Welk type verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Allen,

Aangezien ik een keuze moet maken ivm mijn verwarmingssysteem zit ik met de handen in de haren.

Mijn 'sanitairman' stelde het volgende voor:

LW warmtepomp met vloerverwarming
boiler
zonnepanelen

Het gaat over een nieuwbouw met 14cm isolatie, enkel vloerverwarming en geen radiatoren.

Nu ben ik al wat aan het rondsnuffelen geweest en heb toch mijn bedenkingen bij die LW warmtepomp.
Werkt deze echt zo goed? Ook in de strenge winter?

Voor & nadelen zijn welkom!

Groetjes

Reacties

Beste , ik heb een warmtepomp staan op mijn flatje en die draait perfect zolang het meer dan 6 graden celsius is buiten , daaronder forget it ! ze verbruikt in tussenseizoen als ze werkt dus ongeveer 1350 watt enn geeft daarvoor een 4000 watt aan warmte vrij , maar wat gebeurt als de temperatuur buiten lager wordt ??   dan schakeld een extra verwarmingselement in en komt het verbruik op 3000 watt te liggen en de afgi-fte ook op 3000 watt min het vermogen om de ventilator te laten draaien ( 50 a 100 watt naargelang van het debiet . dus voor mij is het zo klaar als een klontje na mijn eerste proef en test jaar : JA voor de warmtepomp in tussenseizoen NEEN in volle winter .Wat je erbij moet nemen is het lawaai van de ventilator zowel binnen ( weinig ) als buiten : redelijk veel en van de compressor als die aanslaat ook redelijk veel , vooral snachts . Overdag niet echt een probleem maar snachts wel . mijn  systeem is van het merk Carier en is reversible dwz in de zomer dient het ook als Airco en dat is wel heel fijn . want buiten was het 30 graden en binnen had ik lekker 22 graden celsius voor een verbruik van ook om en bij de 1400 watts /h als  het in werking was  . 

Ik had de idee om mijn centrale verwarming te laten lopen op zo een nieuw warmtepomp dubbelcircuit , gelukkig ben ik er vanaf gestapt en heb de centen besteed aan 9750 KW piek zonnepanelen die instaan voor het verbruik van de airco in de zomer en me in volle winter nog sommige dagen extra power  geven om een accumulatievuur op te warmen overdag dat ik s avonds kan afblazen .. de rest is open haard .. nog iets weten ?? 

mijn solarsystem heeft op één jaar exact 8750 KWH opgebracht en tot hiertoe zo een 5 groencertificaten  a 93 Eu stuk die net niet voldoende zijn om de jaarlijkse nettaks te betalen van om en bij de 600 Eu

 

Groetjes , Ben  

Beste,

die zonnepanelen, zijn dat PV of zonneboiler ?

Een goede (lees niet-goedkope) LW warmtepomp mag tegenwoordig geen probleem hebben tot -15 graden, ons model heeft zelfs geen elektrische bijverwarming ...

Een moderne LWP, correct gedimensioneerd, heeft ook zeker een stille buitenunit.

Los van het feit dat mits de juiste keuze dit perfect werkt moet ik toch opmerken dat:

a. de combinatie met thermische zonnepanelen (en een goede WP) zinloos is

b. PV momenteel afgestraft wordt

c. warmtepompen die jarenlang door de overheid gepushed werden óók financiëel afgestraft worden (elektriciteit = geen tweede tarief voor ruimteverwarming) (mazout = momenteel belachelijk goedkoop, aardgas = kunstmatig goedkoop).

De bedenkingen omtrent lucht WP kunnen dus enkel van economische aard zijn.

Als u in dit politiek-economisch klimaat kiest voor een goedkoop model, dan zal dit in gebruik geenszins goedkoop meer zijn ...

@Benbass:

Het gaat voor mij dienen voor in volle winter voornamelijk. Tussenseizoen wil ik opvangen met haard/pelletkachel.

@Yannick:

Het zou gaan om de volgende LW pomp

Viessmann Vitocal 200 - S AWB-AC201-C10

Waarom raad je aan geen LW met PV? Ik heb een plat dak dus ga sowiso PV nemen en aangezien de LW op elektriciteit werkt is dit toch mooi meegenomen?

