waterdamp en recirculatiedampkap
Ik ben van plan een eilanddampkap met recirculatie te plaatsen. De filters in de dampkap halen echter geen waterdamp uit de lucht. Ik vrees daarom problemen met de waterdamp die tijdens het koken vrijkomt. In mijn huis heb ik geen actief ventilatiesysteem.
Heeft iemand ervaring met recirculatiedampkappen in een huis zonder actieve ventilatie?
Reacties
Ik zou het je niet aanraden.
Een goede ventilatie moet je sowieso hebben, actief of passief.
Als uw ventilatie dan is zoals ze zou moeten zijn kan die recirculatiedampkap volgens mij geen probleem meer zijn.
Als uw ventilatie niet is zoals ze zou moeten zijn dan zal het kookvocht niet het enige of grootste probleem zijn.
Charel
Als je geen actief ventilatiesysteem hebt, dan is het noodzakelijk om kookdampen zo snel mogelijk af te voeren, tenzij je ambities hebt om schimmels te kweken of een champignonkwekerij te beginnen. Daarvoor is een dampkap oorspronkelijk toch uitgevonden? Maw, recirculatie in dit geval, dat is gewoon vragen om problemen op termijn.
Belangrijkste is, dat als je damkap niet werkt, de uitlaatbuis afgesloten wordt, waardoor het energieverlies zoveel mogelijk beperkt wordt. Daarvoor bestaan verschillende systemen afsluitkleppen. Berbel, degelijk maar (zeer) duur, Naber (goedkoop, system met magneten en een trekveer, de meningen op enkele (duitse) fora zijn verdeeld, van zeer tevreden tot zeer ontevreden), en Aeroboy, eenvoudig en elektrisch, zonder reclame te willen maken, lijkt dit mij de gulden middenweg.
Bovendien kan je ook in je keuken (indien mogelijk natuurlijk) een tweede -afsluitbare!- buis plaatsen voor toevoerlucht, zodat de lucht enkel in de keuken circuleert, en je geen warmte aan andere plaatsen onttrekt.
Als ik me niet vergis moet volgens de norm in de keuken in ieder geval (actief of passief) altijd 75m³ lucht per uur worden afgevoerd. En dan is recirculatie in principe nooit een probleem.
In de praktijk voldoen vele bestaande huizen met natuurlijke ventilatie niet aan die norm. Daar is het dan inderdaad veiliger om het kookvocht naar buiten te stuwen. Mijn prioriteit zou toch zijn om eerst de ventilatie optimaal te laten zijn.
Charel
"Als ik me niet vergis moet volgens de norm in de keuken in ieder geval (actief of passief) altijd 75m³ lucht per uur worden afgevoerd."
Niet helemaal juist; de in vlaanderen gebruikte norm zegt wat je minimaal maximaal moet kunnen ventileren.
Maar zegt niet hoeveel je nu echt moet ventileren.
Walter
Bedankt voor je feedback Vander Vennet! Zo'n afsluitbare uitblaas zal ik zeker plaatsen. Ik had daar nog niet van gehoord.
Een dampkap met (afsluitbare) afzuig naar buiten lijkt me de meest veilige oplossing. Ik heb geen zin om een collectie schimmels aan te leggen in mijn huis.
Walter,
Inderdaad, die 75 m³ is niet wat altijd moet worden afgevoerd maar wat moet kunnen worden afgevoerd. En dan denk ik bijvoorbeeld bij het koken. Hoe je dat echter met natuurlijke ventilatie tijdelijk kunt opvoeren weet ik niet.
Trouwens ik bedenk me nu dat in geval van natuurlijke ventilatie je inderdaad best een dampkap met buitenafvoer kunt nemen want ofwel stuw je het kookvocht samen met de warmte uit de woning via die 75 m³ aangeraden ventilatie naar buiten ofwel gebeurt hetzelfde via uw dampkap. In dat geval krijg je toch ook nog wat extra verse lucht binnen.
Dus dan toch maar recirculatie voorbehouden voor woningen met balansventilatie en warmterecuperatie.
Robin en Vander Vennet hadden het bij het rechte eind.
Charel