?
Ervaringen? Of is er een andere topic hiervoor?
Wij hebben verleden jaar ongeveer 760m³ gas verbruikt gehad voor verwarming (24/24 op 21°) en warmwater via een slecht geïssoleerde boiler (verleden maand extra geïssoleerd). Normaal binnen 3 jaar een zonneboiler.
Voor verwarming werd er 4,7kw uitgerekend dat we nodig hebben voor ons huis.
Hoeveel hout zou ge hiervoor nodig hebben? Met pakweg de kachel die in bovenstaande antwoord (dovre) werd gegeven?
Ik nam deel aan het PPO gebeuren. Een dieselauto ( en zeker de oudere) kunnen inderdaad op koolzaad of zelfs gefilterde gebruikte frituurolie rijden. Er bestaan tabellen over bij welke auto het kan. Nu , zoveel jaren later, blijkt echter dat die PPO niet zo milieuvriendelijk is dan toen gedacht. Koolstofneutraal , zoals toen beweert alvast niet en de rest van de uitlaat is slechter dan gewone diesel. Maar ik las dat er nog altijd bedrijven zijn die gebruikte frituurolie omzetten in biodiesel. Er zijn voor en nadelen. Elke liter omgezette frituurolie is er alvast eentje die niet moet worden ingevoerd maar voor de rest vrees ik dat het zeker geen mirakeloplossing is .
jef
de uitlaat is misschien slechter, maar eerlijk gezegd, het ruikt in elk geval lekkerder :-)
Beste Griet en Stefan,
(nog) geen LEW en ook geen kachel, wel een houtvergasser in ons huis.
Twee personen gebruiken normaal zo'n 2000kWh gas per jaar voor SWW (1m³ gas = 10kWh energie). In een niet goed geïsoleerde boiler zal daar min. 2kWh verlies per dag bijkomen(schatting). Met een ketelrendement van 95% zou je mogen rekenen, enkel voor jullie SWW op bijna 3000kWh (300m³ gas) per jaar.
Dat zou betekenen dat jullie voor ruimteverwarming slechts 460m³ gebruiken, in een woning van 200m² is dat slechts 23kWh/m²/j, waar ik alvast jaloers op ben.
1m³ hout levert, afhankelijk van de soort, tussen de 1500 en 2000kWh energie op. 460m³ kan je dus, met 3m³ hout vervangen.Spijtig genoeg zal dat met een gewone kachel niet lukken: het rendement komt in werkelijk zelden boven de 50% uit om volgende redenen:
- te groot vermogen voor LEW: de temperatuur zal snel naar 25°C of meer gaan, dus verbruik je meer energie
- gewone kachel = hoge schouwgastemperaturen = warmte voor de mussen
- als een kachel niét brandt, gedurende 20h/dag in de winter of 24u dag in de rest van het jaar, geeft ze een netto-verlies, vermits ze niet luchtdicht is.
Ik schat dus dat het eerder 5m³ hout zal zijn, tenzij je een supergoede massakachel of vergasser kan plaatsen.
Het goede nieuw is wel dat je met een goede zonneboiler wellicht vlot 200m³ gas kan besparen. In jullie geval zou ik een zonneboiler met groter buffervat overwegen en een pellet- of houtkachel/ketel die watergevoerd is. Je kan dan wellicht het verbrandingsrendement van het hout naar 70% opkrikken en met 4m² panelen en 4m³ hout toekomen. Een elektrische weerstand in het buffervat kan je woning vorstvrij houden als je in de winter een tijdje niet thuis bent.
Een belangrijke winst is dan ook dat je je gasaansluiting kan opzeggen (als je niet met gas kookt) en geen vast recht meer betaald.
Ooit ook voor jaartje 70% op PPO gereden (bijmeng zonder ombouw) en de uitlaat van mij rook naar oliebollen ;-)
Je woning vorstvrij houden??
