Welke condensatieketel met vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor een nieuwbouwwoning met op benedenverdieping vloerverwarming en op bovenverdieping radiatoren ben ik op zoek naar een geschikt verwarmingssysteem.
Mijn keuze is om diverse redenen (welke gestaafd werden door de bevindingen op dit forum) op een gascondensatieketel met een zonneboiler.
Echter kan ik weinig terugvinden welk systeem het interessantste is.
Ikzelf ben wel voorstander van zowel boiler als condensatieketel van hetzelfde merk te nemen.

Ben naar enkele installateurs in de buurt gegaan en die raadden mij Vaillant en Viessman aan.
Echter op Batibouw leek mij de Bulex ook interessant.
Belangrijk is wel dat alles van Inox is.

Van de combinatie met zonnepanelen weet ik echter niet wat de beste combinatie is.
Kan iemand advies geven?

Reacties

 Beste,

Ondertussen al een tijd geleden plaatsten wij ook een condensatieketel op aardgas (Elco-Klockner) en investeerden wij, nog niet zo lang geleden, in een zonneboiler en pv-installatie.

Achteraf gezien heb ik wat spijt niet meer te hebben geïnvesteerd in zonneboiler of andere systemen (warmtepomp, zuidgerichte aangebouwde serre, kamerindeling aan de noordkant, hoog rendement kachel) die ons verbruik van aardgas kunnen beperken. Ik heb immers de indruk dat, eens de woning goed geïsoleerd is enz... het moeilijker is om te besparen op aardgas dan op electriciteit. De warmtevraag en de vraag naar sanitair warm water is moeilijker te beperken (vraag blijft tamelijk constant met soms onaangename pieken (strenge winter, prijsstijgingen)). Fossiele brandstoffen kunnen ook in tegenstelling tot electriciteit moeilijker ecologisch worden aangemaakt, wat u meer afhankelijker maakt van een beperkt aantal producenten (hogere kostprijs).

Als eerste raad ik u daarom aan na te kijken of u niet op een nog meer efficiënte manier warmte kan opwekken.

Ten tweede hebben wij ook op de bovenverdieping (enkel slaapkamers) radiatoren. Bij ons is dit tamelijk nutteloos, de temperatuur daar gaat, zelfs bij voldoende verluchting, zelden onder de 15°.  18° is prima om te slapen. Nu ik daarop terugkijk zou ik op die plaatsen enkel wachtleidingen voor radiatoren laten leggen.

De keuze van de leverancier van uw verwarmingsysteem zou ik ten eerste laten afhangen van het rendement en ten tweede van de "onderhoudbaarheid" ervan, ttz: zijn er meerdere installateurs in uw buurt die dit bepaald systeem kunnen en mogen onderhouden, hoe duur en/of gemakkelijk zijn onderdelen beschikbaar. Ons zonneboiler en PV systeem werd geleverd door Izen dat zijn specialisten in dat soort systemen. Het onderhoudsbedrijf voor de aardgasketel is vooral van die toestellen prima op de hoogte.