welk vermogen aanvragen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi

ik ga mijn aansluiting bij Eandis aanvragen maar ik raak er maar niet wijs uit. Wat kan ik best aanvragen (monofase of driefase, 230V of 400V, en hoeveel ampere) rekening houdend met:

- er ligt 400V in de straat
- plakker heeft 380V nodig
- ik ga nu 3000 wp zonnepanelen leggen, later misschien meer
- inductievuur 7200W 32A

Wat raden jullie aan?

Reacties

Gewoon 400V, 40A.

Je inductievuur en andere toestellen gaan er beter mee werken. 

3*230V met zwevende 0 is vrij zinloos als je 400V+N kan hebben.

is dat niet véél te veel? dat geeft een vermogen van 27,68 kVA... daar moet zelfs een speciale studie door Eandis voor aangevraagd worden!

 

 

Dat moet je toch eens uitlleggen hoe je dat berekend hebt.

zie bijlage

staat op website van eandis

Oeps sorry, ik had een beetje te vlug, te simpel en te gemakkelijkheidshalve 400x40 in gedachte.

 

Ben vlug even gaan kijken, hier komt 400V 20A binnen, ruimschoots voldoende voor het huishouden en af en toe een zaagmachine of een laspost.

Dat is zowat de standaard 400V-configuratie, ik denk dat het dat is wat donkergroen bedoelt

Ik heb zelf 3000 WP PV liggen en heb inductiekookplaten max 6600 W. Ik heb gewoon een standaardaansluiting (230V, 40A).

 

Theoretisch is dit krap met de 6600 W van de kookplaten, maar dat vermogen wordt enkel en alleen gebruikt als alle 4 tegelijk op max/booster staan. Dat is in mijn geval nooit een probleem.

 

Je kunt zeggen dat theoretisch de zekeringen te gemakkelijk kunnen de elektriciteit onderbreken. Maar dat is zo bij elke huishoudelijke installatie: als je alle amperages van je zekeringen optelt kom je ver boven de 40A van je standaardaansluiting uit.

 

Ook in de combinatie inductievuur/PV zie ik geen probleem:

* als de PV levert, dan gaat die vermogen aan het huishouden leveren of aan het net. In beide gevallen is er geen probleem met de 40A aansluiting. Bij groot eigen verbruik neemt de PV niets van die 40A in. Bij grote levering aan het net lever je nooit 40A met 3000 Wp.

* een inductievuur heeft wel een groot totaalvermogen, maar is in de feiten zuiniger dan een klassiek elektrisch kookvuur. Bij gelijkaardig gebruik zul je dus minder vermogen en dus ook minder stroom verbruiken dan mocht je een klassiek kookvuur gebruiken.

* er zijn miljoenen huishoudens met een standaard 40A aansluiting en klassiek kookvuur die al decennia probleemloos elektriciteit gebruiken.

 

=> Waarom dan geld uitgeven aan 3f? Zolang je geen andere grootverbruikers plant te gebruiken die niet standaard zijn zul je geen probleem hebben.

 

Mvg,

Jurgen

en stel dat ik dan 230V 40A monofase aanvraag:

- wat dan met de plakker die 380V nodig heeft?

- wat als ik ooit extra zonnepanelen wil leggen? ik lees hier dat vanaf 5000 (wp?) je toch 3 fasig nodig hebt?

uw plakker moet maar een groepje zetten bij wijze van spreken.  Denk nu niet dat iedereen op de werf trifaze heeft, vergeet dat dus

 

Uw inductiekookplaat is gewoonweg te zwaar , je bent verplicht om trifaze te leggen als je niet om de haverklap in het donker wil dineren. Ik heb de inductieplaat daarom gewijzigd naar een gaskookplaat om zo dit probleem te vermijden.

Normaal past de aannemer zich aan de werf aan en niet omgekeerd. 

Je kan toch niet verwachten dat ieder particulier gebruiker 3F gaat leggen om een aannemer te plezieren? Werkt die dan nergens waar er geen 3F is? 

Hier werkt alles op 230V - monofase+N - 40A (inductie, WP, pv 5500,...)

Je hebt overigens pas 3F nodig als je omvormer meer dan 5 kWp kan leveren, niet je panelen. 