Een LEW zal mijns inziens altijd vorstvrij zijn, ook zonder verwarming.
Lieven,
klopt het dan niet dat de Dovre die we hebben een rendement van 84% haalt? Ik heb ze goed vergeleken met de waarden van andere kachels (vrijstaande) , en die zaten er meestal een eind(je)onder. (ook voor fijnstof, CO enz..) heb ik alles nagekeken.
Ik weet dat een pelletkachel een hoger rendement haalt, maar pellets moeten ook gemaakt en extra getransporteerd worden. Bovendien vraagt een pelletkachel ook elektrische stroom, en is er meer kans dat hij stuk gaat, dus een grotere kans op extra onderhoud.
Wij verstoken in ons huis 10 000kWh per jaar aan gas. We koken op gas, en het SWW is ook op gas. We zijn met 5, en 5 vn de 7 dagen is er iemand thuis. We hebben nog 1 extra gaskachel in de keuken, die we gebruiken om het 'smorgens snel en gemakkelijk warm mee te maken.
Wij hebben zo'n 3 stère hout besteld, en zullen daar ruim mee toekomen.(hoewel ik denk dat de 3 stère zéér ruim bemeten werden)
Hallo Toon,
ik sluit me aan bij Hans mbt het verschil in 'theoretisch' rendement en werkelijk rendement.
Een belangrijke factor die niet met het verbrandingsrendement te maken heeft, maar wel met het totaalrendement, is de binnentemperatuur. Op stookolie of gas zou niemand het in zijn hoofd halen om de leefruimte naar 27°C te stoken, terwijl dat dit met een houtkachel in een LEW gewoon onvermijdelijk is, tenzij je een massakachel, watergevoerde kachel of PH-kachel plaatst. Het verschil in energieverbruik tussen een ruimtetemperatuur van 21°C en 27°C is al bijna 40%! Je kachel kan dan nog een rendement hebben van 80%, je houdt er niet meer dan 50% van over omdat de warmte niet te 'regelen' valt. En zulke hoge binnentemperaturen kan je ook niet meer als comfortwinst gaan catalogeren.
Feit blijft dat je huidig gasverbruik zéér voorbeeldig is en dat je, mits verstandig stoken (correcte hoeveelheid hout doorstoken, niet smoren,...) waarschijnlijk wel op een comfortabele, relatief zuinige en milieuvriendelijke manier kan verwarmen.
Succes ermee!
Wat is een ph-kachel? En een massakachel dat is een speksteenkachel veronderstel ik.
Een PH-kachel is een passiefhuiskachel: een houtkachel met een vermogen van slechts enkele kW. Die is reeds ingeburgerd in de alpenlanden, waar de kennis van correct hout stoken en isoleren al wat langer bestaat dan hier. Ik ben geen expert, maar heb al eens gelezen van een PH-kachel waaarvan de stookkamer ontwikkeld is om gecontroleerd extreem lage vermogens af te geven. Er zit o.a. dubbele beglazing in de deur om de stralingswarmte te beperken.
Een speksteenkachel is een massakachel, maar er zijn nog heel wat andere voorbeelden van 'zware' kachels die warmte kunnen accumuleren. Het voordeel hiervan is dat je, zelfs met een relatief groot vermogen in de stookkamer (bijv. 10kW), geen oververhitting in de woonruimte veroorzaakt. Dit komt door de grote massa rond de stookkamer, die eerst 'verzadigd' moet worden. Vervolgens wordt de warmte geleidelijk weer afgegeven aan de ruimte. Massakachels hebben meestal ook als voordeel dat de rookgastemperaturen lager liggen, omdat ook rond de schouw nog nuttige warmte geaccumuleerd wordt, hetgeen een hoger rendement tot gevolg heeft.