 

Ik wil gewoon weten of het nuttig is deze opstelling of ik beter gewoon een condensatieketel neem en PV

 

 

>Waarom raad je aan geen LW met PV? Ik heb een plat dak dus ga sowiso PV nemen en aangezien de LW op elektriciteit werkt is dit toch mooi meegenomen?

Ik raad die combinatie niet af. PV is gewoon mogelijk oninteressant, wegens de steeds veranderende spelregels. Nieuwbouw, 21% BTW, je hebt wel plat dak, en misschien heb je PV nodig voor je EPB.

PV (die niet je volledige verbruik dekt) + WP is volgens mij veel logischer dan gas + zonneboiler.

Jammer dat de subsidies en tarieven daar anders over denken.

 

Wat de Viesmann betreft, weet ik niet. Het valt mij op dat het 10 KW model bij -10 graden al maar 7.5 KW warmte kan leveren. Bij ons model (12KW) piekt het max. vermogen aan -8 graden, 14 KW !

Dwz dat wij bij extreem vriesweer nooit in de kou zitten, en dat er nooit elektrische bijverwarming nodig is.

Als volgens je warmteverliesberekening 7.5 Kw bij -10 voldoende is, is er natuurlijk geen enkel probleem.

Om het even te hebben over de subsidies, ik kan enkel vinden dat je voor zonneboiler subsidie krijgt als je bouwaanvraag voor eind 2013 is ingediend ...

Denk niet dat je voor iets wat ik vermeld een subsidie krijg?

"LW warmtepomp met vloerverwarming

boiler

zonnepanelen"

 

=> welke bedenkingen bij een LW warmpte pomp?  

 

PV panelen: daar kan je niet mee verwarmen dus die vallen niet onder een verwarmingsinstallatie.

Walter
 

"Tussenseizoen wil ik opvangen met haard/pelletkachel."

Als je huis goed geisoleerd is verwarm je niet in het 'tussenseizoen'.  Dus niet goed geisoleerd?

Wat vind je belangrijk aan je verwarming?  Eenvoud, grootte installatie plaats, eenvoud in onderhoud, lage installatiekost, lage verbruikskost, lange levensduur?

Gezien verwarmen niet zo duur is (max 500 Euro per jaar met eender welke installatie of een 300 Euro als je echt correct isoleerde), moet je niet zo bang zijn van de verbruikskost.

Walter

 

Zonnepanelen zet ik er maar bij voor de LW pomp te voeden.

Mijn bedenkingen?

Dat je het niet warm genoeg krijgt ik de winter
Of het de meerkost waard is tov 'gewone' condensatieketel, installatie kost toch wel wat meer.

 

Beter isoleren gaat niet meer lukken, zal op 14cm blijven.

Een L/W-warmtepomp KAN interessant zijn als je verder geen gas verbruikt (SWW, koken) en zo de vaste lasten van de gasaansluiting kunt vermijden. In NL is dat zo'n €200 per jaar, afhankelijk van de gekozen leverancier. Bij nieuwbouw kun je ook de aansluitkosten van ca. € 1.000 (eenmalig) vermijden. Daarmee is het prijsverschil aardig weg te poetsen.

 

Verder zijn er wel enkele specifieke omstandigheden te noemen die een L/W-warmtepomp interessant maken:

- gematigd klimaat/zeeklimaat vanwege de hogere wintertemperaturen (pro voor Vlaanderen)

- woningen met een geringe verwarmingsbehoefte (gasketels zijn minder geschikt voor kleine vermogens)

- woningen met een laag SWW-verbruik (gasketel kan onbeperkt SWW leveren zonder boiler)

- afwezigheid van gasinfra

- warmtebuffering in gebouwmassa door activering van bouwmassa zodat de warmtepomp vooral overdag kan draaien (hoogste winterdagrendement).

Warmtepomp voeden met zonnepanelen kan natuurlijk niet. Je kan wel je elektrisch gebruik van de winter compenseren in de zomer met de panelen.
Maar je kan ook pv panelen combineren met een gasketel. Alleen al voor je normaal elektrisch verbruik te compenseren heb je al een redelijke installatie nodig. Dus voordat je die warmtepomp zijn verbruik begint te compenseren moet de installatie aan pv panelen echt groot worden.

