Wat isoleren??

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

Wat zou ik best isoleren ?
Mijn binnenmuren of mijn spouw?
Heb Heb op het net veel positieve reacties gevonden over isoprofs ze isoleren jou spouw met isoparels iemand ervaring mee?
Ook moet ik mijn ramen vervangen (enkel beglazing) met wat doe ik dat het best dridubbel , dubbel , HR?

Reacties

 GeachteUw vragen werden op dit Forum tientallen malen beantwoord.Naisoleren van de spouwmuur vergt een grondige en juiste voorstudie.Zuiverheid ,grootte,koudebruggen,vochtbruggen.Normaal gezien is een spouw van een bestaande woning maximum 7cm breed.Met de isolatiewaarden van de gebruikelijke materialen haal je hiermee geen hoge score.Dan zijn er nog 2 mogelijkheden, ofwel de buitengevel weg en opnieuw langs buiten isoleren en bekleden (tenzij je vrijstaat en onafhankelijk van de rooilijn of perseelsgrens de buitenzijde kan uitbreiden).De tweede mogelijkheid is langs binnen .De moeilijke punten zijn dan de inbindingen van de tussenmuren en de verdiepingsvloeren al of niet in hout of beton.Voor je ramen, aan U de keuze,je kan kiezen van 0.8(passief met driedubbel glas) tot 1.3 alu met HR dubbel glas,nogmaals aan U de keuze.

Grtn Jos Hofman

Beste jos,

 

Dat had ik ookal op de site gelezen maar wat kan ik dan het beste doen? de binnenmuren isoleren of de spouw?

Heb veel negatieve reacties gelezen over binnenmuren isoleren (vochtproblemen) klopt dat?

 

groet

TJ1986

Na-isoleren is steeds minder ideaal dan bij de conceptie van een gebouw. Bijgevolg moet je op bepaalde dingen zeker letten, of het nu isolatie van de buitenmuren is of de binnenmuren.

  • Het meest efficiente gaat wellicht ook de duurste zijn: afbreken van de gevelsteen en vervangen door harde isolatieplaten en crepi of steenstrips daarbovenop. Als het gaat, zo dik mogelijk gaan in isolatie want:
  • deze operatie doe je maar 1 keer

de extra cm's isolatie doen de kostprijs niet in dezelfde mate stijgen...

 

Opgelet: als je op de bestaande buitenmuur isolatieplaten laat plaatsen moet je spouw opgevuld worden (vermiculiet of andere materialen). Met andere woorden, de gevelsteen eraf en ineens deftig isoleren kan prijsvergelijkend nog een redelijk goede beurt maken.

 

Nadien kan je de ramen aanpakken, of misschien eerst de ramen laten doen. Je bezoekt wellicht ook enkele ramenfirma's want de ene doet liever installatie voor de isolatie wordt vernieuwd, de ene misschien erna.

 

Als je openstaat voor kunststof ramen, bedenkt dan dat 3dubbel glas met PVC bij sommige leveranciers goedkoper kan zijn dan dubbel glas in alumium. Maar je moet het glas ook een beetje afstemmen op de isolatiegraad van de muren. Te goede ramen zorgen er immers voor dat de lucht condenseert op de muur ipv op het glas.

 

Dag Kris,

 

dank U voor uw antwoord, maar je geeft mij oplossing waarmee ik niet echt mee geholpen ben aangezien ik de voorgevel niet kan en mag verbreden. Maar na isolatie van de spouw door het inspuiten van Bv. PUR , kan dat ook geen goede alternatief zijn om de spouw te isoleren?

 

Groet,

 

TJ1986

sinds een paar jaar mag je overal in Vlaanderen x cm over de rooilijn gaan om isolatiewerken uit te voeren

er zijn heel weinig uitzonderingen hierop

dus eerst navragen, want dit is inderdaad beste oplossing

(isoleren in spouw heeft als nadeel dat je nu niet weet wat waar in je spouw zit, ik denk in de eerste plaats aan balken boven de ramen, maar ook andere "bruggen")

 

succes

 

Dat is goed nieuws, maar dank niet dat de voorgevel afbreken om te isoleren betaalbaar is. Daarom had ik gedacht van de spouwmuren na te isoleren.