Bedankt voor jullie bijdragen
De kachel voldoet aan de önorm, de Stuttgartnorm en de Regensburg norm, ik vermoed dat de testen wel goed zijn uitgevoerd.( En dat die Oostenrijkse en Duitse normen erg streng zijn)
Wij smoren nooit, gebruiken enkel eik en berk (en een beetje populier) dat min2 jaar gedroogd werd. Ik stook altijd met verluchting vollop open. Uit de schoorsteen komt bijna niks uit. Je moet al héél goed kijken om een héél klein beetje rook te zien, en dan nog niet altijd. Het nominaal vermogen van de kachel is 7kW, maximaal 9kW. De ruimte waar hij in staat is 60 m2 (en plafonds 2.8 m hoog). Het wordt echt nooit 27°C ;-) Dan zou ik spontaan ontbranden denk ik ;-) Eerder 22°C. Het is vaak de enige bron van verwarming voor het volledige huis, en de kamers op het eerste en de 2-de verdieping worden mee verwarmt door de schoorsteenmantel die mee warm wordt. Handig!
Ik hoop wel, als we ooit ook de buitengevels laten na-isoleren, dat we nog minder moeten stoken.
Ik weet wel niet goed wat "vollast" stoken is. Moet je dan de kachel maximaal vullen met hout? Lijkt me beetje onlogisch, omdat je dan minder zuurstofgas hebt voor alle blokken. Met 2 blokken heb je zeker voldooende O2 aanvoer om een volledige verbranding te geven.
Bedankt ook Hans; voor de Youtubefilmpjes met tips voor goed aansteken. Werkt prima!
dag toon
wat de filmpjes betreft, de overheid zou in plaats van te zagen en te klagen over fijn stof beter een filmpje maken over hoe je moet stoken en dat verspreiden, dat zal 1000 keer meer effect hebben dan die dure onderzoeken waar we op voorhand de resultaten van kennen.
vollast stoken = niet smoren, dus luchttoevoer altijd volledig open. als de trek te groot is, mag je wel deze wel verminderen door de schoorsteenklep deels te sluiten.
als je omgekeerd stookt mag je ook maximaal vullen, aangezien de verbranding langzaam gaat. maximaal vullen is wel wat de fabrikant als maximum voorschrijft, niet wat er in past als je hem helemaal volstouwt!
Ok, perfect, dan stoken we altijd "vollast" ;-)
En inderdaad, er wordt nogal vaak verkeerd gestookt. In onze omgeving wordt ook veel afval opgestookt, dat ruik je zo.(helaas). Ik zie veel schoorstenen waar veel rook (soms zelfs gele) uitkomt. Vandaar dat we er zo op gebrand waren om een goede kachel te hebben, die voldoen aan zeer strenge normen, en die ook goed te stoken...(en liefst zo weinig mogelijk)
Bedankt voor de uitleg!!
Veel groetjes
Toon
Het principe van omgekeerd stoken snap ik. Maar hoe doe je dat in een kachel die permanent blijft branden? Als je een blok bijlegt op het gloeibed, zal deze toch spontaan van onder gaan branden? Of zie ik dat verkeerd?
Toon,
De rookpluim die je (niet) ziet, zegt niets over de kwaliteit van de verbranding. Bij een hoge schouwtemperatuur en een goede verbranding, zie je meestal niets. Bij een goede verbranding en een lage schouwtemperatuur zie je meestal een condenswolk. Bij een slechte verbranding zie je rook die wit, blauw, grijs of zelfs zwart is (in het allerslechtse geval), met bijhorende geur.
