werking schouw verbeteren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We stoken al meerdere jaren met een houtkachel. Alleen zijn er problemen met neerslaande dampen (uit de schouw) bij de opstart, of wanneer de luchttoevoer gereduceerd wordt. Dan zien we duidelijk dat de rook die uit de schouw komt onmiddellijk zakt, waardoor de buren kunnen genieten van het houtaroma.
We stoken enkel zuiver en droog hout.
Om dit te voorkomen wil ik een enkelwandige inox buis in de schouw plaatsen, zodat de dampen minder afkoelen, en dus snel stijgen in de buitenlucht. Ook wanneer de luchttoevoer van de kachel maar half open staat.
Wie heeft dit al ooit gedaan, en wat zijn de ervaringen en raadgevingen?

Reacties

Sneppeke,

Het probleem dat je beschrijft, hebben wij identiek gehad... erg vervelend... We dachten ook dat ons hout droog genoeg was... bleek niet. Nu zijn we bezig met het stoken van een lot populier - wat sneller droog is - en ons probleem is opgelost... We hebben ook wel zo een inoxen buis gestoken. Maar blijkt dat  hout  dat niet echt droog is, voor heel wat 'doemp' zorgt.

Groetjes