Maar daar zijn jullie precies niet mee eens? Wat kan ik dan het best doen? binnenmuren isoleren?

 Spouw laten opspuiten is een mogelijkheid maar je moet toch wel rekening houden met enkele zaken:

-         

Uw isolatiedikte kan max. de spouwdikte worden, dus 5, 6, 7cm bij oude huizen.

-         

Is uw spouw wel overal even dik, moeilijk na te gaan.

-         

Zitten er koudebruggen, zoals betonelementen die vroeger doorgegoten werden…

-         

Hoe zit het met de zuiverheid van de spouw? Mortelbaarden, steenbrokken,…

 

Al deze zaken halen de efficiëntie van spouw opspuiten naar beneden en je mag zeggen wat je wil, is moeilijk na te gaan…

Gevelsteen afbreken en opnieuw voormetselen met isolatie in of crepie plaatsen zijn daarom de beste oplossingen.

 

Als je dat niet wil/kan doen is langs binnen isoleren een oplossing. Maar ook hier moet je rekening houden met enkele dingen:

-         

Haakse muren op de buiten muur zijn koudebruggen die je moet wegwerken (mee isoleren of ontkoppelen)

-         

Aansluiting van verdieping kan dat ook zijn.

-         

Inbouwdiepte vensters en deuren zal veranderen (dagkant uitwerken tegen koudebrug).

-         

Muur moet dampopen zijn, dus opletten met verf/sommige pleisters/papier…zodat vocht die er in komt naar buiten kan.

-         

De conditie van uw buitenmuren moet goed zijn (geen opstijgend vocht e.d.)

-         

Dampscherm zo perfect mogelijk plaatsen (altijd trouwens)

 

Voor van binnenuit isoleren heb ik geen schrik voor vochtproblemen als je het goed uitvoert. In combinatie met bv cellulose, hout/vlaswol/…die kan bufferen  en een difussievariabel dampscherm heb je nog een extra veiligheid.

Dag Bert,

 

Dank U voor uw reactie!

Ik wou langs binnen isoleren met gyproc platen met een laag PIR. Is een soort kunststof.

Is dat wel aan te raden? of kan er dan geen vocht meer naar buiten?

Glaswol is wel goed maar neemt veel plaats in.

 

gr.

TJ1986

Als dat je zo doet moet je zeker zijn dat uw muur dampopen genoeg is. Anders bestaat de kans dat er vocht tussen de gyproc/pir en de muur opgesloten geraakt met alle gevolgen vandien. Vermits de PIR dampdicht is zal er geen vocht naar binnentoe kunnen uitdampen dus moet je rekenen op de dampopenheid van de buitenmuur. Eventueel ga je het bestaande pleisterwerk moeten afkappen of opschuren tot het bovenste laagje er af is om eventuele verf te verwijderen. Het pleisterwerk zelf kan wel vocht doorlaten naar buiten toe. 

 

Ga je die gyproc verkleven met L gips op de muur?

 

Ik zou persoonlijk gaan voor een kaderwerk opgevult met Isofloc of andere natuurlijke isolatie in combinatie met dampvariabel scherm en leidingsspouw met afwerking (gyproc/fermacell/...) maar dat neemt meer plaats in. Vemoedelijk wil je niet teveel plaats inboeten.

 

Vergewis je er zeker van dat je geen vochtige muren hebt want anders ga je eerst dat moeten aanpakken. Of het nu met Gyproc/PIR is of een kaderwerk.

 

 

dank U voor uw snelle reactie, heb nog een vraag .

Indien ik de binnenmuren met PIR isoleert is het dan verstandig van de spouw ne te isoleren?

 Ik zou de spouw dan wel naisoleren met een dampopen materiaal. Bv. ingeblazen glaswolvlokken.

thermoparels zijn, ook dampopen (de parel zelf niet, maar omdat ze rond zijn kan het water er wel langs de parels heen)

Wij hebben ook gevulde spouw + aan de binnen kant houtvezelisolatieplaten met leem.