Wel of geen thermostaatkranen als je een kamerthermostaat hebt.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

Binnen een tweetal weken komt er bij ons thuis een Oertli GMR3035 gascondensatieketel te hangen, compleet met kamerthermostaat.

Nu heb ik een vijftiental radiatoren (veroline vonaris en thermrad) aangeschaft waar vanuit de fabriek de thermostaatkranen al op zitten.
Als je het rode plastic dopje eraf draait zie je het thermostaatgedeelte waaronder het koperen kraanwerk en het pinnetje zitten.

Ik hoor verschillende verhalen:

De een verteld dat je niet met thermostaatkranen moet gaan werken als je een kamerthermostaat hebt, de ander zegt juist van wel,.......

Wie heeft raad?

Alvast bedankt
Vriendelijke groeten Ko

Reacties

 

 

Het antwoord hierop is meervoudig: hebt ge kinderen die in hun slaapkamer werken? hebt ge een open/gesloten haard die ge graag 's avonds aansteekt?

 

Als de slaapkamers een afzonderlijke verwarming nodig hebben moet ge natuurlijk de thermostatische kranen bewaren. De kamerthermostaat kan dan dienen om bijvoorbeeld op nachtregime over te gaan. Dan moet ge de dagtemperatuur van de kamerthermostaat hoger regelen dan de thermostatische kraan in de living zodat het ganse huis op de thermostatische kranen reageert. Gedurende de nacht valt dan alles af als de kamerthermostaat op nachttemperatuur overgaat.

 

Als ge een haard laat branden blijft de situatie enigszins gelijk. Ge moet de kamerthermostaat hoger regelen dan de temperatuur die ge in de living bekomt, terwijl de kraanthermostaat van de living gesloten blijft. De slaapkamers ontvangen toch verder warmte. Zo blijft de badkamer ook verder warm.

 

Gewone kranen zou men ook kunnen gebruiken, maar hebben toch enkele nadelen, vooral wanneer ge een haard laat branden. Dan is bijvoorbeeld de badkamer moeilijk warm te houden omdat de kamerthermostaat afslaat als de haard brandt. Zo ook in de slaapkamers. Bij normaal gebruik van gewone kranen is er altijd wel een stand van de kraan te vinden die de juiste hoeveelheid warmte afgeeft die nodig is in de plaats.

 

Maar opgelet: bij een condensatieketel met buitenvoeler zou de stookcurve wel anders kunnen reageren. Dat moet ge aan de installateur vragen.

Meestal gaat het zo:

Waarschijnlijk plaats je de kamerthermostaat in je woonkamer... in de ruimte waar je kamerthermostaat hangt zijn thermostatische kranen in feite overbodig want in die ruimte moeten de kranen altijd helemaal open staan; je kamerthermostaat regelt er immers de temperatuur.

In alle andere ruimtes plaats je dan wel thermostatische kranen op je radiatoren.

Beste Pierre,

Bedankt voor je snelle reaktie, hier heb ik wat aan!

Is het zo dat die thermostaatkranen eenmalig afgesteld dienen te worden?

 

 

En kun je dit ook doen zonder dat ik die plastic afstelkranen moet afstellen?

Ik bedoel, en ik ben een leek op dit gebied,..als ik op mijn radiatoren (Vonaris en Thermrad) het rode plastic dopje van de kraan afdraai komt het binnenwerk van de thermostaatkraan te voorschijn.

Je ziet dus hetkoperkleurige kraanwerk, voelertje en een klein rood draaischijfje met nummertjes erop.

Kan een installateur de radiator hier mee afstellen?

Alvast bedankt,

 

Vriendelijke groeten Ko

 

We hebben hier studerende kinderen, een kamerthermostaat , thermostatische kramen en een houtkachel.

Ik moet toegeven dat ik me ook afvraag of die thermostatische kranen wel zin hebben en stelde dus de vraag bij de installateur.

Zijn antwoord was evenmin bevredigend. Als we willen dat de kamers warmte krijgen moeten we zorgen dat de circulatiepomp langer blijft draaien.

Dus ofwel de thermostaat hoger ( het verbruik dus ook) ofwel de thermostatische kranen in de plaats waar de thermostaat staat lager zodat het langer duurt vooraleer de gevraagde temperatuur gehaald wordt.