Walter

 

"PV panelen: daar kan je niet mee verwarmen dus die vallen niet onder een verwarmingsinstallatie."  Best een leuke stelling. 10m2 zonnecollectoren en een 1000L buffer vallen dan ook niet onder een verwarmingsinstallatie, want daar kan je je ook niet mee verwarmen. De vraag luidt: wat is die 1000L buffer + 10m2 collectoren dan wel ? Een oversized SWW boilertje ?  

"Tussenseizoen wil ik opvangen met haard/pelletkachel"

 

Dat lijkt me een verkeerde visie. Een houtkachel is een ideale aanvulling op een warmtepomp in ... putje winter. Dat geldt in het bijzonder voor een L/W warmtepomp. Door wanneer het berekoud is, te rekenen op de aanvullende warmte van een houtkachel, kan je niet alleen de L/W warmtepomp kleiner dimensioneren (= lagere investering), maar bovendien doe je dat op het ogenblik dat de COP van de warmtepomp het laagst is. In het 'tussenseizoen' (bv. de maanden november, februari, maart), zal de kleine warmtepomp moeiteloos je huis verwarmen, maar zal ze dat bovendien tegen een hogere COP doen. 

 

Vertrek dus eerder van de idee om in december en januari je kachel/haard te gebruiken.

Ik zit wat in hetzelfde schuitje. Ik wil (moet) iets aan mijn EPB doen

Nu K30 En E66 met een gas condensatieketel.

Ik probeer alle lobbywerk weg te denken en kosten baten de beste oplosing te zoeken binnen de regelgeving.

Mijn woning kan zeker compacter, minder glas maar ik wilde een belans tussen architectuur, lichtinval (heel belangrijk) en ligging (zuiden op zijgevel en oosten achtergevel), gebruik natuurlijke materialen en het E-verhaal.

Ik moet toegeven dat na zien van mijn E-verslag ik erg ontgoocheld was en dacht ik ga offertes aaanvragen voor technieken en aankopen zodat ik aan die E-30 geraak voor 1800 euro korting + KI vrijstelling. 

We hebben gekozen voor een houtskelet, isolatie houtwol en andere producten uit eurabo gamma, aannemer die luchtdichtheid zeer belangrijk vindt en erg focus legt op bouwknopen, ... .

Mijn K-peil verlagen wordt moeilijk want mijn ramen zijn een zwakke plek (1.0 hoogrendementsglas) want 3 dubbel glas is voor ons te grote kost. We hebben al screens voorzien voor oververhitting, vloerverwarming, systeem D, afstand warm water beperkt, ... . 

Maar ja we voldoen niet aan de normen! We moeten iets doen. een LW pomp zakken we naar 54 punten = in orde maar als ik dan lees van KW verbruik en haalbaarheid in de winter.. Als PV panelen dit niet kunnen compenseren.. 

Ik zit te denken... We hebben in de woning 2 logopediepraktijken. Dus er zal wel wat extra elektriciteit verbruikt worden. ik voorzie PV panelen om dit te compenseren want elektriciteit gaan we altijd gebruiken (ja netbeheerders reken kosten aan maar hoop een beetje op een terugaanpassing van regelgeving)  en geraak in orde met mijn E-peil. Niet super maar technieken aankopen voor het e-peil is ridicuul. Ik verwarm met een zuinige GAS-installatie (ik denk dat dit goedkoopste en gemakkelijkste is want Pellets en een praktijk) en overige bedrag investeer ik zoveel mogelijk in mijn schil/ramen zover dit kan. 

Ik wou dat ik ook zo kon spreken als de meesten: K15 en we hebben bijna geen stookkosten maar ons huis heeft meerdere doeleinden en ons ondernemersbudget kon dit niet aan. 

Adviezen? gedachten wisselen? 

Bedankt! 

 

Niet vergeten dat K30 anno 2015 een pak beter is dan K30 7 jaar geleden, door wijzigingen in de EPB software.

Het lijkt wel alsof elke nieuwe EPB versie de bouwer verplicht om méér te investeren in technieken.

Ik vraag mij af of je nog wel K15 kán halen in de nieuwste versie ?

PV blijft interessant volgens mij, mits interessante offerte.

Als onze staat geen massale boetes wil betalen binnen afzienbare tijd, gaan ze toch eens moeten inzien dat een metaliteitswijziging op beleidsniveau aan de orde is.