wel of geen vloerisolatie tussen houten balken boven kruipruimte

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

met veel interesse discussie over binnenisolatie gevolgd, en mezelf de vraag gesteld of het isoleren van mijn houten vloer boven de kruipruimte ook een vorm van binnenisolatie is, met al de gevolgen vandien: koudere muren in de kruipruimte, vochtigere muren, balkkoppen die mogelijk gaan rotten, ... 

m.a.w. is het misschien verstandiger om niet te isoleren, en een warmteverlies te aanvaarden, om de houten structuur te vrijwaren?

tom s

Reacties

tom

in principe gaat - behalve bij lekken - het vocht van warm naar koud, een degelijk dampscherm zal vermijden dat er vocht vanuit de verwarmde ruimte naar de kruipruimte gaat.  natuurlijk zijn kruipruimtes een speciaal geval, zeker als ze niet verlucht worden, want dan kan je een ophoping van vocht krijgen.  als je langs de warmte kant een dampscherm plaatst, en langs de koude kant een onderdakplaat of folie, zal er normaliter geen vocht vanuit de kruipruimte in de isolatie of de balken komen.   maar een moeilijk punt zijn de balkenkoppen, veelal zitten die in de muren onder de vochtkering.  maar ook dan blijft het hetzelfde verhaal, zonder isolatie en damprem komt er toch meer vocht in de kruipruimte. 

hans

misschien dampscherm zonder isolatie dan? of beperkte dikte, beetje zoals bij binnenisolatie, max 6 cm? of toch voor maximum gaan, zo'n 16 cm?

de bestaande balkkoppen waren allemaal rot, volgens mij door condensatievocht: de kelderverluchting is zeer beperkt en de ruimte erboven - een leefruimte - had geen opengaande ramen = problemen vragen.

om op termijn niet met dezelfde problemen geconfronteerd te worden, twijfel ik over de isolatielaag tussen de nieuwe vloerbalken. het dampscherm komt er zowieso.

tom s

Die balken die rotten moet je zo zien: je hebt dus een isolatie vanbinnen, die warme lucht kruipt tussen de balk, en hij condenseert tussen de balk en de vide, uw balk komt kletsnat. Sowieso moet je de balken luchtdicht afplakken (volgens mij opschuimen maar dan met schuim die elastisch blijft) en moet je de vloer/plafond relatief luchtdicht maken. Nu er zitten altijd spots in de plafond en uw ventilatie zuigt/duwt langs alle kanten lucht dus luchtdicht is dat nooit. 

Het zou moeten mijn vloer zijn, dan hangt daar minstens 10 cm rotswolisolatie met DAMPSCHERM aan PUNT

Alternatief: timmer daar gewoon het dampscherm aan, een laag planken tegenaan timmeren en opvullen met cellulose.

Er zijn er die de kruipruimte opvullen met zeeschelpjes, ook dat vind ik een goed alternatief.

da's een heel moeilike, en ik durf daar niet zomaar op antwoorden, dat is echt iets voor specialisten en zou moeten berekend worden.  maar als je houten balken in een vochtige muur bsteekt, krijg je eender hoe vroeg of laat problemen.

als ik er zelf zou voorstaan, zou ik de balkenkoppen allemaal afzagen, en deze uit de muur halen en laten rusten op een metalen drager, zonder contact met de muren.  en ik zou zorgen voor een degelijke verluchting van de kruirruimte, dus op minstens 2 kanten verluchting.  en dan dampscherm, isolatie en onderdakfolie of -plaat. 

door te isoleren wordt de kruipruimte kouder, en dat zou ook ongunstiger moeten zijn voor de ontwikkeling van schimmels.

Vermits je zegt dat de balkkoppen allemaal rot waren lijkt mij de grootste oorzaak niet condens maar gewoon het feit dat die in een constant vochtige muur zaten. Het is niet voor niets dat vroeger balkkoppen die in de muren werden ingewerkt, met een speciale menie werden geschilderd.

Ik zou de nieuwe balken ook niet meer in de muur steken, je kan deze ook met balkschoenen aan de muur bevestigen. En sowieso  zorgen voor een zo goed mogelijke verluchting van de kruipkelder.

Hoe zagen de balken er trouwens voor de rest uit?

als ze rot zijn moeten ze eruit Charel... dat is duidelijk allemaal nieuw en inderdaad loskoppelen van de muur en ondersteuen met een poutrel en een laagje tussen de poutrel en de balk die capillair vocht doet weglekken..

en ik vind dit nog altijd het beste artikel

http://emis.vito.be/artikel/binnenisolatie-van-buitenmuren

 

Maar om te antwoorden op de topicstarter zijn vraag: moet ik isoleren of niet ? dan is mijn antwoord doodsimpel ja je moet isoleren

ofwel met schelpjes, dan krijg je een droog klimaat in uw kruipruimte

http://www.isoschelp.nl/

 

Ofwel een isolatie met dampscherm op uw vloer en onder uw draagbalken... (dus gewoon langs twee kanten inpakken...)

 

 

Ik heb het wel meegemaakt dat de balkkoppen weggerot waren, zelfs met loodmenie op de koppen. Met het plaatsen van een houten onderslagbalk op poeren op 1/4e van de overspanning is de oplegging op de natte buitenmuur overbodig geworden en is de draagkracht van de vloer verbeterd (minder doorbuiging). Daarna is de vloer geïsoleerd met 16cm glaswol tussen de balken met 18mm underlayment over de balken. De oude vloerdelen (vurenhout) zijn met zo'n 20cm tussenruimte tegen de onderkant van de balken geschroefd om daar de glaswoldekens op te plaatsen, als een lattenbodem voor een matras.

charel

alleen de eerste 5 à 10 cm waren rot, het overige hout is ok . wel rot aan 2 kanten: niet alleen de oplegging in de zij-buitenmuur ( half-open-bebouwing), maar ook de oplegging in de muur binnenhuis ( scheidingsmuur leefruimte - hal ).

 

paul

ook al gelezen over die schelpen. wat mij ervan weerhoudt is het feit dat zij beweren dat je niet mag ventileren in uw kruipruimte, ergens wel logisch, anders waait er gewoon koude lucht over uw isolatielaag schelpen. maar ik zie dat niet zitten, gezien de vroegere problemen. misschien de ventilatie zelfs wat opdrijven ( electrisch ).

 

voor de rest, nieuw hout is al gekocht,  beter kwaliteit ( oregon ), ik was van plan om het terug in de muur te steken, met de koppen behandeld - ik dacht aan laag WoodBliss +  2 lagen lak. het ging mij vooral om het wel of niet isoleren. waar iedereen het over eens is, is dat met een zeer zorgvuldige luchtdichting, 12 à 14 cm geen kwaad kan. 

tom s

en het hout niet in de muur steken !  geen enkele behandeling werkt op de lange termijn, vocht en schimmels overwinnen altijd.