Voor mij , met de huidige regeltechnieken , geen bevredigend antwoord. In de ketel wordt het water konstant warm gehouden waarom kan die warmte niet uitsluitend naar de radiator stromen waar er warmte gevraagd wordt ook al vind de thermostaat dat het warm genoeg is ?????

pierre, ko

ik ben het daar niet helemaal mee eens. op die wijze kan het gebeuren dat je pomp de hele tijd staat te draaien zonder dat er warmtevraag is, en dat is uit energetisch oogpunt te vermijden. 

nu is de betere oplossing natuurlijk werken met een weersafhankelijke regeling (zorgt ook voor een beter rendement van de ketel) gecombineerd met een ruimtevoeler met beperkte invloed, toch zeker bij radiatoren.  en ik zou 1 radiator in de ruimte waar de thermostaat staat steeds open laten staan, dus gewone kraan of helemaal geen kraan.  en op die manier krijg je een veel constantere binnent°.  en zelfs met een openhaard (al is dat in een woning eigenlijk onzin) hou je op die manier de andere ruimtes warm.

kranen moeten absoluut ingeregeld worden, ofwel via de verstelbare instelling op de thermostaatkraan, ofwel via een ventiel op de retour, als het geen instelbare ventielen zijn.

en wat de buizen betreft, alles kan in principe, zolang je er maar voor zorgt dat ze zuurstofdiffusiedicht zijn (bv de pe buis met alumantel middenin).  maar als je ze door de kruipruimte legt, zorg dan voor minstens 20mm isolatie rond de buizen, tenzij je de muizen een wat aangenamere leefomgeving wil bezorgen ;-)

hans d

men schrijft

pierre, ko
ik ben het daar niet helemaal mee eens. op die wijze kan het gebeuren dat je pomp de hele tijd staat te draaien zonder dat er warmtevraag is, en dat is uit energetisch oogpunt te vermijden.

dit lost men op met een modulerende pomp te plaatsen

   men schrijft nog,geen thermostaat kranen in de woonkamer want kamerthermostaat is genoeg

     wat als die thermostaat afslaat als het warm genoeg is,geeft dan nergens nog warmte,dus toch thermostaatkranen en modulerende pomp geen problemen

 

hildap

dat hangt af van de ketel, je kan in een cv-ketel niet zomaar de pomp vervangen.  de duurdere condensatieketels zijn veelal uitgerust met modulerende pompen, maar de goedkopere kunnen soms maar op 1 stand, anderen op 2 of 3.

hans d

 

 

Hans,

 

Ik dacht dat bij gasketels de circulatiepomp automatisch afslaat wanneer de ketel gedurende een bepaalde tijd geen warmte meer produceert (nacirculeren van de pomp) . Is dat dan zo niet bij een condensatieketel?

 een pomp moet toch niet in de ketel te zitten ,men kan die makkelijk buiten de ketel plaatsen,geen probleem denk ik

 

 

Jef-14,

 

Hoe komt het dat in uw ketel het water constant warm wordt gehouden? Werkt uw ketel dan nog met een waterthermostaat, die de ketel doet aanslaan wanneer de watertemperatuur zakt? Dat is toch niet meer van deze tijd. Dat zoudt ge kunnen oplossen door de stroom op de brander te verbinden aan de werking van de kamerthermostaat. 

 

Als uw houtkachel veel brandt moet ge de kamerthermostaat natuurlijk hoger zetten dan de kamertemperatuur als de kachel brandt. Uw verbruuik is niet noodzakelijk hoger, want de thermostatische kranen moeten toch hun werk doen. Het probleem blijft natuurlijk de beperking in de tijd van de verwarming van de slaapkamers. Ik vrees dat dit toch met de hand moet gebeuren, tenzij dat ge de kamerthermostaat daarop kunt instellen.

 

Als de kachel niet brandt moet de temperatuur in de living natuurlijk in evenwicht komen met de warmtevraag in de slaapkamers. Ik kan aannemen dat dit wat zoekwerk vraagt.

dag pierre

dat was vroeger zo voor de klassieke gasketels, en ook nu soms nog, maar meestal niet als je met een weersafhankelijke regeling werkt, daar wordt de pomp dikwijls uitgeschakeld i.f.v. de buitent °.  en een condensatieketel zonder weersafhankelijke regeling is m.i. onzin.  je modulatie is veel beter met een w.a.r.

hans d

hildap

het gaat hier overgaswandcondensatieketels, en ik ken er in elk geval geen enkel zonder interne pomp.  maar ik geef graag toe dat ik ook niet alle ketels ken, mogelijk zijn er dus wel uitzonderingen. 

hans d