Waterbehandeling (kalk)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

heeft er iemand ervaring, met de effectiviteit van de alternatieve behandelingen, van hard leidingwater voor woninggebruik & drinkbaar water?(hardheid +/-25°)
Aan de traditionele types zijn enkele nadelen verbonden waardoor ik graag een alternatieve oplossing zoek.
(regenwater kan wegens plaatsgebrek niet voldoende opgevangen worden)

volgende systemen zijn oa op de markt:

1)wijziging van de kalkstructuur dmv permanente of elektromagnetische velden.(deze zouden de kalkstructuur ter plaatse veranderen)
2)wijziging van de kalkstructuur dmv elektromagnetische golven.(deze zouden door het water geleid worden en zo de kalkstructuur wijzigen)
3)gebruik van verschillende type filterpatronen welke periodiek vervangen worden.

Alvast bedankt,
Ruben

Reacties

Volgens een onderzoek van Test Aankoop is de enige effectieve manier de klassieke met harsen die periodiek moeten geregeneerd worden met zout. Voor kleine debieten (wasmachine) zouden ook de filterpatronen met fosfaatkristallen hun werk doen. Al de rest hebben zij naar het rijk der fabelen verwezen. Voor kleine permanente magneten rond een leiding tot grotere elektromagnetische systemen hebben zij geen doeltreffendheid aangetoond. De vraag is nog maar OF je je water wil ontkalken en indien ja, welk water (voor welke toepassing) je wil behandelen. Ontkalkt water is corrosiever dan kalkhoudend water, de lage ph vreet aan je leidingen; de kalk legt een 'beschermende' laag op de binnenkant van de leidingen.

Peter

ontkalkt water heeft bij mijn dochter het stoom strijkijzer
opgevreten
zij er mee naar de winkel waar men haar vertelde dat men er geen ontkalkt water mag indoen,wij hebben het zelfde ijzer maar geen ontharder,ens ons strijkijzer mankeerd niets

Je bent nog de capacitieve elektronische ontkalkers vergeten te vermelden. Ik heb er al een paar jaar zo één, dat ding kostte 400 euro en het helpt noppes de ballen. 't Is weggegooid geld. Mijn douchekraan, 2 jaar oud, staat continu te lekken van de kalk.

Marcel,

Sommige van die strijkijzers moet je met gedemineraliseerd water gebruiken, andere met kraantjeswater. De instructies niet volgen=brokken zoals je ziet.

Bij mij thuis staat een doseersysteem op basis van een polyfosfaat-oplossing. Theorie is dat het polyfosfaat een complex vormt met de kalk en de neerslag ervan in leidingen en toestellen verhindert. Dat ding was door de vorige eigenaar geïnstalleerd en ik blijf er refills voor kopen maar of het werkt? Volgens de documentatie is de werking gegarandeerd tot 70°C. Probleem is natuurlijk dat in toestellen waar je de werking het meest nodig hebt de temperatuur juist wel tot die 70° stijgt (boilers, doorstromer).

Werner

volgens onderzoek van het DVGW ongeveer anderhalf jaar geleden alwaar er 300 verschillende alternatieve ontharders zijn getest zijn er 3 met een goedkeuring uitgekomen

judo biostat en biostat combi
en van bwt aqa total energy

volgens mij zegt dat genoeg.

marc