welke muur behandelen tegen opstijgend vocht

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik bezit een westelijke gevel die opgebouwd is uit een steense buitenmuur, luchtspouw (waar volgens de buren ooit eens isolatiebolletjes is ingespoten) en een binnenmuur. Mijn vraag is nu welke muur behandeld moet worden tegen opstijgend vocht, binnen, buiten of allebij?

Reacties

ik zit met dezelfde vraag. De woning (BJ'38)die ik verbouw heeft een steense buitenmuur(20cm kruisverband) , een luchtspouw en een enkele binnenmuur (+/-9cm. Ik breek de binnenmuren weg omdat
1) de muren vocht optrekken
2) de spouwen tot op 1 à 1,5m hoogte volzitten met uitgebrokkelde "cement" (zavel)
3) de muren dus hun sterkte aan 't verliezen zijn

zodat ik de buitenmuren kan herstellen (opvoegen/ licht bezetten) én kan isoleren én binnenmuren zetten die geen vocht meer opslorpen.

Maar ,

kan ik dan best ook de buitenmuur injecteren of kan 't opstijgend vocht geen kwaad?
ik denk dan vooral aan isolatiewaarde en aan het minder sterk worden van de stenen door het vocht?

Hoeveel moet je dan best nog gaan isoleren? En liefst ecologisch.. Voor de binnenmuren zou ik opteren voor een isolerende snelbouwsteen.

groeten, Stijn

Ik zit met hetzelfde probleem. Maar ik durf niet beginnen aan het uitbreken van de binnenmuur. Tot op welke hoogte doe jij dat? Al begonnen?

Als je het vuil uit de spouw haalt, volstaat enkel in de binnenmuur een plastiekfolie te verwerken tegen opstijgend vocht. Er zou geen vocht meer van de buitenmuur naar de binnenmuur mogen migreren.

er is tegenwoordig een elektronische oplossing voor optrekend vocht in oude muren,het werkt op hoogfrequent en het verandert de kristal structuur van de stenen.

 Ik heb in mijn hoeve die ik aan het renoveren ben ook vochtproblemen die ik aanpak met Hydroment dat je zowel aan de binnenmuren als de buitenmuren kunt toepassen.

Dit is een speciale stuclaag die de zouten en schimmels in de muur isoleert en het vocht door sterke verdamping uit de muur trekt. Hierdoor is in een keer je muur weer als nieuw en het vochtprobleem opgelost. Het is een zeer duurzame en natuurlijke oplossing voor vochtproblemen.

Het is een Duits product dat al meer dan 30 jaar wordt toegepast. Kijk op mijn websitewww.pelikaanhoeve.be voor meer info.