En als je meer nodig hebt ben je zeker niet ecologisch bezig :-). 

ik blijf toch nog twijfelen tussen:

400V 25A driefasig en

230V 40A monofasig

waarom geen driefase nemen als het er toch ligt? prijs van de aansluiting scheelt 180 eur dus daar moet ik het niet voor laten. Of maakt dit de hele installatie duurder? Dan kan ik later nog uitbreiden met zonnepanelen mocht het nodig zijn. En dan is mijn plakker ook content. Maar wat met het inductievuur? daar vroegen ze 32A maar dat was misschien monofasig gerekend?  

"Of maakt dit de hele installatie duurder?" => offerte vragen aan elektricien? Kijken of het scheelt in abonnements (waarschijnlijk niet) en keuringskosten?

 

"Dan kan ik later nog uitbreiden met zonnepanelen mocht het nodig zijn." => ik vermoed sterk dat dit enkel kan als de volledige PV installatie 3f wordt. Nu een 1-f PV installatie leggen en hopen dat je gewoon nog PV kunt bijleggen is optimistisch.

 

"Maar wat met het inductievuur? daar vroegen ze 32A maar dat was misschien monofasig gerekend?" => zelf heb ik 6600 W max inductieplaten op 32 A monofase leiding. Dit is in de praktijk geen probleem: om dat max vermogen ooit te halen moet je uitgaan van een onrealistisch gebruik van de platen: alle platen tegelijk op booster. Zelf ben ik voorzichtig met het gebruik van booster bij inductie, want voor je het weet is je eten aangebrand of kookt je pot over. Langer dan 5 minuten en op 1 of heel zelden 2 platen gebruik ik dit niet en dan blijf ik zeker in de buurt. Tenzij je 4 grote potten water op max snelheid wilt koken, zie ik geen realistisch scenario waarbij je dit max ooit haalt.

 

Mvg,

Jurgen

 

Hier gaat de Bialetti altijd op booster (uiteraard kleinste plaat). 

En idd, 5 platen tegelijk heb ik nog nooit gebruikt, laat staan in booster modus. 

En de inductie hangt idd monofasig op een 32A.

Hier gaat de Bialetti altijd op booster (uiteraard kleinste plaat). 

En idd, 5 platen tegelijk heb ik nog nooit gebruikt, laat staan in booster modus. 

En de inductie hangt idd monofasig op een 32A.

Reden van geen 3F (persoonlijk): gebrek aan vertrouwen in de overheid. In 2017 worden de belastingen op energie weer herzien. Dat zou wel eens een forfaitaire  belasting op geïnstalleerd vermogen kunnen zijn (belasting op het aansluitvermogen). 

Uw huisinstallatie uitrusten voor 3f beperkt zich hoofdzakelijk tot het correct bekabelen van de zekeringkast. Naar kost toe zie ik een beperkt aantal elementen die een beetje duurder worden : verliesstroom en hoofzekering kleiner amperage, maar wel 4 geleiders (tegenover 2 voor mono). Fazen moeten doordacht verdeeld worden over de kringen, dat is puur planningswerk. Maar er zijn meer mogelijkheden.

 

Latere uitbereiding PV  kan volgens mij wel. Stel, je hebt nu een mono faze inverter van 2500W. Dan kan je later op tot 2 andere fazen nog 2x 2500w inverters bijzetten, zonder over te moeten stappen op een zwaardere 3f inverter. (Als voorbeeld, er zijn quasi oneindig veel andere vermogencombinaties mogelijk).

 

Ik ben persoonlijk voorstander van 3f. Daar waar je de keuze hebt tussen 2f of 3f kan je dan de keuze maken.  3f+n heeft minder stroom nodig, dus minder dikke (meer courante en dus goedkopere) kabels. Voorbeelden van toestellen die op 3 fazen kunnen: gereedschap, kookvuur, elek doorstromer, zelfs wasmachine. In de meeste gevallen kan je bij 3f+n 'gewoon' met 2,5m² werken, waar 2f vlug 4 of 6mm² nodig heeft voor vermogenslikkers.

De aansluiting 3f hoeft trouwens niet noodzakelijk een groter aansluitvermogen te hebben.

 

Mvg, Marc

Wel als iemand nu een WP heeft van 7kW, en een inductiekookplaat van 7kW, en nog een oven van 3kW, al de lichtjes aan, Frigo op volle toeren, alle  verwarmingspompen aan het werken , nog een regenwater pompje, en dan zijn Frietpotje van 2kW aanlegt dan denk ik niet dat je dit trekt met monofaze.

mijn gedacht, vanaf je een warmtepomp hebt en elektrisch kookt mag je trifaze voorzien

Beste Marc,

 

"Latere uitbereiding PV  kan volgens mij wel. Stel, je hebt nu een mono faze inverter van 2500W. Dan kan je later op tot 2 andere fazen nog 2x 2500w inverters bijzetten, zonder over te moeten stappen op een zwaardere 3f inverter. (Als voorbeeld, er zijn quasi oneindig veel andere vermogencombinaties mogelijk)."

