Waterontharder: Puraqua ontharder !!!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Wij zijn van plan om een waterontharder te installeren.

In onze gemeente is er een nieuwsbrief over water in onze brievenbus binnengekomen met acties dat firma puraqua doorvoert www.puraqua.be en ik heb contact genomen. Nu de verkoper die ter plaats kwam stelde me voor om een ontharder puraqua 15Lit te plaatsten.
Probleem is het volgende: Ik heb hem gevraagd wat mijn waterverbruik zal zijn bij ieder spoeling, die persoon haf mij als informatie tussen 80lit en 120lit. Is dat het geval bij alle andere toestllen of niet !! mijn vriend heeft zo'n klein toestel die alle dagen spoelt en zijn beweert dat het maar 30lit per spoeling verbruikt? ik begrijp dus ook niet waarom zo'n toestel klein of groot is ? en waarom de ene 80lit a 120lit spoelt en andere maar 30lit per spoeling?????

kan er mij iemand de nodig bevestiging of informatie geven of misschien bevestigen met een persoonlijke ervaring?

Alvast bedankt voor jullie reacties,

Luc

Reacties

Beste Luc, als ik de link die jij geeft volg, en kijk naar de toestellen die deze firma verdeelt, dan zie ik dat het de alomgekende en al jaren bestaande producten zijn met een Erie-klep (tijdsgestuurd) of een Autotroll-klep (volumegestuurd).

Het is inderdaad zo dat deze toestellen 'meer' water verbruiken tijdens de regeneratie.
Je mag rekenen dat deze toestellen 10 liter water per liter hars verbruiken.

Het toestel van jouw vriend zal waarschijnlijk een Sensorsoft of iets dergelijks zijn. Deze toestellen verbruiken immers een zeer kleine hoeveel heid water om te 'spoelen'. Dit komt omdat de harsen die hier gebruikt worden helemaal znders zijn dan de klassieke en tevens werkt deze met een 'upflow- spoeling'.

Zo'n 'klein' toestel speelt ongeveer elke 1100 liter en die grotere ongeveer elke 2000 à 3000 liter. Er kunnen dus 1 tot meerdere dagen tussen twee regeneraties zijn naargelang het effektieve waterverbruik.

Aquaman, jouw informatie is doorgaans zeer juist.  Een klein toestel beschikt doorgaans over 2 harstanken van 4 liter. De uitwisselingscapaciteit (en dat is zeer belangrijk) bedraagt doorgaans slechts 15 °Fm³ per tank.  Indien je een hardheid hebt van 30 °F, dient de tank dus om de 500 l te regenereren.  Wat voor een gezin van 4 personen bijna elke dag is. Het zoutverbruik bedraagt 300 gr tot 600 gr per regeneratie, afhankelijk van het merk. Bij een dagelijkse regeneratie kom je dus aan een hoger zoutverbruik op jaarbasis dan bij een goed conventioneel toestel. Idem voor het waterverbruik. Vergeet ook niet dat je door de kleine zoutbak, maandelijks zout moet bijvullen.  Geen erg maar je moet er wel elke maand aan denken. 

Kies dus enkel voor zo'n klein toestel indien je werkelijk geen plaats hebt voor een groter toestel.  Het zout- en waterverbruik op jaarbasis zal minstens evenveel zijn als bij een goed conventioneel toestel. Het feit dat je elke maand zout moet bijvullen, dat de toestellen doorgaans duurder zijn dan een conventioneel en het nog mechanische toestellen zijn (daardoor hebben ze geen electriciteit nodig) moet je er dan maar bijnemen.

Die cijfers van waterverbruik die u opgeeft voor conventionele toestellen zijn juist voor het type Fleck, Autotroll of Erieklep.  De betere verbruiken maximaal 5 x de harsinhoud per regeneratie.  Trouwens de betere werken met variabele bezouting.  Hierbij zal het zout- en waterverbruik per regeneratie telkens verschillend zijn.

Beste mensen,

het is zover, ik heb dus een week of 2 terug een toestel van PURAQUA laten plaatsen omdat ze mij overtuigd hebben dat het effectief het zuinigeste zijn.

Wat betreft verlies water bij de spoeling

60Lit per spoeling

1.9kg per spoeling

dat is heel wat lager dan de kleinere toestellen  zoals sensor soft, minimax, domus twintec ( deze toestellen zijn allemaal van dezefde familie : Harvey soteners) die eigenlijk bedoeld  zijn voor de Britse markt . omdat er in huizen  in Engeland de watermeters zogoed als bijna altijd in ingang of zelfs buiten de woning staan. deze toestellen zijn dus effectief veel te klein voor een hele woning te kunnen voorzien. Begrijp mij niet verkeerd maar die kunnen het wel aan maar zoals Aquaman dit zegt, ze spoelen bijna dagelijks met als gevolg dat u op het einde een veel grotere zout en water verbruik hebt.

Waterverbruik bij deze kleine toestellen volgens vrienden die zo'n toestel lieten plaatsen:

30 lit water per spoeling: bij hen spoelt het toestel dagelijks = 30lit x 7 dagen = 210 lit per week

650 gr zout per spoeling: dus = 650gr x  7 dagen = 4.55kg per week

Ik zal alvast de naam niet noemen van toestel maar het gaat hier om één van die kleinere toestellen zie namen bovenaan.... + de prijs die zij kregen is 200 euro duurder dan wat ik kreeg ( ik heb ook prijs aangevraagd voor zo'n toesteltje) maar moest wel binnen de week beslissen !!!

U kan u zich inbeelden hoe kwaad hij nu is , hij heeft hen opgebeld met melding dat hij bedrogen werd, de person in kwestie zie dat ze hem de correcte informatie gegevens hebben, zijnde dat er bij ieder spoeling 30lit water en 650gr zout verbruikt werd... Verder werd er nooit gesproken over hoeveel keer het wel zou spoeling in de week enz.. Enfin hij heeft het nu maar zet het regelmatig op by-pass !!!

Ik had natuulijk ook offertes ergens anders aangevraagd. maar in de meeste gevallen is men altijd zo vaag over het verbruik van zout en water.

Andere toestellen verbruiken tussen 80lit tot 150lit spoeling bij andere...

ik heb alvast mijn nieuwe toestel getest en het water laten opnemen in vat om te weten te komen of het effectief 60lit wat per spoeling gebruikt en het is zelfs( iets minder  dat deze gebruikte bij zijn eerste spoeling. tot dus zover ben ik tevreden. ik zal op het einde van mijn zoutgebruik eens de calculatie uitvoeren op zoutverbruik!!!

U krijgt trouwens ook 10 jaar omnium garantie op toestel, werk, verplaatsing ( de technieker was zeer behulpzaam en had zelfs de tijd om mij uitleg te geven )

Deze informatie bezorg ik aan degene die ze wensen door te nemen vooraleer u iets laat aansmeren, altijd wat informatie uitzoeken eerst!!!

ik zou het aanraden aan iedereen !! plaats een waterontharder en uw leven zal nooit meer dezelfde zijn!!!

Zachte groeten

 

Luc