Beste,
Wij hebben vloerverwarming in onze woning. Dus waarschijnlijk is dan het beste dat we deze gebruiken indien we ooit op hout zouden stoken. Wat hebben we dan nodig? Een buffervat? En welke merk van kachel heb je dan? Dan kan deze kachel best in de living staan en dan leidingen laten lopen tot waar de collectoren van de vloerverwarming liggen (in de kelder).
lacroix
als je echt continu wil stoken (kan alleen maar als je ook relatief veel warmte verliest) laat je de kachel gaan tot er enkel nog een gloedbed is. dan neem je een blok hout en darmee schuif je het gloedbed naar links of rechts, en je maakt daar je stapeltje. het hout zal nu inderdaad opzij beginnen branden, maar nu van links naar rechts, of omgekeerd.
de rookpluim zegt bij hout toch wel iets hoor, en zuivere verbrading geeft geen zichtbare rook, ook geen waterdamppluimpje. bij hout kan je best geen rookpluim hebben (na een 5-tal minuten), da's geen goed teken, dan is je hout waarschijnlijk te nat, en dus de verbranding niet volledig.
en de geur is inderdaad ook een goede referentie.
steeds een kachel met watermantel, dus een ketel.
warmte moet je steeds kunnen afvoeren, dus een buffervat dat voldoende groot is, in duitsland geeft de norm 51 lt/kW aan als minimum.
waar je die best zet? als je er niet tegenopziet dat er wat stof bij komt kijken zou ik deze in de woonruimte plaatsen, je hebt dan daar ook het plezier van de vlammen, en de warmte die uitgestraald wordt, is zo niet verloren.
hans d
Dus als we een warmteverlies van 5kw hebben is dus 51*5 of 255liter als minimum?
Dan kan ik hiermee best rekening houden als ik een zonneboiler plaats binnen enkele jaren? Hoeveel liter is er dan nodig?
Indien in living, dan zal de kachel ongeveer in het midden van ons huis staan. Probleem is dat de collectoren van de vloerverwarming ongeveer ruwweg 7m verderop in een berging staan. Dus ofwel is een lange leiding tussen kachel en vat of een lange leiding tussen vat en collectoren. Ook de collectoren van het SWW staan daar in de berging.
De bedoeling was normaal gezien dat de zonneboiler ook in de berging kwam te staan.
Hans, dat ga ik eens proberen. Probleem is dat de kachel erg smal is (30 cm) en in de hoogte (om de blokken rechtop te zetten) is ook niet zoveel ruimte (ook maar 30 cm). Niet dat mijn blokken groot zijn, maar toch. Mijn hout is droog, maar toch heb ik op een morgen als deze een duidelijke condenspluim. Het hout heeft 3 jaar onder een zeil gelegen en van in het voorjaar onder een afdak, vrij van regen. Maar de schouwtemperatuur op zolder (met nog een 4 meter dubbelwandige inox buis te gaan) is meestal slechts rond de 100°, vaak nog iets lager. Het verbrandingsrendement heb ik daarstraks nog een gemeten, het was tussen de 88 en 90 procent op bovenwaarde. Dus een condenspluim lijkt me niet zo vreemd.
dat is natuurlijk smal, maar als je de asse opzij duwt kan je toch makkelijk twee blokken naast elkaar en allicht ook twee op elkaar leggen.
heb je de hele tijd een condenspluim? kan misschien als de schouw zo sterk afkoelt, meestal heb je aan de uitlaat hogere temperaturen. anderzijds heb ik een klant met een condenserende finoven (schouwt° 30 a 40°C), en zelfs daar is er geen condenspluim te zien.
condenspluim heb je natuurlijk alleeen als er nog water in de rookgassen zit, en eigenlijk weet ik niet hoe dat bij hout is, daar heb je merkeljik minder water dan bij gas meen ik. ik ga daar eens wat meer op letten.
griet en stefan
nee, per kW ketelvermogen. als je dus een ketel van 10 kW hebt, zou je dus best minstens 500 lt bufferinhoud hebben. voor zonneboileres ben ik geneigd een stuk groter te gaan, zeker met vloerverwarming. en maar 1 vat natuurlijk!
als de collectoren in de berging staan waar ook het vat staat is het simpel. van de haard direct naar het buffervat (of zonneboiler), en vloerverwarming ook direct uit het buffervat.