=> Om te beginnen, mag dit reglementair wel als je boven de 5 kW wilt gaan? Ik betwijfel het sterk.

=> Als dit al mag, noodzaakt dit jou om, als je nu 3 kW legt, meteen de sprong te maken naar 9 kW. Ik vermoed dat op 1 andere fase 3 kW bijleggen niet mag.

=> 3e probleem: de neutre blijft 40A max. Als je op monofase tegelijk veel vermogen vraagt en PV hebt, dan ontlast jouw PV de hoofdzekering. Als bij 3f één fase volop belast wordt en de panelen leveren, dan kan de stroom door de neutre hoger worden dan door beide lijndraden afzonderlijk. Dit heeft te maken met de faseverschuiving van 120° en de invertie van de fase bij het terugsturen van vermogen. Er zijn hier (min of meer realistische) scenarios denkbaar die ervoor kunnen zorgen dat je hoofdzekering vlugger afgaat. Dat lijkt me niet de gewenste situatie.

 

Dit laatste probleem is oplosbaar door effectief met 3 fase naar je induciekookplaat en andere grotere verbruikers te gaan. Niet iedereen die 3-f heeft, brengt deze 3 fasen immers naar de grote verbruikers / vermogens. Wat voor een inductieplaat geldt, geldt hier naar mijn mening ook voor PV: als je 3-f hebt en grote verbruikers / leveranciers hebt dan sluit je die best aan op 3-f als de kost het toelaat.

 

"De aansluiting 3f hoeft trouwens niet noodzakelijk een groter aansluitvermogen te hebben."

=> Dan gaan je zekeringen in veel gevallen nog vlugger ingrijpen dan bij 1f zelfde vermogen. Dit lijkt me hier niet gewenst. Of je, volgens de huidge reglementering dan grotere vermogens PV mag plaatsen heb ik niet opgezocht. Het lijkt me wel realistisch zolang je vermogen onder dat van de aansluiting blijft.

 

Mvg,

Jurgen

 

 

Zodra je een toestel wilt met groot vermogen gaat dit steeds beter werken met 400V+N. De voorbeelden zijn hierboven reeds aangehaald. Denk aan Wp, PV, wasmacine, laspost, compressor...

Volgens mij is de huur v je plakker zijn stroomgroep reeds even duur als de meerkost aan Eandis voor 400V.

Je kan idd beginnen met gewoon 400V en 20A. Indien je problemen hebt kan je nog vrij makkelijk upgraden naar 40 A.

 

 

Ter info: 5kW monofase of 5kW + 5kW asymmetrisch op 2 van 3 fazen geeft exact dezelfde stroom in de nullijn (op een fazeverschuiving na). Dus waarom zou dat niet mogen? Het net is niet meer scheefgetrokken dan bij monofaze.

 

Meer algemeen: de stroom in de nulllijn is nooit groter dan de grootste stroom in 1 van de 3 fazen, bij belasting uiteraard. Jouw argument van een te grote stroom in de nullijn kan slechts op 1 manier optreden: een belasting op 1 faze terwijl een even grote teruglevering van PV op een andere faze bestaat. Dat is een onrealistisch scenario. want bij gebruik van meer dan 1 faze voor aansluiten PV is het toch realistisch dat op beide fazen ongeveer even veel teruggeleverd zal worden. Dat lijk t mij althans een relistische voorwaarde. Je kan altijd wel een scenario bedenken waarbij dit ontspoort, maar dat zijn alles behalve realistische praktijksituaties volgens mij.

 

Mvg, Marc

Beste Marc,

 

"Ter info: 5kW monofase of 5kW + 5kW asymmetrisch op 2 van 3 fazen geeft exact dezelfde stroom in de nullijn (op een fazeverschuiving na). Dus waarom zou dat niet mogen? Het net is niet meer scheefgetrokken dan bij monofaze."

=> Dit klopt perfect, maar even verdeeld over de 3 fasen is beter voor de DNB. Bij toekomstige masale inzet van PV is dit vanuit beheersoptiek gezien een simpeler zaak. Ik heb even gecheckt en het lijkt er op dat volgens de huidige reglementering een maximale onbalans van 5kVA mag bestaan, dus jouw voorstel kan zeker volgens de huidige reglementering. Aangezien er op zijn minst een zekere logica in zit in het maximaal balanceren van de teruglevering zou ik zelf op zijn minst het verschil in kost 1-f en 3-f omvormer bekijken.

