Wat is de K-waarde ...
... een 30 jaar oude woning?
Wat was toen de meest gebruikte bouwstijl van muren (snelbouwsteen, spouw en buitenmuur)?
Was toen al isolatie in de gebouwen van toen? Zo ja wel type?
De muren die ik heb zijn in totaal volgens gemeten op plan 35 dik.
Reacties
Bart,
Een 30 jaar oude woning betekent een woning van einde jaren '70.
Aangezien ik zelf maar in het begin van de jaren '70 het levenlicht zag, was ik er nog niet bewust bij als er gebouwd werd.
Ik vermoed dat de eerste spouwisolaties dateren van rond die periode. De jaren '70, was dat niet de periode van de eerste zogenaamde 'oliecrisis' ? Dus met wat geluk is er spouwisolatie aanwezig, maar de kans is ook groot dat dat niet het geval is. De wettelijke verplichting tot het plaatsen van isolatie (het verplicht opmaken van een K-waarde berekening bij de bouwaanvraag) dateert maar van begin jaren '90 - het lijkt wel waanzinnig dat dat pas zo kort geleden is...
Uit ervaring weet ik in elk geval dat wat op plannen getekend staat, zeker geen goede basis is om er van uit te gaan dat dat ook met de realiteit overeenstemt. Is die dikte (35 cm of minder) niet eenvoudig na te meten doorheen een raam- of deuropening ? Als het inderdaad 35 cm is, en er zijn in een tussentijdse renovatie geen steenstrips gekleefd, holle gyproc-wanden aan de binnenzijde geplaatst, enz..., dan meen ik dat er wel isolatie zal zitten zeker ? Waarom anders een luchtspouw van 12 cm ?
Nog een mogelijkheid: Is de gevelsteen in halfsteens verband ? Zo ja, dan is het zeker maar een halfsteense buitenmuur (9 à 10 cm dik). Is er één of ander traditioneel verband gebruikt (kruisverband, vlaams verband) waarbij je halve stenen ziet in aanzicht, dus steentjes van maar 9 cm lang, dan kan de buitenmuur een dikke 'steense muur' zijn en dan is het meteen duidelijk dat er geen ruimte meer over is voor noemenswaardige isolatie.
Bert