wijnkurken malen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben heel wat wijnkurken gespaard ( en vooral laten sparen) en zouden die nu graag malen zodat ze kunnen gebruikt worden in onze binnenmuren als geluidsisolatie. We hebben dit met twee verschillende hakselaars geprobeerd maar dat was niet echt een succes. Veel te grote stukken of sommige kurken werden helemaal niet gemalen, enkel geplet.De bedoeling is dat de stukken kurk ongeveer 1cm diameter hebben.

Heeft er iemand een idee hoe dit beter zou kunnen. Bestaan er hakselaars die dit wel perfect kunnen malen? Zijn er andere toestellen die we zouden kunnen geruiken?

Alvast bedankt

Reacties

ik denk dat een gewone hakselaar te "grof" is voor zo iets klein...

 

en wow, hoeveel kurken heb je wel niet nodig om een muurtje te isoleren :o

Veeeeeeeeeeeeeeel, ik ga ze niet tellen ;)

gebruik eens een blender... je zult er wel een mesje op verslijten maar kom in het geheel van het project maakt dat niets uit veronderstel ik, het machientje kun je later gebruiken voor milkshakes te drinken terwijl je geniet van uw geisoleerd huis

https://www.google.be/search?client=opera&q=magix+blender&sourceid=oper…

Ik ben op de Ecobouwers open-huisdagen naar een project gaan kijken in Gent en die man had zijn kurken gewoon in de natte kalk (of iets anders) geduwd, dus zonder ze te verhakselen.  Werkte naar 't schijnt prima.  

 

Dit lijkt mij onbegonnen werk, de stukken zullen ook niet gelijkmatig zijn volgens mij. De kurken die bovenaan liggen gaan niet onderaan geraken. De blender zal waarschijnlijk ook verbranden, die zijn gemaakt om maar eventjes te gebruiken.

Zel zouden verpulverd zijn,  ik heb te laat gezien dat je blokjes wilt 

Je zou iets moeten gebruiken die wortels hakt.... 

Ofwel een loonwerker vragen met maishakselaar of Hakselaar op een tractor gemonteerd

Ofwel een pellets productie machine 

 

is blijbkaar een gat in de markt...

http://www.putacorkinit.ca/2011/05/searching-for-cork-slicing-equipment/

en jawel de chineze maken ze al de cork slicing machine

http://njjixiang.en.made-in-china.com/product/vMRxzIVKHGih/China-Cork-S…

Waar ik aan denk is de slager. Die heeft zo een machine waarmee hij sneetjes van het vlees snijdt. Misschien eens kijken of er ergens een tweedehands verkrijgbaar is? Ik zou het allessinds wel een hilarisch zicht vinden... Maar als je natuurlijk niet uit bent op schijfjes maar echt brokjes, dan zul je iets anders moeten zoeken... Wacht dacht je van die apparaten waarmee je tomatenschijfjes maakt of een apparaat om frieten te maken? Als je daar een huishoudelijke elektronische versie van vindt, zal dat je al veel energie besparen (in tegenstelling tot elektriciteit).

 

Van die 'geplette' kurken: dat zullen er slechte zijn, ik gok de synthetische ofzo. Kans bestaat dat je die niet zomaar in brokjes krijgt door er een mes tegen te persen (zoals dat tomatenschijfjes apparaat of frietjes apparaat), daarbij zal je moeten snijden of zagen... Maar je kan altijd eerst proberen alle kurken met zulk apparaatje te snijden, en dan als er nog nodig is kan je degene die werden platgedrukt nog beginnen snijden/zagen... En het kan ook zijn dat ze worden platgedrukt omdat ze te vochtig zijn...

 

Kijk eens bij die link van brother Paul. Daarbij zijn de schijfjes tegen de muur verwerkt. Als je daarboven een tweede laag schijfjes doet, proberen zoveel mogelijk gaten tussen schijfjes te bedekken, dan zal dat wie weet beter isoleren dan brokjes in de plaatser/leem of wat je ook van plan bent te verwerken...

haha

Dat zal dan voor de gigantische wijnkurken zijn dat Chinees machientje... De afmetingen al bekeken?

De eerste vraag die ik mij stel, waarom al die moeite ?

Wat denk je te bereiken qua geluidsisolatie na al die moeite ?

Wat is de muuropbouw ?

Mannen,

Volgens mij zijn jullie er allemaal ingeluisd door een luis (haha).

ondertussen de oplossing via mail gekregen van iemand die wijnkurken gebruikt heeft als vloerisolatie.

Bedankt voor jullie positieve bijdragen.

en de oplosisng is een kurkslicemachine ?

Blijft veel moeite, zelfs met een oplossing.

Kurk is geenszins een goed akoestisch isolatie materiaal.

in een vloer werkt het misschien enigzins, maar dan vooral voor contactgeluidisolatie.

Bij mij weten heb je daar bij een muur slechts last van als je erop slaat...

in geval van normale geluidstranslissie zal uw kurk eerder akoestische lekken veroorzaken, vooral door de geringe massa...

in een spouw is een licht en los materiaal zoals niet te dense glas of vlaswol altijd superieur.

 

Luis, 

nu ben ik toch wel heel benieuwd naar de oplossing...

Daisy

een snijbonensnijder?? =)

Volgens mij moet je ze niet proberen breken maar  tot poeder en korrels 'verschuren of malen' over zéér grof schuurpapier.

Zéér grof dan bedoel ik Korrel 27, 22 of mogelijk zelfs nog lager. Zulke typen zéér grof schuurpapier of schuurlinnen bestaat voor de parket sector (effen schuren van kromme planché). Bestaat zowel in banden als in schijven.

Wil je het eens testen dan kan je bv één schijf aankopen bij in een parketzaak. (Ze bestaan met en zonder velcro).

Dan moet je wel zelf een apparaat bouwen:

Ofwel een een draaiende schijf onder een vaste schijf (in de vaste schijf een gat met een trechter op waar je de kurken in kiepert.

Ofwel twee rollen naast elkaar (een zogenaamde 2-wals) waarvan de ene rol iets trager ronddraait dan de andere.

De kurken worden dan als het ware "uit elkaar" getrokken.

De afstand tussen de schijven of de rollen bepaald de grootte van het maalgoed.

Dat met die rollen is natuurlijk reuzegevaarlijk en moet je serieus beveiligen. Je mag er niet aan denken dat je daar met vingers of handen in terecht komt!!! (hoge trechter boven plaatsen bv.)

Het systeem met de schijven is relatief veilig en nog redelijk zelf ineen te knutselen. De motor zal best ook heel wat vermogen nodig hebben (ik denk aan een minimum in de buurt van een 2000 Watt)

't Is maar een idee hé,

Rudy

Die molen in dat youtube filmpje is een hamermolen denk ik.  Zulke molens worden in schrijnwerkerijen gebruikt om afvalhout te verkleinen om er nadien briketten van te persen.  lijkt toch goed te werken?.  Maar of gemalen kurk een efficiënte geluidsisolatie geeft, daar heb ik ook mijn twijfels over.  Welk "geluid" moet er getemperd worden?  akoestiek? burenlawaai? contactgeluid? Massa verhogen is het meest effectieve voor burengeliuid.  M.a.w. een muur tegen de scheidingsmuur metselen (met isolatie ertussen tegen het contactgeluid)..  Een heel gedoe, maar echt contactgeluid elimineren is nog veel lastiger.