 

Wat betreft de nullijn, ik probeer vooral de oorspronkelijke reden van de vraag te kaderen: meer of minder kans op uitval van de zekeringen bij gelijktijdig gebruik van inductiekookplaten en PV. ALS de kookplaten slechts op 1 fase aangesloten zouden zijn, dan brengt de combinatie inductieplaten plus PV je dichter bij uitval van de installatie bij 3f dan bij monofase. De simpele oplossing om dit probleem te vermijden is, zoals jij ook al sugereerde, de platen effectief op 3 fazen aan te sluiten. Dat klinkt evident, maar in de praktijk wordt verre van steeds de juiste keuze gemaakt.

 

Mvg,

Jurgen

 

Als de plakker de keuze bepaalt, check dan ook even of 400V en 20A het vermogen levert dat hij nodig heeft. Kwestie van niet voor verrassingen te komen te staan.

 

Mvg,

Jurgen

 

Bedankt voor alle tips!

Beste,

 

Mogelijks is http://www.ecobouwers.be/forum/post/zonnepanelen-hoofdzekering-valt-uit voor jou ook interessant.

 

Mvg,

Jurgen

 

Bedankt!

Heb ik het goed begrepen dat het probleem daar voorkomen had kunnen worden door een 3fasige omvormer?

Dit klopt grotendeels. De grootste problemen daar lijken te zijn:

* beperkt amperage aansluiting per fase

* zéér grote PV installatie op 1 fase, groter dan bij jou

* grote verbruikers waarschijnlijk op andere fase

Vooral de combinatie van de eerste twee is hard en voldoende voor problemen.

 

Mijn advies voor jouw geval (indien je voor 3f kiest):

* PV op 3f, bekijk de meerkost best vooraleer je kiest voor een 3f aansluiting. Mogelijks is een 3kW omvormer op 3f moeilijk te krijgen en/of duur. Een grotere kiezen dan nodig is (omdat een kleiner model eventueel niet beschikbaar is) is een optie die je meteen een grotere netvergoeding oplevert.

* Sluit je inductieplaat aan op 3f (zeker als je 3f 25A of minder hebt, bij 40A is er discussie mogelijk als je heel goed weet wat je doet).

* Als je nog grote verbruikers hebt die in 3f beschikbaar zijn, idem.

* Verdeel de andere grote gebruikers vrij goed over de fasen.

* Indien je kiest voor 3f 25A of minder, houdt er rekening mee dat, na het aanleggen van je inductieplaat, er per fase vlot 5A van je max afgaat (tot net boven de 10A in onrealistische hoge-vraag scenario's). Ga bij jezelf na of je voldoende stroom per fase over houdt voor jou situatie. Bij zon zit je hier opnieuw in het zelfde geval als bij monofase: meer stroom beschikbaar tegenover minder bij verkeerde installatie.

 

(Dus ja op je vraag, met de bedenking dat 25A max per fase toch een net iets betere planning van je net vraagt dan 40A per fase.)

 

Mvg,

Jurgen

 

was van plan voor 3f 25A te gaan, goed plannen is dus de boodschap! :-)

"Capaciteitstarief" staat inderdaad geprogrammeerd bij de netbeheerders en VREG.

Hoe verhoudt zich een 230x40A zich dan ten opzichte van een 400x25A aansluiting?

 

Ben namelijk ook nog aan het twijfelen tussen de 2, voor mijn nieuwbouwaansluiting.

 

Schoonpa zweert bij 400Vx25A, maar als dit in de toekomst aanzienlijk meer gaat kosten van 230Vx40A, dan weet ik het nog niet.

Persoonlijk zou ik zeggen: tenzij je goed weet waarom je exact een driefase aansluiting nodig hebt houd je het best bij monofase. Uiteraard bestaan er goede redenen, maar er zijn weinig gezinnen die dit echt nodig hebben. Zeker zijn dat je altijd genoeg hebt en achteraf geen spijt hebt kan zo een goede reden zijn, maar daar kan ook een prijskaartje (nu en in de toekomst) aan vasthangen.

 

Mvg,

Jurgen

 

best is dan een 3f werfaansluiting te vragen en bij omschakeling naar definitieve kast terug naar mono te gaan ;-)