waterput plaatsen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Graag had ik uitleg gekregen over het plaatsen van een waterput om hemelwater op te vangen. Plaats ik best een betonnen of plastieke put? Best met voorfilter enz... Kan ik die put door een grondwerker laten plaatsen of moet dit best door een gespecialiseerde firma gedaan worden? Graag enkele adressen van firma's die dit doen (omgeving Geel)
Bedankt,
Magdalena

Reacties

Magdalena,

Als je zelf weet hoe diep hij mag komen, dan kan elke grondwerker dat voor je doen, en de meeste grondwerkers kunnen zelfs betonnen putten leveren aan goede voorwaarden.

Plastieken putten vind ik nogal duur.

En een voorfilter is absoluut aan te raden.

Bedankt voor je reactie PatrickM, en nu ga je me misschien onnozel vinden, maar hoe weet ik hoe diep hij moet zijn?  Aan de hand van de afmetingen van de put is een te gemakkelijk antwoord, veronderstel ik. Waarschijnlijk heeft het dan ook te maken met hoe diep de leidingen in de kruipruimte liggen (of kunnen gelegt worden?). Hoe kom ik daar eigenlijk aan de correcte info of wat moet ik vooral in 't oog houden?

 

De 'overloop' moet kunnen aflopen naar gracht of riool of eventueel naar een bezinkput, dus eigenlijk, zo min mogelijk diep... Maar toch diep genoeg als je de put niet meer wil zien, of als er een oprit boven moet etc...

Voor de leiding naar je pomp maakt het niet veel uit.

Juist mijn put volledig afgewerkt en ik vond het verhaal toch een beetje complexer dan enkel rekening houden met hoogte riolering in straat. Die is wel een heel belangrijke factor

1) put diep genoeg zodat leidingen van dak, afvoer en pomp diep genoeg zitten om niet te bevriezen. Vooral belangrijk voor aanzuigleiding pomp. Hoe diep dit is hangt van ons klimaat af. Bij mij zit pomp maar 30 cm diep, wel in een pvc buis waardoor de lucht er rond extra isolatie geeft, maar dit zal krapjes zijn.

Ook belangrijk is de keuze of de overloop in mangat of in put zit. Indien die in put zit moet je rekening houden met onderkant gat voor overloop in put om de diepte te bepalen, anders met bovenkant put.

Je hebt in je put op zijn minst 3 in/uitgang punten

1) aanvoer water  van dak

2) overloop water naar riolering straat open beek of infiltratiesysteem

3) aanzuigleiding pomp

4) eventueel bijvulsysteem om pomp bij te vullen indien leeg (dit wordt ook door zelfde buis als aanzuigleiding pomp gestoken neem dan een buis van 110 om beide buizen in te steken indien je geen bochten moet maken)

de onderkant aanvoer moet hoger (op zijn minst 10cm) dan overloop liggen

de aanzuigleiding en eventueel bijvulsysteem ligt best ook hoger dan overloop, anders komt er water in die buis te staan wat niet veel kwaad kan, maar toch beter niet)

ook moet je de buizen van dak naar put en van put naar riool/infiltratie ook in verval leggen. Minimaal 1cm per meter, dit is niet zo belangrijk zolang ze maar in juiste richting afwateren.

Ook moet je tussen dak en put een filter voorzien, dit kan een inline filter of een voorfilter zijn. Naargelang het model heeft die filter ook een ingang en een uitgang waartussen x cm verval zit. die je dus ook moet incalculeren.

Uiteindelijk heb ik de diepte bepaald door te beginnen rekenen aan riolering en zo terug te tellen.

onderkant rioleringsaansluiting ligt bv op 100cm diep

Ik had 10 meter tussen riolering en put = minimaal 10cm omhoog=-90

dit betekent dat bovenkant put op zijn minst 90 cm diep moet liggen, afhankelijk of de overloop vanuit de put, of vanuit het mangat vertrekt.

Dit moet je dan weer afchecken met de aanvoerkant.

we zitten dus nu op -90, 10cm erbij in put om verschil ts aan en afvoer te hebben. onderkant aanvoer zit op -80

die gaat bv naar voorfilter die op 1 meter van put staat=1cm=-79cm onderkant afvoer voorfilter

voorfilter heeft zelf 10 cm verval=-69cm onderkant aanvoer voorfilter. nog 5 meter tot buis dak = -64cm onderkant afvoer dak; dit is een correcte opstelling.

Hoop dat deze ellelange bijdrage je een beetje vooruit helpt.